• No results found

5. Resultat och analys

5.3 Strategier för hållbarhetsarbete utifrån medarbetares perspekt

Utifrån medarbetares perspektiv har vi kunnat urskilja strategier för hållbarhetsarbete i form av personalmöten, e-utbildningar och rutiner kring utförande av vissa arbetsuppgifter. Dessa strategier uppfattar vi dock inte som en central del av det vardagliga arbetet på MAX burgers AB.

5.3.1 Förbindelsen mellan organisationskultur och ledarskap

Förbindelsen mellan kultur och ledarskap är tydlig i organisationskulturer. Ledare har en stor påverkan på hur grupper i organisationen definierar och löser deras arbete för extern

anpassning och den interna integrationen av dessa. Gällande om ledningen har förmedlat ut organisationens hållbarhetsarbete till medarbetare berättade respondent 1, 2 och 3 att ledningen bistår med en introduktionsutbildning i början av anställningen där ett avsnitt om hållbar utveckling är inkluderat. Respondent 5, 6 och 7 berättar att MAX förmedlar

budskapet genom personalmöten, men att det även då är minimalt med fokus på detta

område. Respondent 4 menar att ledningen inte förmedlar budskapet till sina medarbetare, är man intresserad så får man ta reda på information själv. Respondent 7 svarar även att det finns e-kurser att ta del av men att detta inte är något som ledningen talar så mycket om.

Nej alltså det står dels på menytavlan men det är ju mer reklam utåt men sen finns det även online kurser, jättekorta kurser man tar och det är information om hur de arbetar med miljön, men ja det är nog mest det, det är inte så att de pratar så jättemycket om det annars utan då handlar det mycket om andra saker särskilt om det är något personalmöte, det är inte jättemycket prat om det men man är ju lite medveten om det i arbetet. (R7)

Inte så jättemycket som jag sa innan, mer att våran chef presenterade på möten och sånt där, personalmöten, men inte så mycket mer än att vi fick reda på vilken hamburgare som hade minst utsläpp. Men inte mycket mer än det, det är ingenting som man tänker på när man jobbade ett pass. (R6)

Respondent 7 nämner tillfällen som utbildningar och personalmöten och respondent 6 tar upp personalmöten som ett tillfälle då de tagit del av information kring hållbarhetsarbetet. Schein (2010) tar upp verktyg som ämnar att hjälpa ledaren att lära ut hur medarbetare ska känna och tänka i organisationen. Ett av dessa är hur ledaren avsiktligt använder sig av utbildning och coachning för att manipulera vad de vill att befintliga och nya medarbetare ska lära sig om organisationens värderingar. Vi kan på så sätt se att utbildningar och personalmöten är strategier för hållbarhetsarbete i organisationen från ledningens håll även om medarbetare inte själva reflekterar kring dessa som exempel på strategier.

5.3.2 Användning av utbildning som strategi

Schein (2010) tar upp hur ledare använder sig av utbildning som verktyg för att manipulera vad medarbetare ska lära sig om organisationens värderingar och filosofi. Därför frågade vi medarbetarna om hållbarhetsarbete var en del av dessa utbildningar.Respondent 1 och 2 berättar att hållbarhet ingår i introduktionsutbildningen men att detta avsnitt är kort och inte en central del. Majoriteten av respondenterna berättar att utbildningarna MAX bistår med främst handlar om det praktiska arbetet och endast en kort introducerande del berör hållbar utveckling.

[...] jag kan dock inte säga nu på rak arm att jag har genomgått någon hållbarhetsutveckling utbildning där utan det är mer praktiska grejer gällande arbetet eller sånt som att hantera kreditkort. (R5)

De har berättat att hållbarhetstänk finns, men inte så himla mycket mer utan fokuset har mest varit att lära sig själva arbetet. (R6)

Många av respondenterna minns väldigt lite av denna utbildning då organisationen inte följer upp att medarbetare uppdaterar sina kunskaper med jämna mellanrum eller om de

överhuvudtaget har gjort utbildningen. Respondent 1 och 3 beskriver hur dessa utbildningar endast genomfördes en gång i början av anställningen och att nya uppdateringar av ekurserna kan komma ut. Ingen av respondenterna nämner att de gjorts en uppföljning kring deras utbildningar.

I min process blev det lite missar eftersom ingen sa till mig att jag skulle göra dessa uppgifter utan jag blev bara inkastad i arbetet direkt. Man får egentligen inte sätta sin fot i köket om man inte gjort dessa kurser men tyvärr var det ingen som visade mig hur eller var jag skulle göra dessa. Så jag kan inte prata om vad som ingick i den för jag har helt ärligt ingen aning. (R4)

Det var så längesen jag kommer knappt ihåg men jag vet att vi har utbildningar som är obligatoriska som man ska göra för att få jobba, och så finns det någonting som heter MAX skola som jag skulle gått nu men den sköts upp pga Corona så jag vet inte vad det handlar om [...]. (R3)

Respondenterna uttrycker brist på tydlig struktur och riktlinjer gällande utbildningar. Inskolningen i arbetet tycks ske väldigt hastigt där det viktigaste är att lära sig

arbetsuppgifterna för att kunna komma igång med arbetet så snabbt som möjligt. Utifrån respondenternas svar får vi uppfattningen om att utbildningarna till viss del involverar hållbarhetsarbetet och kan därför ses som en strategi.

5.3.3 Praktiska rutiner som strategi

När respondenterna redogör för praktiska rutiner på arbetsplatsen som kan kopplas till hållbarhetsarbete uppger de olika exempel. Respondent 1 och 5 nämner källsortering, respondent 2 nämner att MAX handlar närodlat, respondent 5 nämner även att de

återanvänder patroner till dipsåser, respondent 6 tar upp övergången från plast till trä- och pappersartiklar och mätningen av matsvinn, respondent 7 tar upp den sociala aspekten. Även detta går att analysera utifrån Schein (2010) beskrivning av verktyg som ledare använder sig av för att förmedla budskapet i organisationen kring vad som är viktigt och prioriterat, detta sker genom systematisk mätning av matsvinnet. Respondent 6 nämner mätning av matsvinn som en praktisk rutin för hållbarhetsarbete.

[...] man vill sträva efter på sitt arbetspass att man skulle få så lite matsvinn som möjligt och jag tänker att det är ju en grej som handlar om hållbar utveckling och det var ju ändå lite vårat ansvar att det skulle bli lite svinn som möjligt och sen så presenterades lite olika resultat för olika restauranger och då vill man ju ha en så låg procent på svinnet som möjligt [...] (R6) Det är här synligt hur mätning av matsvinn fungerar som verktyg för ledare genom framföra en av MAX viktigaste satsningar, att värna om miljön.

Samtliga respondenter ger förslag till praktiska rutiner kopplat till hållbarhetsarbete men det saknas en gemensam bild av vilka dessa rutiner är. Den kunskap som finns om dessa är ytlig och något de själva resonerat sig fram till. Vi tolkar detta som att det inte finns en stark organisationskultur gällande hållbarhetsarbetet i denna bemärkelse.

6. Slutsats

I detta kapitel sammanfattas och presenteras slutsatser som vi dragit utifrån vår analys av resultatet. Slutsatserna kommer att presenteras en frågeställning i taget, förutom i 6.3 där tredje och fjärde frågeställningen bakas ihop. Slutligen presenteras diskussionen och avslutande reflektioner.

Related documents