• No results found

En stad med bra arbetsvillkor

In document Årsanalys 2018 (Page 8-44)

MALMÖBON I FOKUS Genom särskilt riktade satsningar ska kulturnämnden bidra till att konst

Målområde 9 En stad med bra arbetsvillkor

KULTURELLA OCH KREATIVA NÄRINGAR Kulturnämnden ska, genom att till exempel lyfta fram goda förebilder och inspirerande exempel samt erbjuda kvalitativa sommarjobb och praktikplatser, ge unga Malmöbor möjlighet att tidigt komma i kontakt med yrken inom kultursektorn.

Översikt åtagande

Målområde 1 – En ung, global och modern stad

Kommunfullmäktigemål – Malmöborna ska kunna känna sig stolta över sin unga, globala och moderna stad där frågor om jämlikhet, jämställdhet, antidiskriminering, miljö och delaktighet står högt på dagordningen.

Nämndsmål/bolagsmål:

SAMARBETEN - MÅLEN UPPFYLLS I SAMVERKAN MED ANDRA AKTÖRER

Kulturnämnden ska etablera nya och fördjupa befintliga samarbeten, interna såväl som externa, i syfte att genom lärande och utveckling av ny kunskap berika Malmös kulturliv.

Genom att utveckla nya och fördjupa redan befintliga samarbeten under året har kulturnämndens verksamheter utvecklats genom lärande och ny kunskap om Malmöbornas kulturvanor, engagemang och livsvillkor. Kulturnämndens institutioner bygger en stor del av sin verksamhet på samverkan med andra parter och grunduppdraget för verksamheten kan ofta inte utföras utan dessa samarbeten, såväl med interna verksamheter som externa aktörer. Genom sin samverkan har verksamheter och institutioner skapat och upprätthållit den typ av samverkan som Malmökommissionen kallar kunskapsallianser, vilka är en betydelsefull del i Malmös framtida utveckling. Sammantaget är bedömningen att kulturnämndens verksamheter i stor utsträckning har bidragit till att uppfylla målet och insatserna nedan är exempel på vad som möjliggjort den förflyttning som har skett under året:

 Biblioteken i Malmö har under 2018 deltagit i det nationella utvecklingsprojektet ”Digitalt först med användaren i focus” och Bellevuebiblioteket har under våren genomfört en

inspirationsfortbildning kring läsfrämjande på fritids på uppdrag av PI (Pedagogisk inspiration) för drygt 80 personer från stadens fritidshem. Utvärdering visar att upplägget med forskning kring läs- och språkutveckling har fungerat mycket väl och konkreta effekter har identifierats då

deltagarna bedömer att de fått ökad kunskap om metoder för att jobba mer med läsning på fritids framöver.

 Fristadsprogrammet har genom att etablerat partnerskap med andra fristadsstäder inom ICORN-nätverket (mer än 60 städer) samt med externa organisationer som PEN, SafeMuse, FreeMuse, ARJ och andra institutioner, gett stor kunskap till Malmö. Den nuvarande deltagaren har getts möjlighet att delta i konferenser och workshops i Sverige, bland annat i andra städer med fristadsprogram. En ny deltagare för perioden 2019–2021 har inbjudits och beräknas komma till Malmö i april 2019.

 2018 anordnades åter "Safe Haven", en konferens och expertmöte som en del av Sveriges ordförandeskap i Nordiska Ministerrådet, där fler än 160 personer från ett stort antal länder deltog. Internationella, nationella och nordiska gäster besökte staden och fick genom konferensen inblick i hur Malmö prioriterar dessa frågor och kunskapsdelar. Detta sprids som ringar på vattnet till organisationer och det fria kulturlivet och till kulturinstitutionerna i Malmö. Effekterna är lärande och en kunskapsöverföring mellan de deltagande organisationerna och personerna. En effekt av konferensen är också att de rekommendationer och sammanfattningar som

sammanställts efter konferensen kommer utgöra en bra plattform för framtida kunskapsdelning och utvecklingsarbete i frågor kring hotade konstnärer.

