• No results found

Styrelsen för Mq holding ab, organisationsnummer 556697-2211, får härmed avge årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 1 september 2012–31

augusti 2013.

VERkSaMhE tEN

Mq-koncernen bedriver detaljhandel inom dam- och herr-konfektion på den svenska och norska marknaden. Sorti-mentet, med inriktning mot modeintresserade konsumenter, består av en mix av egna och externa varumärken.

MODERbOl aGE t

Moderbolagets nettoomsättning uppgick för räkenskaps-året till 15 MSEk (12) och rörelseresultatet uppgick till –5 MSEk (–4). Moderbolaget har inte gjort några investeringar under perioden.

Moderbolagets verksamhet

Moderbolagets verksamhet består i att sälja management-tjänster till övriga koncernbolag samt att hantera koncer-nens långfristiga upplåning.

butIkSNätE t

butikerna är belägna från ystad i söder till luleå i norr. Mq lanserades i Norge i september 2010 och har idag fem bu-tiker belägna i Oslo, Drammen, kristiansand och jessheim.

Samtliga butiker säljer både dam- och herrsortiment. I slutet av perioden uppgick det totala antalet butiker till 122 jämfört med 116 vid samma tidpunkt året innan.

VäSENtlIGa häNDElSER uNDER ÅRE t under det första kvartalet öppnade tre nya butiker i karl-skoga, Emporia (Malmö) samt jessheim, Norge. under det tredje kvartalet öppnade tre nya butiker i Stockholm Globen, Stockholm hornstull samt Oskarshamn. I fjärde kvartalet öppnade en ny butik i Västervik medan en stängdes i Skien, Norge. butiken i täby centrum har moderniserats och omlokaliserats till större yta.

Ett antal svenska och nordiska institutioner samt jaller klädcenter ab investerade i Mq sedan capMan avslutat sitt långvariga engagemang i Mq i linje med sin investeringspoli-cy. christina Ståhl tillträdde som ny VD i augusti 2013. under det fjärde kvartalet lanserades de externa varumärkena Filippa k, Whyred och Elvine i Mqs butiker.

MaRkNaD

Nedgången i konfektionshandeln i Sverige bromsade in under fjärde kvartalet (juni 2013- augusti 2013), försälj-ningsutvecklingen var positiv och ökade med 1,2 procent.

Marknadens försäljningsutveckling för räkenskapsåret (sep-tember 2012–augusti 2013) var negativ med en nedgång om 0,4 procent (huI). totalt för året minskade Mqs försäljning i jämförbara enheter med 7,4 procent.

VäSENtlIGa häNDElSER EF tER VERkSaM-hE tSÅRE tS utGÅNG

När christina Ståhl tillträdde sin tjänst som VD utformades ett åtgärdsprogram i sju steg med fokus på säljfrämjande och kostnadsbesparande åtgärder. Ett besparingsprogram om 50 MSEk för räkenskapsåret 2013/2014 är det första steget. De kommande stegen innefattar fokus på försälj-ning, kassaflöde, sortiment, information, företagskultur och modeposition där alla är lika viktiga. Efter rapportperiodens slut valde designchef lotta lindsten att lämna Mq.

NE t tOOMSät tNING Och RESultat

koncernens nettoomsättning uppgick till 1 463 MSEk (1 534), en minskning med 4,6 procent. Dam minskade sin försäljning med 4,1 procent till 696 MSEk (726) och herr minskade med 5,2 procent till 766 MSEk (808).

bruttovinsten uppgick till 809 MSEk (853), vilket motsva-rar en bruttomarginal på 55,3 procent (55,6).

Rörelseresultatet uppgick till 50 MSEk (98), vilket mot-svarar en rörelsemarginal om 3,4 procent (6,4). planenliga avskrivningar uppgick till 38 MSEk (42). Finansnettot var –13 MSEk (–14) för räkenskapsåret. Resultat efter finansiella poster uppgick till 36 MSEk (84). Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 1,79 SEk (1,75)

FINaNSIEll StällNING Och lIk VIDItE t koncernens balansomslutning uppgick till 1 728 MSEk jäm-fört med 1 669 MSEk vid utgången av föregående räken-skapsår. Vid periodens slut uppgick det egna kapitalet till 872 MSEk (834), vilket ger en soliditet om 50 procent (50).

