• No results found

Andra steget i modellen är att identifiera underhållskostnaderna. Observera att denna totala kost-nad kan skilja sig år från år och därför rekommenderas det att användaren tar fram årliga kalkyler som gäller under produktens livslängd. Likt modellsteg ett summeras kostnaden med hjälp av olika kostnadsslag. Det betyder att varje kostnadsslag fungerar som en kostnadskategori där mindre kostnader kan samlas. När samtliga mindre kostnader har bokförts på större kostnadsslag, summeras den totala kostnaden. I tabell 8.2 visas kostnadsslag som ofta uppstår till följd av un-derhållsarbete och sökmotoroptimering.

TABELL 8.2TABELLEN LISTAR KOSTNADSSLAG SOM PÅVERKAR UNDERHÅLLSKOSTNADEN

TILL FÖLJD AV SÖKMOTOROPTIMERING

Lön Figurer och illustrationer

Trenddata Bilder och foton

Domän Texter

Extern databas Designprogram

Webbhotell Tilläggsprogram

Analysverktyg Resa och boende

När underhållskostnaden ska räknas fram påverkas kostnaden av fem stycken aktiviteter. Samtliga av dessa har presenterats i kapitel 6.2 förutom aktivitet förstudie. Denna aktivitet omfattar arbetet med att samla in information om applikationens marknadssegment och därför uppstår ofta kost-nader av typen lön och trenddata. Figur 8.3 visar en sammanställning på samtliga aktiviteter som påverkar underhållskostnaderna.

49 Aktivitet (2.1) Webbunderhåll

På en löpande basis måste utvecklingsplattformen uppdate-ras så att den följder de senaste säkerhetsprotokollen och därför uppstår ofta kostnader av typen (KS 1) lön till de an-ställda. Kostnader för (KS 3) domän, (KS 4) extern databas och (KS 5) webbhotell uppstår även löpande.

Aktivitet (2.2) Förstudie

En förstudie inkluderar arbetet med att studera marknads-segment för webbapplikationen. I denna aktivitet studeras applikations målgrupp och hur man på bästa sätt kan nå dessa. Under detta arbete uppstår ofta kostnader av typen (KS 1) lön och (KS 14) trenddata.

Aktivitet (2.3) Analys/utvärdering

När nytt innehåll ska tas fram måste webbapplikationens prestation analyseras/utvärderas. Det är vanligt att analysera hur bra sökranking webbapplikationen har och vad som kan göras bättre. Det är därför vanligt att kostnader av typen (KS 1) lön uppstår. Vidare kan det även vara nödvändigt att köpa in (KS 15) analysverktyg som hjälper till att analysera applikationen. Ibland behöver analysen göras hos beställa-ren vilket gör att kostnader för (KS 8) resa och boende upp-står.

Aktivitet (2.4) Framtagning av nytt innehåll

När självaste innehållet ska tas fram behöver texter skrivas och bilder fotograferas. Texterna som skrivs behöver besk-riva innehållet på ett klart sätt där meningar använder van-liga sökord. Vanligtvis brukar företag anställa skribenter som har bra koll på grammatik och sätt att uttrycka sig på. När nytt innehåll ska tas fram uppstår kostnader för nya (KS 9) figurer och illustrationer; (KS 10) bilder och foton; och (KS 11) texter. Vidare kan även kostnader uppstå gäl-lande (KS 1) lön, (KS 12) designprogram (KS 8) resa och

boende detta då personal kan behöva besöka beställaren. Aktivitet (2.5) Uppdatera innehåll i applikationen

Det nya innehållet som har skapats behöver laddas upp i webbapplikationen. Detta arbete brukar genomföras av en webbutvecklare som har kunskap i den valda utvecklings-plattformen. Den huvudsakliga kostnaden kommer att bestå av (KS 1) lön till utvecklare. I denna aktivitet uppstår även kostnader för eventuella (KS 13) tilläggsprogram som an-vänds för att höga applikationens prestandard.

51

9 Analys och diskussion

Detta kapitel analyserar SEOCM:s uppbyggnad och för ett resonemang kring varför modellen är konstruerad som den är. I kapitel 9.1 analyseras kostnadsmodellens struktur och jämförs emot redan befintliga kostnadskalkyleringsmetoder. I kapitel 9.2 analyseras modellens aktiviteter uti-från svaren uti-från utvärderingsintervjun. I kapitel 9.3 analyseras alternativa sätt till att beskriva kostnaderna samt en förklaring till varför kostnadsslag valts att användas.

