• No results found

Stockholm använder skattemedlen effektivt till största nytta för stockholmarna

3. En ekonomiskt hållbar och innovativ storstad för framtiden

3.2. Stockholm använder skattemedlen effektivt till största nytta för stockholmarna

Skolledningen konstaterar en relativt sett låg grad av sjukskrivning under året. Förklaringen kan delvis bero på

distansundervisningen och det faktum att personal getts möjlighet att arbeta hemifrån med ordinarie distansundervisning några dagar vid "minsta symptom" liksom vid milda symptom som inte föranleder sjukskrivning med hänsyn till andra (smitta vid ex. förkylning). Åtgärderna då personal och elever varit i skolans lokaler såsom distansering, utglesning, handsprit etc.

kan också ha bidragit till minskad smitta av för årstiderna "normala" tillstånd såsom förkylning, influensa och vinterkräksjuka etc.

Nämndmål:

Utbildningsförvaltningen är en attraktiv arbetsgivare för chefer, medarbetare och framtida medarbetare

Ingen

Förväntat resultat

Utbildningsförvaltningen är en arbetsgivare med attraktiva arbetsvillkor. Förvaltningen utvecklar, behåller, attraherar, rekryterar och introducerar kompetenta och engagerade medarbetare som tar initiativ till och får möjlighet att utveckla sig själva och sitt uppdrag.

Arbetsmiljön på utbildningsförvaltningens samtliga arbetsplatser är god och erbjuder och stimulerar medarbetare att utveckla verksamheten. Arbetet med strategisk

kompetensförsörjning säkerställer att medarbetare på alla nivåer har den kompetens som behövs för att skapa den bästa skolan för varje elev. Lärarna kan fokusera på undervisningen.

Enhetsmål:

Norra Real är en attraktiv arbetsplats Ingen

Förväntat resultat

Medarbetarna upplever ett meningsfullt, utvecklande och hållbart yrkesliv. Vid rekrytering finns många kvalificerade sökande per tjänst.

Analys

Norra Reals gymnasium

Under våren 2020 har skolan genomfört rekrytering av några nya medarbetare med anledning av pensionsavgångar i samband med läsårsavslutningen 2020. Vi noterar ett högt söktryck av behöriga och legitimerade lärare till Norra Real där, beroende på tillgång och efterfrågan inom olika ämnesdiscipliner samt huruvida det varit fråga om vikariat eller

tillsvidareanställning, antalet sökande varierat mellan 20 och 70 stycken individer per utlyst tjänst. Vi bedömer således utifrån söktryck på vakanta tjänster att Norra Real och våra elever upplevs som en attraktiv arbetsplats för behöriga och legitimerade lärare.

Vid Norra Real genomför varje år mellan 10-20 lärarstuderande sin verksamhetsförlagda utbildning/praktik (VFU) under ledning av våra behöriga och legitimerade lärare. Skolans karriärlärare (förstelärare och lektorer) har ett särskilt ansvar och uppdrag att löpande ta emot och handleda lärarstuderande. Skolan bedömer detta som en mycket viktig del i den framtida kompetensförsörjningen, både på kort och lång sikt. På samma sätt bedömer skolan att mottagandet av lärarstuderande stärker kopplingen till den nu pågående pedagogiska forskningen och även grundutbildningen inom pedagogik/metodik/didaktik på lärarutbildningarna.

I medarbetarenkäten framgår att personal generellt sett är nöjda med sin arbetsplats och utvecklingsområden kan konstateras att huvudsakligen ligga inom möjligheterna till återhämtning och vila under pågående läsår samt möjligheten att uppleva en stressfri skolvardag, trots de arbetstoppar som alltid är planerade pga läsårets utformning med definitiva deadlines för betygsättning, nationella prov etc. På aggregerad nivå/skolnivå kan man konstatera att nöjdheten inom det naturvetenskapliga programmet är något högre än resten av skolan. Orsakerna därtill får utredas och utvärderas löpande under kommande läsår, då de nya programlagen börjar sätta sig och personalen i dessa lärt känna varandra närmare.

Personalomsättningen är mycket låg och under läsåret har enbart personal som gått i ålderspension, eller gått på föräldraledighet, lämnat skolan.

Uppföljning av ekonomi

Analys av resultaträkning - uppföljning av driftbudget Investeringar

Skolan har en tilldelad investeringsbudget på ca 400 kkr som använts i sin helhet för att skapa en bättre fysisk arbetsmiljö. Ytrenoveringar, inköp av nya möbler i undervisningslokaler samt till arbetsplatser har varit - och kommer att vara - i fokus nu och framöver. En tät dialog med fastighetsägaren och hyresvärden (SISAB) sker löpande via skolledning och administrativ chef.