Värdet på varulagret uppgick till 291 MSEk (254). Det högre varulagret hänförs främst till lansering av de nya externa va-rumärkena Filippa k, Whyred och Elvine. totalt sett bedöms såväl storleken som sammansättningen av lagret vara på

en tillfredsställande nivå. Mqs kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick under perioden till 57 MSEk (103).

kassaflödet efter investeringar uppgick till 32 MSEk (70).

Den räntebärande nettoskulden uppgick per den 31 augusti 2013 till 312 MSEk jämfört med 313 MSEk vid samma tidpunkt föregående år. Vid periodens slut uppgick likvida medel till 43 MSEk (38). Räntebärande nettoskuld/EbItDa uppgick till 3,5 vid periodens slut.

Förvaltningsber ät telse

ut VEcklING aV kONcERNENS VERkSaMhE t, RESultat Och StällNING

12 månader 2012/

2013 2011/

2012 2010/

2011 2009/

2010 2008/

2009

Nettoomsättning (MSEk) 1 463 1 534 1 487 1 435 1 384

Rörelseresultat (MSEk) 50 98 121 145 101

balansomslutning (MSEk) 1 728 1 669 1 642 1 625 1 671

Soliditet (%) 50% 50% 50% 48% 19%

31

M Q å r s r e d o v i s n i n g 2 0 1 2 / 2 0 1 3

INVEStERINGaR

Investeringar om 22 MSEk (32) har gjorts under räken-skapsåret och avser investeringar i såväl nya som befintliga butiker. Sju butiker har öppnats under räkenskapsåret varav sex i Sverige (Malmö Emporia, karlskoga, Stockholm Glo-ben, Stockholm hornstull, Oskarshamn, Västervik) och en i Norge (jessheim). tre butiker har byggts om och flyttats till bättre läge; Vällingby, hudiksvall och täby centrum.

INtERN kONtROll

Information om koncernens respektive moderbolagets interna kontroll finns i bolagsstyrningsrapporten på sidorna 76–80. bolagsstyrningsrapporten har upprättats som en från årsredovisningen avskild handling.

pERSONal

Medelantalet heltidsmedarbetare under räkenskapsåret upp-gick till 645 jämfört med 719 samma tidpunkt föregående år.

MIl jö Och SOcIalt aNSVaR

Mqs produktion av egna varumärken sker hos utvalda leve-rantörer i Europa och asien. För att säkerställa en effektiv och ansvarsfull produktion har Mq inköpskontor med egen personal i Shanghai och Dhaka. Sedan våren 2013 har Mq även lokal representation i turkiet.

För att identifiera hur Mq agerar som köpare och sam-arbetspartner arbetar Mq med ett Nöjd leverantörs-Index (NlI). Den första undersökningen genomfördes 2011 och under 2013 genomfördes en uppföljning där man nu inklude-rade ytterligare leverantörer och marknader. undersökning-en visar hur Mq uppfattas och på vilka områdundersökning-en Mq kan förbättra sig, bland annat rörande kvalitet och arbetsvillkor.

I Mqs uppförandekod anges de krav och förväntningar som Mq har på sina leverantörer. uppförandekoden reglerar bland annat lagar och förordningar, barnarbete, diskrimine-ring, rätt till facklig anslutning, lön och förmåner, arbetstid samt hälsa och säkerhet på arbetsplatsen.

hÅllbaR a aRbE tSpl atSER

Mq kartlägger årligen arbetsmiljön på alla avdelningar och arbetsplatser inom företaget vilket inkluderar huvudkonto-ret, butikerna i Sverige och Norge samt inköpskontoren i Shanghai och Dhaka. Mq har sedan kartläggningen började visat på ständiga förbättringar inom arbetsmiljön. Den senaste mätningen genomfördes i april 2013 och resulterade i en förbättring med 3 procentenheter från föregående år.

