• No results found

Verksamheterna speglar bland annat regeringens handlingsplan mot våld mot kvinnor (skr. 2007/2008:39):

”Mäns våld mot kvinnor är ett omfattande problem som berör hela samhäl-let, såväl kvinnor som män. Ytterst är det en fråga om jämställdhet och kvinnors fulla åtnjutande av mänskliga rättigheter som gäller för alla. Alla människor ska kunna leva i frihet från rädsla att utsättas för våld och över-grepp. För att nå det målet måste förebyggande och andra åtgärder som riktar sig mot både potentiella och konstaterade förövare stärkas och

ut-vecklas”. (s. 5)

Av de 75 organisationer som mottog bidrag för år 2010 har 14 organisatio-ner, eller 19 procent, rubricerats under verksamhetsområdet våld mot kvin-nor8. Totalt fick dessa organisationer 30 550 000 kronor, eller 40 procent av det beviljade anslaget. Ytterligare sex organisationer har rapporterat att de har genomfört verksamhet huvudsakligen inom området våld mot kvinnor och ytterligare 27 organisationer har delvis genomfört verksamhet för våldsutsatta kvinnor.

Det extra anslaget om 10 000 000 kronor för att bekämpa våld mot kvin-nor fördelades till organisationerna inom området. De två största bidragen år 2010 var 13 400 000 kronor till Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, ROKS, och 10 700 000 kronor till Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, SKR. Bidragen till ROKS och SKR utgör tillsam-mans nästan 32 procent av årets totala bidragssumma.

Det lokala stödet för våldsutsatta har stärkts

Enligt regleringsbrevet ska bidragsgivningen till riksorganisationerna priori-tera stöd till lokala kvinnojourer och lokala mansmottagningar. Deras verk-samhet ska vara inriktad på att motverka mäns våld mot kvinnor och barn.

8 En organisation har tillkommit som tidigare var rubricerad under ett annat område.

Fem av mottagarna9 av verksamhetsbidraget har erbjudit direkt stöd för våldsutsatta flickor och kvinnor eller behandlingsinsatser för män som ut-övar våld. Dessa organisationer har fått bidrag enligt förordningens möjlig-het att, om särskilda skäl finns, lämna bidrag även till en organisation som inte har verksamhet i minst tio län.

SKR hade vid årets slut 87 anslutna lokala föreningar och har redovisat totalt 7 380 000 kronor, eller 68 procent av bidraget, i kostnader för stöd till de lokala medlemsföreningarna. Varje år har SKR:s medlemsföreningar möjlighet att söka extra anslag för att genomföra mindre projekt. År 2010 inkom 115 ansökningar från 57 medlemsorganisationer. SKR beviljade 2 418 650 kronor till 50 tjejjourers och kvinnojourers projekt. Projekten gällde bland annat utbildning, nysatsningar, informationsmaterial, interna-tionella utbyten, planeringsdagar och metodutveckling. En översikt över projekten finns i bilagan.

SKR har erbjudit medlemsföreningarna inspirationshelg, utbildningar, ju-ridisk rådgivning, kommunikations- och informationsinsatser med mera.

Under året har organisationen haft ett särskilt fokus på prostitution och människohandel, samt utsatta barn. Enligt SKR har fler lokala jourer idag möjlighet att ta emot medföljande barn. SKR har sett att de behöver arbeta vidare med relationen mellan lokalförening och kommun för att få en tydli-gare rollfördelning och ett bättre samarbete dem emellan.

ROKS har rapporterat motsvarande former av stöd till sina lokala med-lemsföreningar. Organisationen har dessutom lyft fram behovet av kontinu-erlig kvalitetsutveckling i jourverksamheten, inklusive metodstöd. ROKS har fördelat 20 000 kronor i ekonomiskt stöd till 90 lokala kvinno- och tjej-jourer landet runt. De har sedan använt medlen bland annat till rekrytering av jourkvinnor, utbildningar, säkerhetsarbete och utåtriktade informations-insatser. En översikt över fördelningen till lokala jourer finns i bilagan.

De lokala jourerna har uppgett till ROKS att dessa insatser har resulterat i till exempel ett ökat antal aktiva jourkvinnor, ökad trygghet i rollen som jourkvinna, ökad kompetens hos styrelse, anställda och ideella, bättre ar-betsklimat, ökat synliggörande av jouren och bättre information till allmän-heten.

