• No results found

STATISTIK ÖVER NATURTURISM I NÅGRA ANDRA LÄNDER

I bilagor till denna rapport finns beskrivningar av naturturismen, eventuella definitioner och förekommande statistik från Nya Zeeland, Nordamerika (USA och Kanada), Skottland och Finland. En generell observation från dessa är att det finns många likheter med situationen i Sverige: det saknas en vedertagen definition, statistik kring utövande och efterfrågan

förekommer i varierande grad på olika geografiska nivåer, statistik kring utbud av produkter och tjänster är mer bristfällig, och besökarstudier i specifika naturområden förekommer, om än i varierande omfattning (se tabell 5). Länderna är valda efter diskussioner med företrädare för branschen då de ofta uppfattas som föregångare inom naturturism. I vissa avseenden stämmer nog också den slutsatsen. Sett utifrån syftet med den här rapporten så finns anledning att särskilt fästa uppmärksamhet på dels utformningen av studier kring inkommande

(natur)turister (särskilt Nya Zeeland och Skottland), dels på systematiken avseende

besökarstudier (särskilt Nordamerika, Skottland och Finland). Den GIS databas man byggt upp i Finland kring det naturturistiska utbudet är också en intressant förebild. Här finns brister i den befintliga svenska statistiken, och där vi med fördel kan ta till oss av internationella erfarenheter. Det är också slående att se hur betydelsefull naturturismen anses vara i olika delar av världen, men att man trots detta vare sig definierat dess innebörd eller för noggrann statistik kring utbudet av varor och tjänster. Möjligen kan den här föreslagna definitionen av naturturism inspirera till liknande förslag i andra länder. Det bör samtidigt påpekas att de internationella studierna har olika geografiska perspektiv och att förutsättningarna naturligtvis skiljer sig åt då man beskriver en hel kontinent (Nordamerika) jämte enskilda länder som har olika belägenhet i förhållande till marknad, infrastruktur etc.

Tabell 5. Sammanställning av uppgifter från de internationella fallstudierna

Nya Zeeland Nordamerika Skottland Finland

Definition naturturism

Nej* Nej* Nej* Nej*

Statistik utövande / efterfrågan

Ja (rikstäckande) Ja (på olika

geografiska nivåer) Ja (både rikstäckande och tematiskt)

Ja, systematiskt och rikstäckande

Statistik utbud I viss mån, utan konsekvent

Besökarstudier Ja Ja (delvis

systematiskt) Ja (systematiskt

* Allmänt vedertagen och officiell definition saknas. Däremot förekommer flera informella och indirekta definitioner.

Nya Zeeland

• Nya Zeeland marknadsförs som en ren och ”grön” destination och där naturen spelar en viktig roll för dess image. Naturmiljöns betydelse som drivkraft för efterfrågan på varor och tjänster, inte minst internationellt, är väl känd.

• Den enda nationella mätningen av naturturism genomfördes av turismministeriet utifrån både nationell och internationell statistik. Perioden 2002 – 2006 har den internationella naturturismen till Nya Zeeland ökat medan den inhemska varit relativt stabil. Cirka 40 % utgör internationella turister och 60 % inhemska turister.

Internationella turister spenderar mer pengar än inhemska turister (totalt sett per besök, delvis eftersom besöket varar under en längre tid) men utgiften per dag skiljer sig inte åt mellan grupperna.

• Det finns ingen allmänt vedertagen definition av naturturism på Nya Zeeland.

Naturturism är heller inte identifierad som en egen kategori i den nationella

turismstrategin, trots att den betonar betydelsen av naturlandskapet, naturskydd och hållbarhet.

• Vattenbaserade aktiviteter (bad, båtliv, fiske etc.), vandringar och att skåda vilda djur tillhör de mest populära aktiviteterna.

• Det finns ingen heltäckande mätning de naturturistiska producenterna (utbudet). Olika uppskattningar visar på i storleksordningen 500 – 1000 företag, men definitioner och metoder för att mäta dessa skiljer sig år.

