• No results found

STyrElSENS bESkrIVNINg AV dEN INTErNA koNTrollEN

In document VD Jesper Kärrbrink 2 (Page 53-58)

Styrelsen ansvarar enligt den svenska aktiebolagslagen och svensk kod för bolagsstyrning för den interna kon-trollen. Denna beskrivning har upprättats i enlighet med svensk kod för bolagsstyrning, avsnitt 10.5 och 10.6, och är därmed avgränsad till intern kontroll avse-ende den finansiella rapporteringen.

Intern kontroll avseende den finansiella rapportering-en syftar till att ge rimlig säkerhet avserapportering-ende tillförlitlighet i den externa finansiella rapporteringen i form av delårs-rapporter, bokslutskommunikéer och årsredovisningar samt att den externa finansiella rapporteringen är upp-rättad i överensstämmelse med lag, tillämpliga redovis-ningsstandarder och övriga krav på bolag noterade på Nasdaq OMX Stockholm. Eniro har implementerat ett modifierat COSO-ramverk för intern kontroll avseende den finansiella rapporteringen, uppdelat på fem kompo-nenter: kontrollmiljö, riskbedömning, kontrollaktiviteter, information och kommunikation samt övervakning.

Denna beskrivning utgör inte del av de formella års-redovisningshandlingarna och har inte granskats av Bo-lagets revisor.

ramverk för intern kontroll i Eniro Kontrollmiljö

Styrelsen har utsett ett revisionsutskott som bistår sty-relsen i att säkerställa kvaliteten avseende

koncernens finansiella rapportering. Detta inkluderar att övervaka processerna för revision, effektiviteten i den interna kontrollen av den finansiella rapporteringen, samt uppföljning av avvikelserapporteringen.

Ansvaret för att upprätthålla en effektiv kontrollmiljö och intern kontroll avseende den finansiella rapporte-ringen har delegerats till VD. Koncernens internrevision rapporterar till revisionsutskottet och operativt till kon-cernens finansdirektör och är en stödjande funktion i arbetet med att utveckla och förbättra koncernens in-terna processer.

Kontrollmiljön i Eniro utgörs av ett antal bolagsövergri-pande policys, riktlinjer och ramverk relaterade till den finansiella rapporteringen. Dessa inkluderar en eko-nomihandbok med instruktioner för redovisning och rapportering, finanspolicy, direktiv och instruktioner av-seende beslutsnivåer och bemyndiganden för olika om-råden, direktiv avseende insiderfrågor samt informa-tions- och etiska policys. Riktlinjerna följs upp och uppdateras regelbundet samt kommuniceras till alla anställda som är involverade i arbetet med den finan-siella rapporteringen.

Riskbedömning

Eniros riskbedömning vad gäller finansiella rapporte-ringsrisker utvärderas på koncernnivå. Bedömningen innebär en utvärdering av risken av väsentliga fel i olika balans- och resultaträkningsposter med tillhörande no-ter. Baserat på riskbedömningen identifieras ett antal viktiga konton och processer, i vilka dokumentation och utvärdering görs av bolagets möjligheter att förebygga eller upptäcka väsentliga felaktigheter i den finansiella rapporteringen. Dessa risker är främst relaterade till pro-cesserna inom intäktsredovisningen, redovisning av produktions- och försäljningskostnader, värdering av goodwill och andra immateriella tillgångar, värdering av pågående arbete, värdering av kundfordringar, avsätt-ningar samt skatter. Internrevision gör årligen en riskbe-dömningen avseeende de finansiella rapporteringsris-kerna och rapporterar resultatet till revisionsutskottet.