Målet med arbetsmiljön är att den ska vara trygg och säker för medarbetarna samt att alla ska trivas.

läs mer om hållbarhetsarbetet i Mqs hållbarhetsredo-visning på www.mq.se/info/emenu/foretagsansvar/.

INFORMatION OM RISkER Och OSäkERhE tSFak tORER

koncernen är genom sin verksamhet utsatt för ett flertal risker vilka kan påverka koncernens resultat och ställning.

Dessa risker består dels av risker som bolaget kan hantera

genom interna rutiner samt risker som i största utsträckning styrs av yttre faktorer. Nedan beskrivs de största risk- och osäkerhetsfaktorerna:

Modetrender

Mq är beroende av konsumenternas preferenser gällande trender, design och kvalitet. Mq arbetar medvetet med att utveckla trendbevakning, informationssystem, prognoser, va-ruflödesstyrning samt korta ledtider vid framtagning av varor.

De ständigt skiftande modetrenderna gör mode till en färskvara, vilket innebär att det ständigt finns risker för att hela eller delar av kollektioner inte uppskattas av kunderna.

Det är av största vikt att Mq klarar att leverera nya attraktiva produkter, i rätt tid, till rätt volym, med bra mix mellan dressat och casual samt mellan basmode och trendmode.

Om Mq misslyckas med ovanstående kan det leda till överskott i lager, prissänkning och även skada varumärket.

För att hantera dessa risker rekryterar Mq duktiga designers och inköpare, söker producenter på kortare avstånd för att kunna reagera snabbare på trendförändringar, arbetar stän-digt med att förstå och förutse trender, upprättar inköpskon-tor i Shanghai och bangladesh (för att snabbt kunna köpa in och kontrollera färg, form och kvalitet) samt analyserar kunder och deras beteende.

Etableringsrisk

koncernens tillväxtstrategi, som i grunden bygger på expan-sion via ökad butiksyta i befintliga samt nya butiker, är starkt beroende av Mqs fortsatta attraktivitet som partner till cen-trumutvecklare och andra ägare av butiksytor. Mqs position som aktör på en alltmer konkurrensutsatt marknad påverkar dels vilka handelsplatser som Mq ges tillträde till, dels villkoren vid tecknande av hyresavtal. Genom beslutade åtgärder att tydliggöra Mq-konceptet och att fokusera på att skapa attraktivare butiker, kan Mq bli en än mer attraktiv partner och således reducera denna risk.

konjunktur

till de externa riskerna måste konjunkturutvecklingen läggas. En ökad köpkraft hos svenska konsumenter är en förutsättning för detaljhandelns tillväxt. I synnerhet har detta varit viktigt för tillväxten inom det högre prissatta sortimen-tet med hög modegrad inom fackhandel och bland varu-märkesspecialisterna. konsumtionsmönstren påverkas av en mängd allmänna faktorer utanför bolagets kontroll, bland annat räntor, valutakurser, inflations- och deflationsnivåer, aktiemarknadens utveckling, arbetslöshetsnivån och osä-kerhet om framtida ekonomiska utsikter. En dämpning av den ekonomiska tillväxten i Sverige torde komma att få negativ inverkan på konsumenternas köpkraft och därmed tillväxten inom detaljhandeln. Då Mq är en liten spelare på en stor marknad anser man sig vara något mindre konjunkturkänslig än en stor spelare. En dämpning i ekonomin i kombination med en kraftfull etableringstillväxt, skulle kunna resultera i ökad konkurrens och prispress. under räkenskapsåret mins-kade bolagets försäljning med 4,6 procent och Mq tappade mer än marknaden på jämförbara butiker.

Förvaltningsber ät telse

konkurrensen bland modekedjor

ytterligare en risk är att övriga aktörer inom fackhandels-segmentet kraftfullt flyttar fram sina positioner, via organiska och strukturella tillväxtåtgärder. Den kraftiga konkurrensen i branschen kan leda till prispress och minskande marknads-andelar. Mq arbetar med fokus på att tydliggöra sitt koncept och varumärkesposition genom en väl definierad målgrupp och ett tydligt budskap för att nå konkurrensfördelar.

