• No results found

4 Studentenkäten

In document Utvärdering av SAMS-projektet (Page 35-38)

4 Studentenkäten

Det var 586 studenter som registrerade sig på någon av de 23 kurserna som startade under hösten –00. Det är 233 studenter som svarat på den enkät (se bilaga 5) som under hösten har distribuerats med hjälp av lärarna på de olika kurserna. Till fyra kurser kunde vi av olika anledn- ingar inte nå ut och dessa hade sammanlagt 107 registrerade studenter. Om vi räknar bort dessa blir svarsfrekvensen ca. 50 procent, vilket i detta sammanhang får anses mycket bra.

Värt att notera här är att det troligen också i registreringssiffrorna finns en del ”luft”. Det är inte ovanligt att en student registrerar sig, går på en eller två sammankomster och sedan hoppar av kursen.

¿ Eftersom ingen fortlöpande uppföljning av studerandegruppen och de som hoppat av gjorts inom sams-projektet är det inte möjligt att genomföra en systematisk bortfallsanalys.

Då enkäten distribuerades under november-december torde en del sådana avhopp ha skett. I de flesta fall lämnades enkäten ut i samband med en sammankomst och samlades in under den samma. I några fall distribuerades enkäten via nätet, vilket med ett undantag resulterade i en mycket låg svarsfrekvens.

Intervjugruppen

I detta avsnitt kommer en kort beskrivning att ges av studenterna som svarat på enkäten med avseende på ålder, kön, familjeförhållanden, ut- bildningsbakgrund, vad som var deras huvudsakliga sysselsättning in- nan de började studera på sams-kursen samt hemlän.

Åldersfördelning och kön

När det gäller ålders- och könsfördelningen på studenterna har vi haft möjlighet att jämföra med siffror från Umeå universitet. Dessa siffror visar dels andelen studerande vid Umeå universitet vt och ht år 2000, kursort Umeå, exklusive distansstuderande, dels enkom distansstud- erande under samma period (se tabell 5).

Åldersfördelningen i dessa studerandegrupper skiljer sig åt markant. Cirka hälften av Campusstudenterna är kvinnor eller män under 25 år. Denna grupp utgör endast en liten del av sams-studenterna, fem pro- cent av kvinnorna och sju procent av männen. Andelen kvinnor och män under 25 år, som läser en kurs i det ordinarie distanskursutbudet,

är större än motsvarande sams-grupp, men betydligt mindre än mots- varande grupp för Campusstudenterna. Samma tendens fast i omvänd ordning framkommer när gruppen över 34 år studeras. Kvinnor och män över 34 år som läser på Campus utgör en betydligt mindre andel än samma åldersgrupp som läser ordinarie distanskurs eller sams-kurs. ¿ Tydligt är att sams-kurserna har lockat till sig något äldre studenter

än vad de ordinarie distanskurserna gör. Detta gäller speciellt bland kvinnorna.

Genomsnittsåldern för de kvinnliga studenter som svarat på enkäten är 40,3 år och något lägre, 37,4 år för de manliga studenterna.

Om man studerar hur andelen kvinnor och män fördelar sig med av- seende på de olika grupperna märks endast en mindre skillnad mellan Campusstudenter och sams-studenter. På Campus var 58,3 procent kvinnor och 41,7 procent var män. Motsvarande siffror för sams-stu- denterna är 63,8 respektive 36,2 procent. Andelen kvinnor som läser på det ordinarie distanskursutbudet är dock betydligt större än mots- varande siffror för de andra båda grupperna. Här är 73,2 procent av dem som läser på distans kvinnor och 26,8 procent är män.

¿ Förklaringen till denna kvinnodominans bland distansstuderande är till viss del att en stor del av kurserna är sådana som vanligtvis lockar till sig fler kvinnliga sökande. För att det skall gå att skilja på kursutbudets profil och den faktiska rekryteringseffekten till följd av en ökad tillgänglighet krävs noggrannare jämförelser mellan likartade kurser.

