• No results found

Till stöd härför anför styrelsen:

»Det har synts styrelsen föreligga fullgiltiga skäl för att distriktssekrete­

rarna ifråga om tjänsteställningen likställas med baningenjörer, maskiningenjörer och trafikinspektörer av Pa klass.

Bihang till riksdagens protokoll 1918. 1 saml. 134 käft. (Nr 150.)

Kungl. Maj.ts Nåd. Proposition Nr 150. 57

Departements­

58

Då styrelsen nu går att framlägga skälen för denna sin uppfattning, tillåter styrelsen sig först lämna en kortfattad redogörelse för distriktssekreterarnas hu­

vudsakliga göromål och åligganden, sådana de blivit i arbetsordningen för di- striktsförvaltningarna bestämda.

Distriktssekreterare har att föredraga ärenden rörande bestraffning av per­

sonal samt ärenden av rättslig, administrativ eller kameral natur, som distrikts- chefen uppdragit åt honom att handlägga.

I egenskap av distriktets ombudsman har han att efter erhållet uppdrag dels utföra rättegångar, som röra distriktet, dels ombesörja de bevakningar och förnyelser samt åtgärder i övrigt av rättslig art, som för iakttagande av statens järnvägars rätt må vara erforderliga, dels ock verkställa eller biträda vid förhör och undersökningar i disciplinära och andra mål. I hans åligganden ingår även att i ärenden av rättslig natur verkställa utredning och avgiva yttrande.

Yad angår de göromål, som påvila distriktssekreteraren i denna hans egen­

skap, må nämnas, att distriktssekreteraren har att handlägga krävande och tids­

ödande ärenden rörande statens järnvägars jordäganderättsförhållanden, såsom rö­

rande lagfart, relaxering av inteckningar, rågångstvister m. m. Särskilt må härvid framhållas handläggningen av de viktiga ärendena angående expropriation av mark för järnvägens räkning med därtill hörande mångahanda frågor av såväl juridisk som ekonomisk natur.

Distriktssekreteraren åligger vidare att under distriktschefen vaka över och ansvara för den löpande tjänsten å distriktschefsexpeditionen.

Protokollföringen inom distriktsförvaltning åligger honom även, och har han att uppsätta i samlad distriktsförvaltning beslutade skrivelser och övriga expeditioner i de fall, då koncept icke av vederbörande föredragande avlämnas.

Härjämte har han att även i andra förekommande fall biträda distriktschefen med uppsättning av skrivelser och expeditioner.

Med avseende å distriktssekreterarens befattning med förhör och undersök­

ningar i disciplinära mål och andra ärenden är att beakta, hurusom de olikar­

tade frågor, som därvid kunna förekomma, ställa stora krav på hans omdöme och erfarenhet. För att kunna på ett riktigt och tillfredsställande sätt fylla sin upp­

gift såsom förhörsledare måste han sätta sig in uti samt göra sig förtrogen med en mångfald olika i järnvägsrörelsen förekommande förhållanden, såsom tekniska förhållanden, förhållanden angående säkerhetstjänsten, uppbörds- och bokförings- väsendet o. s. v.

Yad angår hållandet av förhör och undersökningar samt handläggningen av bestraffningsmål torde det icke behöva framhållas, att det ligger stor vikt uppå, att förhören och undersökningarna verkställas på sakkunnigt och i övrigt till­

fredsställande sätt samt att bestraffningsmålen bliva behandlade med största möj­

liga noggrannhet och omsikt.

De ärenden av rättslig natur, i vilka det åligger distriktssekreterare att verkställa utredning samt avgiva yttrande, kunna mången gång vara rätt så in­

vecklade samt hava avsevärd ekonomisk räckvidd för järnvägen.

Det är emellertid icke endast i rent juridiska ärenden, som distriktssekre­

terarnas utlåtande plägar inhämtas. Även i administrativa frågor, såsom frågor om tolkningen av författningar och dylikt, plägar man anlita distriktssekreteraren för avgivande av yttrande. Med avseende å beslut, som fattas i samlad distrikts­

förvaltning, anses det tillhöra distriktssekreteraren att övervaka och tillse, att de Kiingl. Maj:ts Nåd. Proposition Nr 150.

