• No results found

Statusrapport VVS-installationer

Datum: 2020-05-25

Uppdragsnummer:

Uppdragsledare:

Handläggare:

Granskare:

1320037763

Carsten Pettersson Hoang Pham Henrik Johansson

0047225 Klockarlunden\3_Teknik\V\Dokument\Beskrivningar/Status kontroll Klockarlunden VVS

Innehållsförteckning

1. Byggnaden ... 1 2. Sammanfattning/Rekommendation ... 2 3. Beaktning ... 3

Bilagor: Ritning sektion V57-.

Beräkning av befintliga och framtidiga luftflöden.

Presentation av Termodeck.

Ramboll Sverige AB Krukmakargatan 21 SE-104 62 Stockholm

yg\2020\1320047225 Klockarlunden\3_Teknik\V\Dokument\Beskrivningar/Status kontroll Klockarlunden VVS

1. Byggnaden

Byggnaden är ett kontorshus som är byggt upp med Termodeck bjälklag som ska användas till uppvärmning och komfortkyla via ventilationen.

Ramboll Sverige AB

0047225 Klockarlunden\3_Teknik\V\Dokument\Beskrivningar/Status kontroll Klockarlunden VVS

2. Sammanfattning/Rekommendation

Vid användning av befintlig Termodeck vill det rekommenderas att komplettera med extra tilluft i lokalen på alla plan. (se beräkning) Och särskild när en relativt stor del av Termodecket tas bort för att göra att atrium i mittenhuset.

Det rekommenderas att där kompletteras med ännu en värmekälla i form av radiator där det behövs. Med tanke på att det tas bort en relativt stor del av Termodecket i mitten huset.

Det bör göras en effektsimulering och fysisk kontroll på plats för att se vart det behövs. Detta göras i ett senare skede.

Det kan ut ifrån ekonomiskt perspektiv rekommenderas att återanvända befintligt Termodeck som tilluft för ny planlösning. Men komplettering av tilluften i mitt zonen av huset där det också vill vara lämpligt att montera frånluften. (ritning sektion V57)

Det rekommenderas att det installeras minimum 5 fläktaggregat.

1 som försörja arkivet på plan 1, där man kan använda överluften till att värma upp garaget på plan 1. Aggregat placeras i södra fläktrummet på vinden över stora flygeln.

1 som försörja städcentral på plan 1 och kök på plan 2. Aggregat placeras i norra fläktrummet.

1 som försörja mitten huset med nya atrium. Plan 2-5. Aggregat placeras i mittenfläktrummet.

1 som försörja stora flygeln. Plan 2-4 Aggregat placeras i södra fläktrummet på stora flygeln.

1 som försörja lilla flygeln (plan 2-3) och norra delen av huset. (plan 2-4) Aggregat placeras i nya fläktrummet på taket av lilla flygeln.

Ramboll Sverige AB Krukmakargatan 21 SE-104 62 Stockholm

yg\2020\1320047225 Klockarlunden\3_Teknik\V\Dokument\Beskrivningar/Status kontroll Klockarlunden VVS

3. Beaktning

Ventilationsbehov i atrium där Termodecket skall plockas bort.

Fettavskiljare från kök.

Ventilation av arkiv. Temperatur och luftfuktighet.

Värmebehov i atrium där Termodecket skall plockas bort.

Kylbehov.

Frågor besvaras av undertecknad.

VVS:

Carsten Pettersson Senior Consultant D +46 (10) 6156221 M +46 (72) 1468221

carsten.pettersson@ramboll.se

46919 strängnäs stadshus - brandprojektering\3. teknik\dokument\brandtekniskt pm, strängnäs kommunhus 200605.docx

Brandtekniskt PM

Uppdrag Strängnäs kommunhus

Beställare White Arkitekter AB

Från Dan Sandqvist

Till Anders Arfvidsson

1. Inledning

Detta PM redovisar brandtekniska förutsättningar för ändringar i planlösning m.m. inom Strängnäs kommunhus.

2. Byggnads- och verksamhetsbeskrivning

Byggnaden är i fem plan varav ett i suterräng och ett vindsplan med ett mötesrum.

Planerad verksamhet utgörs av kontor. Personer i byggnaden förutsätts utgöras av anställd personal med god lokalkännedom. Upp till 150 personer per plan kan förväntas vistas i byggnaden.

3. Brandcellsindelning

Befintlig brandcellsindelning är ej inventerad men kan förutsättas vara utförd huskroppsvis och planvis samt för separata utrymmen såsom trapphus, schakt och driftrum. Kravet för brandavskiljande konstruktioner i aktuell byggnad är brandteknisk klass EI 60.

Det aktuella förslaget att skapa ett atrium i byggnadens centrala del mellan plan 2, 3 och 4 innebär att de aktuella delarna inom dessa plan hamnar inom samma brandcell. Att utföra fler än två plan i samma brandcell innebär en inskränkning i brandskyddet som behöver kompenseras. Detta kan ske genom installation av automatisk vattensprinkler enligt SBF 120:8 inom de aktuella delarna.