• Nationella och regionala mätningar av naturturismen bygger i huvudsak på generell turismstatistik som produceras av ”Statistics New Zealand” och analyseras av turismministeriet. Statistik som här förekommer omfattar internationella ankomster, internationell besökarstudie, nationell resvaneundersökning, övernattningsstatistik, regionala besökarstudier, satellitkontoberäkningar och framtidsprognoser.

• Nya Zeelands naturskyddsmyndighet genomför besökarstudier i vissa nationalparker samt på vissa populära vandringsleder.

Nordamerika

• Naturturismen är enligt branschen själv under tillväxt (särskilt ekoturism) i Nordamerika, och det finns en omfattande nationell marknad.

• Det finns ingen enhetlig definition och naturturism tolkas olika i olika sammanhang.

Olika uttryck för naturturism används ofta med samma innebörd, och dessa redovisas sällan som separata kategorier inom den generella turismstatistiken. Brist på definition gör att tillförlitlig statistik generellt saknas kring naturturism. De flesta mätningar bygger på indirekta uppskattningar utifrån annan turism eller mer generella friluftsvaneundersökningar.

• Förekommande industriklassificering (SIC - Standard Industrial Classification) är inte anpassat för turistnäringen, och det råder även oenighet inom näringen hur olika delar bör klassificeras. Detta förhållande förstärks inom naturturismen.

• Det finns en landstäckande nationell amerikansk efterfrågestudie som pågått sedan 1960-talet. Även de flesta delstater genomför befolkningsstudier kring friluftsvanor enligt ett gemensamt mönster. Nationalparksförvaltningen och amerikanska

skogsstyrelsen genomför besökarstudier i utvalda områden.

• Det är svårt att få politiker och andra beslutsfattare att förstå turismens betydelse och potential. Naturturism och ekoturism blandas ofta ihop vilket kan leda till

marginalisering av begreppet i förhållande till annan turism. Det saknas också bra och heltäckande kvantifieringar av naturturismens effekter, i synnerhet de ekonomiska.

• Mätningar av naturturism på olika geografiska nivåer är inkonsekvent, samtidigt som man fokuserar på marknadsföring av naturupplevelser både lokalt och regionalt.

Insamlig av data kring naturturism styrs i hög grad av mer tillfälliga kunskapsbehov kring marknadsföring etc.

• Naturturistnäringen är utbudsfokuserad och fokus ligger i hög grad på marknadsföring via boendeanläggningar. Det finns en tendens att företagen är mer fokuserade på att marknadsföra sin verksamhet genom naturturistiska produkter snarare än att förstå hur efterfrågan verkligen ser ut.

• Det är brist på strategisk planering mot olika målgrupper. Ofta är det antalet besökare som är i fokus utan hänsyn till olika gruppers önskemål. Orsaken till detta kan delvis förklaras med brist på bra statistik, definition, kvantifiering och politisk förståelse av naturturismens betydelse.

• Det är brist på kommunikation och samordning mellan företag, myndigheter och organisationer på olika geografiska nivåer, och vanligare med ett uppifrån och ner perspektiv än tvärt om.

• Stor potential att utveckla naturturismen i framtiden, men en viktig faktor för att lyckas är en mer samlad näring som fattar beslut baserade på tillförlitlig och för ändamålet anpassad statistik. Här får fortsatt forskning stor betydelse.

Skottland

• Turismen utgör en väsentlig andel av Skottlands ekonomi och majoriteten av alla inkommande turister är från England (82 %). En stor del av den skotska turistnäringen är uppbyggd kring upplevelser av natur och kultur, och på senare år har ”Visit

Scotland” mer systematiskt marknadsfört landets natur- och kulturresurser, bl.a. under benämningen ”The Great Outdoors”.