9.1 SEOCM struktur

Kostnadsmodellen SEOCM är skapad för att visualisera centrala aktiviteter som påverkar kostna-derna vid framtagande och underhåll av en sökmotoroptimerad webbapplikation. Det innebär att modellen kan användas för att beräkna tillverknings- och underhållskostnader för en webbappli-kation. För att göra detta använder sig modellen av tre komponenter: modellsteg, aktiviteter och kostnadsslag. Med hjälp av denna struktur skapas en tydlig bild på vilka aktiviteter som genererar kostnader och vilken typ av kostnad som uppstår. En huvudsaklig anledning till att modellen är strukturerad på detta sätt beror till stor del på de redan befintliga kalkyleringsmetoderna: aktivi-tetsbaserad kostnadskalkylering och investeringskalkylering.

Aktivitetsbaserad kostnadskalkylering identifierar självkostnaden för en produkt genom att här-leda den utifrån olika aktiviteter. Likt denna modell använder SEOCM aktiviteter för att härhär-leda kostnader. Istället för att låta användaren identifiera aktiviteterna själva som i aktivitetsbaserad kostnadskalkylering, innehåller SEOCM redan förbestämda aktiviteter. Detta gör det mycket en-kelt för nybörjare att förstå hur kostnaden uppstår, men det kan även skapa problem. Arbetspro-cesser kan skilja sig åt mellan olika företag allt eftersom nya projektmetoder introduceras. Agila arbetsflöden har blivit mycket populära på senare tid. Dessa metoder är mycket flexibla och till-låter snabba ändringar [39]. Problemet med de förbestämda aktiviteterna i SEOCM är att de ibland kan vara irrelevanta för användare. Att ta bort aktiviteterna i resultatet skulle minska förståelsen för hur kostnaderna uppstår. Det är även lättare för användaren att ta bort en aktivitet än att iden-tifiera och lägga till nya. De centrala aktiviteterna är därför nödvändiga för modellen men använ-daren måste vara beredd på att anpassa dem efter sin egen verklighet.

SEOCM ärver även principer från ekonomins investeringskalkylering. I en investeringskalkyl är det viktigt att skilja på kostnader som uppstår initialt och kostnader som sker löpande. Anled-ningen till detta är för att det ska vara möjligt att precisera investeringens lönsamhet. SEOCM följer ett liknande mönster då modellsteg ett identifierar initiala tillverkningskostnader och mo-dellsteg två löpande underhållskostnader. Att använda denna struktur i SEOCM gör det möjligt att sätta modellen i ett större perspektiv. Modellen utgör därav en bra grund för investeringskal-kylering.

9.2 SEOCM aktiviteter

Enligt utvärderingsintervjun visade det sig att aktiviteterna speglade verkligheten på ett korrekt sätt. Det fanns inga aktiviteter som var onödiga eller överflödiga. Dock ansåg intervjuperson 3 att det saknades två stycken aktiviteter. Först och främst ansåg han att modellen saknade en

52

aktivitet som beskriver steget där företaget genomför en marknadsanalys. Enligt intervjupersonen är det vanligt att företaget ofta börjar arbetet med att ta reda på marknadssegmentet som webbap-plikationen ska utvecklas för. Han gav förslag på att denna aktivitet skulle heta förstudie. Under utvärderingsintervjun menade intervjupersonen även att modellen saknade en aktivitet där bestäl-laren utbildas i systemet.

I den preliminära modellen som skapades inkluderades inte aktiviteten förstudie eftersom ingen av respondenterna från utforskningsintervjuerna hade nämnt en sådan aktivitet. Efter en liten dju-pare analys kan man däremot se att intervjuperson 2 beskriver en arbetsprocess som börjar med en marknadsanalys. Istället för att explicit namnge en arbetsprocess vid namn förstudie menade han att detta arbete faller inom aktiviteten analys. Anledningen varför SEOCM utvidgas med denna aktivitet beror på att förstudien kan göras mycket detaljerad och omfattande.

