• No results found

Enligt Grant (2013) är en strategi medlet som ska få en organisation att nå uppsatta mål. Författaren menar att en framgångsrik strategi bör innehålla tydliga långsiktiga mål, djup förståelse för den externa miljön, skarpsynt bedömning av de interna resurserna och förmågorna samt effektiv implementering. Vidare menar han att en strategi bör vara en kombination av tydligt planerade mål och flexibilitet då omständigheterna kan vara ombytliga.

Studier gjorda av Husted och De Jesus Salazar (2002) visar på att det finns tre olika typer av företag vad gäller synen på hur och varför man använder sig av CSR. De menar att företagen antingen kan se det som att de är tvingade till att integrera CSR i dagligt arbete, så kallade egoister. Den andra gruppen menar författarna är företag som ser sig som osjälviska och investerar i CSR för att de har en vilja att göra det och får ut mer av det än vad egoisterna får. Den tredje gruppen kallar författarna för strategiska CSR- investerare, vilka använder CSR-strategier för att vinstmaximera genom att till exempel investerar i samhället på lång sikt med utbildning och trainee-program som senare kan resultera i intäkter till företaget i form av produktivitet. Porter och Kramer (2002) menar att den strategiska formen är den mest hållbara strategin för att kunna få tillbaka långsiktiga vinster från aktiviteterna. De förklarar vidare att företag inte fungerar om de är isolerade från samhället och att aktiviteter som till exempel utbildning lokalt påverkar företaget i längden. På detta sätt menar de att sociala och ekonomiska mål inte är separata, vilket Friedman (1962) menar att de är. Porter och Kramer (2002) menar att man genom att ta tillvara på omgivningen och miljön kan skapa hållbara produkter som skapar värde i kundens ögon. Husted och De Jesus Salazar (2002) menar att social och ekonomisk nytta växer fram genom att långsiktigt investera i utbildning och trainee- program inom ämnet som representerar den marknad som företaget agerar i.

En vision är enligt Kolzow (1999) förmågan att se och visualisera en önskvärd framtid som har grund i det som är möjligt att uppnå. Kouzes och Posner (2012) menar att en organisations vision ska representera dess ultimata ekonomiska, teknologiska, politiska, sociala och estetiska utfall. Enligt Burke och Logsdons (1996) bör förtagets CSR-policy och dess aktiviteter vara kopplade till företagets vision, mission och mål. CSR- aktiviteterna tillför då något som gynnar och går i linje med företagets strategi och har

en botten i att uppnå företagets framtida vision och mål, menar författarna. SIS (2005) rekommenderar att man i sin företagspolicy och principer ser ekonomiskt, socialt och miljömässigt ansvar som något likvärdigt, vilka bör gå utöver lagstadgade krav och kollektivavtal.

Burke och Logsdon (1996) anser även att CSR-aktiviteterna ska var specifika just för företaget och att de ska vara relaterade till företagets verksamhet. Med det menar de att ett företag där med kan specificera sin donation genom att till exempel vara sponsor till forskning inom relevant ämne som senare kan ge resultat som kan vara avgörande för företagets framtida existens. CSR är också, menar författarna, ett proaktivt arbete som hjälper till med att förebygga och underlätta kriser samt frivilliga aktiviteter som företag fattar genom samhälleliga och miljömässiga beslut i de vardagliga aktiviteterna utan press från externa krav som lagar och regleringar. Författarna förklarar att företag kan få både negativ och positiv exponering i media och att det därför är viktigt att få kontroll på sina CSR-aktiviteter. De menar även att är viktigt externt i form av medieutlåtanden av aktiviteter, nya produktlanseringar och genom att annonsera sina CSR-aktiviteter kan man stärka företagets syn utåt, vilket resulterar i värdeskapande och strategisk output för företagen. Författarna menar att värdet kan ses som de synliga ekonomiska fördelar som de aktiviteter som förklarats utger. Företags värdeskapande, i form av investeringar i ny teknologi och nya produkter, menar författarna nu borde avspegla sig i aktiviteter som går ihop med företagets policy och vision. SIS 2005 menar att miljölednings- system, som dokumenterar och förbättrar företagets miljöpåverkan, kan inspirera till att komma fram till ytterligare innovationer och lösningar på hur användningen av energin och produkter som är farliga för miljön kan minskas. De menar att det ger strategiska vinster genom att utveckling av produktionen och framställande av tjänster kan ses över.

Dodds och Kuehnel (2010) har sammanställt ett ramverk som består av sex punkter som de anser researrangörer måste adressera för att kunna hantera möjliga framtida problem, så som klimatförändringar, samt för att en mer hållbar bransch ska kunna utvecklas. De menar att staten i både hemland och värddestination måste införa lagstiftningar som gynnar och säkerställer att humana, miljömässiga och samhälleliga principer följs, så som regleringar för koldioxidutsläpp från flygplan. Utbildning för kunder och researrangörer menar de skulle hjälpa för att göra konsumenter medvetna om hur de kan bli mer ansvarsfulla resenärer. De menar även att ökad utbildning av CSR skulle

aktualisera problemet ytterligare, vilket skulle kunna leda till ökad efterfrågan. Insatser i leverantörskedjan i form av granskning av anläggningar samt miljösystem, så som avfallshantering och miljövänlig produktion, anser de är viktiga aspekter att ta hänsyn till då de tror att det ger kunderna fler valmöjligheter, sänkta kostnader samt ökad effektivitet. Den fjärde punkten i ramverket är skapandet av partnerskap på destinationer för att säkerställa hållbar utveckling och bevara den inhemska naturen och kulturen. De anser att partnerskap med NGOs (non-government organisations, ickestatliga organisationer) och andra organisationer ska ingås för att kunna bidra i det arbete som redan påbörjats samt påbörja nya, då det krävs extra resurser. Slutligen menar de att rapportering och kommunikation är en viktig del i CSR-arbetet. De menar att strukturerade CSR-mål ska sättas upp, vilka sedan ska rapporteras och kommuniceras för att bland annat fungera som benchmarking. Författarna menar att detta ramverk kan fungera som en grund för bästa praxis som kan utvecklas av researrangör för att sedan appliceras i hela leverantörskedjan.

Related documents