Tabell 8. Ansökta och beviljade bidrag år 2010 inom området våld mot kvinnor

Mottagare Ansökt

(tkr) Beviljat

(tkr) Har även rapporterat verksamhet inom*:

Brottofferjouren i Jönköping 0 Avslag

Brottofferjourernas Riksförbund, BOJ 1 110 800 Ubf

Göteborgs Räddningsmission 50 50

Göteborgs Räddningsmission 1 216 Avslag

Kvinnojouren i Kungsbacka 40 Avslag

Kvinnors Nätverk 997 100 Ubf

Mansmottagningen mot våld i Uppsala, MVU 600 500 Ubf

Manscentrum Sundsvall 249 Avslag

Mansjouren i Västerbotten 300 Avslag

9 Göteborgs Räddningsmission, Mansmottagningen mot våld i Uppsala, Somali Women in Sweden, Stockholm Romska Kvinnors Rådgivningscenter, Öppen Gemenskap i Umeå.

Män för jämställdhet 1 225 900 Ubf Riksföreningen stödcentrum mot incest, RSCI 600 300 An, Ubf

Rikskriscentrum 1 500 500 Ubf

Riksorganisationen för kvinnojourer och

tjejjourer i Sverige, ROKS 15 500 13 400 Ubf

Riksorganisationen mot sexuella övergrepp,

HOPP 1 900 1 600 Ubf

Riksorganisationen Slagfärdiga 2 400 Avslag

Somali Women in Sweden, SWIS 200 200 An, Ubf

Stockholm romska kvinnors rådgivnings-

center, SRRS 250 200 An, Ubf

Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, SKR

11 860 10 700 An, Ubf

Terrafem 4 000 1 200

Öppen Gemenskap i Umeå 110 100 An, Ubf

Östersund Kvinnojouren 50 Avslag

Summa ansökt och beviljat 44 157 30 550

* An = Alkohol och narkotika. Ubf = Utsatta barn och deras familjer.

Röstbärare inom området våld mot kvinnor

I gruppen ”röstbärare” inom området våld mot kvinnor finns Riksföreningen stödcentrum mot incest, Rsci. Vid utgången av 2010 hade organisationen 318 medlemmar som alla har utsatts för sexuella övergrepp i barndomen.

Medlemmarna erbjuds personliga samtal med en jourkvinna och kan delta i en sluten stödgrupp för självhjälp eller i öppna stödgrupper. Föreningen har arrangerat gemensamma utflykter, föreläsningar och olika kurser för personlig läkning och utveckling. Under året har Rsci registrerat 224 tele-fonjoursamtal, 459 jourmail och 66 deltagare i stödgrupper och kurser.

Jourkvinnorna träffas regelbundet för kollegiehandledning.

Somali Women in Sweden, SWIS, har under 2010 gett intensivt stöd till ett 20-tal kvinnor, och fem av dem har fått hjälp med att kontakta en kvinno-jour. Ytterligare 80 kvinnor har fått stöd bland annat i förbindelse med kon-takt med myndigheter. På seminarierna i föräldrautbildningsprogrammet COPE har 56 familjer deltagit. Seminarierna om mänskliga rättigheter och kvinnors rätt till trygghet och hälsa har haft 112 deltagare. Gemensamma utflykter och sommarläger har haft 60 deltagare. Organisationens tjejprojekt har lett till fler aktiva unga kvinnor i föreningen och åtta nya aktivister.

SWIS har hållit nio seminarier om kvinnlig könsstympning runt om i lan-det, med 5−22 deltagare. Föreningen rapporterar att ingen av kvinnorna de möter numera propagerar för kvinnlig könsstympning, men de vet inte vad som händer i grupper som de inte har kontakt med. Föreningen har också lyft fram verksamheten för kvinnors sysselsättning. Genom ett hemtjänstfö-retag startat av sex kvinnor kan även fler kvinnor få arbete i fortsättningen.

Detta sker i samarbete med bland annat Coompanion.