Finansiella instrument och riskhantering Med finansiella risker avses fluktuationer i företagets resultat och kassaflöde till följd av förändringar i valutakur-ser, räntenivåer, likviditets- och kreditrisker. hanteringen av koncernens finansiella risker sker av koncernens finansfunk-tion, vars uppgift är att identifiera och minimera riskerna för negativ resultatpåverkan och att öka förutsägbarheten i framtida resultat.

För ytterligare information om finansiella instrument och riskhantering se not 23 och 24.

St yRElSENS aRbE tE

under räkenskapsåret september 2012 – augusti 2013 hade styrelsen totalt 15 (8) sammanträden. Styrelsen behandlade vid sina ordinarie möten de fasta punkter som förelåg vid respektive styrelsemöte rörande strategisk plan, budget, årsbokslut och delårsrapporter. Vidare behandlades frågor angående investeringar samt struktur- och organisations-frågor.

Styrelsen följer den arbetsordning som antagits och de instruktioner som utfärdats avseende arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören. Se vidare i bolagsstyrningsrapporten på sidorna 76–80.

ValbEREDNING

Vid årsstämman 2013 beslöts att en valberedning skulle utses bland de tre största aktieägarna med uppgift att, jämte styrelseordförande, föreslå styrelseledamöter inför årsstämman 2014. Riktlinjer för Mqs valberedning finns be-skrivet på bolagets hemsida under bolagsstyrning/valbered-ning. ledamöterna i valberedningen inför årsstämman den 31 januari 2014 har utsetts i enlighet med beslut vid årsstäm-man 2013 och består av styrelsens ordförande, Erik Olsson, henrik Strömbom representant för jaller klädcenter ab, andré Vatsgar representant för Danske capital samt Marcus Wahlberg representant för öresund Investment ab. Erik Ols-son är oberoende i förhållande till Mqs största aktieägare.

Valberedningen har bedömt att samtliga styrelseledamöter är oberoende i förhållande till Mq och dess bolagsledning respektive större aktieägare i Mq, med undantag för chris-tina Ståhl och bengt jaller, som anses beroende i förhållan-de till Mq och förhållan-dess bolagsledning. christina Ståhl tillträdförhållan-de som VD för Mq den 19 augusti 2013 och bengt jaller har sedan den 18 juni 2013 [och fram t o m den 31 december 2013] ett konsultuppdrag som t f inköpschef i Mq. Se vidare under avsnittet bolagsstyrning sidorna 76–80.

RIk tlINjER FöR ERSät tNING tIll VD Och lEDaNDE bEFat tNINGShaVaRE

Förslag till principerna för ersättning inklusive prestations-baserade ersättningar till VD och ledande befattningshavare bereds och föreslås av Mqs ersättningsutskott. lönesätt-ningen för VD och personer i koncern- och företagsledning-en består av företagsledning-en fast del, grundlön, och företagsledning-en rörlig del, bonus.

bonusen är beroende av uppnådda mål för företaget och för individen. Den rörliga ersättning som utgår kontant får max uppgå till fyra månadslöner exklusive utfall av incitaments-program. Se vidare bolagsstyrningsrapport på sidan 78 samt not 6. Styrelsen föreslår till bolagsstämman att oförändrade principer för ersättning till VD och ledande befattningsha-vare ska gälla under verksamhetsåret 2013/2014.

Tidigare beslutade incitamentsprogram

Vid den extra bolagsstämma som hölls den 23 augusti 2011 i Göteborg beslutades om att införa ett långsiktigt, aktiere-laterat incitamentsprogram riktat till verkställande direktör och övriga ledande befattningshavare. Se not 6 för mer information.

