• No results found

Stöd för elevens välmående

In document Innehållsförteckning 1 (Page 26-29)

a) Elevvård

Med elevvård avses främjande och upprätthållande av elevens goda lärande, goda fysiska och psykiska hälsa och sociala välbefinnande samt verksamhet som ökar förutsättningarna för dessa. Elevvårdens uppgift är att som en del av verksamhetskulturen i skolan utveckla en inlärningsmiljö som stödjer välbefinnandet och stärker skolgemenskapen. Målet är att skapa en sund, trygg och säker inlärnings- och uppväxtmiljö, att värna om den mentala hälsan samt förebygga utslagning och främja välbefinnandet i skolgemenskapen.

Inom elevvården i Helsingfors utvecklar man, följer upp och utvärderar välbefinnandet i hela skolgemenskapen, i enskilda klasser och grupper, samt sörjer för att behov i anslutning till elevens individuella växande, utveckling och hälsa beaktas i skolans vardag.

Strävan är att i så tidigt skede som möjligt förebygga, upptäcka, lindra och eliminera hinder för växande och lärande, inlärningssvårigheter och andra problem. Särskild uppmärksamhet ska fästas vid att trygga elevens mentala hälsa. Förebyggande barnskydd enligt barnskyddslagen och främjande av hälsan som genomförs inom skolhälsovården, hälsorådgivningen och hälsoundersökningar stärker tidigt stöd och förebyggande av problem.

I samarbetet och i anvisningarna för verksamheten ska faktorer i uppväxtmiljön som eventuellt kan äventyra elevens sunda uppväxt och utveckling beaktas. Även barnskyddslagens anmälningsskyldighet för utredning av barnskyddsbehov ska beaktas.

Arbetet inom elevvården präglas av tillit, respektfullt förhållningssätt till eleven och vårdnadshavaren samt av att deras delaktighet stöds. I arbetet inom elevvården ska man försäkra sig om att lyssna till elevens och vårdnadshavarens synpunkter. Både eleven och vårdnadshavaren ska informeras om skolans elevvårdsarbete och om förfaringssätten.

Vårdnadshavarna ska informeras om hur ett elevvårdsärende som gäller den enskilda eleven inleds och bereds.

Elevvårdsarbetet koordineras och utvecklas genom ett yrkesövergripande samarbete i elevvårdsgruppen. I elevvården ingår elevvård i enlighet med den av utbildningsanordnaren godkända läroplanen samt elevvårdstjänster, vilka är sådan skolhälsovård som nämns i folkhälsolagen och sådant stöd för skolgång som nämns i barnskyddslagen.

I varje skola verkar en elevvårdsgrupp, som koordinerar elevvårdsarbetet. Elevvårdens tjänster inbegriper skolkurators och – psykologtjänster samt skolhälsovård.

Elevvårdsarbetet förverkligas i samarbete med andra förvaltningsområden och är en del av såväl allmänt, intensifierat som särskilt stöd.

Då elevvårdsarbetet planeras kommer man skilt överens om principer och förfaringssätt både för främjandet av hälsa och välbefinnande inom skolgemenskapen och för stödjandet av en enskild elev och hantering av hans eller hennes ärenden.

I samarbete med de myndigheter som sköter uppgifter som hör till genomförandet av social- och hälsovården i Helsingfors avtalas om de allmänna principerna för samarbetet och hur samarbetet struktureras, om ordnandet av den praktiska verksamheten, och om den inbördes fördelningen av arbete och ansvar.

I skolans verksamhetsplan beskrivs processen för hur en elev blir kund hos skolpsykolog – eller kurator samt hur eleven vid behov leds vidare till tjänster utanför skolan.

Hälsovårdaren granskar elevernas hälsa vad gäller det fysiska, psykiska och sociala välmåendet. Vissa årskurser har dessutom en utförligare läkargranskning där elevens föräldrar kan delta.

Eleverna i varje klass behandlas en gång per termin under ett elevvårdsmöte.

Elevvården består av rektor, speciallärare, hälsovårdare, psykolog/kurator och studiehandledare. Tillsammans med klassläraren/ämnesläraren diskuteras elevfall.

Vid behov kontaktar elevvårdsteamet tjänster utanför skolan. Dessa kan t.ex. vara barnskydd, talterapeut, ergoterapeut, barnpsykiatriska kliniken, familjerådgivningen eller polis.

Rektorn ansvarar för skolans säkerhet och trygghet.

Skolans säkerhetsplan uppdateras årligen.

I skolan finns en antimobbningsplan. Personalen i skolan är ansvariga för att mobbning förebyggs. Skolans antimobbningsteam tar itu med problem som uppdagas. Skolorna använder vid behov Stegvis- och/eller Kiva-metoderna.

Varje läsår informeras vårdnadshavare och elever om elevvårdsarbetet samt antimobbningsprogrammet

b) Främjandet av trygghet och säkerhet

Eleven har rätt till en trygg studiemiljö. Till en trygg studiemiljö hör såväl fysisk, psykisk som social trygghet och säkerhet. Utgångspunkten i att ordna undervisningen är att garantera elevernas och skolpersonalens trygghet och säkerhet i alla situationer. Att främja tryggheten och säkerheten i inlärningsmiljön är en del av verksamhetskulturen i skolan. Tryggheten och säkerheten ska beaktas i all verksamhet.

Målet för elevvården är att stödja upprätthållandet av funktionsförmågan även i situationer som hotar den fysiska och psykiska tryggheten och säkerheten. Detta görs genom att sörja för det psykosociala stöd som behövs för den enskilda eleven eller för hela skolgemenskapen i olika problem-, olycksfalls-, och krissituationer och i efterbehandlingen av situationerna. För hinderfritt studerande och för trygghet och säkerhet och välbefinnande i skolgemenskapen ska det finnas ordningsregler eller ordningsbestämmelser som tillämpas i skolan, med vilka den interna ordningen främjas.

Skolan har en plan för att skydda eleven mot våld, mobbning och trakasserier samt en plan för förebyggande arbete och vård i samband med användning av rusmedel. I samarbetet inom elevvården avtalas om de förfaringssätt som ska tillämpas i anslutning till första hjälpen, hänvisande till vård och uppföljning av olycksfall samt förebyggandet av olyckor. Det stöd och den uppföljning som eleven behöver i fråga om vård av hälsa eller sjukdom ordnas i samarbete med skolhälsovården.

För att förebygga olovlig frånvaro har skolan kommit överens om gemensamma principer och förfaringssätt. Skolan ingriper direkt i olovlig frånvaro. Principerna för uppföljning och ingripande ska beskrivas i skolans verksamhetsplan.

Enligt lag kan skolan tillämpa följande disciplinära åtgärder; utvisning, kvarsittning, skriftlig varning, samt relegering.

Vid skriftlig varning har eleven rätt att få elevvård.

Vid relegering är elevvårdsgruppen är ansvarig för att eleven får undervisning och stöd enligt behov. Skolpsykolog/skolkurator kan stöda elev som har disciplinära svårigheter och specialläraren kan stöda skolgången genom studietekniska råd.

För säkerhet och trygghet i skolan finns utarbetat olika planer, som uppdateras årligen. Dessa planer är bl.a. krisplan, säkerhetsplan, och antimobbningsplan.

In document Innehållsförteckning 1 (Page 26-29)

Related documents