• No results found

Styrning, ledning och kvalitetsarbete

5 Nynäshamns kommuns ingripande

5.2 Föreläggande

5.2.1 Styrning, ledning och kvalitetsarbete

Nynäshamns kommun bedömer att Förskolan Spring i benen inte uppfyller författningskraven avseende att:

 Huvudmannen ska ha skriftliga rutiner för att ta emot och utreda klagomål mot utbildningen och att information om rutinerna ska lämnas på lämpligt sätt.

 Bedriva ett systematiskt kvalitetsarbete i enlighet med skollagens krav.

Förslag på åtgärder

Nynäshamns kommun bedömer att följande åtgärder behöver vidtas för att avhjälpa bristerna:

 Skriftligt dokumentera förskolans rutiner för hur klagomål tas emot och utreds.

 Tillse att det systematiska kvalitetsarbetet dokumenteras så att det kan ligga till grund för analys och beslut om utvecklingsåtgärder.

Motivering

I enlighet med skollagen ska varje huvudman på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Detta ska även genomföras på enhetsnivå under medverkan av förskollärare och övrig personal. Förskolechefen ansvarar för att kvalitetsarbete vid enheten genomförs enligt bestämmelserna.

Inriktningen på det systematiska kvalitetsarbetet ska vara att de mål som finns för utbildningen i förskolan ska uppfyllas. Det systematiska kvalitetsarbetet ska dokumenteras.

Av intervju med förskolechef och representant för huvudman framgår att det på förskolan hålls kontinuerliga, veckovisa, möten för planering, uppföljning och

utvärdering av verksamheten. Planering, uppföljning och utvärdering av verksamheten dokumenteras dock inte. För att kunna hitta de områden där insatser behövs för att verksamheten ska utvecklas är det viktigt att förskolan har ett effektivt kvalitetsarbete som kan ligga till grund för analys och beslut om utvecklingsåtgärder.

Enligt skollagen ska huvudmannen ha skriftliga rutiner för att ta emot och utreda klagomål mot utbildningen. Information om rutinerna ska lämnas på lämpligt sätt.

Av intervju med förskolechef och representant för huvudman framgår att förskolan har en rutin för hur klagomål tas emot och utreds, men att denna rutin inte är skriftlig.

6

Nynäshamns kommuns tillsyn visar att förskolan Spring i benen har brister gällande dels rutiner kring klagomålshantering, dels gällande det systematiska kvalitetsarbetet.

Författning

4 kap 3-7 §§ Skollagen 4 kap. 8 § Skollagen

TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 1

Datum Vår beteckning

2017-04-12 BUN/2017/0002/041-1

Tjänsteställe/handläggare

Barn- och utbildningsförvaltningen Beslutsinstans

Cajsa Johansson Barn och utbildningsnämnden

E-post: cajsa.johansson@nynashamn.se Tel: 08 - 520 681 45

Yttrande över förslag till mål och budget 2018

Förslag till beslut

Barn- och utbildningsnämnden beslutar att

1. överlämna förvaltningens förslag till yttrandet över förslag till Mål och budget 2018 till kommunstyrelsen som sitt eget

Ärendebeskrivning

Barn- och utbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över den styrande koalitionens förslag till Mål och budget 2018.

Förvaltningens förslag till yttrande biläggs som bilaga 1.

Kommentarer till yttrandet

Barn- och utbildningsförvaltningen menar att det finns anledning att i högre grad samverka kring resultatindikatorer och nyckeltal för de kommungemensamma målen. Det skulle kunna bidra till att respektive förvaltnings verksamhetskompetens, med stöd i en gemensam uppsättning

begrepp, kan omsättas i relevanta mått för att redovisa måluppfyllelse i kommunfullmäktige.

Barn- och utbildningsförvaltnings vill även lyfta den korta tid som getts från det att förvaltningen erhållit remissen till dess att ett yttrande behöver vara färdigställt. Processen för att få fram ett väl genomarbetat yttrande där möjlighet finns till dialog i chefsgruppen minskar med den korta tid som ges. Förvaltningen önskar att det inför kommande budgetprocesser bereds mer tid för handläggning av yttranden över förslag till mål och budget.