äGaRFöRhÅll aNDE Och Mq -ak tIEN antalet aktieägare uppgick per den 31 augusti 2013 till 4 919, varav 4 117 är registrerade i Sverige. Det finns inte någon be-gränsning i Mq-aktiens överlåtbarhet. De tre största ägarna per den 31 augusti 2013 var Danske capital Sverige ab; jaller klädcenter ab samt länsförsäkringar fondförvaltning ab.

antalet aktier i bolaget uppgick per den 31 augusti 2013 till 35 156 507 vilka samtliga är stamaktier och har lika rätt.

Se vidare under aktien på sidan 26.

utDElNING

Styrelsen avser att föreslå årsstämman en utdelning om 0,39 SEk (0,87) per aktie.

FöRVäNtNINGaR aVSEENDE DEN FR aMtIDa ut VEcklINGEN

De senaste åren har modebranschen haft en svag marknad.

konsumenterna har blivit försiktiga när media under den se-naste tiden präglats av negativa ekonomiska nyheter, vilket påverkar konsumenternas vilja att spendera. utvecklingen det närmaste året är därför osäker.

FöRSl aG tIll DISpOSItION bE tR äFFaNDE bOl aGE tS VINSt

Styrelsen föreslår att till förfogande stående vinstmedel disponeras enligt följande:

SEk

balanserad vinst 550 142 653

utdelning till aktieägarna med 0,39 SEk per aktie -13 711 038

balanseras i ny räkning 536 431 615

Vad beträffar företagets resultat och ställning i övrigt, hänvisas till efterföljande resultat- och balansräkningar med tillhörande bokslutskommentarer.

Förvaltningsber ät telse

33

M Q å r s r e d o v i s n i n g 2 0 1 2 / 2 0 1 3

TSEK Not 2012-09-01

– 2013-08-31 2011-09-01 – 2012-08-31

Nettoomsättning 2, 3 1 462 662 1 533 834

Övriga rörelseintäkter 4 5 668 4 045

Summa intäkter 1 468 330 1 537 879

Handelsvaror –653 509 –680 890

Övriga externa kostnader 7, 25 –374 266 –351 480

Personalkostnader 6 –351 313 –365 893

Avskrivningar på materiella och immateriella anläggningstillgångar 8 –38 474 –41 507

Övriga rörelsekostnader 5 –1 049 –226

Rörelseresultat 49 719 97 883

Finansiella intäkter –185 846

Finansiella kostnader –13 048 –14 998

Finansnetto 10 –13 233 –14 152

Resultat före skatt 36 486 83 731

Skatt 11 25 612 –23 008

Årets resultat 62 098 60 723

Övrigt totalresultat 19

Poster som har omförts eller kan omföras till periodens resultat

Årets omräkningsdifferenser –1 470 105

Kassaflödessäkringar 11 033 –8 625

Skatt hänförlig till poster i övrigt totalresultat 11 –2 800 2 268

Summa övrigt totalresultat 6 763 –6 252

Årets totalresultat 68 861 54 471

Årets resultat hänförligt till:

Moderbolagets aktieägare 62 098 60 723

Årets resultat 62 098 60 723

Årets totalresultat hänförligt till :

