• No results found

Studsvik har på kort tid etablerat en stark bas på denna marknad

Mark Lyons, chef för segmentet Storbritannien.

Verksamhetsöversikt

Studsvik etablerade verksamhet i Storbritan-nien 2005 och har snabbt blivit en ledande aktör inom avveckling och avfallshantering.

Verksamheten bedrivs huvudsakligen vid kundernas anläggningar samt i viss utsträck-ning även via transporter till den svenska anläggningen för avfallshantering.

De uppdrag som läggs ut av avvecklings-myndigheten NDA koncentreras inlednings-vis på att avlägsna avfall som bedöms ha särskilt hög risk ur miljösynpunkt från kärnkraftverk, upparbetningsanläggningar och forskningsanläggningar, så kallade ”high hazard projects”. Huvuddelen av åtgärderna avser anläggningar i Sellafield, en av Europas största kärnanläggningar. NDAs årsbudget uppgår för närvarande till 2,8 miljarder pund.

Vid sidan av NDA möter Studsvik en efterfrågan även från den privata kärnkrafts-industrin med kunder såsom British Energy och GE. En tredje kundkategori utgörs av avvecklingsuppdrag åt försvarsindustrin där såväl myndigheten som privata uppdrags-givare som AWE, Babcock och Rolls Royce anlitar Studsvik.

En viss konsolidering har skett med samgåenden och förvärv bland samarbets-partners och konkurrenter till Studsvik.

Även Studsvik har under året genomfört ett förvärv.

Kommentarer till utvecklingen

2007 var den brittiska verksamhetens andra hela verksamhetsår. Intäkterna kommer huvudsakligen från avvecklingsuppdrag.

Cirka en tredjedel kommer från bearbetning av avfall.

Under 2007 genomfördes ett antal betydande uppdrag i Sellafield omfattande nedmontering och inledande avvecklings-aktiviteter. Studsvik erhöll även ett av de hittills största avvecklingskontrakten i

Stor-britannien. Projektet innebär ett genombrott för avvecklingen och omhändertagande av ansamlat historiskt avfall i anläggningen B243 i Sellafield, som fungerat som lager för avfall. Uppdraget innebär ett stort förtro-ende för Studsvik.

Arbetet med att starta upp projektet var krävande för den nyetablerade organisa-tionen. Resultatet är hittills gott och arbetet löper planenligt efter att inledningsvis ha legat något efter den ursprungliga tidplanen.

Efter koncentrerade försäljningsinsatser under andra halvåret fick Studsvik ett flertal nya uppdrag inom såväl avveckling som behandling av avfall. I det senare fallet utvecklades framgångsrikt nya tekniska lösningar för återvinning av bly genom smält-ning och volymreducering av olja genom förbränning.

En mycket viktig händelse var också att konsortiet UK Nuclear Waste Management, NWM fick slutförhandla ett långvarigt operatörsavtal för Storbritanniens slutförvar av lågaktivt radioaktivt avfall. Studsvik äger 15 procent av NWM. Avtalet löper initialt på fem år med optioner att förlängas med ytter-ligare totalt tolv år. Den inledande kontrakts-perioden har ett värde på 125 miljoner pund.

Om samtliga optioner utnyttjas bedöms kontraktsvärdet till högst 500 miljoner pund.

I uppdraget ingår att utveckla en strategi för hantering av låg- och medelaktivt avfall i Storbritannien.

Affärsutveckling 2007

Studsviks utmaning har sedan starten varit att konkurrera på en snabbt växande marknad och samtidigt bygga upp en leveransförmåga som klarar en kraftig till-växt. Omfattande personalrekryteringar har därför genomförts under året. Strategiska åtgärder har också vidtagits för att säkra kompetensförsörjningen. Samarbeten med

24 Operativa segment – Storbritannien

universitet, flexibla förmånspaket och ett väl utvecklat internt program för kompetens-utveckling gör att Studsvik säkrar nödvändig specialistkompetens. Det gör även Studsvik till en attraktiv arbetsplats för ambitiösa specialister som får goda förutsättningar för personlig och yrkesmässig utveckling.

I augusti förvärvades Alpha Engineering med 30 anställda och en omsättning 2006 om 1,5 miljoner pund. Förvärvet komplet-terar Studsviks erbjudande med ett antal specialiserade kärntekniska tjänster inom ventilation och byggteknik. Bolaget integr-erades väl i Studsvik och hade god tillväxt under resten av året.