Sammanfattningsvis kan sägas att en tydlig skillnad mellan sams-stu- denterna och de övriga två grupperna återfinns i åldersfördelningen. Skillnaden i könsfördelning mellan studenter som läser en sams-kurs och studenter som läser en kurs i det ordinarie utbudet kan till viss del förklaras med skillnader i kursutbud. Hur stor tillgänglighetseffekten är för rekryteringen kräver ytterligare studier.

Kvinnor (%) Män (%)

Under 25 25–34 Över 34 Under 25 25–34 Över 34 Campus 51 34 15 48 43 9 Distans 14 28 58 19 42 40

sams 5 21 74 7 36 57

Källa: L.Brinkstam, avdelningsdirektör Planering, budget och kvalitet vid Umeå universitet

Tabell 5 Köns- och åldersfördelning på Umeå universitets campus och distansstudenter samt SAMS-studenter vår- och höstterminerna år 2000.

4 Studentenkäten 37

Studenternas hemvist

Vid en jämförelse mellan det totala antalet registrerade till höstens kurser och de studenter som svarat på enkäten ser man som framgår av tabell 6 att studenter från Norrbottens- och Västerbottens län är något överrepresenterade i materialet, medan studenter från Jämtlands- och Västernorrlands län är något underrepresenterade.

Av dem som svarat på enkäten bor 38 procent i Norrbottens län och en lika stor andel bor i Västerbottens län. Av de övriga bor 11 procent i Västernorrlands län, 8 procent bor i Jämtlands län och 5 procent i något annat län än de fyra som berörs av projektet.

Enkäten underrepresenterar därmed studerandegrupper söder om Västerbotten i förhållande till de som registrerade sig på kurserna. Detta hänger delvis ihop med att ett par av de kurser som enkäten inte nådde ut till hade samlingsorter i Västernorrlands- och Jämtlands län. Därutöver kan skillnader förklaras av att de som faktiskt deltar i kurs- erna och besvarat enkäten kan ha en annan fördelning än de som regis- trerade sig.

Fyra procent (10 stycken) uppger att de flyttat till följd av att de bör- jat studera. Här är det tveksamt om flytten hänger ihop med att de bör- jat studera på en sams-kurs då merparten av dessa personer kombinerar sina studier på en sams-kurs med andra studier.

Familjeförhållanden

Utav de 233 studenterna som svarat på enkäten är det 127 stycken eller 55 procent som har ett eller flera barn under 18 år. Tyvärr saknas mots- varande information om situationen på Campus. 52 stycken eller 22 procent är ensamstående, 16 av dessa är ensamstående föräldrar med ett eller fler barn. Denna grupp utgör ca. 7 procent av intervjugruppen.

Utbildning och sysselsättning

Endast drygt två procent av de svarande har grundskola eller mots- varande som högsta utbildning, 36 procent har läst på gymnasiet och

Hemvist för regis- trerade studenter

(%)

Hemvist för de stu- denter som svarat

på enkäten (%) Skillnad (%) Norrbottens län 34 38 +4 Västerbottens län 32 38 +6 Västernorrlands län 11 11 0 Jämtlands län 15 8 -7 Övriga län 8 5 -3

Tabell 6 En jämförelse mellan hemlän för de som registrerat sig på SAMS-kurser och de som besvarat enkäterna.

62 procent har någon gång läst på universitet eller högskola. Det är med andra ord ganska många som tidigare läst på universitetet.

¿ För att våga ge sig på att kombinera arbete och studier krävs tydli- gen, eller så underlättar det om man tidigare varit inne i systemet och vet vad det handlar om.

¿ Möjligen finns det bland dem som hoppat av en större andel per- soner med icke-akademisk bakgrund. Denna hypotes går dock inte att testa inom ramen för denna studie.

Innan sams-kursen började hade 67 procent av studenterna heltidsar- beten. Närmare 10 procent arbetade deltid och en lika stor andel stud- erade. Det var fyra procent som var arbetssökande och nära 7 procent var egna företagare. Sammantaget hade 83 procent hade någon form av förvärvsarbete.

In document Utvärdering av SAMS-projektet (Page 35-38)

Related documents