Service och tjänster för utsatta grupper

I gruppen ”service och tjänster för utsatta grupper” finns Göteborgs Rädd-ningsmission. Organisationens verksamhet Agora verkar för integration, jämställdhet och empowerment. Där möts unga kvinnor med olika interna-tionella bakgrunder. Agora erbjuder kurser, föreläsningar, sociala arrange-mang, stöd- eller rådgivningssamtal och friskvård.

Verksamhetsbidraget för år 2010 har använts till ett nytt projekt för unga kvinnor som är eller har varit utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.

Projektet har gett möjlighet att bearbeta sina tidigare upplevelser genom att skriva om dem. Under ett års tid har sex unga kvinnor arbetat tillsammans med varandra och musikpedagoger med att skriva sina egna sångtexter och tonsätta dem. Resultatet har blivit en cd-skiva som kommer att ges ut i juni 2011 och användas i syfte att sprida kunskap om hedersrelaterat våld.

Enligt organisationen har projektet haft en positiv effekt på kvinnornas självförtroende och självkänsla. Agora kommer att starta nya tjejgrupper med utgångspunkt i erfarenheterna från projektet.

En annan hjälpande organisation, Öppen Gemenskap i Umeå, bedriver uppsökande verksamhet riktad mot kvinnor med missbruksproblem med mera. Organisationens fältarbete har tidigare inventerat 109 kvinnor i mål-gruppen. Under 2010 har Öppen Gemenskap också kommit i kontakt med kvinnor bland annat genom sjukvården. Ungefär 80 kvinnor har fått stöd av organisationens kvinnojour, till exempel i form av tillgång till jourlägenhet, stödsamtal, stöd i förbindelse med polisförhör och rättegång, hjälp till att flytta och till att ta hand om husdjur.

Öppen Gemenskap har rapporterat att ungefär hälften av kvinnorna tillsy-nes fungerar normalt och inte har kontakt med socialtjänsten. Trots detta lever kvinnorna i en dysfunktionell miljö där både missbruk och våld före-kommer.

Brottsofferjourernas Riksförbund, BOJ, har rapporterat att landets 100 lo-kala brottsofferjourer gav stöd till över 20 300 brottsdrabbade kvinnor under 2010, varav 5 300 hade utsatts för misshandel. BOJ har fortsatt sin satsning på att stärka och utveckla jourernas stöd till kvinnor och barn. Satsningen på utbildning och erfarenhetsutbyte har påverkat de lokala jourerna positivt.

Organisationen lyfter fram projektledarens kritiska roll för att utvecklings-arbetet ska lyckas.

Arbete för jämställdhet

En opinionsbildare inom området våld mot kvinnor är organisationen Män för Jämställdhet. Enligt organisationens hemsida verkar organisationen för jämställdhet och mot våld ”− för kvinnors, för barns och inte minst för mäns egen skull”. Män för Jämställdhet sätter fokus på samhälleliga och sociala manlighetsnormer och manlighetsideal, och diskuterar hur dessa påverkar människor och samhälle. Organisationen har rapporterat att ”fältet står inför ett genombrott under de kommande åren”.

Organisationen har rapporterat att efterfrågan ökar på tjänster, kunskap och information om primärpreventivt arbete för kvinnofrid med män och pojkar. Enligt Män för Jämställdhet har två 3-åriga utvecklingsprojekt börjat leverera resultat.

Det ena projektet, Killfrågor.se, är en chatt- och e-posttjänst för pojkar och unga män 10–18 år. Där möter de en så kallad pratkompis, vuxna volon-tärer som är utbildade i att förstå hur killar har det och ge stöd. Mot slutet av 2010 hade sajten i snitt 700 unika besökare varje vecka.

Det andra projektet, Machofabriken, är ett utbildningsmaterial utformat för att skapa debatt om könsnormer, manlighet och jämställdhet. I materialet ingår bland annat 17 korta filmer och interaktiva övningar. Machofabriken lanserades mars 2011 nationellt i skolan och är ett samarbete mellan ROKS, SKR och Män för Jämställdhet.

Män för Jämställdhet har också inlett ett samarbete med Sveriges Kvinno-lobby kring påverkan och opinionsbildning på policynivå för att uppnå ett mer jämställt föräldraskap. Enligt organisationen visar longitudinella studier i Norge och Sverige att mer engagerade fäder i vård av barn och hemarbete bidrar till minskat våld.

Related documents