 Kommunstyrelsen i Malmö förnyade under 2018 samarbetsavtalet där kulturnämnden via rollen som en "Leading city for Culture" i nätverket United Cities and Local Governments (UCLG) ska utforska och stärka kulturens roll för hållbar stadsutveckling samt dra nytta av nätverket för att öka kunskapen i staden kring FN:s globala hållbarhetsmål. Nyttan av UCLG-samarbetet består bland annat i städernas arbete med att koppla FN:s hållbarhetsmål till sina mål, samt utbyten av kunskap och stöd. Malmö har uppmärksammats internationellt för hur man stadsövergripande arbetat med kulturfrågorna genom kulturstrategiarbetet och att den nu även ingår i Malmös översiktsplanearbete. I övrigt planeras Malmö Stads deltagande i UCLG:s toppmöte Cultural Summit i Buenos Aires i april 2019.

 Under 2018 har Rörelsernas museum (The Museum of Movements) inlett en etableringsfas.

Regeringen beslutade att från och med 2018 etablera Rörelsernas museum i mindre skala och att under 5-6 år testa metoder för samverkan och kunskapsinhämtning, för att under vägen växa fram till att bli ett fullskaligt nationellt museum för demokrati och migration i Malmö, utifrån civila rörelsers perspektiv och med forskning som grund. Museet stöds av Malmö stad och staten, med syfte att skapa ett nationellt demokrati- och migrationsmuseum i Malmö.

 Inom ramen för Institutet för hållbar stadsutveckling (ISU) har kulturnämndens verksamheter varit med att utveckla samverkansformer mellan Malmö stad, Malmö universitet och andra aktörer. Detta har inneburit att förvaltningen samlat, utvecklat, förmedlat och utbytt kunskaper och erfarenheter inom institutets intressekrets. Samarbetet inom ISU bidrar till

implementeringsarbetet av Malmökommissionen, Översiktsplanen, Kulturstrategin,

Miljöprogrammet och Malmö universitets strategi 2020. Dessa effekter ligger väl i linje med tanken om att utveckla kultur som en fjärde dimension av hållbar utveckling och som verktyg för hållbar stadsutveckling.

Att fortsätta samarbeta nationellt och internationellt, med civilsamhället, andra offentliga institutioner, akademi och inte minst med andra förvaltningar och bolag inom staden, ser kulturförvaltningen som en förutsättning för att skapa ett bättre kulturliv för Malmöborna samt kunna hantera de utmaningar som Malmö står inför.

Målindikator Utfall Målvärde

Bedömning av effekter från samarbeten med internationella samarbetsorganisationer. Mål 2018: Kulturförvaltningen ska via rollen som en Leading city for Culture i nätverket United Cities and Local Governments att utforska och stärka kulturens roll för hållbar stadsutveckling samt dra nytta av nätverket för att öka kunskapen i staden kring FN:s globala hållbarhetsmål.

Delvis uppnådd

Kommentar

Internt har vi beslutat att hösten 2019 så skall UCLG-arbetet spridas inom staden via SOS-gruppen och omvärldsgruppen som sammanhålls av stadskontoret.

Sammantaget uppfattar kulturnämnden att UCLG-samarbetet skapat möjligheter till erfarenhetsutbyte med andra städer, bland annat kring FN:s hållbarhetsmål som står högt på agendan. Dock behöver formerna utvecklas för hur arbetet inom UCLG-nätverket kan spridas inom staden, ett arbete som har satts igång. Under hösten har också en kommunikationsplan, intern och extern tagits fram

Under 2018 förnyades samarbetsavtalet av Kommunstyrelsen där Kulturnämnden via rollen som en Leading city for Culture i nätverket United Cities and Local Governments ska utforska och stärka kulturens roll för hållbar stadsutveckling samt dra nytta av nätverket för att öka kunskapen i staden kring FN:s globala