Moderbolagets aktieägare 68 861 54 471

Årets totalresultat 68 861 54 471

Resultat per aktie 12

Före utspädning (SEK) 1,79 1,76

Efter utspädning (SEK) 1,79 1,75

Genomsnittligt antal aktier 34 631 507 34 631 507

Genomsnittligt antal aktier efter utspädning 34 725 233 34 719 693

R a p p O R t ö V E R t O ta l R E S u ltat

– k O N c E R N E N

b a l a N S R ä k N I N G

– k O N c E R N E N

TSEK Not 2013-08-31 2012-08-31

TillgåNgar

Immateriella anläggningstillgångar 3, 13 1 204 688 1 204 938

Materiella anläggningstillgångar 3, 14 75 509 90 190

Summa anläggningstillgångar 1 280 197 1 295 128

Varulager 15 291 061 253 836

Kundfordringar 16 818 846

Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 17 83 828 67 704

Skattefordringar 11 9 784

Övriga fordringar 30 20 110 13 109

Likvida medel 18 42 579 38 474

Summa omsättningstillgångar 448 180 373 969

Summa tillgångar 1 728 377 1 669 097

EgET KapiTal 19

Aktiekapital 3 516 3 516

Övrigt tillskjutet kapital 595 475 595 475

Reserver 423 –6 340

Balanserade vinstmedel inkl årets resultat 272 385 241 517

Eget kapital hänförligt till moderbolagets aktieägare 871 799 834 168

Summa eget kapital 871 799 834 168

SKuldEr

Långfristiga räntebärande skulder 20, 23, 24 220 684 290 684

Avsättning uppskjuten skatt 11 179 724 211 257

Summa långfristiga skulder 400 408 501 941

Kortfristiga räntebärande skulder 20, 24 40 000 40 000

Checkräkningskredit 93 784 21 236

Leverantörsskulder 180 813 143 814

Skatteskulder 11 1 698

Övriga skulder 30 12 948 20 815

Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter 22 100 857 80 581

Avsättningar 21 27 768 24 844

Summa kortfristiga skulder 456 170 332 988

Summa skulder 856 578 834 929

Summa eget kapital och skulder 1 728 377 1 669 097

Information om koncernens ställda säkerheter och eventualförpliktelser, se not 26.

35

M Q å r s r e d o v i s n i n g 2 0 1 2 / 2 0 1 3

R a p p O R t ö V E R

F ö R ä N D R I N G a R I E G E t k a p I ta l

– k O N c E R N E N

Eget kapital hänförligt till moderbolagets aktieägare

TSEK Aktiekapital

Övrigt tillskjutet

kapital Reserver

Balanserade vinstmedel inkl. årets

resultat Totalt eget kapital 2011-09-01 – 2012-08-31

Ingående eget kapital 2011-09-01 3 516 595 475 –88 227 823 826 726

Årets totalresultat

Årets resultat 60 723 60 723

Årets omräkningsdifferenser 105 105

Kassaflödessäkringsreserv –8 625 -8 625

Skatteeffekt kassaflödessäkringar 2 268 2 268

Summa övrigt totalresultat –6 252 -6 252

Summa årets totalresultat –6 252 60 723 54 471

Tillskott från och värdeöverföringar till ägare

Utdelning –38 672 -38 672

Avtal om framtida leverans av aktier –10 684 -10 684

Incitamentsprogram 2 327 2 327

Summa tillskott från och värdeöverföringar till ägare –47 029 -47 029

Utgående eget kapital 2012-08-31 3 516 595 475 –6 340 241 517 834 168

2012-09-01 – 2013-08-31

Ingående eget kapital 2012-09-01 3 516 595 475 –6 340 241 517 834 168

Årets totalresultat

Årets resultat 62 098 62 098

Årets omräkningsdifferenser –1 470 -1 470

Kassaflödessäkringsreserv 11 033 11 033

Skatteeffekt kassaflödessäkringar –2 800 -2 800

Summa övrigt totalresultat 6 763 6 763

Summa årets totalresultat 6 763 62 098 68 861

Tillskott från och värdeöverföringar till ägare

Utdelning –30 586 -30 586

Incitamentsprogram –644 -644

Summa tillskott från och värdeöverföringar till ägare –31 230 -31 230

Utgående eget kapital 2013-08-31 3 516 595 475 423 272 385 871 799

Se även not 19.

