• No results found

Studiens uppläggning

4. METOD OCH TILLVÄGAGÅNGSSÄTT

4.1 Studiens uppläggning

Detta avsnitt inleds med en beskrivning av den utbildningskontext, i vilken studi-ens empiriska material uppkommit, och dagboksskrivandet i lärarutbildningen.

Därefter redogör jag för undersökningsgrupp och urval samt det undersöknings-material som ingår i studien.

4.1.1 Studiens pedagogiska kontext

Studiens empiriska material består av dagbokstexter skrivna av blivande förskollä-rare och grundskolläförskollä-rare5 under den gemensamma kursen Förskola och skola i förändring6, i den integrerade lärarutbildningen vid Högskolan i Borås. Kursen är placerad i början av den fjärde utbildningsterminen och omfattar tio poäng, förde-lade på fem poäng teoretiska studier och fem poäng verksamhetsförlagd utbildning i integrerad verksamhet i förskoleklass/grundskola. Kursen syftar till att ge en för-djupad kunskap om den egna yrkesrollen och hur den utvecklats och förändrats över tid och de studerande har i uppgift att problematisera vad det innebär att vara lärare i förskola, skola och i integrerad verksamhet (Kursplan, 1999). Dagboks-skrivandet förväntas vara ett centralt inslag och de studerande har i uppgift att re-flektera över sin egen förförståelse för integration och samarbete mellan förskola och skola samt definiera begreppen integration och åldersblandad undervisning.

De ska också reflektera över samarbetsfrågor mellan de olika lärarprofessionerna i arbetslaget och frågor som uppkommer under praktiken eller i samband med litte-raturstudier och föreläsningar. I dagboken ska de också reflektera över vad de vill lära sig under utbildningspraktiken (Kurshandbok, 1999: Kursplan, 1999: Utbild-ningsplan 1997-12-03).

5 Grundskollärarutbildningen omfattar 1-7 lärarutbildning, med inriktning mot Ma/No eller Sv/So.

6 För ytterligare information om kursens mål och syfte, se kursplan i bilaga 1. För kursens inpla-cering i utbildningen se bilaga 2.

Kursen examineras dels genom en bedömning av den studerandes lämplighet un-der praktikperioden och dels genom att de skriftligt och muntligt presenterar ett pedagogiskt ställningstagande utifrån kurslitteratur och egna praktikerfarenheter. I detta ska den egna blivande yrkesrollen problematiseras i förhållande till integra-tion och samarbete mellan förskola och skola och i förhållande till barn, kollegor och föräldrar. (Kursplan, 1999: Kurshandbok, 1999.)

Under den verksamhetsförlagda delen av kursen är de studerande placerade i olika former av integrerad verksamhet7. Verksamheten i de olika klasserna varierar, både vad det gäller ålderssammansättning på eleverna och vilken grad av integra-tion som förekommer. Även personalsammansättningen varierar. De studerande som ingår i studien har alla varit placerade på samma praktikskola som en eller flera medstuderande med annan yrkesinriktning. Det är dock inga studerande i denna studie som gjort sin praktik på samma praktikskola.

4.1.1.1 Dagboksskrivande i lärarutbildningen

Yrkesdagboksskrivande ingår som ett centralt inslag i den integrerade lärarutbild-ningen. I samband med utbildningsstarten introduceras yrkesdagboksskrivandet och de studerande uppmanas att skriva under hela utbildningstiden. Av skriften

”Att skriva yrkesdagbok” (Davidsson, 1997) framgår att syftet med yrkesdagboks-skrivandet är att det ska stödja både den studerandes självreflektion och reflektion över det egna kommande yrket. Reflektion ses som ett viktigt inslag för utveckling av en yrkeskompetens, då arbetet i både förskole- och skolpraktiken hänger sam-man med personliga erfarenheter och yrkesmässiga ställningstaganden.

