• No results found

Större investeringar

In document Delårsrapport 2021 augusti (Page 35-41)

av-delningar. Stommen är monterad och invändiga ar-beten är påbörjade. Förskolan blir inflyttningsklar till sommaren 2022.

Bergsbyn förskola

En ny förskola med plats för 6 avdelningar byggs med placering öster om Kalkbruksgatan. När de nya loka-lerna tas i bruk avser kommunen att sälja fyra av de befintliga en-avdelningsförskolorna som enfamiljs-hus. De fyra förskolorna som lämnas är Brukets, Lo-kets, Gunghästens och Grimmans förskolor.

Stommen är monterad och invändiga arbeten påbör-jade. Förskolan beräknas bli inflyttningsklar i mars 2022.

Stadshuset Utsikten

Projektet handlar om att skapa ABW, aktivitetsbase-rade arbetsplatser på plan 4 (1 tr) i Stadshuset. Pro-jektet ska vara färdigställt i oktober 2021. Projekte-ringen f ör mötesytor i näringslivskontorets befintliga lokaler är genomförd och bedömningen är att bud-geten tillåter att även detta genomförs. Inflyttningen beräknas starta i november.

35

Furuskolan

Projektet syftar till förtätning och ombyggnation av Furuskolan i Jörn för att kunna flytta in delar som le-gat i andra mindre byggnader på skolområdet. Hu-vudsyftet och målsättningen med projektet är att till-handahålla energieffektiva, och för verksamheterna, ändamålsenliga lokaler i en passande omfattning.

För att kunna uppfylla syftet med projektet så ansö-ker nämnden (på grund av bl.a. prisökningar) om en utökad budget med 8 mnkr fr.o.m. år 2022. Den frå-gan hanteras i samband med beslut om Budget och plan 2022-2026. Projektets byggstart är planerad till vintern 2021/22 och projektet ska i sin helhet vara klart för besiktning den 1 dec 2022.

Norrböle förskola

En ny förskola uppförs på Norrhammarskolans grus-plan med plats för 6 avdelningar. Bygglovet blev över-klagat och förhoppningen är att avgörande kan ske i november och därefter blir det byggstart. Som ett si-doprojekt har innergården på Norrhammarskolan fräschats upp och en ny multisportanläggning har till-skapats.

Pågående arbeten är utbyggnaden av Kallholmsplan och färdigställandet av nya landytorna på norra si-dan, främst delen ute vid lotsstationen. Slutkostnads-prognosen ser stabil ut och vädret har varit positivt för projektet i stort. Delprojektet spillplattan uteslöts ur projektet under våren då näringslivets behov änd-rades. Detta utgör dock bara en mindre del av budget och effekter av projektet. Projektet kommer att fär-digställas under året.

Hamnkran

Port of Skellefteå har under 2020 upphandlat en ny hamnkran. Detta då befintlig kran från 2002 är ålder-stigen, har för låg kapacitet och dras med återkom-mande driftstörningar. Hamnverksamheten behövde med anledning av ovanstående och med hänsyn till näringslivets utveckling i Skellefteå, samt efterfrågan på containerhantering, investera i en ny hamnkran.

Upphandlad linkran är helt eldriven och kan även för-flyttas på batteridrift, vilket innebär att Port of Skell-efteå troligen är först i världen med en helt elektrisk kran av den här sorten. Handpenning betalades un-der 2020 och leverans sker mest troligt runt årsskiftet. farledsut-märkning har nya bojar införskaffats och renoverats.

Dessa ska placeras ut under hösten. En fartygsimule-ring har också genomförts för att säkerställa inseg-lingsdjupen.

Under perioden har dialog och samarbeten skett i samband med industriutvecklingen i Skellefteå avse-ende hamnens tjänster och verksamhet. Northvolt har kontrakterat speditör som i sin tur använder sig av rederiet och operatören Wallenius Sol. Rederiet, som är svenskägt, bedriver sedan tidigare trafik i den finska delen Bottenviken (långa avtal med Stora Enso, Billerud, Korsnäs, Metsä, m.fl.) Skellefteå kommer att bli den första svenska hamnen som får permanenta anlöp från rederiet. Rederiet kommer under slutet av året att få leverans av två nybyggda fartyg, dessa kommer att vara världens största RoRo-fartyg byggda för att kunna operera i isförhållanden. Farledsar-betet/simuleringen som ingått i projektet och som hamnen gjort tillsammans med Sjöfartsverket/lot-sar/Rederiet anses vara en nyckel i denna utveckling.

Trafiklösning centrala stan, gator + VA

Detta projekt inleddes med en helhetsprojektering av gatu- och va-nätet från Kanalgatan i norr till Skråmträskleden i söder, via södra Lasarettsvägen.