Kontrollaktiviteter

Kontrollaktiviteter har som främsta syfte att förebygga, upptäcka och säkerställa kvaliteten i den finansiella rap-porteringen. Baserat på riskanalysen har kontrollaktivite-ter inom identifierade processer implemenkontrollaktivite-terats. Pro-cesserna har dokumenterats med flödesscheman och detaljerade beskrivningar av kontrollaktiviteter som

syf-50 Eniro Årsredovisning 2008 bolagsstyrningsrapport 2008

kommunikation

tar till att säkerställa att grundläggande krav på den ex-terna finansiella rapporteringen uppfylls. Aktiviteex-terna är av både manuell och automatiserad karaktär och ex-empel på större kontrollaktiviteter är godkännande och kontroll av olika typer av bokföringstransaktioner, analys av nyckeltal och relationer, granskning av logglistor, av-stämning av konton, checklistor samt applikationskon-troller av finansiell information i de IT-system som stöd-jer den finansiella rapporteringen.

Information och kommunikation Externt

Eniros kommunikation ska vara korrekt, öppen och sam-tidig till alla intressegrupper. All kommunikation ska ske i enlighet med regelverket för emittenter på Nasdaq OMX i Stockholm. Styrelsen har godkänt en informa-tionspolicy som reglerar hur Bolaget skall offentliggöra information. Information till externa parter kommunice-ras regelbundet genom pressmeddelanden och på Eni-ros webbplats www.eniro.com.

Styrelsen får regelbundet finansiella rapporter. Sty-relsen granskar och godkänner delårsrapporter och års-redovisning vid ordinarie sammanträden före publice-ring. Finansiell information om koncernen får endast kommuniceras av VD och koncernchef, koncernens fi-nansdirektör samt IR och Kommunikationschefen. Bola-get tillämpar tysta perioder, vilka inträffar en månad innan publicering av del- eller helårsrapporter.

Internt

Principer och riktlinjer för finansiella processer kommu-niceras mellan ledning och övrig personal genom re-gelbundna möten, intranät och e-post. Årlig ekonomi-konferens hålls för att uppdatera ansvariga inom koncernen om nyheter inom revisionsområdet, föränd-ringar i koncernpolicys samt information angående in-terna rutiner och processer. Chefen för internrevision har även under året besökt flera bolag och avdelningar för att öka kunskapen om intern styrning och kontroll inom koncern. Koncernens CFO och chefen för internre-vision har som stående punkt på reinternre-visionsutskottets agenda att rapportera resultatet av sitt arbete med in-tern kontroll avseende den finansiella rapporteringen.

Resultatet av revisionsutskottets arbete i form av obser-vationer, rekommendationer och förslag till beslut och åtgärder rapporteras löpande till styrelsen.

Övervakning

Den interna revisionsfunktionen har ansvar för övervak-ning och utvärdering av effektiviteten i bolagets risk-hantering och interna kontroller. Chefen för internrevi-sionen planerar arbetet i samarbete med

revisionsutskottet som godkänne internrevisionsplanen.

Internrevisionen utför oberoende utvärderingar i syfte att systematiskt granska och föreslå förbättringar av effektiviteten i den interna kontrollen. Under året har utvärdering skett inom intäktsredovisning, bonus, sälj-provisioner, skatt samt bokslutsprocessen för utvalda enheter.

Eniro har utvecklat ett system för självutvärdering av den interna kontrollen i den finansiella rapporteringen som är uppdelad på en kvartalsvis statusrapportering samt en årlig djupare självutvärdering. Koncernens mer betydande dotterbolag rapporterar kvartalsvis status på den operativa effektiviteten på alla nyckelkontroller. Sta-tusrapporten visar utvecklingen som sker under året i enheterna samt ger en överblick av kvaliteten på de akti-viteter som har en signifikant påverkan på den finansiella rapporteringen för hela koncernen. Utvalda dotterbolag har därut över genomfört egna djupare utvärderingar inom intäktsredovisningen, leverantörshanteringen, be-talningar, säljprovisioner samt bokslutsprocessen.

Resultaten av internrevisionens arbete och självut-värderingarna rapporteras löpande till koncernledning och revisionsutskott. Den löpande rapporteringen ut-gör grunden för styrelsens utvärdering och bedömning av effektiviteten i den interna kontrollen avseende den finansiella rapporteringen och ligger till grund för beslut om eventuella förbättringsåtgärder.

Revisionsutskottet bedömer utförande vad gäller de externa revisorernas kvalifikationer och oberoende.

