• No results found

Statens pensionsverk och KPA Pension AB

In document Regeringens proposition 2002/03:135 (Page 91-94)

6 En ny lag om behandling av personuppgifter inom

6.10 Direktåtkomst

6.10.4 Statens pensionsverk och KPA Pension AB

Regeringens förslag: Statens pensionsverk och det för kommunerna och landstingen gemensamma organet för administration av personalpensio-ner (KPA Pension AB) skall, i den utsträckning som föreskrivs av re-geringen eller den myndighet rere-geringen bestämmer, få ha direktåtkomst till uppgifter i socialförsäkringsdatabasen för samordning av tjänstepen-sioner.

Statens pensionsverk skall, i den utsträckning som föreskrivs av re-geringen eller den myndighet rere-geringen bestämmer, få ha direktåtkomst till uppgifter i socialförsäkringsdatabasen för handläggning av ärenden i vilka reglerna om statens tjänstegrupplivförsäkring skall tillämpas.

Direktåtkomst till personuppgifter i socialförsäkringsdatabasen skall endast få ges till den som behöver ha tillgång till uppgifterna för att kunna utföra sitt arbete.

Promemorians förslag: Överensstämmer med regeringens.

Remissinstanserna: Riksförsäkringsverket delar inte bedömningen att Statens pensionsverk och KPA Pension AB skall få ha direktåtkomst till socialförsäkringsdatabasen. Enligt verkets uppfattning saknas det numera skäl för att dessa organ skall ha direktåtkomst till socialförsäkringsdata-basen. Sådan direktåtkomst kan dessutom ifrågasättas av såväl integri-tets- som konkurrensskäl. De behov som finns av uppgifter från social-försäkringsdatabasen kommer att kunna tillgodoses genom utlämnande på medium för automatiserad behandling. Premiepensionsmyndigheten anser att det inte finns något vägande skäl för att positivt särbehandla Statens pensionsverk och KPA på det sätt som föreslagits i promemorian när det gäller direktåtkomst till socialförsäkringsdatabasen. Statens pen-sionsverk välkomnar förslaget om fortsatt direktåtkomst till uppgifter i

Prop. 2002/03:135

92 socialförsäkringsdatabasen för verket. Enligt verkets uppfattning kan en

frågerutin av det slag som berörs i promemorian inte ersätta direktåt-komsten. Det är endast verket som kan informera statspensionärer om den allmänna pensionens betydelse för storleken av den bruttosamord-nade tjänstepensionen. KPA Pension AB konstaterar med tillfredsställelse att förslagen i promemorian innebär att bolaget även fortsättningsvis kommer att få direktåtkomst till uppgifter i socialförsäkringsdatabasen för samordning av kommunala tjänstepensioner. Detta är enligt bolagets uppfattning nödvändigt för att säkerställa högsta kvalitet och säkerhet i bolagets pensionsadministration. Bolaget förutsätter att förslaget medger att bolaget får tillgång till de uppgifter om sjukersättning/aktivitets-ersättning som är nödvändiga för att fastställa och beräkna den kommunala tjänstepensionen. Bolaget skulle gärna se att man även fortsättningsvis kommer att få tillgång till nödvändiga uppgifter om all-män pension som behövs för att man skall kunna lämna information om pensionsförmåner till sina kunder. Södermanlands läns allmänna försäk-ringskassa tillstyrker förslaget att Statens pensionsverk och KPA Pension AB skall ha direktåtkomst till socialförsäkringsdatabasen för samordning av tjänstepensioner. Svenska kommunförbundet och Landstingsförbundet anför att administrationen av tjänstepensionsförmåner utförs antingen av respektive kommun/landsting eller av en administratör som kommu-nen/landstinget slutit avtal med samt att det för närvarande finns minst två möjliga administratörer, dvs. KPA Pension AB och SPV/SPP. För-bunden föreslår att direktåtkomst för samordning av bruttopension skall medges till såväl de kommuner eller landsting som själva administrerar tjänstepensionsförmåner som till de organ som på avtalsrättslig grund administrerar tjänstepensionsförmåner. Den föreslagna regeln om tyst-nadsplikt kan därvid utvidgas till att avse den som på avtalsrättslig grund administrerar tjänstepensioner för kommunens räkning.

