• No results found

Stockholms läns landsting 1(1)

In document Stockholms läns landsting (Page 31-35)

VÄNSTERPARTIET

SKRIVELSE 2013-12-10

Skrivelse om trängsel och kollisioner på Tvärbanan

Tvärbanan har varit en succé sedan starten i början av i början av 2000-talet.

Tvärbanan påverkas dock av den ökande trängseln i kollektivtrafiken

generellt. Vänsterpartiet har fått signaler om att trängseln ibland är så stor att passagerare inte kommer med spårvagnen. Men det är svårt att utläsa händelser och trender för Tvärbanan. I den månadsstatistik som förvaltningen presenterar på nämndens sammanträden dras analysen ihop för Tvärbanan och Nockebybanan. Samtidigt visar årsstatistiken endast "Lokalbanor". Om trängseln har påverkat index för kategorierna Nöjd kund eller Nöjd kund tidhållning på just Tvärbanan framgår inte.

I december 2012 och våren 2013 uppmärksammades att Tvärbanan utmärker sig med över fyra gånger så många bilkrockar som övriga lokalbanor. I

Hammarby Sjöstad, mellan hållplatserna Sickla Kaj och Mårtensdal, var läget värst. Här ska ett antal kollisioner ha uppstått och en bil ska även ha förirrat sig upp på spårområdet. Seko menade i samband med dessa händelser att säkerhetstänkandet brister i planeringsskedet hos Trafikförvaltningen. Svaret från förvaltningen var att antalet olyckor var högst vid spårvagnslinjens öppnande varefter de successivt har minskat. I sammanhanget lyftes endast kollisioner med bilar, inte krockar med fotgängare och cyklister.

Med utgångspunkt från detta önskar Vänsterpartiet svar på följande frågor:

1. Hur är trängselsituationen på Tvärbanan?

2. Hur många kollisioner (med bilister, fotgängare och cyklister) har skett i på Tvärbanan under 2013 och var har dessa skett?

3. Vad bör göras för att undvika kollisioner på Tvärbanan?

2013-12-10

Trafiknämnden, ärende 17

Angående förstudien av modernisering av Hässelbygrenen

Socialdemokraterna har vid flera tillfällen uttryckt kritik mot hur hanteringen av ärendena sköts i Trafiknämnden. Färdigberedda ärenden kommer inte upp för beslut.

Oberedda ärenden tas upp för beslut. Sena utskick av handlingar. Handlingar saknar relevant information. Problemen har varit många och kan härröra från såväl förvalt-ningen som från beslut av ordförande "som äger dagordförvalt-ningen".

Nu sker det igen att nämnden får en tung och viktig tilläggslista utskickad kort innan sammanträdet. Det är högst anmärkningsvärt är att en förstudie daterad i mars läggs fram som ett tilläggsärende i december. I synnerhet när det är ett så omfattande och väsentligt ärende. En sådan hantering gör det snudd på omöjligt för nämndens leda-möter att fullgöra sitt uppdrag.

Eftersom nämnden saknar en lista över planerade ärenden så är det omöjligt att veta när olika projekt och förstudier förväntas bli klara, eller vad som gör att de försenas.

Att rapporter undanhålls beslut är inte rimligt och skadar Trafiknämndens arbete.

V i menar att handlingar måste skickas ut i god tid, samt att det ska finnas en arbets-plan för arbets-planerade ärenden under året.

Stockholms läns landsting

SOCIALDEMOKRATERNA SÄRSKILT UTTALANDE

1(2) 2013-12-10

Trafiknämnden, ärende 19

Angående yttrande över revisionsrapport 2/2013

V i konstaterar att vissa framsteg görs när det gäller kollektivtrafikens del i den nya samlade strategiska investeringsprocess för hela landstingsområdet som fullmäktige har beslutat om. Dock haltar fortfarande delar i förvaltningens, och därmed nämn-dens, inspel i denna process. Trafikförvaltningen har som revisionen framhåller utar-betat en ny typ av ekonomisk plan, genomförandeplanen, och i samband med denna en prioriteringsmodell.

Genomförandeplanen är tänkt att revideras årligen och visa vilken standard och vilka investeringsobjekt som kan genomföras med hänsyn tagen till de resurser som tillförs verksamheten. Den ska innehålla omvärldsanalys, driftskostnadskonsekvenser av olika investeringar och en redovisning av investeringar per trafikslag. Trafiknämnden har dock inte getts tillfälle att ta ställning till denna genomförandeplan. För närva-rande är alltså genomfönärva-randeplanen en ren tjänstemannaprodukt. V i anser att genom-förandeplanen och prioriteringsmodellen omgående ska redovisas för trafiknämnden med möjlighet att påverka upplägg och innehåll.

