• No results found

Verksamhetsöversikt

Global Services omfattar verksamheten inom driftoptimering, dvs verksamhet inom materialteknik och programvaror för reaktor-drift. Segmentet erbjuder följande tjänster:

• Provning och analys av kärnbränsle och material

• Korrosions- och vattenkemistudier

• Programvara för bränsleoptimering

• Transport och logistik

Studsvik är världsledande leverantör av programvara för bränsleoptimering genom härdövervakning och analys av kärnbränsle.

I praktiken är Studsvik den enda oberoende aktören på världsmarknaden. Programvaran används av omkring hälften av världens kärnkraftverk samt även av bränsletillverkare.

Övriga programvaror på marknaden leve-reras av bränsletillverkarna själva.

Studsvik är också en av världens främsta oberoende leverantörer av tester, under-sökningar och analyser av kärnbränsle och material. Dessa utförs i Studsviks laboratorier i Sverige samt i forskningsreaktorn i Halden, Norge.

Kommentarer till utvecklingen Segmentets intäkter fördelar sig relativt lika mellan programvaruverksamheten och verksamheten inom materialteknik.

Produktområdet programvaror för bränsleoptimering utvecklades positivt och redovisade högre nettoomsättning och rörelseresultat jämfört med föregående år.

En relativt stor andel av intäkterna är stabila licensintäkter som successivt utökas i och med att programvarans funktionalitet och tillämpningar utvecklas.

Den ökande utvecklingstakten och invest-eringsviljan inom kärnkraften har medfört ett ökat intresse för Studsviks programvara.

Under året har för första gången Studsviks programvara sålts för licensiering av nya kärnkraftverk, till Mitsubishi Heavy Industries (MHI). Detta beskrivs på nästa uppslag.

Resultatutvecklingen inom området materialteknik var svagare än under föregå-ende år. Ogynnsam produktmix innebar att lönsamheten försämrades trots bibehållen försäljning. I april skedde ett oplanerat stillestånd i ett laboratorium i anläggningen i Studsvik, vilket tillfälligt begränsade kapa-citeten.

Verksamheten mötte efterfrågan från nya kunder i både USA och Storbritannien.

Laboratoriekapaciteten minskar generellt i båda dessa länder och avveckling av äldre laboratorier har bidragit till att stärka Studs-viks position inför kommande år. Orderin-gång och beläggning förbättrades under senare delen av året.

Affärsutveckling 2007

Inom programvaruverksamheten öppnades ett nytt utvecklingskontor i Wilmington, North Carolina, efter det att Studsvik rekryt-erat några av världens främsta specialister på området. Dessa har successivt integrerats i den pågående utvecklingen.

Under året lanserades en ny version av Studsviks ursprungliga fysikkod, Casmo 5.

Denna har tagits emot väl och visar att marknaden har ett fortsatt stort behov av produkten.

Inom produktområdet materialteknik genomfördes i slutet av året de första gemensamma ramptesterna i forsknings-reaktorn i Halden. Detta markerar en milstolpe i samarbetet med norska IFE och betyder att den gemensamt utvecklade testverksamheten har kommersiell avsätt-ning på marknaden. Testerna resulterar i bestrålade bränslestavar som sedan kan analyseras vidare i Studsviks Hot Cell-

Eva Halldén, chef för verksamheten inom materialteknik i segmentet Global Services.

Thomas Smed, chef för programvaruverksamheten i segmentet Global Services.

32 Operativa segment – Global Services

laboratorium. Studsvik kan därmed erbjuda en komplett test- och analysverksamhet för reaktorbränsle, vilket inte varit möjligt sedan stängningen av den egna materialprovnings-reaktorn 2005.

Ett mycket komplext projekt som

genom-fördes under året var behandling av en mindre mängd korroderat metalliskt bränsle från en forskningsreaktor. Korroderade delar avskiljdes för att kunna hanteras separat.

Uppdraget var tekniskt krävande men kunde genomföras säkert och med önskat resultat.

Operativa segment – Global Services 33

Nyckeltal

2007 2006

Nettoomsättning, MSEK 178,8 167,7

Andel av koncernens omsättning, % 13,6 13,8

Rörelseresultat, MSEK 14,4 36,4

Rörelsemarginal, % 8,1 21,7

Investeringar, MSEK 5,3 10,3

Antal anställda, medelantal 118 114

En ny autoklav togs i drift under året för spricktillväxtmätning i bestrålat material.

Därmed har kapaciteten för denna typ av provning kraftigt utökats. Ett nytt så kallat

”kryptest” har också utvecklats för att analys-era hur bränsle beter sig vid torrlagring.

Försäljningsorganisationen inom material-teknik förstärktes och försäljningsarbetet intensifierades under året.

Hot och möjligheter

Efterfrågan inom Global Services drivs av kärnkraftsindustrins strävan efter att optimera drift och effektuttag. Även moderniseringsprogrammen och planerad nybyggnation skapar efterfrågan på såväl programvara som kvalificerade tjänster inom materialteknik.

Inom materialteknik har Studsviks för-ädlade och breddade erbjudande skapat nya försäljningsmöjligheter.

Produktområdet konkurrerar delvis med statliga forskningsinstitut som ibland konkurrerar på icke kommersiella villkor.

Inom produktområdet programvaror är Studsviks marknadsandel redan så hög att tillväxtpotentialen i det korta perspektivet är relativt begränsad. Den ökade investerings-viljan inom kärnkraftsindustrin innebär dock en tillväxtpotential. En fortsatt tillväxt-potential ligger också i att utveckla nya

tillämpningar och ny funktionalitet.

På den högsta nivån hos kunderna är Studsviks namn och varumärke väl känt och respekterat, mycket tack vare verksamheten inom området driftoptimering. Detta kan på sikt innebära en dörröppnare för Studsviks övriga produktområden på nya marknader även i de fall då direkta synergier saknas mellan produktområdena.

Tredje generationens reaktorer licensieras med Studsviks programvara

Mitsubishi Heavy Industries, MHI, valde Studsviks programvara för avancerade härdberäkningar, CMS, för att licensiera nya avancerade reaktorer av ATMEA 1-typ.

Affären innebär att Studsviks teknologi får en framskjuten position i utvecklingen av ny reaktorteknolgi.

ATMEA 1-reaktorn är ett resultat av ett samarbete mellan japanska MHI och fran-ska AREVA. I det nybildade gemensamma bolaget ATMEA utvecklas, marknadsförs och licensieras en medelstor tryckvatten-reaktor med effekten 1 100 MWe. Sådana reaktorer väntas komma att användas vid nybyggnation i hela världen.

Licensiering av reaktorn innebär att man genomför en detaljerad simulering av effekten i reaktorhärden. Reaktordesign och bränsle analyseras tillsammans för att studera hur dessa uppfyller fastställda säkerhetskrav.

Redan 2009 räknar ATMEA med att en första reaktor ska vara färdig för leverans.

Andel av koncernens nettoomsättning 2007

Nettoomsättning MSEK

50 40 30 20 10

0 Q1

2006Q2 Q3 Q4 Q1 Q2 Q3 Q42007

Rörelseresultat MSEK

15

10

5

0 Q1

2006Q2 Q3 Q4 Q1 Q2 Q3 Q42007

34 Hållbarhet, miljö och säkerhet

Studsvik lämnar för 2007 för första gången en separat koncerngemensam rapport avseende