• No results found

Struktura projektu

5. Řídící systém lůžka

5.3. Struktura projektu

V následující kapitole se budeme zabývat strukturou projektu, která bude znázorněna prostřednictvím vývojových diagramů. Struktura celého projektu je

znázorněna na obrázku č.16. Na samém počátku je obsluha zařízení, která si vybere, zda chce s pacientem vykonávat rehabilitační cvičení (Cvičení) a nebo jestli zařízení bude vykonávat typ pohybu pod názvem Rehabilitace. Práce je zaměřená na tu první cestu, na rehabilitační cvičení, ale je třeba zmínit i druhou funkci, které rehabilitační lůžko má.

Pod názvem Rehabilitace se skrývá cyklické polohování lůžka (v řádu mm, cm) za čas, který je v programu nadefinovaný na 0,5 s. Uživatel si na ovládacím zařízení zadá pouze typ pohybu a počet opakování. Vybraný pohyb je poté cyklicky prováděn z libovolné pozice lůžka každou hodinu o délku v řádu jednotek až desítek milimetrů.

Pohyb není prováděn ve stejném směru, ale pravidelně se směr osy pohybu střídá. Poté, co si uživatel zvolí a spustí tuto rehabilitaci, dochází k cyklickému procesu Control, který provádí počet zadaných opakování. Podrobněji se programu Control budeme věnovat v další části práce. Toto polohování slouží u ležících pacientů, aby nedocházelo k proleženinám a k nervové stimulaci stále stejných tělesných partií.

Pokud si obsluha vybere rehabilitační Cvičení, na dotykové obrazovce nejdříve zvolí hmotnost pacienta (HmotnostComp) a poté i jednotlivé vlastnosti daného cvičení (Visual) jako je typ cviku, počet opakování a délka jednoho cviku. Následuje spuštění rehabilitačního cvičení prostřednictvím příslušného tlačítka. Odstartováním cvičení přejímá funkci podprogram Control, který má na starosti provádění samotného cvičení v závislosti na předchozím stavu podprogramů HmostnostComp a Visual. V Controlu se tedy vykonává vybraný typ a délka cvičení, na které se vztahují i časové hmotností kompenzace. Počet opakování cyklu je daný zvoleným počtem opakování. Na konci každého Control cyklu dochází ke kontrole, jestli již byl počet opakování splněn. Pokud ano, lůžko je uvedeno do výchozí polohy a cvičení je považováno za ukončené. Pokud ne, cyklus se opakuje. Samotným procesů se budeme věnovat v dalších kapitolách.

- 41 -

Obr.č.16: Vývojový diagram celého projektu.

- 42 -

5.3.1. Cvičení - HmotnostComp

Při volbě hmotnosti pacienta vybere obsluha na displeji pacientovu přibližnou hmotnost zaokrouhlenou na desítky kilogramů. Po výběru hmotnosti dochází k přepočtu a po výběru cviku i aplikaci kompenzačních časů na daný typ cvičení. Kompenzační časy byly k jednotlivým cvikům a hmotnostem zjištěny měřením.

Na začátku programu jsou definovány kompenzační časy na 10kg pacienta pro všechny prováděné cviky v obou směrech. Čili při pohybu nahoru je čas přičítán, při pohybu dolů je čas odečítán. Výběr pacientovi váhy probíhá pomocí podmínky if. Po vybrání dané hmotnosti jsou kompenzovány všechny možné cviky, které lze vybrat.

Hodnota kompenzace času je dána násobkem časové konstanty na 10kg a konstanty přidělené vybrané hmotnosti. Náhled části programu je v příloze č.1.

Obr.č.17: Program HmotnostComp sloužící ke kompenzaci hmotnosti pacienta na lůžku.

- 43 -

5.3.2. Cvičení - Visual

Program Visual reaguje na požadavky displeje pomocí jednoduchého větvení case. Příkazem case je vybrán jeden z několika dílčích příkazů, v tomto případě jeden ze dvanácti možných cvičení, přičemž jednotlivým cvičením jsou přiděleny indexy 1-12. Poté, co v reakci na touch screen vybere příkaz case daný index, aktivuje se tím dané cvičení. Náhled zdrojového kódu je k dispozici v příloze č.2.

5.3.3. Cvičení - Control

V části Control se odehrává již samostatný pohyb vybrané části lůžka dle parametrů stanovených v předchozí části. Cyklický program se skládá z několika na sebe navazujících očíslovaných akcí a podmínek. Průběh celého procesu je pak znázorněn na obrázku č.18. Náhled zdrojového kódu je v příloze č.3.

V první akci probíhá výběr časovače dle vybraného typu cviku a uvedení do aktivní polohy. Následuje akce 20, kde dochází ke spuštění motorů podle požadavků z předchozí akce. Další je podmínka 30, kde, pokud je cvik dokončen, dochází k vypnutí motorů a zaktivování časovače výdrže. Po dokončení výdrže v nové poloze (31) následuje v další akci přiřazení časovače podle vybraného typu cviku, stejně jako tomu bylo v první části programu (předtím UP, nyní DOWN). Dalším krokem je zapnutí motorů a uvedení dané části lůžka do výchozí neutrální polohy (50). Pokud je cvik dokončen a lůžko se nachází v neutrální poloze, dochází k vypnutí motorů a navýšení počítadla cviků. Na konci poslední akce (60) je odkázáno zpět na začátek programu do první akce (10). V poslední akci je také definována funkce tlačítka StopReq, kterou se cvičení zastaví. Dojde k přerušení automatického režimu a aktivaci režimu manuálního.

- 44 -

Obr.č.18: Struktura řídícího programu Control.

- 45 -

5.3.4. Rehabilitace - Control

Funkce programu Control při volbě Rehabilitace je prakticky stejná jako u Cvičení. Dochází zde také z ovládání elektromotoru a tím řízení polohy vybrané části lůžka. Program se skládá z několika navazujících akcí, jejichž návaznost je patrná z obrázku č.19. Náhled zdrojového kódu je opět k dispozici v příloze č.4.

V první akci dochází k vynulování čítače a odkázání na další akci, ve které dojde ke startu motorů a aktivaci provedení daného polohování. Po dokončení polohování dojde k ukončení pohybu a vypnutí motorů. Začne časování výdrže. Po vypršení časování výdrže následuje návrat do první akce a je prováděno nové polohování opačným směrem. Tento cyklus trvá až do vypršení časovače.

Obr.č.19: Průběh programu Control při volbě rehabilitace.

- 46 -

Obr.č.20: Náhled úvodní obrazovky ovládacího panelu.

Related documents