Dagboken ses också som en brygga mellan utbildningens högskole- och praktik-förlagda delar. Davidsson (a.a.) ger olika förslag på hur en yrkesdagbok kan an-vändas och ger följande förklaring till begreppet yrkesdagbok8, som en form av dagbok i vilken ”…..man för anteckningar om sitt yrkesarbete och om sig själv för att utveck-las i sitt yrke. Man skriver om vad man gör, hur man upplever olika situationer, problem och glädjeämnen, som är viktigt att ha formulerat för att kunna reflektera över sig själv och sina upplevelser, med andra ord sin profession som lärare eller förskollärare” (Davidsson,1997, s 3)

7Dessa uppgifter är hämtade ur kurshandboken, dagbokstexterna samt de studerandes pedago-giska ställningstaganden i kursen Förskola och skola i förändring.

8 Då begreppet dagbok fortsättningsvis används i studien avses den yrkesdagbok som de stude-rande skriver under utbildningstiden. Den skiljer sig från en personlig dagbok på så sätt att den kopplas till den studerandes utveckling under utbildningstiden, och dagbokstexterna är avsedda att användas i olika sammanhang under utbildningen..

Davidsson (a.a.) menar att genom att de studerande får formulera sina tankar i ord och skriva ner dem får de syn på de egna föreställningarna. Yrkesdagboken kan då bli en brygga mellan de teoretiska studierna och den studerandes praktikerfarenhe-ter och medverka till att den studerande reflekpraktikerfarenhe-terar och tar ställning till olika frå-gor under utbildningstiden. Materialet i yrkesdagböckerna är avsett att användas på olika sätt under utbildningstiden bl.a. i samband med basgrupps- och mentors-träffar.

4.1.2 Undersökningsgrupp och urval

I samband med introduktionen till kursen Förskola och skola i förändring9 infor-merades de studerande om att en studie skulle komma att genomföras med ut-gångspunkt i de studerandes yrkesdagböcker. De studerande som ville delta i stu-dien ombads meddela detta till informerande lärare eller eventuellt sin mentor10 och lämna dagboksmaterialet till läraren efter avslutad praktikperiod. Efter infor-mationstillfället anmälde åtta studerande ganska omgående att de var intresserade av att delta i studien, för att få in ett större antal texter gjordes en enskild förfrågan i samband med praktikbesök. Detta resulterade i att ytterligare fyra texter lämna-des in. Av lämna-dessa tolv texter vallämna-des nio ut att ingå i studien. Ett urval som skett ut-ifrån att texterna skulle vara skrivna under praktikperioden under ovanstående kurs, i integrerad verksamhet i förskola/skola. Anledningen till att tre textmaterial11 valdes bort var att de studerande som skrivit dessa endast deltog i kursens första teoretiska del för att därefter bedriva en tids studier utomlands. Undersöknings-gruppen består av nio studerande, fem från förskollärarprogrammet och fyra från grundskollärarprogrammet. I studien ingår åtta kvinnliga studerande och en man-lig.

4.1.3 Undersökningsmaterial

Undersökningsmaterialet utgörs i huvudsak av dagbokstexter skrivna under kursen Förskola och skola i förändring och i viss mån av pedagogiska ställningstaganden skrivna vid två olika tillfällen. Ett från utbildningens första kurs, Kunskap, lärande och socialisation och ett från den kurs där dagbokstexterna skrevs. Det

9 Att studien görs inom ramen för denna kurs beror på att det är en gemensam kurs då både bli-vande förskollärare och blibli-vande grundskollärare har praktik vid samma tillfälle. Att valet föll på denna kurs beror också på att det fanns möjlighet att informera och tillfråga de studerande om deltagande i studien i förväg.

10 Samtliga studerande i den integrerade lärarutbildningen ingår i en mentorsgrupp om ca åtta studerande. Mentorsgruppen består av samma studerande och har samma mentor under hela utbildningstiden med något enstaka undantag.

11 Dessa tre dagboktexter kommer att användas i en annan studie inom projektet.

ka ställningstagandet är en skriftlig examinationsuppgift i vilken den studerande skall problematisera och reflektera över den blivande yrkesrollen i relation till vis-sa givna begrepp som behandlats under kursen. Dagboksmaterialet består av totalt ca 370 sidor handskriven text. Antalet sidor per dagbok varierar mellan 11-159 sidor12. De pedagogiska ställningstagandena består av ca 260 sidor maskinskriven text. Här varierar materialet mellan 6-15 sidor per rapport.

Related documents