k a S S a F l ö D E S a N a ly S

– k O N c E R N E N

TSEK Not 29 2012-09-01

– 2013-08-31 2011-09-01 – 2012-08-31 Den löpande verksamheten

Resultat före skatt 36 486 83 731

Justering för poster som inte ingår i kassaflödet 39 523 42 105

Betald inkomstskatt –20 202 –18 651

Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar av

rörelsekapital 55 807 107 185

Kassaflöde från förändringar i rörelsekapital

Ökning (-)/Minskning (+) av varulager –37 225 –7 655

Ökning (-)/Minskning (+) av rörelsefordringar –20 431 –17 042

Ökning (+)/Minskning (-) av rörelseskulder 58 484 20 762

Kassaflöde från den löpande verksamheten 56 635 103 250

Investeringsverksamheten

Förvärv av materiella anläggningstillgångar –22 077 –31 950

Förvärv av immateriella anläggningstillgångar –2 465 –1 654

Kassaflöde från investeringsverksamheten –24 542 –33 604

Finansieringsverksamheten

Amortering av skuld –320 000 –40 000

Upptagna lån 250 000

Utbetald utdelning –30 129 –38 095

Utnyttjande av checkräkningskredit 72 548 20 044

Kassaflöde från finansieringsverksamheten –27 581 –58 051

Årets kassaflöde 4 512 11 595

Likvida medel vid årets början 38 474 27 381

Kursdifferens i likvida medel –407 –502

Likvida medel vid årets slut 42 579 38 474

37

M Q å r s r e d o v i s n i n g 2 0 1 2 / 2 0 1 3

R E S u ltat R ä k N I N G

– M O D E R b O l a G E t

TSEK Not 2012-09-01

– 2013-08-31 2011-09-01 – 2012-08-31

Nettoomsättning 2, 3 15 400 11 724

Övriga intäkter 4 17

Summa intäkter 15 417 11 724

Övriga externa kostnader 7 –5 116 –4 044

Personalkostnader 6 –15 571 –11 556

Rörelseresultat –5 270 –3 876

Resultat från andelar i koncernföretag 9 30 586 38 672

Övriga ränteintäkter och liknande resultatposter 10 10 657 13 775

Räntekostnader och liknande resultatposter 10 –10 651 –13 757

Resultat efter finansiella poster 25 322 34 814

Erhållna koncernbidrag 6 024 3 118

Resultat före skatt 31 346 37 932

Skatt 11 –491 490

Årets resultat 1) 30 855 38 422

1) Årets totalresultat motsvarar Årets resultat.