ArbETET UNdEr ÅrET

Under 2008 har Eniros arbete avseende intern kontroll främst fokuserat på följande aktiviteter:

Uppföljning av internkontrollsystem vid

ƒ

ƒ

organisationsförändringar

Utveckling av IT-generella kontroller i Sverige och

ƒ

ƒ

Norge

Ad hoc uppdrag från revisionsutskottet inom utvalda

ƒ

ƒ

fokusområden

Utvärdering av nyckelkontroller och processer av

ƒ

ƒ

internrevision

Kvartalsvis statusrapportering av nyckelkontroller för

ƒ

ƒ

kontinuerlig information till revisionsutskottet under året

Självutvärdering av nyckelkontroller och processer i

ƒ

ƒ

koncernbolag

låssmeder_

52 Eniro Årsredovisning 2008

kursutveckling

börshandel

Eniroaktien (ENRO) noterades på Stockholmsbörsen år 2000. Under 2008 uppgick den totala omsättningen av Eniroaktier till 715 miljoner aktier (441), motsvarande ett värde av cirka 23,6 miljarder SEK (36,6). Den genomsnitt-liga omsättningen per dag motsvarade ett värde av 93,6 MSEK (146,4). Omsättningshastigheten, det vill säga ak-tiens likviditet, uppgick under året till 4,59 gånger (2,45), vilket kan jämföras med börssnittet (OMXSPI) på 1,52 gånger (1,39). En noteringspost är 200 aktier.

kursutveckling

Eniros börsvärde uppgick vid ingången av 2008 till 9 miljarder SEK och vid årets utgång till 1,73 miljarder SEK. Vid ingången av 2008 var aktiekursen 55,50 SEK och vid utgången av året var aktiekursen 10,70 SEK. Indexet OMX Stockholm 30 (OMXS30) sjönk under året med 38,75 procent och indexet OMX Stockholmsbörsen All-Share (OMXSPI) sjönk med 41,96 procent. Den högsta kursen för Eniroaktien under 2008 var 59 SEK och note-rades den 3 januari 2008. Den lägsta kursen, 10,10 SEK, noterades den 22 december 2008.

Index

Vid årsskiftet 2008/2009 ingick Eniroaktien med vikten 0,08 procent i indexet OMXSPI. På Nasdaq OMX Stock-holm nordiska lista tillhör Eniro segmentet Mid Cap, sektorn Konsument Sällan-köpsvaror.

ägarstruktur

Antalet aktieägare i Eniro uppgick den 31 december 2008 till 12 424 (4 080). Enligt de uppgifter som är kän-da för bolaget stod de tio största ägarna för ett ägande motsvarande 50,2 procent (51,1) av aktiekapitalet och de utländska ägarna för 55,9 procent (84,1) av aktiekapi-talet. Det svenska ägandet fördelades mellan institutio-ner med 37 procent (43,1), aktiefonder med 34,2 pro-cent (47,5) och privatpersoner med 28,8 propro-cent (9,4).

Aktiekapital och överföring till aktieägarna Vid ingången av året uppgick antalet aktier i Eniro till 162 271 368, varav Eniro innehade totalt 996 427 egna aktier. Avsikten med innehavet av egna aktier är att de ska utnyttjas till aktiesparprogrammet som omfattar anställda i Enirokoncernen. Under året utnyttjades 60 954 aktier. Vid årets utgång var aktiekapitalet oför-ändrat, medan antalet egna Eniroaktier uppgick till 935 473. Det genomsnittliga innehavet av egna aktier under året var 976 501.

Eniros utdelningspolicy var fram till november 2008 en utdelning motsvarande 75 procent av årets nettore-sultat. Årsstämman i Eniro AB den 7 maj 2008 beslutade om utdelning om 5,20 SEK per aktie (4,40), vilket mot-svarade 75 procent av 2007 års resultat från kvarvarande verksamheter. Det totala beloppet som delades ut till aktieägarna uppgick till 839 MSEK. I november 2008 ändrades Eniros utdelningspolicy och den reviderade utdelningspolicyn innebär en utdelning motsvarande upp till 50 procent av nettoresultatet.