hållbarhetsmål. Nyttan av UCLG-samarbetet består bl.a. i städernas arbete med att koppla FN:s hållbarhetsmål till sina mål, utbyte av annan expertis och stöd. Som Leading City förväntas Malmö stad dels stå som arrangör för "Peer-learning arrangemang dit andra städer bjuds in, dels att själva delta och stötta andra städer i sitt arbete med att implementera Culture 21 Actionplan (motsvarande Kulturstrategin). Bl.a. har Malmö besökt Namur i Belgien för att delta i en peer to peer workshop i november. Under hösten besöktes Malmö och SOS-gruppen av UCLG:s koordinator för kultur som redovisade nyttan med Malmös deltagande som leading city inom nätverket. Malmö har uppmärksammats internationellt inte minst för hur man stadsövergripande arbetat med kulturfrågorna genom kulturstrategiarbetet och att den nu även ingår i Malmös Översiktsplan. I övrigt planeras Malmö Stads deltagande i UCLG:s toppmöte Cultural Summit i Buenos Aires i april 2019, vid detta toppmöte kommer Malmö även att representeras politiskt.

Genomförandegrad av handlingsplanen för kulturstrategin.

Målvärde 2018: Uppdrag kopplade till handlingsplanen ska genomföras enligt plan.

Delvis uppnådd

Kommentar

Den sammanvägda bedömningen är att det drivs en utveckling med koppling till Kulturstrategin och

handlingsplanen. Arbetet med handlingsplanens åtaganden fortskrider dock i olika takt, och har påverkats av Kulturförvaltningens interna omorganisation varför målet delvis bedöms uppnått. Under 2018 påbörjades dock ett arbete med att revidera handlingsplanen för att kraftsamla och genomföra Kulturstrategin i sin helhet när den 2019 går in på sitt sista år.

Nämndsmål/bolagsmål:

DELAKTIGHET OCH DIALOG Kulturnämndens verksamhet ska präglas av delaktighet och dialog, där alla Malmöbor ges lika möjligheter till inflytande och medskapande i arbetet med att utveckla stadens kulturliv och bidra till ökad hållbarhet.

Möjligheten till delaktighet och demokratiskt inflytande är kärnfrågor för ett demokratiskt samhälle såväl som för kulturnämndens verksamheter. Det ger oss en ovärderlig kunskap om våra målgruppers behov och önskemål. En kunskap som under året lett till ökat deltagande samt möjliggjort för våra verksamheter att bättre svara upp mot Malmöbornas faktiska behov. Delaktighet med Malmöbor har gett Malmöborna inflytande och en känsla av sammanhang och ägarskap. Malmöbor har involverats inom kulturnämndens samtliga verksamheter, allt ifrån publikundersökningar, referensgrupper, fokusgrupper, barnråd, till verksamheter som Allaktivitetshusen, Arena 305 och KRUT, vars framgång helt bygger på medskapande processer med Malmös unga. Genom dessa insatser har vi gett Malmöborna en direkt möjlighet att påverka och bidra till utformningen av och innehållet i våra verksamheter. Nämnas bör även Sveriges kvinnolobby, som 2018 gjort en kartläggning av segregation ur ett jämställdhetsperspektiv. I rapporten lyfts projektet KRUT fram som ett gott exempel utifrån det framgångsrika laborativa samarbete som genomförts med målgruppen och som motverkat segregationen för unga kvinnor. Sammantaget är bedömningen att kulturnämndens verksamheter i mycket stor utsträckning har bidragit till att uppfylla målet och insatserna nedan är exempel på vad som möjliggjort den förflyttning som har skett under året:

 Allaktivitetshusmodellen fångar upp det stora engagemang som finns bland många Malmöbor och som inte kan eller har möjlighet att kanaliseras genom föreningslivet. Delaktigheten och

inflytandet hos deltagarna skapar en känsla av gemensamt ägandeskap och ansvar för verksamheten och den fysiska plats, skolan, där den äger rum. Effekter syns på olika sätt, till exempel berättar deltagare för personalen om att de i högre grad kan påverka sina liv, till exempel genom att börja arbeta eller byta arbete, studera eller starta en förening. Skolledare och personal vittnar om avsevärt minskad skadegörelse och en märkbart tryggare skolmiljö. Under 2018 har dialogen med de boende i områdena mognat, så att samtal kring normer och värderingar ha kunnat föras på ett mer positivt sätt än förut. I uppföljning framhålls att det inte är aktiviteterna i sig som utgör modellens främsta framgångsfaktor, utan istället de värden som skapas på

mötesplatsen i form av gemenskap, tillit och att vara eller ha en lokal förebild.