b a l a N S R ä k N I N G

– M O D E R b O l a G E t

TSEK Not 2013-08-31 2012-08-31

TillgåNgar anläggningstillgångar Finansiella anläggningstillgångar

Uppskjuten skattefordran 47

Andelar i koncernföretag 28 1 110 524 1 110 832

Summa finansiella anläggningstillgångar 1 110 524 1 110 879

Summa anläggningstillgångar 1 110 524 1 110 879

Omsättningstillgångar

Skattefordringar 494 937

Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 17 203 312

Summa kortfristiga fordringar 697 1 249

Kassa och bank 304 634

Summa omsättningstillgångar 1 001 1 883

Summa tillgångar 1 111 525 1 112 762

EgET KapiTal Och SKuldEr

Eget kapital 19

Bundet eget kapital

Aktiekapital (34 631 507 / 35 156 507 aktier) 3 516 3 516

Fritt eget kapital

Överkursfond 595 475 595 475

Balanserat resultat –76 188 –83 380

Årets resultat 30 855 38 422

Summa eget kapital 553 658 554 033

långfristiga skulder

Långfristiga räntebärande skulder 20, 23, 24 220 684 290 684

Summa långfristiga skulder 220 684 290 684

Kortfristiga skulder

Leverantörsskulder 753 197

Kort del av skuld till kreditinstitut 20 40 000 40 000

Övriga skulder 1 932 1 192

Skuld till koncernföretag 27 283 355 219 753

Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter 22 11 143 6 903

Summa kortfristiga skulder 337 183 268 045

Summa skulder 557 867 558 729

Summa eget kapital och skulder 1 111 525 1 112 762

39

M Q å r s r e d o v i s n i n g 2 0 1 2 / 2 0 1 3

R a p p O R t ö V E R

F ö R ä N D R I N G a R I E G E t k a p I ta l

– M O D E R b O l a G E t

Bundet

eget kapital Fritt eget kapital

TSEK Aktiekapital Över kurs-

fond Balanserat

resultat Årets

resultat Totalt eget kapital 2011-09-01–2012-08-31

Ingående eget kapital 2011-09-01 3 516 595 475 –35 793 –558 562 640

Vinstdisposition –558 558

Årets resultat1) 38 422 38 422

Tillskott från och värdeöverföringar till ägare

Utdelning –38 672 –38 672

Avtal om framtida leverans av aktier –10 684 –10 684

Incitamentsprogram 2 327 2 327

Summa tillskott från och värdeöverföringar

till ägare –47 029 –47 029

Utgående eget kapital 2012-08-31 3 516 595 475 –83 380 38 422 554 033

2012-09-01–2013-08-31

Ingående eget kapital 2012-09-01 3 516 595 475 –83 380 38 422 554 033

Vinstdisposition 38 422 –38 422

Årets resultat1) 30 855 30 855

Tillskott från och värdeöverföringar till ägare

Utdelning –30 586 –30 586

Incitamentsprogram –644 –644

Summa tillskott från och värdeöverföringar

till ägare –31 230 –31 230

Utgående eget kapital 2013-08-31 3 516 595 475 –76 188 30 855 553 658

1) Årets totalresultat motsvarar Årets resultat

k a S S a F l ö D E S a N a ly S

– M O D E R b O l a G E t

TSEK Not 29 2012-09-01

– 2013-08-31 2011-09-01 – 2012-08-31 Den löpande verksamheten

Resultat efter finansiella poster 25 322 34 814

Justering för poster som inte ingår i kassaflödet –1 687 1 043

Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar

av rörelsekapital 23 635 35 857

Kassaflöde från förändringar i rörelsekapital

Ökning (-)/Minskning (+) av rörelsefordringar 109 –3 087

Ökning (+)/Minskning (-) av rörelseskulder 76 055 45 008

Kassaflöde från den löpande verksamheten 99 799 77 778

Investeringsverksamheten

Kassaflöde från investeringsverksamheten

Finansieringsverksamheten

Amortering av skuld –320 000 –40 000

Upptagna lån 250 000

Utbetald utdelning –30 129 –38 094

Kassaflöde från finansieringsverksamheten –100 129 –78 094

Årets kassaflöde –330 –316

Likvida medel vid årets början 634 949

Likvida medel vid årets slut 304 634

41

M Q å r s r e d o v i s n i n g 2 0 1 2 / 2 0 1 3

N O t E R

Koncernredovisningen har upprättats i enlighet med internatio-nal Financial reporting standards (iFrs) utgivna av internatiointernatio-nal accounting standards Board (iasB) samt tolkningsuttalanden från iFric sådana de antagits av eU. Vidare har rådet för finansiell rapporterings rekommendation rFr 1 Kompletterande redovisningsregler för koncerner tillämpats. Moderbolaget tillämpar samma redovisningsprinciper som koncernen utom i de fall som anges nedan under avsnittet ”Moderbolagets redo-visningsprinciper”. Årsredovisningen och koncernredovisningen har godkänts för utfärdande av styrelsen den 17 december 2013.

Koncernens rapport över totalresultatet och balansräkning samt moderbolagets resultat- och balansräkning blir föremål för fastställelse på årsstämman den 30 januari 2014.

(B) Vär d er in gsg rUnd er till äM pad e Vid Uppr ät-tand e t aV M o d er Bo l ag e ts o c H Ko n c er nens Finansiell a r appo rter

tillgångar och skulder är redovisade till historiska anskaffnings-värden, förutom vissa finansiella tillgångar och skulder som värderas till verkligt värde. Finansiella tillgångar och skulder som värderas till verkligt värde består av derivatinstrument.

(c) FUnK tionell ValUta ocH r apporteringsValUta Moderbolagets funktionella valuta är svenska kronor som även utgör rapporteringsvalutan för moderbolaget och för koncer-nen. det innebär att de finansiella rapporterna presenteras i svenska kronor. samtliga belopp är, om inte annat anges,

(c) FUnK tionell ValUta ocH r apporteringsValUta Moderbolagets funktionella valuta är svenska kronor som även utgör rapporteringsvalutan för moderbolaget och för koncer-nen. det innebär att de finansiella rapporterna presenteras i svenska kronor. samtliga belopp är, om inte annat anges,

Related documents