• No results found

Storälgen på Vithatten Projektledare: Anders Grönlund

D 44 projekt nr 54 Budget (kkr) Utfall (kkr) Löner och löneomkostn 240 193,5

Projekt 4.16 Storälgen på Vithatten Projektledare: Anders Grönlund

Projektmedarbetare: Tom Moren, Anders Gustavsson, Göran Berggren, OlovKarlsson, Owe Lindgren, Mats Ekevad

Intressenter: Kempestiftelserna

Bakgrund

Entreprenören Thorbjörn Holmlund som driver Svansele Vildmarkscenter AB har sedan en tid tillbaka arbetat för att förverkliga idén att bygga en mottagningsanläggning för turister i form av en stor älg på toppen av ett berg med god utsikt över inlandets skogar och sjöar.

En plats har identifierats utifrån utsikt och belägenhet vid genomfartsleder och andra taktiska överväganden.

Konstruktionen avses vara en älg med en mankhöjd på 35 meter och med ca 45 meter upp till kronan. Älgen byggs i limträ med ett fundament av betong, och med benens stomme i stål. I anslutning till älgen byggs en myrtall i vilken älgen biter sig fast. I tallens stam finns hiss upp till älgens huvud, med mulen som entré. Älgkronan fungerar som uteservering och

utsiktsplats.

Byggnadens totala våningsyta uppgår till 1000 kvadratmeter, varav 150 kvadratmeter utgör entréplan. Övriga 850 kvadratmeter är fördelade på tre plan.

Anläggningen avses innehålla reception, restaurang, utrymmen för utställningar, konsertlokal och konferensutrymmen. Den ska utgöra bas för olika kommersiella turism- och

upplevelseaktiviteter med fokus på skogen, träet och det vilda djurlivet. Två vyer av älgen framgår av nedanstående figur.

Storälgen, vy mot nordost och nordväst .

I detta forskningsprojekt inom SkeWood-programmet kommer Storälgen att fungera som referensobjekt. Forskningsaktiviteterna kommer att fokuseras mot generella frågor som är intressanta för träbyggande i allmänhet.

Trä är ett naturligt, förnybart och energieffektivt material, som har uppenbara fördelar framför andra byggnadsmaterial – fördelar relaterade till växthuseffekten och materialåtervinning. I ett pågående projekt har ett antal yrkesverksamma arkitekter intervjuats om vilka styrkor och svagheter som de förknippar med trä, framförallt vid användning som fasadmaterial. De intervjuade arkitekterna menar att en av de viktigaste träegenskaperna är att trä är ett lättbearbetat material. Det underliga är att denna styrka utnyttjas i princip inte alls vid formgivning av nya byggnader. Orsaken till detta är svårt att ha någon bestämd uppfattning om men en orsak torde vara kostnadsskäl en annan orsak kan vara att det inte finns någon upparbetad struktur för hur komplicerade former skall hanteras i värdekedjan från ide till färdig produkt.

Eftersom trä, helt riktigt, är lättbearbetat finns här en möjlighet att öka träets konkurrenskraft i förhållande till andra material genom att utforma en effektiv formgivnings-, berednings- och tillverkningsprocess av byggnadselement med komplex geometri. Ett exempel är

dubbelkrökta element (skalkonstruktioner) som används i liten omfattning på grund av dess komplexa geometri och tillverkning. Krökta ytor ger ett ökat arkitektoniskt uttrycksmedel.

Krökta ytor har vanligtvis använts till stora hallbyggnader och där skalkonstruktionen används fås en kostnadseffektiv lösning.

Att utforma, konstruera och tillverka ”Storälgen” på ett effektivt och säker sätt är en stor utmaning ur trä och träbyggnadsteknisk synvinkel. Vår avsikt är att knyta ihop design i 3D CAD-miljö, dimensionering och hållfasthetsberäkning med Finita Element metodik, samt tillverkning av utvalda komponenter med CNC-teknik i en elektroniskt obruten kedja. Även om de enskilda bitarna finns och har provats så har aldrig hela denna kedja satts ihop till en helhet. För att få hela kedjan att fungera behövs en del FoU-insatser. En väl fungerade

elektronisk kommunikation från formgivning till tillverkning ger stora effektivitetsvinster och helt nya formgivningsmöjligheter i framtida träbyggnadsprojekt. En nulägesbeskrivning av 3D-CAD projektering och exempel på olika intressanta objekt och kontaktpersoner för projektet redovisas i Appendix 1.

Storälgens utsida kommer enligt planerna att utföras i värmebehandlat trä. I detta sammanhang är konstruktiv utformning med hänsyn till beständighet i det närmaste ett outforskat område. En relativt stor del av våra insatser kommer därför att riktas mot denna frågeställning. Vi kommer dessutom att undersöka hur olika norrländska träslag som värmebehandlats kan användas ur estetisk synvinkel vid utformning av den inre miljön.

Denna kunskap kommer att vara till stor nytta för användning av värmebehandlat trä i framtida byggprojekt.

Syfte

Att förverkliga Storälgen på Vithatten är inget vanligt byggprojekt. Här ställs frågor rörande dimensionering, konstruktion, beredning, tillverkning och materialval på sin spets. Vi har identifierat två övergripande forskningsfrågor som är viktiga för älgprojektet men framförallt generellt betydelsefulla för att utveckla det framtida träbyggandet. Dessa frågor är:

1. Hur skall en effektiv process för konstruktion och tillverkning av dubbelkrökta ytelement utformas?

2. Hur skall en träfasad som uppfyller högt ställda krav beträffande beständighet (teknisk och estetisk) och underhållsmässighet utformas?

Genomförande och resultat

Projektet är uppdelat i två delprojekt:

1. Konstruktion och tillverkning av dubbelkrökta ytor 2. Värmebehandlat trä i utomhusmiljö

Delprojektet ”Konstruktion och tillverkning av dubbelkrökta ytor” indelas integrerade delar.

Del 1. Konstruktiv utformning, teoretisk bedömning av olika bärande strukturer

Del 2. Projektering och informationsöverföring, inventering och anpassning av ändamålsenlig mjukvara

Del 3. Tillverkning och utformning av dubbelkrökta ytor, tillverkning och provning av mindre prototypelement

Delprojektet ”Värmebehandlat trä i utomhusmiljö” innefattar:

Del 1. Inverkan på beständighet hos furu- och granlameller vid extrem klimatbelastning Del 2 Konstruktionselement med dubbelkrökta ytor i kombination med värmebehandlat trä Projektet avslutas 2009.

Ekonomi

Protokollsbilaga 95, beslutsdatum 2008-04-01

S 45 A&B, Hogia proj 55

Budget (kkr) Utfall (kkr)

Löner och löneomkostn 650 101,2

Resor 50 0,5

Utrustning och material 100 19,8 Externa tjänster mm 200 713,5 Lokaler och overhead 386 48,3 Gemensam admkostnad 150 94,7 Övrigt Högskolemoms 64 64,0

TRPT 2008-06-30 1600 1042

KVARSTÅR att upparbeta 558

SUMMA 1600

Projekt 4.17 Laminat – En skiva utan lim