 Biblioteken har generellt svårt att nå unga, och forskningsprojektet Ung livsstil visar att tjejer, särskilt i de lägsta socioekonomiska skikten, är underrepresenterade i aktiviteter som erbjuds i Malmö. 2016 startades KRUT. Projektet har fokus på unga som saknar resurser, plattform eller sammanhang. KRUT har utvecklats med Tjejer i förening och 28 unga från hela Malmö. Under hösten har KRUT invigts och gått från idéstadie till ordinarie verksamhet. Kulturnämnden har nu har en mötesplats som aktiveras av unga samtidigt som den möjliggör ungas behov att skapa arrangemang, workshops eller kreativa projekt. Ca 200 unga tjejer och killar från hela Malmö tar dagligen platsen i anspråk. KRUT aktiveras i huvudsak av unga och har sedan projektstart haft över 200 arrangemang som tidigare inte hade någon plats på biblioteket.

 Sommarscen Malmö och Malmö museer har under 2018 genomfört stora publikundersökningar och därmed möjliggjort för Malmöbor att komma med önskemål och påverka verksamheternas utbud.

Kulturnämndens verksamheter kommer även framåt att fokusera på dialog och delaktighet. Under 2019 kommer kulturförvaltningen i samarbete med Fritidsförvaltningen och forskare att genomföra

undersökningen Ung livsstil i syfte att öka kunskapen om Malmös unga.

Målindikator Utfall Målvärde

Uppföljning av upplevd delaktighet i kulturlivet i

Kulturintressemätning. Mål 2018: Förbättring i jämförelse med tidigare mätning.

Kommentar

Under 2018 har Kulturförvaltningen inte genomfört någon kulturintressemätning. Detta p.g.a. att förvaltningen arbetar med att revidera indikatorer och metoder för uppföljning inför 2019.

Uppdrag - Samtliga nämnder och bolag får i uppdrag att exemplifiera hur man arbetar med de globala målen i samverkan med andra nämnder och externa aktörer.

Målområde 2 – En stad för näringsliv och arbete

Kommunfullmäktigemål – Malmöborna ska ha tillgång till en växande arbetsmarknad och ges förutsättningar för självförsörjning.

Nämndsmål/bolagsmål:

KULTURELLA OCH KREATIVA NÄRINGAR Aktörer inom kulturella och kreativa näringar ska ha goda förutsättningar att etablera sig, verka och utvecklas i Malmö.

Kulturnämnden har via stöd till Malmös fria kulturliv möjliggjort för Malmöbor och besökare att ta del av kvalitativ och aktuell samtidskultur och möta intressanta konstnärskap inom olika konstformer och genrer.

Kulturstödet har under 2018 möjliggjort för Malmöbor att medverka aktivt i kulturlivet, som professionell kulturaktör eller utifrån ett ideellt engagemang. De fria kulturaktörerna har bidragit till att förstärka och synliggöra Malmös kulturliv, både lokalt och utanför Malmö.

Kulturstödet har genom en digitalisering av ansökningsprocessen tagit ett viktigt steg mot att underlätta för Malmös kulturutövare att söka bidrag för sin verksamhet. Ansökan av alla former av kulturstöd sker nu via e-tjänster. Digitaliseringen har inneburit en enklare hantering, bättre tillgänglighet och ökade möjlighet till likvärdig bedömning. Responsen från kulturaktörerna har varit övervägande positiv.

Sammantaget är bedömningen att kulturnämndens verksamheter i stor utsträckning har bidragit till att uppfylla målet och insatserna nedan är exempel på vad som möjliggjort den förflyttning som har skett under året:

 För att ytterligare underlätta för Malmös kulturaktörer har dialogen mellan Malmö stads bidragsgivande förvaltningar intensifierades 2018. Samverkan mellan förvaltningarna har fått tydligare gemensamma ramar och mål. Det handlar om att fördjupa samverkan med civilsamhället och att säkerställa en likvärdig bidragshantering men även tydligare krav på de verksamheter som får stöd är till nytta för Malmöborna och är i linje med demokratiska värderingar. Förvaltningen har tagit en aktiv roll i pågående processer och dialoger, utifrån rollen som en av Malmö stads betydande bidragsgivare.