Aktien

Aktien

KURSUTVECKLING ENIROAKTIEN, 2004–2008

20 000 40 000 60 000 80 000 100 000

2004 2005 2006 2007 2008

10 25 50 100 150

Omsatt antal aktier, 1 000-tal Aktien

OMX Stockholm 30

© NASDAQ OMX

Svenska institutioner, 16,3

Svenska aktiefonder, 15,1 Svenska privatpersoner 11,7 Utländska

ägare, 55,9

AKTIEÄGARKATEGORIER, %

Aktieägare Aktien

dATA pEr AkTIE

SEK om ej annat anges 2008 2007 2006 2005 2004

Börskurs vid årets slut 10,7 58 90,5 100 68

Börskurs, årshögsta 59 95,8 103,5 100 76,5

Börskurs, årslägsta 10,1 57,25 71,25 67,5 55

Årets resultat –1,95 7,27 5,82 5,84 4,62

Cash Earnings 8,28 9,59 8,13 6,88 5,2

Eget kapital 13,62 25,12 28,27 25,59 12

Utdelning – 5,20 4,40 2,2 2,2

Utdelning, % av årets

resultat – 75 76 43 45

Direktavkastning, % – 8,97 4,86 2,2 3,24

P/E-tal vid årets slut, ggr n/a 8,0 15,5 17,1 14,7 Antal aktieägare vid

årets slut 12 424 4 080 5 257 4 961 4 954

ANAlyTIkEr SoM FölJEr ENIro

Företag Analytiker

ABG Sundal Collier Hallgeir Hallup Carnegie Martin Arnell Cheuvreux Niklas Kristoffersson Citigroup Smith

Barney

Thomas Singlehurst Deutsche Bank Stefan Lycke Exane BNP Paribas Sami Kassab Goldman Sachs Rakesh Patel Handelsbanken

Securities Rasmus Engberg

HQ Bank Daniel Ek

JP Morgan

Julie Duval/

Mark O´Donnell

RBS Paul Gooden

SEB Enskilda Nicklas Fhärm

Swedbank Mikael Holm

Öhman Patrik Egnell

AkTIEägArSTrUkTUr pEr dEN 30 dEcEMbEr 2008

Aktieinnehav Antal

aktieägare % Antal aktier %

1 – 1 000 8 477 68 3 408 816 2

1 001 – 10 000 3 319 26,8 11 221 619 7

10 001 – 50 000 436 3,5 9 479 966 5,8

50 001 – 500 000 158 1,3 24 128 589 14,8

500 001 – 1 000 000 26 0,2 18 044 288 11,1

1 000 001 – 5 000 000 34 0,3 57 319 674 35,3

5 000 001 – 10 000 000 2 <0,1 15 009 000 9,2 10 000 001 – 50 000 000 2 <0,1 23 659 687 14,6

Summa 12 424 100 162 271 368 100

Källa: SIS Ägarservice per den 30 december 2008

öVErFörINgAr AV kApITAl TIll AkTIEägArE

MSEK 2008 2007 2006 2005 2004

Utdelning 839 797 398 345 301

Inlösen av aktier n/a 1 963 n/a n/a 795

Återköp n/a n/a n/a 193 100

Totalt 839 2 760 398 538 1 196

Styrelsen föreslår att inte lämna någon utdelning för räkenskapsåret 2008.

STörSTA AkTIEägArE pEr dEN 30 dEcEMbEr 2008

Aktieägare Antal aktier Andel av aktier % Hermes Focus

Asset

Manage-ment 16 791 277 10,3

F&C Asset

Management 16 349 015 10,1 Fidelity fonder 16 234 417 10,0 Fjärde AP-fonden 7 886 600 4,9