• Den befintliga konsumentstatistiken i Skottland ger begränsad information om omfattningen av naturturism bland turister från övriga Storbritannien. Den officiella statistiken kring internationella besökare innehåller inte information om omfattningen av naturturister. Statistik om inhemsk rekreation är mer innehållsrik och visar andelen av den skotska befolkningen som besöker naturen i rekreationssyfte.

• Mer detaljerad information om naturturister i Skottland fås bäst genom att utgå från de vanligaste utomhusaktiviteterna och ta del av den kunskap separata studier ger. Mest information finns att tillgå kring vandring, cykling (inklusive mountain biking), jakt och fiske, äventyrsturism och golf.

• En rad främjandeorganisationer spelar en aktiv roll i utvecklandet av naturturism i Skottland och arbetar i nära samarbete med turistföretag och entreprenörer.

• Det finns få kvantitativa mätningar av omfattningen av naturturistföretag i Skottland.

Den information som finns att tillgå är uppskattningar som till stora delar bygger på medlemsregister hos Visit Scotland och föreningar aktiva inom ett specifikt område eller aktivitet.

• Offentliga myndigheter som Scottish Natural Heritage och Forestry Commission Scotland gör årligen omfattande konsumentundersökningar på plats i olika typer av naturområden.

Finland

• Finland är det nordiska land som har det mest utvecklade och genomarbetade systemet för systematiskt mätning av friluftsliv, både på nationell nivå och i utvalda

rekreationsområden. I slutet av 1990-talet genomfördes en rad utvecklingsprojekt som sedan övergått i ett nationellt system för mätning av friluftsliv. Systemet, som

egentligen utgör fyra delar vilka är bara delvis integrerade med varandra, består av nationella utbuds- och efterfrågestudier samt standardiserade besökarstudier och besöksräkningar.

• Den nationella efterfrågestudien omfattar finska medborgare i åldersgruppen 15-74 år och genomfördes i två steg – en inledande översiktlig telefonundersökning följt av en efterföljande postenkät. Telefonundersökningen hade frågor kring deltagande medan postenkäten var underlag till fördjupade analyser.

• Den finska utbudsstudien omfattar en nationell inventering av olika typer av

rekreationsområden, leder och annan infrastruktur för friluftsliv. Informationen som samlats in omfattar bland annat geografiskt läge och storlek på områden liksom mer kvalitativa beskrivningar av service och övrigt utbud. Projektet har bland annat resulterat i en nationell GIS-databas över friluftsområden, leder och annat utbud. En Internetlänk för allmänheten finns tillgänglig på www.utinaturen.fi.

• De standardiserade besökarstudierna har sedan starten år 2000 huvudsakligen genomförts inom friluftsområden som förvaltas av Metsähallitus (Forststyrelsen).

Arbetet med datainsamling leds av personal hos Metsähallitus, men själva intervjuerna sker ofta med lokal fältpersonal.

• Idag använder Metsähallitus cirka 200 elektroniska räkneverk av olika typ längs vägar och vandringsleder i olika friluftsområden runt om i Finland (bland annat i de

nationalparker myndigheten förvaltar).

• Flera partners och samarbete mellan olika organisationer och myndigheter har resulterat i statistik kring friluftsliv av hög kvalitet med breda användningsområden.

Data från projektet har kommit till stor nytta hos myndigheter med ansvar för skötsel och förvaltning av friluftsområden. Kopplingen till vetenskapssamhället har stärkt projektets kvalitet.

• Utifrån de finska erfarenheterna från besökarstudier kan bl.a. följande slutsatser dras;

- Integrera besökarstudier med besöksräkning till en sammanhållen metodik - Använd standardiserad metodik så lång som möjligt

- Tillåt områdesspecifika frågeställningar i ”lagom” omfattning

- Utveckla en gemensam databas för besökarstudier och besöksräkning - Utbilda fältpersonalen väl för bästa resultat av besökarstudier och

besöksräkning

8. Definition, omfattning och statistik om naturturism i Sverige – förslag

Related documents