Skälen för regeringens förslag: Det finns enligt regeringens uppfatt-ning starka skäl att vara återhållsam med att tillåta myndigheter eller andra utanför socialförsäkringens administration att ha direktåtkomst till socialförsäkringsdatabasen. Om det är nödvändigt att lämna ut uppgifter för automatiserad behandling måste man i första hand överväga om inte andra alternativ, som exempelvis utlämnande på media för automatiserad behandling, kan användas för informationshanteringen. Bedömningen av om direktåtkomst skall medges eller inte måste således utmynna i en av-vägning mellan behovet av effektivitet i olika samhällsfunktioner och en-skildas behov av starkt integritetsskydd. Om direktåtkomst medges är det väsentligt att den endast avser sådana uppgifter där det är av stor bety-delse att utlämnandet sker genom direktåtkomst. Mottagarens legitima uppgiftsbehov i övrigt bör således tillgodoses på annat sätt.

Statens pensionsverk och det för kommunerna och landstingen gemen-samma organet för administration av personalpensioner (KPA Pension AB) får, i den utsträckning som föreskrivs av regeringen eller den myn-dighet regeringen bestämmer, enligt socialförsäkringsregisterlagen ha direktåtkomst till uppgifter i socialförsäkringsregister för handläggning av ärenden om utbetalning av socialförsäkringsförmåner och samordning av tjänstepensionsförmåner.

En viktig faktor bakom denna regel om tillåtande av direktåtkomst till socialförsäkringsregister för dessa organ har varit utformningen av vissa

Prop. 2002/03:135

93 regler om beräkning av tjänstepension inom det statliga respektive

kom-munala området. Vad som åsyftas är att tjänstepensionen beräknas ge-nom s.k. bruttosamordning med offentlig pension och vissa andra offent-liga förmåner, dvs. tjänstepensionen beräknas med utgångspunkt från det sammanlagda beloppet av dessa förmåner som utbetalas till den som är berättigad till tjänstepension. De aktuella reglerna tillämpas alltjämt och kommer att tillämpas under lång tid framöver i fråga om redan beviljade pensioner. Det innebär att utbetalaren av tjänstepension varje månad måste ha kännedom om det sammanlagda beloppet av offentlig pension och andra ersättningar som samordnas med tjänstepensionen för att kunna beräkna denna. Denna konstruktion har medfört att Statens pen-sionsverk och KPA Pension AB ålagts att betala ut även de offentliga förmåner som samordnas med tjänstepensionen. Som ett led i reforme-ringen av ålderspensionssystemet har emellertid beslutats att denna ord-ning skall upphöra. I stället skall Riksförsäkringsverket betala ut all offentlig pension m.m.

Statens pensionsverk får även, i den utsträckning som föreskrivs av regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer, använda social-försäkringsregister för handläggning av ärenden om statens tjänstegrupp-livförsäkring.

I anledning av utlämnandet av uppgifter till KPA Pension AB finns i 16 § socialförsäkringsregisterlagen även en särskild regel om tystnads-plikt för den som genom sin befattning med ett socialförsäkringsregister hos det för kommunerna och landstingen gemensamma organet för administration av personalpensioner får kännedom om vissa personupp-gifter.

Riksförsäkringsverket har i remissyttrandet och i en skrivelse till soci-aldepartementet 2001-10-30 (Dnr S2001/9762 SF) ifrågasatt den nuva-rande ordningen med tillåtande av direktåtkomst för Statens pensions-verk och KPA Pension AB. I första hand anförs som skäl för att direktåt-komsten skall upphöra att de bägge organens uppdrag att betala ut offentlig pension upphört vid årsskiftet 2002/03. Riksförsäkringsverket anför också vikten av konkurrensneutralitet och integritetsaspekter som skäl för att ovan nämnda bestämmelser i socialförsäkringsregisterlagen skall upphävas. Riksförsäkringsverket föreslår att möjligheten till direkt-åtkomst skall upphöra och helt ersättas med utlämnande av erforderliga uppgifter för samordning och beräkning av ersättning på medium för automatiserad behandling.

