• No results found

5. Resultat

5.3 Stöd

Att ha stöd omkring sig var något som informanterna nämnde som viktigt för deras karriärutveckling. Ingen av dem sades däremot ha tagit särskilt stor hjälp av officiella stödfunktioner i samhället så som till exempel studie- och yrkesvägledare, coacher,

32

arbetsförmedlare. Ett exempel på detta är Fredrik, som berättade att han inte haft någon hjälp från officiella stödfunktioner, utan valt att stå på egna ben.

Nej, det har jag inte, inga officiella. Jag är nog väldigt mycket, att stå på egna ben liksom, jag kör mitt race. Nej, jag har absolut inte fått någon hjälp så, utan jag har nog via mitt eget förnuft och min egen drivkraft tagit mig framåt hela tiden. Jag har aldrig varit med i någon arbetslöshetskassa till exempel, för jag har tänkt att jag alltid kan tjäna mina egna pengar (Fredrik).

Det stöd som ändå kom från officiella stödfunktioner, kom från coacher, beteendevetare, privata konsulter, en präst, en psykolog samt arbetsförmedlingen. Stödet från coacher, beteendevetare, psykologen och privata konsulter har syftat till att ge en större självinsikt med hjälp av gruppövningar och personlighetstester. Carl sa att när detta stöd fungerar väl, bekräftar det den egna personligheten. I Anders fall där stödet kom från arbetsförmedlingen, handlade det om att de betalade en av hans utbildningar och sponsrade initialt till en av hans tidigare tjänster. I Carls fall kom stödet från en präst, där de samtalade kring Carls yrkesval och han menade att det stödet verkade bekräftande på det vis att yrkesvalet var rätt. Det som David nämnde som något positivt med stöd som ligger utanför arbetsplatsen och vän- och familjekretsen, är att det är lättare att prata om sina svagheter.

Då kan man ju prata kring där det behövs sättas in insatser, många gånger så underlättar det… för vanligtvis är detta någon som är helt utanför och någon som har tystnadsplikt, så man kan ju prata mer om sina svagheter också, som man kanske inte gör så mycket med kollegan (David).

Det stöd som haft störst betydelse i informanternas karriärutveckling, har kommit från vänner, familj (både ursprungsfamiljen och den egna) och personer på arbetsplatsen. Fredrik talade om att ursprungsfamiljen har haft stor betydelse då det är från den som hans grundvärderingar har kommit. Informanterna talade om att den egna familjen, och speciellt partnern har spelat en stödjande roll och även fungerat som ett bollplank och/eller coach.

Min partner är både stöttande och ett bollplank i många sammanhang. På senare år mina barn också, ju vuxnare de blir. Familjen är grunden för det som man står i hela tiden, och det måste man utgå ifrån, att hänger vi ihop där, kan vi ta olika steg också (Carl).

Vidare menade Carl att det är viktigt, om det går, att involvera andra i att lösa problem som uppstår. Han menade att det inte är bra att hålla jobbiga saker för sig själv, utan att

33

istället dela dem med andra, för då upplevs problemet mindre och det blir en stor kraft i gruppen. Informanterna talade om att det är viktigt att vara en del av ett lag, då ett lag kan åstadkomma mer tillsammans än vad man kan ensam.

Fredrik beskrev ett inofficiellt stöd han haft under många år. Han berättade att han haft en mentor som han själv tagit kontakt med på eget initiativ och som fanns utanför arbetsplatsen. Mentorn hade ett arbete som liknande Fredriks, och han valde den mentorn för att få prata med någon som kunde förstå situationen han befann sig i. Den kontakten, och det mentorskapet kom att betyda mycket för Fredrik, då han fick möjlighet att tillsammans med mentorn bolla många problem och tankar.

Informanterna talade om att stödet från arbetsplatsen i många fall har kommit från högre chefer som bekräftat och visat förtroende genom att ge ansvar. Det framkom i intervjuerna att det är viktigt att ha en högre chef som litar på sina anställda och ger dem förtroende. Vidare har det inofficiella stödet verkat för att ge ökat självförtroende och utmanat i att våga ta steg ut i det okända. David berättade hur hans chef stöttade honom och att det fick honom att växa.

Han lät mig köra själv och visade mig det förtroendet, och det var väldigt utvecklande, han lät mig liksom prova och det är nog den största lärdomen (David).

Anders betonande att det är viktigt att man på en arbetsplats bygger upp ett förtroende för varandra, att man respekterar varandra. Informanterna betonade allas lika värde, och som Fredrik uttryckte det – bara för att jag är chef är jag inte mer värd än någon annan i organisationen. Carl menade att den som är lägst ner i organisationen ska ha det bäst, för då blir det bäst för alla. Vidare talade informanterna om att inte vara rädd för att ta itu med konflikter som kan tänkas uppstå, för som Carl sa, ”människor är inte farliga”. Vidare betonade David vikten av att vara diplomatiskt och försöka hålla sig god med människor, då man inte vet vem som kan komma att bli ett stöd för en i framtiden. Han förtydligade detta då han sa: ”stäng aldrig en dörr så hårt att du inte kan öppna den igen”.

Andra personer har fungerat som rollmodeller eller förebilder, och kan ses som ett slags stöd för beslutsfattande. Fredrik berättade att han har människor i sin omgivning som han ser som förebilder, dessa förebilder är människor som har arbetat med liknande saker före honom och som fungerar som bollplank och rådgivare i samband med svåra beslut.

34

5.4 Sammanfattning

Resultatet visar att informanterna har varit öppna för möjligheter och tagit vara på de tillfälligheter som givits dem. I beslutsfattande, menade informanterna, är det viktigt att ha självinsikt, att vara medveten om sina styrkor och svagheter. Det är även viktigt, enligt informanterna, att låta såväl hjärta och hjärna, som magkänslan vara med i beslutsfattande.

Drivkrafter och egenskaper som har visat sig betydelsefulla är optimism och nyfikenhet, en vilja att utvecklas och utmanas. Informanterna talade om att det är viktigt att vara anpassningsbar, våga prova nya saker, att vara risktagande och inte vara rädd för förändring. Informanterna talade om att det är viktigt att känna att arbetet är meningsfullt och att man gör en skillnad. Att vara målfokuserad är en egenskap som informanterna sade sig ha och att arbeta utifrån målbilder är något som blir en viktig drivkraft. Social kompetens är en egenskap som informanterna lyfte upp som betydelsefull. Att värna om sitt kontaktnät och hålla sig god med människor samt att ha förmåga att hantera konflikter på ett diplomatiskt sätt.

Att ha ett stöd omkring sig är något som informanterna lyfter upp som angeläget. Informanterna sades inte ha haft något stort stöd från officiella stödfunktioner, utan påstod sig ha klarat sig på egen hand. Stödet har istället främst kommit från partnern, familj, vänner och arbetskollegor samt chefer. Dessa stödpersoner har verkat stödjande och även fungerat som ett bollplank och coach.

35

Related documents