I utvärderingsintervjun nämnde intervjuperson 3 även att modellen behövde lägga till en aktivitet där beställaren utbildas. Argumentet till detta byggde på att beställaren kanske vill ha kunskap om hur man ska sköta den dagliga driften. Däremot var det ingen intervjuperson ifrån utforsk-ningsintervjuerna som nämnde denna aktivitet. Detta gjorde att aktiviteten inte inkluderades i den primära modellen. Att intervjuperson 3 gav förslag på denna aktivitet kan bero på att deras kund-krets består av mindre lokala företag som inte har möjlighet att anlita ett konsultföretag för enklare arbete. Eftersom det finns risk för att andra företag kan behöva utbilda beställaren utvidgades SEOCM med denna aktivitet.

De övriga aktiviteterna i modellen behölls eftersom den visade sig modulera verkligheten på ett korrekt sätt. Modellen inkluderar dessa aktiviteter eftersom de hjälper till att öka förståelsen för hur de olika kostnaderna uppstår. Detta styrks av forskningsartiklar inom detta område där det har visat sig att människor förstår ett koncept snabbare genom visualisering [40]. Kostnadsmodellen SEOCM hade kunnat utvecklats utan dessa aktiviteter och enbart använt sig av modellstegen och kostnadsslagen. Dock hade det blivit mycket svårare att modellera kostnaden om dessa aktiviteter tagits bort.

9.3 SEOCM kostnadsslag

För att kunna modellera kostnaden som uppstår vid ett optimeringsarbete användes olika kost-nadsslag. I utvärderingsintervjun som gjordes visade det sig att dessa kategorier hade upprättats på ett korrekt sätt och att det speglade verkligheten väl. Intervjuperson 3 gjorde dock en liten kommentar på kostnadsslag trenddata. I intervjun menade han på att företag sällan köper in trend-data för att göra en analys. Han tyckte däremot inte att kostnadsslag trendtrend-data skulle tas bort eftersom det finns situationer där företaget kan komma att behöva köpa in en samling data. Enligt honom var det bättre att flytta kostnadsslag trenddata till aktiviteten förstudie.

Intervjupersonen sa även att det finns många verktyg som de använder för att analysera applikat-ionen. Vissa av dessa verktyg är gratis medan andra kräver en betalning. Därför tyckte han att det skulle vara mer lämpligt att lägga till kostnadsslaget analysverktyg vid aktivitet analys/utvärde-ring. Utöver detta ville intervjupersonen även lägga till kostnadsslaget resa och boende vid akti-vitet analys/utvärdering. Detta då analysen kan behöva göras på plats hos beställaren.

53

I modellen gjordes inga större ändringar än de som redan beskrivits. Självklart kan modellen an-vända andra medel för att kategorisera och beskriva kostnaderna. Modellen skulle till exempel kunna använt sig av kostnadsdrivare som är ett medel för att räkna fram kostnaden i aktivitetsba-serad kostnadskalkylering. När man använder sig av en kostnadsdrivare tar man reda på faktorer som på grund av antal påverkar kostnaden. Ett exempel på detta skulle kunna vara antalet bilder i webbapplikationen. Dock ansågs det inte optimalt att använda sig av kostnadsdrivare eftersom det är svårt att veta hur dessa påverkar kostnaden. Vad händer om ett företag betalar en fotograf per arbetad timme? Kostnaden för bilder växer då inte proportionellt efter antalet bilder då foto-grafen kan ta allt mellan en och flera bilder under denna timme. Att kategorisera kostnaderna på detta sätt ansågs inte vara lämpligt om man vill skapa en modell som är generell för många olika användare.

SEOCM använder sig av de olika kostnadsslagen eftersom kostnaden för aktiviteterna kan uppstå på olika sätt. Ta till exempel kostnadsslag texter. Rent praktiskt så kan ett företaget få tag på nya texter genom att (1) själv skriva dem eller (2) köpa in dem från en extern leverantör. Att försöka modellera kostnaden för texter behövde därför ha en generell kategori där denna kostnad kan bokföras. I SEOCM spelar det inte någon roll om det är företaget själva som tar fram innehållet eller om det köps in till ett fast pris. Kostnadsmodellen talar bara om att det kommer att uppstå en kostnad till följd av texter.

Related documents