Beslutsunderlag

Bilaga 1 Barn- och utbildningsförvaltningens förslag till yttrande Bilaga 2 Remissversion av mål och budget 2018-2021

Bilaga 3 resultatindikatorer och informationsindikatorer _______________________

Ilana Hart

Tf. förvaltningschef

TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 2

Datum Vår beteckning

2017-04-12 BUN/2017/0002/041-1

Skickas till

Kommunstyrelseförvaltningen Akten

Ekonomi

PROTOKOLL Sida 1

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Sammanträdesdatum 2017-04-04

Justerarsignaturer Utdragsbestyrkande

§ 39/17 Dnr BUN/2017/0002/041-

Yttrande över förslag till mål och budget 2018

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskotts beslut

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott föreslår att barn- och utbildningsnämnden beslutar att överlämna förvaltningens förslag, med vid mötet föreslagna justeringar, till yttrande över förslag till Mål och budget 2018 till kommunstyrelsen som sitt eget.

Ärendebeskrivning

Barn- och utbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över den styrande koalitionens förslag till Mål och budget 2018.

Beslutsunderlag

Bilaga 1 Barn- och utbildningsförvaltningens förslag till yttrande Bilaga 2 Remissversion av mål och budget 2018-2021

Bilaga 3 resultatindikatorer och informationsindikatorer Förslag till beslut

Barn- och utbildningsnämnden beslutar att överlämna förvaltningens förslag till yttrandet över förslag till Mål och budget 2018 till kommunstyrelsen som sitt eget.

Skickas till

Kommunstyrelseförvaltningen Akten

Ekonomiavdelningen

Mötet ajournerades kl. 09.15-09.26

TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 1

Datum Vår beteckning

2017-04-12 BUN/2017/0002/041-1

Förvaltningens förslag till yttrande

Kommunbidrag 2018

Barn- och utbildningsnämnden föreslås bli tilldelade 641,05 miljoner kronor i kommunbidrag för budgetåret 2018. Förslaget utgår från förra årets budget, som antagits av Kommunfullmäktige i november 2016, samt de beslut om tilläggsbidrag från ofördelade medel och centrala

personalkostnadsmedel som kommunstyrelsen tagit under februari och mars 2017. Därefter har det framräknade beloppet räknats upp med kompensation för ökade volymer samt med pris- och löneökningskompensation.

Kommunbidrag 2017 (justerad budget) 630 190 000 kr

Volymförändringar 2017 4 560 000 kr

Kompensation pris- och personalkostnadsökningar 6 300 000 kr

Kommunbidrag 2018 641 050 000 kr

Kommunstyrelseförvaltningen har beaktat följande faktorer vid beräkningarna:

 Kompensationen för volymförändringar, som uppgår till 4,56 miljoner kronor är beräknade utifrån befolkningsprognosen för 2018.

 Åldersgruppen 1-5 år beräknas öka med 47 invånare och genererar ett utökat

kommunbidrag med 2,1 mnkr, åldersgruppen 6-15 år beräknas öka med 23 invånare och genererar ett utökat kommunbidrag med 1,2 mnkr, åldersgruppen 16-18 år beräknas öka med 17 invånare och genererar ett utökat kommunbidrag med 1,05 mnkr. Hela

befolkningen beräknas öka med 318 invånare och genererar ett utökat kommunbidrag med 0,2 mnkr.

 Den föreslagna kompensationen för ökade priser och löner uppgår till 1 % eller 6,3 mnkr. I remissförlaget presenteras Sveriges kommuner och landstings (SKL) kalkyler för

kommunernas årliga pris- och löneökningar under perioden 2016-2020. För 2018 gör SKL bedömningen att prisförändringen blir 2,9 %, varav personalkostnaderna beräknas öka med 3,2 % och kostnaderna för övrig förbrukning med 2,4 %. Detta innebär att förvaltningen inte har erhållit full kompensation för förväntade pris- och löneökningar.

Förvaltningen har utifrån ett antal scenarior beräknat vilka resurser som saknas 2018 för att bibehålla verksamheten på den nivå som i budget 2017. Under förutsättningen att pris- och

löneutvecklingen 2018 blir en procent lägre än vad SKL beräknar saknas 6,5 miljoner kronor. Vid en beräkning utifrån SKLs antaganden med en prisförändring med 2,9 % saknas 14 miljoner kronor.