Kungl. Maj ds Nåd. Proposition Nr 150. 59

författningsenliga. Det är således för distriktssekreteraren nödvändigt att följa med samt inhämta kännedom om nya lagar och författningar.

kraftiga utveckling och den omfattande nydaning, som vid statens järn- vaj]ar. 'iarker den närvarande tiden, hava gjort, att ovan omförmälta jordägande- rattsarenden kommit att visa och visa en alltjämt fortgående tillväxt såväl med avseende a antal som omfattning.

, 1 <letta sammanhang torde höra framhållas, att distriktssekreteraren har att pa eget ansvar författa inlagor samt anskaffa utredning i de vid domstolar och andra myndigheter förekommande mål och ärenden, i vilka det tillhör honom att iakttaga och bevaka statens järnvägars rätt och talan.

Såsom av det ovan anförda framgår, iiro de arbetsuppgifter, som påvila di stnktssekreterarna, synnerligen viktiga och ansvarsfulla samt mvcket maktpå­

liggande. 1

Med hänsyn härtill och i betraktande därav, att det, såsom ovan nämnts, ahggei distriktssekreteraren att föredraga ärenden rörande bestraffning — därvid han ingår såsom ledamot i distriktsförvaltningen samt deltager i avgörandet — ävensom ärenden av rättslig, administrativ eller kameral natur, vilka distrikts- chefen uppdragit åt honom att handlägga, samt att under distriktschefen vaka over och ansvara för den löpande tjänsten å distriktschefsexpeditionen, anser sty­

relse^ uet vara befogat, att distriktssekreterarna i avseende å avlöning och ställ- MnS jämställas med avdelningsföreståndarnas närmaste män, nämligen banin- genjorer, maskiningenjörer och trafikinspektörer av l:a klass.

Genom detta ledamotskap i distriktsförvaltning är han ock att jiimställa med torradsmtendenten, som enligt statsmakternas beslut år 1917 tilldelats samma lönegrad som nyssnämnda tjänstemän.

Sedan år 1908, då senaste lönereglering genomfördes, hava ock svårighe terna draga om rekrytering till dessa tjänstemannaposter väsentligt ökats, i det att i beaktande av det alltjämt sjunkande penningvärdet vederbörande alltmer funnit med sitt intresse förenligt att efter förberedande juridisk utbildning ägna åt enskild verksamhet, såsom advokatverksamhet, tjänst i bank eller annat affarsforetag, vilket givetvis snabbare medför inkomster, svarande mot den er­

hållna utbildningen.

På grund av distriktssekreterarbefattningarnas vikt och ansvar är det givet- vis synnerligen önskvärt att för ifrågavarande befattningar kunna förvärva samt därefter också kunna behålla kompetenta och lämpliga personer.

^ id bedömandet av förevarande spörsmål bör beaktas, att distriktssekrete-

^rens åligganden och befogenhet för närvarande icke äro desamma som de voro, da i907 års lönereglering beslutades. Utvidgning har ägt rum. Så har åliggan- det och befogenheten ati föredraga och deltaga i avgörandet av bestraffningsmål tillkommit från och med år 1908. Genom den år 1911 utfärdade disciplinstadgan t!?1, .. uPpdragits åt distriktssekreteraren att fungera såsom ledare, d. v. s. såsom förhörs- eller undersökningsförrättare, vid de förhör och undersökningar, i vilka

deltager. Den i arbetsordningen stadgade föredragningsskyldigheten be­

träffande ärende av rättslig, administrativ eller kameral natur har tillkommit ännu senare.

Hänsyn bör också tagas till, att på distriktssekreteraren ställas stora for­

dringar ifråga om teoretisk utbildning. Härutinnan är att nämna, att distrikts- sekreterare måste hava avlagt examen, som berättigar till inträde vid rättegångs- verken, och praxis är, att man därjämte fordrar utbildning i det praktiska

domar-1915 åra

kallet, innan man anser en person fullt kompetent för de göromål, som tillköra distriktssekreterarbefattning. En annan omständighet, som i detta sammanhang förtjänar framhållas, är, att distriktssekreterarna i olikhet med. baningenjörer, maskiningenjörer och trafikinspektörer av 2:a klass hava synnerligen små befor- dringsutsikter.

Av nu angivna förhållanden synes det styrelsen framgå, att det icke kan anses vara annat än med rättvisa och billighet överensstämmande, att distiikts- sekreterarna erhålla förbättrad tjänsteställning.»