• No results found

Enligt teorin så bör fördelningen av strategin ligga på 80% respektive 20%. Detta får anses vara ett relativt subjektivt påstående och fungerar snarare som en indikator på vilken strategi som tyngdpunkten ligger på. Alla företagen som studerats har inslag av båda strategierna men lägger en högre vikt vid en av dem. Strategierna bör som nämnts i teorin anpassas efter företagens kunder, medarbetare och hur de specialiserar sig.Företag Global och Internationell har ett stort antal anställda med många juniora medarbetare och då kan det vara en fördel att arbeta med standardiserade metoder och verktyg . Standardiserade lösningar kan också vara

33 en fördel då man kan visa kunden hur man tidigare löst ett problem. Respondenten i företag Nationell menar även att de försöker standardisera sina lösningar för att kunna ta ut ett högre pris men samtidigt är det ju också just det, att de erbjuder innovativa produkter som är deras specialisering och som de konkurrerar med.

Vidare fungerar användandet av kunskap från tidigare case och standardiserade metoder och verktyg som ett styrinstrument och som en form av kvalitetssäkring i företag Global och Internationell, då antalet anställda är många och kontrolleringen av dessa ute på ”fältet” måste konkretiseras. Kvalitetssäkringen i företag Lokal ut mot kunden sker genom ad hoc avstämningar och att alla medarbetare har kunskap om vad som pågår i alla projekten om någon av medarbetarna skulle bli sjuk eller falla bort.

Företag Lokal tillämpar minst av den kodifierade strategin vilket kan bero på att de har minst antal anställda, enbart 8 medarbetare. Detta gör att social interaktion och förmedling av tyst kunskap som finns inneboende hos varje medarbetare är av stor vikt. Dock kan det finnas en lucka när företaget Lokal ska nyanställa. Om de anställer någon med mindre erfarenhet så kan kodifierad och lagrad kunskap komma väl till pass och ge ett bra redskap vid informationssökning.

Den sociala interaktionen mellan medarbetarna som ett verktyg för kunskapsöverföring är viktigt i alla företagen. Medarbetarna skapar kontaktnät och kommunikation via möten och avstämningar sker regelbundet. Enligt personalization strategin investerar företag med denna strategi mycket i personliga nätverk. Detta kan man inte säga att företag Lokal och Nationell lägger tyngd vid utan varje konsult skaffar sig med tiden ett nätverk efter egen förmåga och det kommer som en naturlig del i samlandet av nya erfarenheter och lärdomar. De har dessutom inte samma behov av att investera då antalet medarbetare inte är lika stort och nätverket går enklare att bygga upp inom företaget. Det är snarare företag Global och Internationell som har resurser och behov av sådana investeringar. Mentorskapet är en av dessa och bidrar till en bättre kunskapsspridning och möjlighet att bygga upp ett nätverk av kontakter inom företaget. Det fungerar stöttande åt konsulter med mindre erfarenhet och skapar en kontakt med mer erfarna medarbetare.

34 Enligt teorin finns det en risk med att förlita sig på tidigare metoder och verktyg. Om man förlitar sig för mycket på den kodifierade strategin finns det en osäkerhet i processen men företag Global och Internationell är noga med att ha projektgrupper med medarbetare med olika lång erfarenhet i företaget vilket gör att sannolikheten för att det ska uppstå fel eller att fel metoder tillämpas minimeras.

6.5 Hinder vid kunskapsöverföring

För att besvara syftet hur managementkonsultföretags system och strategi kan leda till olika hinder följer nu en analys av de hinder som kan försvåra hantering och överföring av kunskap mellan medarbetarna. Ett hinder som kan uppstå inom båda strategierna är motivation till intern kunskapsspridning

6.5.1 Hinder vid codification strategy: 6.5.2 Informationens kvalité

Rapporterna skriver konsulterna själva för att minimera risken för fel och för att den som utfört projektet är den som sitter på all kunskap och erfarenheter som framkom under projektets gång. Tidsbrist kan hämma informationskvaliteten. För att underlätta processen och spara tid för konsulterna har företag Global och Internationell en Knowledge Manager som är placerad utomlands och som hjälper företagen med arkivering och administrering av rapporter av slutförda projekt.

6.5.3 Medarbetarnas motivation till intern kunskapsspridning

Medarbetarna på företag Global och Internationell sprider kunskap mycket genom sin dokumentation av projekten där alla anställda kan få tillgång till information. I företagen kan tidspress leda till att motivationen minskar liksom brist på incitament och tydliga riktlinjer för dokumenteringen. Detta förbättras dock genom en Knowledge Coordinator som ser till så att alla medarbetare dokumenterar informationen i den lokala databasen efter ett projektslut. I företag Internationell finns inte heller några formella incitament men en Knowledge Champion utses vid större projekt och tar extra ansvar och ser till att informationen skickas vidare och administreras hos knowledge managern.

6.5.4 Rapportering

Detaljerad information om metoder, kostnader, utvärderingar osv finns att tillgå i rapporten men den bygger främst på det material som kunden tar del av vilket gör att inga oväsentliga

35 detaljer beskrivs. Detta kan leda till att fel eller misstag under projektets gång ej publiceras och som enligt teorin kan medföra att junior konsulter går miste om information och fallgropar. Men som en av respondenterna i företag Global menar så är inte det väsentligt för utvärdering eller informationen i projektet att ange detaljer och denne ser inte heller detta som ett hinder. Här kan man se en diskrepans mellan teori och empiri. Men i och med att man utvärderar och korrigerar under projektets gång leder det till att misstag nästan aldrig inträffar och då behöver inte heller junior konsulter eller andra konsulter ta del av detaljer och fallgropar i tidigare projekt eftersom de utreds med en gång.

6.5.5 Användarvänlighet

Företag Global och Internationell har stora kunskapsdatabaser och här gäller det att sovra informationen på rätt sätt vilket konsulten kan göra genom att söka på nyckelord eller vissa begrepp för att hitta rätt. De flesta av konsulterna upplever inte databasens volym av information som något problem. Företag Global och Internationell har investerat stora pengar i det kodifierade kunskapssystemet och det kan anses som användarvänligt då ingen av respondenterna upplever det som svårt att hitta information om man vill det. Däremot kan det ibland gå snabbare att skicka e-post eller att utnyttja sitt befintliga kontaktnät vid behov av viss information när man vet vem som ska kontaktas än att leta i datasystemet.

Related documents