Sedan genomförs ombyggnationen i etapper. Hela projektet samordnas med broentreprenad och intil-liggande bostadsprojekt. Synkroniseringen påverkar upparbetningen 2021 och att tyngdpunkten för kvar-varande arbeten föreslås ligga på 2022, då norra si-dan inklusive cirkulationsplatsen utförs.

Stadsomvandling, centrala stan

I augusti öppnades körbanan i södra delen av områ-det upp, och de största ledningsarbetena är klara.

Ytorna ska under hösten (inklusive nästa vår) förses med markvärme, en ljuspergola, cykelparkeringar, sitt-ytor och planteringar. Den sista etappen, om-byggnad av Trädgårdsgatan planeras till 2022. Pro-jektet beräknas klara tidplan och budget.

36

Karlgårdsbron

Arbetet har påbörjats och entreprenören Kauno Tiltai är på plats. Under sommaren har man börjat med strandskoning på södra sidan älven samt rivning av Abborrverket. Samtidigt har bron detaljprojekterats och handlingar granskats.

Kontraktet med Kauno Tiltai angående Entreprena-den för Karlgårdsbron bygger på branschens standar-davtal ABT 06 – Allmänna bestämmelser för totalent-reprenader. Enligt paragraf 6.3 i avtalet kan avtalat pris ändras vid onormala och oförutsägbara avvikel-ser som väsentligen påverkar hela entreprenaden.

Under detaljprojekteringen pågår ytterligare förhand-lingar gällande kontraktets innehåll, vilket är brukligt i den här typen av entreprenader. Då dessa förhand-lingar inte landat vid tidpunkten för delårsrapporten sätts en prognos som tar höjd för kommande eventu-ella ”ändrings och tilläggsarbeten”. Entreprenören lämnade en offensiv produktionstidplan för entrepre-naden med avslut till årsskiftet 2022/2023. I dagsläget ligger man cirka en månad efter den tidplanen på grund av försenade handlingar. Kontraktet lämnar dock möjligt att slutföra bron till hösten 2023, varpå inga nya åtgärder tas i dagsläget. I nuläget ryms samt-liga investeringsutgifter inom budget under förutsätt-ning att kommunen erhåller det beviljade statsbidra-get på 72,5 mnkr, vilket utgör 25 % av utgifterna.

Mora/Bodbysund avloppsanläggningar

En överföringsledning mellan Mora/Bodbysund och Burträsk avloppsreningsverk har anlagts. Med denna åtgärd kopplas ett stort antal mindre avloppsanlägg-ningar med dålig reningsgrad bort och i stället leds avloppsvattnet till Burträsk. I samband med detta har även en ledning för dricksvatten lagts som ger ökad leveranssäkerhet till byarna Mora och Bodbysund.

Anläggningsarbetena är färdiga och endast mindre åtgärder samt återställning återstår under 2021. Pro-jektet bedöms marginellt överskrida budgeterade medel med 0,2 mnkr.

Industriområdet Bergsbyn/Hedensbyn samt åtgär-der detaljplan Bergsbyn

Arbetet med förlängning av Torsgatan och områdets VA-ledningar fortsätter men har försvårats av dåliga förhållanden både beträffande mark, vatten och tra-fik. Det gör att projektet får en högre kostnad och för-senas. Prognosen är en ökad kostnad med 30 mnkr och färdigställandet kan inte ske förrän hösten 2022.

Kommunen har överenskommit med Trafikverket om byggande av ny cirkulationsplats för anslutning av

Arbeten påbörjades under våren 2020 och beräknas pågå under hela 2021 och färdigställas under 2022.

En tomt är redan såld och tillträdd. Kostnaden för ut-byggnad av gata har ökat från 15 mnkr beroende på att mer detaljerad projektering genomförts efter att budgeten beslutades. Till detta har även en ytterligare gång- och cykelväg utmed Truckgatan mot Torsgatan lagts till utöver vad som ursprungligen kalkylerats.

Kostnaden för VA ser ut att hålla sig inom budget. För iordningställandet av tomtmark har viss kostnadsök-ning tillkommit i och med att ytterligare tomtmark iordningställts i sydöstra delen av området utifrån ef-terfrågan från en företagsetablering. Projektet ser just nu ut att redovisa en slutkostnad som ligger 12,6 mnkr över budgeten på 30 mnkr.

Finnfors kraftverk K03 Finnfors G6:

Projektet omfattar reinvestering av befintligt aggregat som varit avställt på grund av sprickor i byggnad. Efter torrläggning konstaterades att det är möjligt att åter ta verket i drift. Det krävdes dock ytterligare kapital och budget. Beslutat belopp har sedan tidigare utö-kats genom ett tilläggsärende.