 Under 2018 har de uppdaterade föreskrifterna för kulturstöd implementerats fullt ut. Två nya stödformer ingår: Stipendiet Kulturkraft för unga i åldern 18–30 år och projektstöd för utvecklingsprojekt, bland annat riktat till nya nätverk, organisationsutveckling och konstnärliga pilotproduktioner. Att bidra till goda arbetsvillkor och arbetsmöjligheter för kulturskapare i Malmö ingår i stödkriterierna.

 Stipendiet Kulturkraft har gett främst semiprofessionella och yngre kulturskapare bättre förutsättningar att genomföra mindre projekt. Det nya stödet för utvecklingsprojekt har riktats både till etablerade verksamheter och till nya initiativ, och innebär en prioritering av långsiktiga satsningar och konstnärlig utveckling.

 Malmös kulturutövare har även under 2018 getts möjlighet till arbete genom samarbete med förvaltningens institutioner och avdelningar. Förutom att möjliggöra arbete för det fria kulturlivet innebär samarbetet även en möjlighet för Malmös fria kulturliv att möta en större publik på fler platser i staden.

Att de fria kulturaktörerna har rimliga arbetsvillkor är en förutsättning för ett levande lokalt kulturliv som vågar utmana och ta risker. Under 2019 kommer förvaltningen internt att se över och utveckla arbetet med lokaler för fria kulturaktörer. Kulturnämndens verksamheter kommer även fortsatt att prioritera det övergripande arbetet med föreningar, bidrag och idéburen sektor. Aktuella frågor är bland annat det nya kontaktcentrets roll gentemot föreningslivet och att fånga upp verksamhet som inte har någon självklar kommunal hemvist.

Målindikator Utfall Målvärde Antal praktikanter inom ramen för Kultursommar vid

kulturförvaltningen. Målvärde 2018: Minst 195 platser

293 minst 195

Kommentar

Inom ramen för Kultursommar, erbjöds år 2018, 293 praktikplatser, på kulturförvaltningens olika verksamheter och institutioner, i samarbete med arbetsmarknads- och socialförvaltningen samt Tjejer i förening med Demokratiambassadörprojektet.

Nämndsmål/bolagsmål:

KULTURELLA OCH KREATIVA NÄRINGAR Kulturnämnden ska, genom att till exempel lyfta fram goda förebilder och inspirerande exempel samt erbjuda kvalitativa sommarjobb och praktikplatser, ge unga Malmöbor möjlighet att tidigt komma i kontakt med yrken inom kultursektorn.

Med utgångspunkt i den stora strukturella arbetslösheten som finns i Malmö har kulturnämndens verksamheter under 2018 berett en plats för Malmös unga i våra verksamheter. Genom en ökad

inkludering av Malmös unga i våra verksamheter har vi bidragit till mer likvärdiga möjligheter i staden för Malmös unga. Genom inspiration, goda relationer och ett prioriterat fokus har Malmös unga möjliggjorts en yrkesmässig introduktion i kulturnämndens verksamheter. Deltagande unga har fått möjlighet att prova på hur det är att arbeta inom kultursektorn, fått kunskap om de yrkesområden som finns inom

kulturnämndens verksamheter och för många av dem som får en tim- eller säsongsanställning har det varit ett första steg in i arbetslivet.

Samarbete med Malmös unga har även gett kompetens och nya och viktiga perspektiv in i våra

verksamheter. En annan positiv effekt är att Malmöbor som besökare kulturnämndens verksamheter har genom mötet med unga Malmöbor fått möta personal med annan språk- och kulturell bakgrund.

Sammantaget är bedömningen att kulturnämndens verksamheter i mycket stor utsträckning har bidragit till att uppfylla målet och insatserna nedan är exempel på vad som möjliggjort den förflyttning som har skett under året:

 Kultursommar/Ung i sommar erbjöd 293 ungdomar praktik i någon av kulturnämndens verksamheter under sommaren 2018, vilket innebär en ökning med 98 platser från önskat målvärde195 platser.