Medel för lokaländamål Övrigt

Systematiskt kvalitetsarbete

Redovisning av synpunkter och klagomål Redovisning av synpunkter och klagomål

Uppdelning

Kategori Utfall T1 Utfall T2 Utfall VB Totalt ack.

utfall Diskriminering och kränkande

behandling av barn/elev

Klagomål Synpunkter

Summa

Fysiska miljöer, exempelvis lokaler Klagomål Synpunkter

Summa

Skolsituation för barn/elev Klagomål Synpunkter

Summa

Övrigt Klagomål

Synpunkter

Summa

Övrigt

Allmänt om Flexibelt lärande (Flex/IA) Programlagsstruktur

Samordnare/utvecklingsledare och flexmentorer har arbetat nära EHT under läsåret, som har representation varje vecka på mentorsmöten som inleder veckans arbete inom arbetslaget.

Flexlärare och mentorer arbetar nära specialpedagog i syfte att stärka kompetensen för undervisande personal kring elever med behov av extra anpassningar och särskilt stöd. De ämnen som är aktuella inom enheten innevarande år har regelbundna ämnesmöten på

kurslärarnivå, oftast med några veckors intervall utifrån elevgruppens acceleration och behov.

Flexeleverna har haft viss undervisning både i reguljära undervisningsgrupper, då flexelev har följt kursen från läsårets början, och i mindre flexgrupper. I några enskilda fall har vi också haft individuell undervisning. På fredagarna har mentorer och elever haft en fikastund tillsammans. Både vid vinter- och sommaravslutning och ytterligare vid ett par tillfällen per termin har det anordnats någon aktivitet antingen här på skolan eller ute. Under året har mentorer och elever haft pedagogiska luncher som varit mycket uppskattat. Bedömningen är att aktiviteterna har bidragit till god stämning och högre närvaro.

Under läsåret har det varit endast fyra Flexmentorer som totalt har haft fler

undervisningstimmar i huset än tidigare (upp till 400p per person). Det har dock varit fem sk dagmentorer, men med en person som tillhört ett annat programlag. Till läsåret 2020/21 är antalet flexmentorer/dagmentorer återigen fem stycken, med max 300p undervisning i huset, vilket känns nödvändigt för att kunna hålla en tillräckligt elevnära relation och närvaro för gruppens elever.

Mötesstruktur

Programlagsmötena som är väldigt viktiga för verksamheten har under året genomförts varje måndag morgon då flexmentorerna går igenom och nämner eller pratar vidare om alla elever inskrivna vid Flex. Mötet är också en bra start på veckan, för att få överblick och eventuellt kunna förbereda verksamheten eller eleverna om något särskilt förväntas hända.

Under året har programlaget haft ett nära samarbete med EHT. När EHT deltar får mötet extra tyngd och deras input kring elevernas mående är viktig. Mötena behöver struktureras

ytterligare så att tid läggs på rätt frågor och till exempel samtal och planering i laget kring verksamhet som företrädesvis gäller Flexmentorer och Flexelever. Vi planerar framöver att EHT enligt plan är med på vartannat måndagsmöte, då vi också går igenom elev för elev enligt listan. Kurator och specialpedagog kommer att kunna kallas till måndagsmötet vid behov, ungefär en gång varannan månad.

Distansundervisningen

Från och med den 17 mars gick Flex liksom övriga gymnasieskolan pga rådande pandemiläge övergått till fjärr- och distansundervisning. Flex har ändå varit öppet två dagar i veckan för friska elever i behov av arbetsplats och stöd. För Flexeleverna har distansundervisningen varit både bra och dålig, vissa elever har klarat det nya arbetssättet bra och tagit nya tag, men överlag har det i huvudsak påverkat våra elever negativt, även de studiestarka har kroknat mot slutet av terminen. Det positiva kan vara att vi kanske kan ta till oss nya vägar och rutiner att kommunicera med eleverna via Teams.

Underhöstterminen har Flex varit öppet hela tiden för samtliga elever och huvudprincipen har varit att verksamheten bedrivits som närundervisning.

Vår verksamhet och elevernas flöde

Totalt har 22 elever har varit inskrivna någon period under läsåret, men en av dessa har saknat finansiering för Flex. Vi har skrivit in 11 nya och skrivit ut 7 elever, men tyvärr detta år ingen med examensbevis (dvs övergång till nationellt program med godkänd gymnasieexamen). 7 lärare utöver flexmentorerna har haft flexundervisning.

På fredagarna har mentorer och elever haft en fikastund tillsammans. Både vid vinter- och

sommaravslutning och ytterligare vid ett par tillfällen per termin har vi anordnat någon aktivitet antingen här på skolan eller ute. Under året har vi fortsatt haft pedagogiska luncher som varit mycket uppskattat. Vi bedömer att aktiviteterna har bidragit till god stämning och högre närvaro och är att betrakta som mycket viktiga för det sociala kittet i elevgruppen.

Utvecklingsområden för Flex nästa läsår

• Tydlig struktur för uppstarten i augusti 2020

• Nygammal struktur för introduktion av nya elever

• Tydligare utvecklingssamtal/studielägessamtal/klasskonferensinformation med eleverna minst tre gånger per läsår

• Mer effektiv struktur för programlagsmöten

• Planera för läsårsflöden och ett eget kalendarium för Flex

• Slå fast rollfördelning inom laget kring återkommande event

Related documents