37

Montagearbeten pågår. Planerad idrifttagning vecka 50/51 2021, men med osäkerheter gällande tidpunkt på flera veckor. Entreprenören har haft resurspro-blem och brister i projektering av sugrörslucka är or-saker till förseningar och fördyringar. Juridisk pröv-ning mot projektör är också inledd.

K03 Finnfors G1 och G2:

Arbetet pågår enligt plan. Projektet omfattar el och kontroll och följande huvuddelar är aktuella för åt-gärd: Likströmssystem, lokalkraft, generatorställverk, ventilation för maskin och fastighet, styrsystem, mag-netisering och byggåtgärder. Projekt bedöms inrym-mas i budget.

Granfors kraftverk K04 Granfors:

Projektet, som avser reinvesteringar i kraftstationen Granfors, ser ut att klara av att hålla sig inom budget.

Projektet har däremot drabbats av förseningar k opp-lat till Generator 2. Restpunkter kvarstår, planerad slutbesiktning under första och/eller andra kvartalet 2021. Försenade leveranser har förskjutit kostnader från år 2 020 till år 2 021.

K04 Granfors

Projektet, som avser reinvestering av nya ledskovlar och nedre ledkransring, pågår enligt plan. Sedan fö-regående rapportering har budget och plan utökats med 3,5 mnkr. Det utökade beloppet beror på att större fel uppmärksammats under arbetets gång, fel

som inte kunnat förutses. Planerat färdigställande under 2021. Försenade leveranser har förskjutit kost-nader från år 2020 till år 2021. Projekt totalt förväntas klara budget.

Kulturhuset

Byggnaden är såld till Skellefteå Industrihuskoncer-nen under maj månad för 600 mnkr. Fortfarande återstår en del arbeten och regleringar av projektet.

Slutprognosen för projektet är fortsatt osäker, ännu har inte sommarens uppdateringar fullt ut hunnit av-stämmas och de kommande rapporteringarna kom-mer att få stor betydelse för projektets utfall. Den senaste tidens ökade byggpriser och komponentbrist innebär både ekonomiska och planeringsmässiga ut-maning-ar. I projektsammanställningen ingår även alltjämt poster från entreprenören som inte är verifi-erade av kommunen och nu när projektet går in i ett slutskede har entreprenadjurist anlitats, som stöd i slutregleringarna av projektets kostnader. Prognosen just nu är totalt 670 mnkr, men det redovisas ingen avvikelse beroende på att försäljning av inventarier ska ske till ett uppskattat värde av 70 mnkr. Öpp-nande av kulturhusdelen skedde den 8 september och hotelldelen öppnar upp i mitten på oktober.

Coronapandemin har fortsatt påverkat investerings-projektet vilket medfört extra kostnader på ca 6,1 mnkr under 2021.

38

Större investeringar, kommunägda bolag

Elsu – Elnät för stadens utveckling

Det är en pressad tidsplan för vissa delprojekt men

Övriga projekt i tabellen fortlöper enligt plan.

39

Skelleftebostäder AB-Kvarteret Nipan

Nipans etapp 2 omfattar 74 lägenheter på södra sidan älven, nära Campus. Byggstarten var i mars 2021. Projektet går enligt plan och beräknas vara klart hösten 2022 för inflyttning.

Kvarnbacken

Projektet omfattar nyproduktion av 72 lägenheter på Ulriksgatan i Kåge. Det blir ett tvåvåningsradhus i attraktivt läge vid älven. Rivning av gamla byggnader samt markarbeten påbörjades under sommaren 2021 och lägenheterna beräknas vara klara för inflyttning i slutet av 2022.

Klockarhöjden

På Klockarhöjden i Sjungande Dalen äger Skebo en fastighet sedan tidigare. Där förtätas nu området med 114 nya hyreslägenheter. Byggstarten är planerad till december 2021 och beräknad inflyttning sker under sommaren 2023.

Skellefteå Industrihus AB Hotellet

Skellefteå Industrihus projekt för uppförande av hotellfastighet i anslutning till kulturhuset löper på enligt plan. Invigningen av hotellet är beräknat till i mitten av oktober, ungefär en månad efter öppnandet av SARA kulturhus. Just nu ligger slutprognosen inom budget på 500 mnkr, men det återstår fortfarande delar av projektet samt ytterligare överläggningar och förhandlingar med entreprenören omkring den slutliga investeringskostnaden. Projektets budget har tidigare beviljats en utökning från 450 mnkr till 500 mnkr.

Kontorshuset Svalan

Projektet löper på enligt tidplan och fastställd budget.

40

41

www.skelleftea.se

In document Delårsrapport 2021 augusti (Page 35-41)

Related documents