Statens pensionsverk och KPA Pension AB har gjort gällande att den avtalsenliga bruttosamordningen av tjänstepensionerna, som kommer att tillämpas under lång tid framöver, påkallar att de medges fortsatt direkt-åtkomst. De har dessutom anfört att direktåtkomsten medför möjligheter till rättelse av felaktigheter i socialförsäkringsregistren och en service-nivå i förhållande till tjänstepensionärerna som inte längre skulle före-ligga om direktåtkomsten upphör.

Statens pensionsverk som KPA Pension AB bör enligt regeringens uppfattning även fortsättningsvis få tillgång till uppgifter om offentliga pensioner och andra förmåner i den utsträckning som är nödvändig för att tjänstepensionerna inom respektive avtalsområde skall kunna administre-ras på ett effektivt och tillfredsställande sätt. Den s.k. bruttosamord-ningen hanteras i dag huvudsakligen genom ett omfattande system för

Prop. 2002/03:135

94 utlämnade av uppgifter på medium för automatiserad behandling. Detta

system är under uppbyggnad i samråd mellan de båda organen och Riks-försäkringsverket. Systemet med filöverföring innebär att information överförs på två sätt; dels med automatik så till vida att när registrering sker i socialförsäkringsregister av uppgifter som är relevanta för Statens pensionsverk respektive KPA Pension AB så översänds automatiskt upp-dateringar till den av dem som har behov av informationen, dels efter för-frågningar från Statens pensionsverk eller KPA Pension AB via fråge-rutiner genom filöverföring som besvaras genom elektronisk behandling i s.k. s-poster inom högst ett dygn. Den förstnämnda typen av informa-tionsöverföring fungerar redan i dag. Funktionen med frågerutiner är dock ännu inte införd. Vissa typer av uppgifter om delpension samt arbets- och yrkesskadelivränta kan för närvarande inte lämnas i s-poster, men kommer att kunna lämnas på detta sätt efter viss systemutveckling.

Genom utvecklingsarbete i samråd mellan å ena sidan Riksförsäkrings-verket och å andra sidan Statens pensionsverk och KPA Pension AB måste eventuella problem i systemet för filöverföring kunna förutsättas vara lösta under en relativt nära framtid. Regeringen förutsätter att lik-nande system kan tillämpas i fråga om andra utbetalare av bruttosamord-nade tjänstepensioner. Någon anledning att i nuläget medge direktåt-komst för exempelvis kommuner eller andra utbetalare av tjänstepension föreligger således inte.

Eftersom tekniken för närvarande inte fyller det behov som Statens pensionsverk och KPA Pension AB har föreslår emellertid regeringen att en motsvarighet till 15 § socialförsäkringsregisterlagen införs i den nya lagen. Någon utökning av ramarna för direktåtkomsten bör emellertid inte ske. Eftersom inget av de aktuella organen fortsättningsvis skall ut-betala någon offentlig socialförsäkringsförmån bör dock en viss justering ske i förhållande till nuvarande reglering. Genom den tillämpade lagtek-niska lösningen, som innebär att direktåtkomst förutsätter föreskrifter av regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer, föreligger emel-lertid möjligheter att i förordning anpassa medgivandet av direktåtkomst i linje med de ställningstaganden som regeringen tidigare gjort i fråga om direktåtkomst.

Samma begränsningar i fråga om direktåtkomst och tilldelning av be-hörighet för tillgång till socialförsäkringsdatabasen som gäller för myn-digheterna inom socialförsäkringens administration bör även gälla Statens pensionsverk och KPA Pension AB. När det gäller tilldelning av behörighet får det naturligtvis ankomma på dessa organ att för respektive verksamhet meddela beslut om behörighet och tilldela behörighet.

6.10.5 Centrala studiestödsnämnden och arbetslöshetskassorna

In document Regeringens proposition 2002/03:135 (Page 91-94)