Möjligheterna att transportera brittiskt lågaktivt avfall för behandling i anläggningen i Sverige förbättrades under året då den brit-tiska regeringen utfärdade en ny förordning, som gynnar detta förfarande förutsatt att det radioaktiva restavfallet återtas till Stor-britannien. Därmed har den brittiska reger-ingen med sina förordningar tydligt visat att

man vill underlätta för behandling av avfall och återvinning av material, helt i enlighet med de tjänster Studsvik erbjuder.

Den nya avfallsanläggning för behandling av metalliskt avfall (MRF) som Studsvik plan-erar i Workington nära Sellafield genomgick under året en fortsatt licensprövning enligt brittiska och europeiska regelverk. Studsvik fick i början av 2008 alla nödvändiga tillstånd för att bedriva kommersiell hantering av lågaktivt avfall vid anläggningen. En fortsatt projektering pågår med sikte på att anlägg-ningen ska tas i drift i slutet av 2008.

Studsvik bedriver ett målmedvetet arbete för att utveckla verksamheten ur ett hållbar-hetsperspektiv. Under året utvecklades CSR-rapporteringen och Studsvik tog emot ett flertal publika utmärkelser och erkännanden för sitt arbete på detta område.

Hot och möjligheter

Marknadsutvecklingen i Storbritannien bedöms vara fortsatt positiv. Ambitionen att

Operativa segment – Storbritannien 25

det mesta efter ordinarie arbetstid. De kompletterande installationsarbetena var i sin helhet slutförda i december 2007, vilket är mycket snabbt för ett så pass omfattande installationsuppdrag.

Det har medfört att Sellafield har kunnat rapportera till sin kund, NDA, att en av de viktiga kontrollpunkterna i deras avtal uppnåtts.

Projektet genomfördes i ett fram-gångsrikt samarbete mellan Sellafields projektledare och Studsvik. De ansvariga hos kunden har uttryckt stor belåten-het med att tidsplanen kunnat hållas av Studsvik trots att ordern och projektstart-en försprojektstart-enats i två månader och att det sedan dessutom tillkommit omfattande oförutsedda arbeten.

avveckla uttjänta anläggningar och ta hand om historiskt avfall stöds av planerna på att utveckla nya kärnkraftverk. Studsvik har etablerat en stark marknadsposition inom sina kompetensområden.

Betydande affärsmöjligheter finns på avfallsområdet. Allt mer talar för att Stor-britannien kommer att anta den generella strategin att så långt som möjligt behandla lågaktivt avfall, för att minimera mängden som behöver slutförvaras. Studsvik har en god position för att kommersialisera dessa behov. Studsviks andel i UK Nuclear Waste Management Ltd ger en god bas för detta.

Såväl den svenska anläggningen som den planerade anläggningen i Workington gör att Studsvik är väl rustat att ta hand om dessa växande avfallsmängder.

Studsviks möjligheter att fortsätta växa är beroende av att företaget kan fortsätta att attrahera den specialistkompetens som krävs. Brist på utbildad personal är en utmaning för hela branschen. Detta skapar

också möjligheter för Studsvik, som redan idag besitter strategisk specialistkompetens och möter allt större efterfrågan på rena konsulttjänster.

Långsiktiga möjligheter kan även finnas på områden som hittills inte har marknads-förts i Storbritannien, såsom THOR-tekniken.

Dessa möjligheter är dock ännu förenade med betydande osäkerhet och bedöms ligga längre fram i tiden.

Nyckeltal

2007 2006

Nettoomsättning, MSEK 129,1 30,9

Andel av koncernens omsättning, % 9,8 2,5

Rörelseresultat, MSEK 3,0 –11,3

Rörelsemarginal, % 2,3 neg

Investeringar, MSEK 42,4 19,3

Antal anställda, medelantal 65 36

Installation av aktiv ventilation i B204 gör Sellafield klart hos NDA Redan i december 2006 fick Studsvik i uppdrag att projektera, tillverka och installera ett kompletterande aktivt ventilationssystem i byggnad B204 i Sella-field. Byggnaden är under avveckling och detta projekt var en av förutsättningarna för att avvecklingsarbetena ska kunna genomföras enligt plan. Det har ställt höga krav på effektivitet i projektets alla delar.

De nytillverkade delarna till systemet levererades till Sellafield i augusti 2007 och under oktober månad genomfördes de kritiska installationsmomenten av Studsviks personal. För att inte tvingas avbryta andra pågående arbeten gjordes

Andel av koncernens nettoomsättning 2007

26 Operativa segment – Tyskland