• No results found

Studie 4: Företagandes betydelse och konsekvenser för familjer med utländsk bakgrund.

D. kommer från Bosnien och är utbildad socionom Hon hade aldrig haft en tanke på att starta

8. Studie 4: Företagandes betydelse och konsekvenser för familjer med utländsk bakgrund.

Ett konkret resultat av INVIT`s observationer och intervjuer med företagarna med utländsk bakgrund var att det hos många fanns betydande konsekvenser för deras relation till familjen. Jag valde därför att föra en separat studie av dessa personer och letade därför upp den två år efter huvudstudien för att se hur det fått. Gruppen bestod av en kvinna och åtta män företagare med utländsk bakgrund. Intervjuerna behandlades frågor om varför några företagare lade sin verksamhet, och av vilka anledning man sökt nytt. För att illustrera problemen presenterar jag kort sju av de berättelser jag fått ta del av. De övriga två ville inte att jag skulle skriva om deras problem.

A är man och har varit enmansföretagare i 11 år inom reklambranschen.

När jag blir sjuk är det svårt att hitta personer som har kompetens i den branschen. Ibland är jag tvungen att jobba över för att hinna tillfredställa kundens behov. Ibland är jag tvungen att stänga av företaget när jag är sjuk och inte kan jobba vilket leder till att jag förlorar kunder. Dessutom har jag familj och barn. Nu har jag sagt upp min firma och blev anställt hos en stor firma och jobbar i samma bransch. Nu är jag inte orolig längre när jag blir sjuk då finns det andra som kan ta hand jobbet.

B är man och har haft sitt företag i åtta år.

Jag har haft både goda och dåliga tider. Men i restaurangbranschen har man inte så mycket tid med barn och familjen. Min fru lämnade mig för två år sedan. Hon klagade jämt på att jag jobbade för mycket och inte brydde mig om henne och barnen. Men jag hade inte så många alternativ i min lilla restaurang. Jag jobbade inte för min egen skull. Det var mest för familjen och barnens skull. Det är inte ovanligt att egna före- tagare inte hinner med familjen och barnen. Titta här i Luleå, hur många företagare med invandrarbakgrund som har restaurant som ger mycket tid åt sin familj. Men min fru ville inte förstå det. Nu är jag ensam. Jag har gått i konkurs och förlorat familjen. Men tur att hittade jobb hos en restaurang och blev anställt där. Att vara anställt är mycket bättre. Man är inte ensam ansvariga för allt.

C är man och har haft sitt företag i åtta år.

När jag kom Sverige startade jag min egen firma efter två år. Jag hade aldrig tidigare jobbat inom restaurangbranschen. Första jobbade jag två år hos en kompis sedan startade jag min egen restaurang. Det är tuff arbete. Jag började jobba från klockan nio till kvällen tio. Det har varit jämt i åtta år. Jag har inte ägnat så mycket tid åt barnen. Jag har missat mycket under deras uppväxt period. Men nu har jag bestämt mig att sälja restaurangen. Jag har inte tänkt just nu vad jag ska göra. Men först ska vi flytta till södra Sverige kanske där kan jag bestämma.

D är man har haft sitt företag i 10 år.

Innan jag kom Sverige hade jag redan utbildat mig som civilekonom. Jag trodde att jag skulle kunna hitta jobb i mitt yrke. Men det blev inte så. Kraven från myndigheterna var så hårda. Efter språkkurser skulle jag komplettera flera andra kurser. Detta betydde att jag skulle börja läsa om vilket jag inte ville. Under kursen ”svenska för invandrare”

jobbade jag extra hos olika restauranger. Jag har lärt mig laga mat och baka pizza. Jag öppnade min egen restaurang i Luleå 1994 och jobbade 12 timmar om dagen och helgarna jobbade jag mellan 15-16 timmar. Under alla dessa år har vi inte haft några ekonomiskt problem men jag och min fru började diskutera mycket. Vi hade inte samma planer för framtiden. Hon kunde inte förstå mig. När jag kommer hem ville jag vila och kanske titta på TV lugn och ro. Men hon tycker att jag inte gjorde någonting för henne och barnen. För ett år sedan ville hon skilja och flytta tillbaka hem. Jag jobbar inte längre i min restaurang jag har hyrt ut den. Men jag tänker inte komma tillbaka till restaurangbranschen. Jag har redan förlorat mycket.