SEB fonder 5 618 320 3,5

SHB/SPP fonder 5 383 129 3,3 Swedbank

fonder 5 329 473 3,3

Caja Madrid

fonder 2 824 780 1,7

Sjunde

AP-fonden 2 737 093 1,7

Eikos fond 2 340 711 1,4

Övriga 80 776 553 49,8

Totalt 162 271 368 100

Källa: SIS Ägarservice per den 30 december 2008

54 Eniro Årsredovisning 2008

riskhantering

Eniro har en årligt återkommande process för att ge-nomföra en riskanalys, Enterprise Risk Management (ERM), som omfattar alla delar av verksamheten, såväl dotterbolag som koncernfunktioner. Eniro eftersträvar en effektiv identifiering, utvärdering och hantering av risker inom dimensionerna bransch- och marknadsris-ker, kommersiella rismarknadsris-ker, operationella rismarknadsris-ker, finansiella risker, efterlevnadsrisker kopplade till lagar och regel-verk samt finansiella rapporteringsrisker. Riskexpone-ringen är i stora drag lika inom koncernens bolag och i samband med riskanalysen identifieras de olika riskerna på ett strukturerat sätt genom analys av ett antal riskdri-vare per riskkategori. För varje värderad risk görs även en bedömning av huruvida risken ska accepteras, beva-kas, reduceras eller elimineras. Riskanalysen utgör bland annat underlag till den årliga affärsplanen där riskhante-ringsaktiviteter utarbetas som en del av de strategiska eller operationella initiativ som beslutas.

Bolagets riskanalys inklusive riskhanteringsåtgärder rapporteras till bolagets revisionsutskott samt styrelsen för utvärdering och godkännande.

Eniro har definierat följande tre primära syften med koncernens riskhanteringsprocesser:

1. Att skapa en hög medvetenhet om koncernens risker hos ledning och styrelse samt att säkerställa en effek-tiv information om koncernens riskexponering.

2. Att understödja den operativa affärsledningen med relevant riskinformation och beslutsunderlag för att erhålla en effektiv riskhantering samt effektiv styrning och kontroll av verksamheten för att uppnå fastställ-da affärsmål.

3. Att underlätta för koncernledning och styrelse att på ett strukturerat sätt identifiera samt hantera och kon-trollera risker på olika organisatoriska nivåer för att minimera skador i verksamheten.

risker som påverkar koncernens resultat Bransch- och marknadsrisker

Identifierade risker inom bransch och marknadsrisker:

Teknikutveckling

Sökmarknaden utvecklas i en snabb takt, med en konti-nuerlig teknikutveckling och introduktion av nya mark-nadsaktörer samt med vidareutvecklade eller i vissa fall helt nya produkter och tjänster. För att uppfylla kunder-nas och användarkunder-nas behov krävs att Eniro har en stor anpassningsförmåga, god kunddialog och en flexibel organisation inom produktutveckling och försäljning.

Eniro har löpande utveckling av sina produkter för att ligga i framkant och möta kundernas ändrade beteen-de. Nya produkter och tjänster utvärderas med hjälp av testpaneler och undersökningar. Eniro fördjupar konti-nuerligt kunskapen om användarmönster, användarbe-hov och användarvänlighet. Under året har en ny stra-tegi utarbetats som syftar till att transformera bolaget från printberoende till online möjligheter som ska stärka Eniros position på marknaden.

Kommersiella risker

Identifierade risker inom kommersiella risker:

Produkter och tjänster

Eniros affärsmodell att erbjuda annonsören värdefull exponering förutsätter konkurrenskraftiga och tillgäng-liga sökkanaler med motiverade användare. Förändrade användarbeteenden och skiftande trender för köp av medieutrymme utgör betydande risker och Eniro foku-serar därför på att kontinuerligt öka förståelsen för an-vändarnas köp och påvisa värdet av annonseringen för annonsörerna. Eniro satsar på att hålla en hög kvalitet Eniro definierar risk som en osäkerhet att en

händelse inträffar som kan komma att påverka bolagets förmåga att uppnå fastställda affärsmål inom en given tidsperiod. Risker är ett naturligt inslag i all affärsverksamhet, vilka måste hanteras av organisationen på ett effektivt sätt. Riskhan-tering syftar till att förebygga, begränsa eller förhindra att risker materialiseras och drabbar verksamheten på ett negativt sätt.

In document VD Jesper Kärrbrink 2 (Page 53-58)

Related documents