 Sommarscen Malmö har under sommaren 2018 anställt ett tjugotal unga Malmöbor till genomförandet av sommarens program. Allaktivitetshusen erbjuder varje år ett flertal unga Malmöbor både timanställningar och praktikplatser. Under året har man dessutom arbetat tillsammans med fastighetsägare och civilsamhälle för att gemensamt skapa förutsättningar för en bättre arbetsmarknad för ungdomar.

 BIM har under många år arbetat med att, inom Ung i sommar-paraplyet, skapa kvalitativa och inspirerande sommarjobb åt unga i Malmö. I år gjordes en gemensam satsning tillsammans med Tjejer i förening där 150 ungdomar utbildats till och arbetat som demokratiambassadörer i syfte att öka valdeltagandet bland förstagångsväljare.

 Malmö Museer har arbetat både aktivt och strukturerat med att erbjuda många olika målgrupper en möjlighet att arbeta, praktisera eller komma i kontakt med museets verksamhet. Sammantaget ca 40 personer. De målgrupper som avses utöver den reguljära är nyanlända, Ung i sommar, behov av arbetsprövning, studenter och de som är långt ifrån ordinarie arbetsmarknad.

Kulturnämnden verksamheter kommer även framåt att fokusera på inkludering av Malmös unga i syfte att skapa mer jämlika livsvillkor för Malmös unga.

Målindikator Utfall Målvärde Antal praktikanter inom ramen för Kultursommar vid

kulturförvaltningen. Målvärde 2018: Minst 195 platser

293 minst 195

Kommentar

Inom ramen för Kultursommar, erbjöds år 2018, 293 praktikplatser, på kulturförvaltningens olika verksamheter och institutioner, i samarbete med arbetsmarknads- och socialförvaltningen samt Tjejer i förening med Demokratiambassadörprojektet.

Målområde 3 – En stad för barn och unga

Kommunfullmäktigemål – Malmös barn och unga ska få det stöd och den utbildning de behöver för att växa upp under trygga och jämlika förhållanden och utveckla sin fulla potential.

Nämndsmål/bolagsmål:

MALMÖBON I FOKUS Alla Malmös barn och unga ska såväl under skoltid som på sin fritid ha goda och likvärdiga möjligheter att ta del av och vara delaktiga i kulturupplevelser som berör, vidgar perspektiv och inspirerar.

Malmös barn och unga har idag genom kulturnämndens verksamheter möjlighet ett ta del av ett kulturellt basutbud, att ta del av och vara delaktiga i kulturupplevelser som berör, inspirerar, skapar delaktighet och stärker lärandet och den demokratiska fostran, såväl i skolan som på fritiden. Sammantaget är

bedömningen att kulturnämndens verksamheter i mycket stor utsträckning har bidragit till att uppfylla målet och insatserna nedan är exempel på vad som möjliggjort den förflyttning som har skett under året:

 Under året har 68 150 barn i Malmös skolor och förskolor tagit del av programverksamhet under förskole- och skoltid, och 99 843 resor har genomförts med kulturbussarna till och från dessa arrangemang. Andel förskolebarn som under förskoletid har tagit del förvaltningens utbud är 77 % för läsåret 2017/18. Grundskolan i Malmö använder i allt högre grad kulturförvaltningens statistikunderlag för att påvisa vilka elever som tar del av kulturutbudet, vilket är en konsekvens av att förvaltningen utvecklat verktyg och metoder för att bättre kunna bidra till skolans

 Under året har 68 150 barn i Malmös skolor och förskolor tagit del av programverksamhet under förskole- och skoltid, och 99 843 resor har genomförts med kulturbussarna till och från dessa arrangemang. Andel förskolebarn som under förskoletid har tagit del förvaltningens utbud är 77 % för läsåret 2017/18. Grundskolan i Malmö använder i allt högre grad kulturförvaltningens statistikunderlag för att påvisa vilka elever som tar del av kulturutbudet, vilket är en konsekvens av att förvaltningen utvecklat verktyg och metoder för att bättre kunna bidra till skolans

In document Årsanalys 2018 (Page 8-44)

Related documents