Vi vill veta hur det kommer sig att förvaltningen arbetat under längre tid med ge-nomförandeplanen utan att den kommit till nämnden för avstämning? Är det ett be-slut som förvaltningschefen tagit och i så fall baserat på vad? Eller har det varit ord-förandes beslut att inte låta nämnden se och ta ställning till genomförandeplanen?

Angående objekten Spårväg Syd och Tvärbanans Kistagren som studerats närmare så finns mycket att anmärka på. Kistagrenen har av majoriteten flyttats fram och till-baka i tiden i syfte att göra plats för andra spårvagnsprojekt som uppenbarligen anses av dem mer prioriterade. Vi hade velat se en byggstart och trafikering på Tvärbanans Kistagren tidigare än vad som nu är fallet i investeringsplaneringen.

Gällande spårväg syd så är det södra länsdelens enda nya kollektivtrafikprojekt under denna planperiod. Det är fortfarande oklart när och hur det kan komma att förverkli-gas. Det är mycket bekymmersamt att södra länshalvan släpar efter när det gäller investeringar i kapacitetsstark ny kollektivtrafik.

Revisorerna anmärker också på nämndmajoritetens beslut att godkänna förstudien och samtidigt gå vidare med ett spårvagnsalternativ i strid med förvaltningens för-slag. Nämnden borde istället ha återremitterat förstudien i syfte att analyserat de sent tillkommande uppgifterna om exempelvis 11300 nya bostäder och 12850 nya

arbets-till förlängning.

Stockholms läns landsting

SOCIALDEMOKRATERNA SÄRSKILT UTTALANDE

1(1) 2013-12-10

Trafiknämnden, ärende 20

Angående Trafiknämndens uppdrag till Förvaltningschefen 2014

Efter återkommande kritik från revisorer och externa bedömare angående de förtro-endevaldas bristande kontroll och styrning, är det otroligt viktigt att även instruktion och uppdrag till förvaltningschefen tydliggörs. Det behövs också mer diskussioner i syfte att få den nya organisationen med Trafiknämnd och bolagen att bli mer tydlig.

Förvaltningschefen har i uppdrag att utveckla underlag för den strategiska utveckl-ingen av kollektivtrafiken och dess del i landstingets strategiska investeringsprocess och genom samordning med den vidare regionala samhällsplaneringen inrikta arbetet mot en långsiktig och hållbar kollektivtrafik, innefattande ökade andelar av det totala trafikarbetet.

Förvaltningschefen ska bistå nämnden med alla underlag som behövs för att nämn-den ska fatta bra och korrekta beslut. Förvaltningschefen ska också säkerställa att förvaltningen präglas av tydlighet, trivsel och kostnadsmedvetenhet. V i ser en viktig uppgift för förvaltningschefen att minska gapet mellan politiker och tjänstemän. Det finns mycket att inspireras av från såväl välfungerande kommuner som Regerings-kansliet. Ansvarig tjänsteman bör närmare förstå de förtroendevaldas utgångspunk-ter, samt känna arbetsglädje och ansvar för projekt och sakfrågor man arbetar med.

Vi menar att förvaltningschefen har ett ansvar att strategiskt minska det kostsamma konsultanvändandet som starkt försvårar för förvaltningen att bygga upp och bibe-hålla kunskap och projekterfarenhet.

Uppföljning och redovisning av hur verksamheten utvecklas och vilka åtgärder som vidtas är nyckeluppgifter. Förvaltningschefen arbetar på hela nämndens och inte end-ast på ordförandes uppdrag och det krävs både transparens och tydliga strukturer för exempelvis ärendeprocess, uppföljning och informationsspridning för att nämndens arbete ska präglas av långsiktighet och delaktighet.

Vi ställer oss emot formuleringen att det är "förvaltningschefen ansvar för att full-följa landstingets uppdrag som regional kollektivtrafikmyndighet". Lite för ofta hör vi den politiska majoriteten hänvisa till att förvaltningen och dess chef har ansvaret.

Ytterst är det de förtroendevalda som har ansvaret och det verkar man dessvärre be-höva påminnas om.

In document Stockholms läns landsting (Page 31-35)

Related documents