• No results found

Stråk för turism, upplevelser och sällanresor

4. INLANDSBANANS FRAMTIDA FUNKTIONER

4.3 Stråk för turism, upplevelser och sällanresor

Det finns nu mer än tjugofem års erfarenhet av turism och upplevelseresor på Inlandsbanan. Dessa sällanresor sker i princip på tre sätt:

• inlandsbanekort • paketresa

• vanlig resa med anslutning, typiskt sett i någon av knutpunkterna Mora, Östersund eller Gällivare.

Inlandsbanekortet kan liknas vid ett tågluffarkort och lanserades på 1980-talet med möjlighet att göra obegränsat antal uppehåll under två veckor. Resenären lägger alltså upp sin resa själv, och det blev snabbt en framgång som etablerade turisttrafiken på banan och gav de medverkande kommunerna längs banan inkomster genom övernattningar med mera. Många som turistar med Inlandsbanekortet kliver på i Mora, övernattar i Östersund och åker sedan vidare mot Gällivare.

Paketresandet innebär helhetslösningar där resan längs Inlandsbanan är en del av upplevelsen i sig. Det finns olika vinter- och sommarpaket, där exempelvis Jokkmokks

41www.landsbygdsnatverket.se/inspiration/ullbaggenominerade/landsbygdensbasta2019/ .

marknad är en etablerad del av ett vinterpaket. Satsningar som ”Vildmarkståget”,

”Midnattssolståget”, och ”Gourmetresa i Lappland” är exempel på upplevelsekoncept och särskilda turistsatsningar som lanserats under de senaste decennierna. På senare år har koncept med paketresor utvecklats, och kan innefatta samordning med fjällresor eller resor längs Hurtigruten.

Banans funktion som stråk för turism och andra sällanresor är således etablerad och ligger i linje med flera av målen i Målbild 2030 som hör till aspekten tillgänglighet i hela landet, särskilt tillgång till kultur och upplevelser. Kraven på en god transportkvalitet är kopplade till personresandet och handlar bland annat om jämställdhet, social hållbarhet och tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.

4.3.2 Trafikverkets överväganden om funktionen

Allmänna förutsättningar

För den svenska inhemska turismen är vanorna generellt sett stabila över tiden. Vi besöker vanligtvis släkt och vänner och kanske någon enstaka ort. För utländska turister som besöker Sverige brukar ett vanligt motiv vara naturupplevelser och vildmarksområden (även om de flesta besöker storstadsområdena).

Besöksnäringen bidrar till hållbar tillväxt och utveckling i hela Sverige. Näringen utvecklas mycket starkt och finns väl spridd över landet. Sedan år 2000 har turismens exportvärde ökat med över 170 procent, vilket är mer än dubbelt så mycket som ökningen av Sveriges totala export av varor och tjänster.

I landsbygderna finns många av de värden och tillgångar som besökarna efterfrågar, såsom natur, kultur och måltidsupplevelser. Besöksnäringen har en viktig uppgift i att tillgodose denna efterfrågan. Regeringen bedömer att det finns en outnyttjad potential för

besöksnäringen i landsbygderna.42F43

Tågresandet fortsätter att öka. Under fjärde kvartalet 2019 var resandeökningen med SJ elva procent jämfört med motsvarande period förra året43F44. Som en kontrast ärantalet resenärer på det svenska inrikesflyget i dag det lägsta sedan finanskrisen för drygt tio år sedan, och minskade under 2019 med nio procent44F45. Det finns alltså ett momentum för tågtrafik som drivs av ökat miljö- och klimatmedvetande, men frågan är om, när och hur detta kan avspeglas i resandet på Inlandsbanan.

Planering av transportinfrastruktur har stor påverkan på den svenska besöksnäringens tillväxt och internationalisering, och ett väl fungerande transportsystem är en nyckel för besöksnäringens utveckling.

I en alltmer stressad vardag längtar många resenärer till naturen och äkta upplevelser. Besöksnäringen ser nu, speciellt bland svenska resenärer, att allt fler anser att miljö- och samhällsansvar är hygienkrav.45F46

43 Prop. 2017/18:179.

44 Källa: Sveriges Radio. Inslag 13 februari 2020, kl. 12.09.

45 Källa: Swedavia. Trafikstatistik.

Det finns också konsumenttrender som visar att:

• människor föredrar det äkta och genuina och söker spännande och berikande upplevelser

• att nya affärsmodeller aktiveras av internet och ger möjligheter för att allt fler kan dra nytta av turism

• människor strävar efter både fysiskt och mentalt välmående för att uppväga stress i vardagen.

Sällanresandet på Inlandsbanan

Besöksnäringen är en viktig basnäring för Jämtland-Härjedalen. I mellersta och norra Sverige erbjuder besöksnäringen gott om upplevelser som knyter an till den svenska naturnära livsstilen.

En ökad turism gynnar framförallt berörda regioner och kommuner, och ligger därför också i linje med IBAB:s målsättning. Ansvaret för att utveckla turistnäringen är i första hand en lokal och regional uppgift.

Besöksnäringen är främst inhemsk, och ska erbjudanden lyftas till en ny nivå som attraherar utländska besökare i större utsträckning krävs medvetna satsningar. Med en satsning på Inlandsbanan, som inkluderar modern teknik samt paketerade och säljbara erbjudanden, skulle besöksnäringens organisationer och företag i högre grad kunna möta de

internationella besökarnas efterfrågan. Det skulle bidra till ökade möjligheter att dra fler utländska turister till regionen, och därmed öka intäkter och sysselsättning.

Turismen har varit begränsad vilket delvis kan tillskrivas banans tekniska brister, framförallt mellan Arvidsjaur och Jokkmokk. IBAB har dock arbetat med anpassning till olika målgrupper, marknadsföring och utveckling av olika paketresor med mera.

Före IBAB:s övertagande av banförvaltningen uppgick antalet turistresor till cirka 15 000 per år. Antalet turistresor steg därefter under 1990-talet till som mest cirka 30 000 ett enskilt år. I dag görs cirka 20 000 resor med turisttågen på Inlandsbanan varje år, och IBAB:s målsättning är att fördubbla antalet. När Snötåget mellan Östersund och Mora startade strax före jul 2019 var ökningen fyrtio procent jämfört med bokningsläget vid motsvarande tid året dessförinnan46F47. Sedan starten för åtta år sedan har antalet resenärer fördubblats.

Sammanfattande bedömning

Även sällanresandet är en etablerad funktion, som framförallt har regional betydelse. Det finns efterfrågade värden som Inlandsbanan kan erbjuda sällanresenären, och nyckeln till framgång torde ligga i att fortsätta utveckla koncept som ligger i linje med

konsumenttrender.

En tanke som tidigare framförts är att turisttrafiken på Inlandsbanan bör anpassas till de sträckor som rustas eller underhålls för godstrafik47F48. Detta förhållningssätt görs fortfarande gällande, och kan vara ett uttryck för att turismen – även om den växer – inte i sig antas skapa sådana värden att den motiverar större infrastruktursatsningar.

4.4 Omledningsbana och alternativ framföringsväg