Sprinklade och osprinklade delar behöver vara brandtekniskt avskilda i klass EI 60.

Utöver detta behöver respektive brandcell storlek vara begränsad.

Schablonmässigt accepteras en nettoarea om 1 250 m2 för en osprinklad brandcell.

Betjäningsområden för ventilationsinstallationer samordnas lämpligen med brandcellsindelning, alternativt förses med brandgasspjäll i brandcellsgräns.

Dörr i brandcellsgräns utförs generellt i brandteknisk klass EI 60 men kan reduceras till EI 30 i dörr mot utrymningsväg.

Datum 2020-06-05

Ramboll Sweden AB

Box 17009, Krukmakargatan 21 104 62 Stockholm

T: +46-10-615 60 00 D: +46 (0)10 615 66 68 Unr 1320046919 Ramboll Sweden AB Org nr 556133-0506

Brandtekniskt PM

\xbs\2020\1320046919 strängnäs stadshus - brandprojektering\3. teknik\dokument\brandtekniskt pm, strängnäs kommunhus 200605.docx

2(3)

4. Utrymningsförutsättningar

Utrymmen i byggnaden behöver generellt ha tillgång till två oberoende utrymningsvägar. För utrymmen med endast tillfällig vistelse samt för mindre rum i markplan med dörr direkt till det fria kan dock tillgång till endast en utrymningsväg accepteras. Som utrymningsväg betraktas utgång till det fria eller ett trapphus eller korridor i egen brandcell som leder till det fria.

Från plan 1 och 2 kan utrymning ske via dörrar till det fria kombinerat med tillgång till trapphus. Fyra interna trapphus samt en extern utrymningstrappa ansluter till plan 3 och fyra. Två av de interna trapphusen ansluter till plan 5.

Det finns därmed goda utrymningsförutsättningar i byggnaden. Gångavståndet till närmaste utrymningsväg (alternativt till annan brandcell) ska vara begränsat till maximalt 45 meter, där sammanfallande väg multipliceras med en faktor 1,5.

Generellt kan befintliga trapphus förutsättas vara utförda i egen brandcell. För trapphus A på plan 2 behöver dock kompletterande brandavskiljande vägg/dörr-partier skapas för att säkerställa utrymning från främst plan 5 (se figur 1).

Figur 1 Del av plan 2

På plan 1 behöver korridorsdelar som förbinder trapphus med dörr till det fria ses över och vid behov komplettera brandavskiljande konstruktioner för att säkerställa brandavskild förbindelse mellan trapphus A respektive trapphus B med det fria (se figur 2).

Figur 2 Del av plan 1

46919 strängnäs stadshus - brandprojektering\3. teknik\dokument\brandtekniskt pm, strängnäs kommunhus 200605.docx

Fria bredder i trappor i byggnaden varierar mellan 1,0 och 1,4 meter. Trappor utgörs delvis av spiraltrappor. För att undvika trängsel i utrymningsvägar kan utrymningsstrategin anordnas så att en rimlig fördelning mellan de olika trapphusen väljs samt att eventuellt utrymningslarm selekteras tidsmässigt mellan olika plan. Utrymningsvägar där fler än 150 personer förväntas utrymma samtidigt ska ha en fri bredd på 1,20 m vilket kan innebära behov av breddning av dörröppningar.

5. Brandtekniska installationer

Automatisk vattensprinkleranläggning

Installation av sprinkler är en schablonlösning för att acceptera fler än två plan i samma brandcell, och är därför aktuell här. Så sprinkler är ett bra

egendomsskydd och även medför en ökad flexibilitet i utformningen av brandskyddet kan en utökad installation av sprinkler även till andra delar en atriumdelen övervägas. Flexibilitet kan till exempel erhållas i form av utglesad brandcellsindelning, längre avstånd till utrymningsvägar, reducerad klass på brandavskiljande konstruktioner.

Automatiskt brand- och utrymningslarm

För avskilda mötesrum (fler än tio personer) finns krav på utrymningslarm som aktiveras via rökdetektor i vägen till utrymningsväg. Behov av rökdetektorer kan också finnas vid önskemål om att ha magnetuppställda branddörrar eller

motsvarande. Automatiskt brandlarm kan även ses som ett bra egendomsskydd.

Brandgasventilation

Möjlighet till brandgasventilation via röklucka eller motsvarande ska finnas i trapphus. Det kan förväntas att befintliga installationer är tillfyllest.

För källarutrymmen finns krav på brandgasventilation via öppningar till det fria, främst för att undvika rökspridning till trapphus. Eventuellt kan kompletterande röklucka eller dylikt behövas på plan 1.

Det finns möjlighet att utreda någon form av speciallösning för atriumdelen där automatisk brandgasventilation skulle kunna utgöra alternativ till

sprinklerinstallation.

Upprättat av:

Dan Sandqvist Brandingenjör

Related documents