E är en kvinna och har haft sitt företag i 12 år.

Jag har fått mycket hjälp av min familj och släktingar. Jag hade tre anställda och jobbade lagom mycket. Men när lokalerna renoverades av ägaren kunde jag inte betala lokalhyran. Det var mycket dyrt att betala hyran. Jag skulle aldrig som ensam små- företagare klara att driva företaget. Nu är jag deltidsarbetslösa och jobbar deltid hos en annan restaurang.

F är man och har haft olika företag i 15 år.

Jag har haft och drivet företag i olika branscher i femton år. Det är svårt att driva enmansföretag. Förut hade jag ingen familj, men nu har jag familj och barn. Det blir svårt att balansera familj och företagsliv. I min bransch måste man resa mycket. Ibland var jag tvungen vara borta flera dagar utanför Luleå. Min fru och barnen behöver mycket hjälp. Det därför har jag lagt ner min firma. Nu är jag anställt deltid på ett företag. Jag har tid både för mig själv och för min familj.

G är man och har haft företag i 17 år.

Jag har varit i Sverige i 20 år och har haft företag 17 år. Under alla dessa år jobbade jag mycket hård. Man har inte så mycket tid med livet. Speciell inom restaurangsektorn får man slita mycket. Jag är mycket trött vill verkligen inte driva företag. Jag har såld firman men nu vet inte jag vad jag ska syssla med.

H och I var båda män och ville inte få sina historier återberättade i min studie. Båda var frånskilda.

Man kan konstatera av ovanstående att många företagare med utländsk bakgrund har problem att vet hur de ska balansera arbete och familj. Många företagares maka har inte samma planer för framtiden. Några har lagt ner sin verksamhet för att hinna med barn och familjen. En del isolerar sig bakom restaurangen och har bara relationer med kunder och leverantörer och några etniska företagare i samma bransch. Många så kallade arbetsnarkomaner använder sitt arbete som en flykt från personliga relationer och sociala åtaganden. Överupptagna småföre- tagare med utländsk bakgrund, särskilda män, blir i min studie lätt så absorberade av sitt arbete att de tycker sig förtjäna lugn och ro när de kommer hem. De tycker att de jobbar mest för familjen och barnen framtids och inte för sin egen skull. Många avverkar veckan utan att ha mycket tid över för familjen, och lovar sig själva att helgen ska ge tid att hinna med. Men så blir det inte.

Företagande har påverkat livsstil och familjeförhållanden för många personer med utländsk bakgrund, skilsmässor och familjekonflikter har varit vanligt. För många personer med utländsk bakgrund har eget företagande inte varit ett förstahandsval utan snarare den minst svårframkomliga vägen till egen försörjning. Många arbetar utan anställda, har långa arbetsdagar och kan sällan ta semester. Ibland blir företagare störda och avbrutna på sitt arbete av familjeangelägenheter. ”Hur ska man kunna vara effektiv i båda miljöerna” säger en företagare. ”Det är inte ovanligt att egna företagare inte hinner med familjen och barn”, säger en annan företagare som jobbar ensam i sin verksamhet. Många företagare oroar sig över bristande tid med barnen och många äktenskap slutar på grund av för lite tid med familjen. Därför är det angeläget att undersöka varför skilsmässa bland familjer som har företag har ökar. Forskningen om invandrarföretagarnas familjeliv är begränsad. Här behövs mer forskning.