Personalkostnaderna utgör ca 60 % nämndens kostnader och det är ofrånkomligt att antalet tjänster kommer att beröras om verksamheten måste effektiviseras med flera miljoner kronor. En minskning av antalet tjänster kommer även i vissa fall att generera lägre statsbidragsintäkter. En stor

kostnadspost som inte kan minskas är platsköpskostnaderna för gymnasieskolan samt Nynäshamns gymnasieskolas elevbidrag, som båda bestäms av länsprislistan.

Nynäshamns kommun upphandlar en ny teknisk plattform där avtalet träder i kraft 1 april 2018.

Vad kostnaderna blir för administrativa arbetsplatser är okänt men förvaltningen vill ändå signalera om denna förändring då förvaltningen har ett högt antal datorarbetsplatser som kan påverka budget 2018 om kostnaderna stiger.

TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 2

Datum Vår beteckning

2017-04-12 BUN/2017/0002/041-1

Barn- och utbildningsförvaltningen lämnar i detta yttrande förslag på ett större kommunbidrag till barn- och utbildningsnämnden för att täcka behovet av ersättningslokaler, It-strategisk plan och kompletterande utbildningsinsatser samt digitala och inlästa läromedel, ytterligare ledningsfunktion till förskolan, kompensation för grundskolans resursfördelningssystems socioekonomiska faktorer samt bibehållen andel ekologiska livsmedel.

Förslaget innebär en utökad tilldelning på 18,9 mnkr. Sammantaget ett kommunbidrag på 659,95 mnkr. Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår utökat kommunbidrag enligt följande:

Nämnderna har fått i uppdrag att lämna svar på följande frågor i yttrandet:

Verksamhet

Hur är 35-punktsprogrammet beaktat i respektive nämnd? Vad behöver genomföras för att uppfylla programmet?

Nedan har förvaltningen valt att lyfta fram de områden för vilka ytterligare kommunbidrag behövs skjutas till för att uppfylla programmet.

1. Fortsätt förbättra skolresultaten – Andelen elever som når målen i alla ämnen ska vara en av de tio bästa i länet.

Kommunen har förbättrat sin relativa plats i länet med två placeringar från föregående år och ligger i idag på plats 19 av 26. För att förbättra skolresultaten ytterligare behövs:

 För verksamheterna fungerande lokaler

Flera skolenheter har under 2017 eller kommer under 2018 att behöva evakueras till tillfälliga paviljonger på grund av fukt och mögelskador i skolbyggnaderna.

Kostnaden för paviljongetableringarna innebär en ökning av kostnaderna för lokaler motsvarande 8,1 mnkr.

 Omfördela resurser

Ett nytt resursfördelningssystem har implementerats under budgetåret 2017. Den del som berör skillnader i enheters strukturella förutsättningar utgör 6,4 miljoner kronor

Ersättningslokaler 8,1 mnkr

Utökade kapitalkostnader för It-strategisk plan 1,4 mnkr Kompletterande utbildningsinsatser samt digitala och

inlästa läromedel

0,8 mnkr Ytterligare ledningsfunktion till förskolan 0,4 mnkr Kompensation för grundskolans

resursfördelningssystems socioekonomiska faktorer

6,4 mnkr Utökning av antalet kommungemensamma

undervisningsgrupper

1,4 mnkr Bibehållen andel ekologiska livsmedel 0,4 mnkr

Summa 18,9 mnkr

TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 3

Datum Vår beteckning

2017-04-12 BUN/2017/0002/041-1

per helår. Dessa medel (strukturtillägget) har skapats genom att ordinarie eleversättningar har minskats med motsvarande belopp. Strukturtillägget

implementeras först från och med höstterminen 2017 för att ge de rektorsområden, som ger stora bidrag till tillägget, möjlighet att anpassa sin organisation till de lägre intäkterna. För att inte urholka det ordinarie elevbidraget till samtliga grundskolor föreslår barn- och utbildningsförvaltningen att nämndens kommunbidrag ökas med 6,4 mnkr.

 Fler legitimerade lärare i våra verksamheter.

Barn- och utbildningsförvaltningen har behov av att rekrytera fler behöriga, legitimerade lärare och kompetenta skolledare till kommunen. Idag råder brist på såväl förskollärare, lärare och rektorer vilket förväntas driva upp lönerna och ge barn- och utbildningsnämnden ökade personalkostnader.

I förslaget till mål och budget 2018 erhåller förvaltningen inte full kompensation för förväntade pris- och löneökningar, enligt SKLs bedömning om prisförändringar och ökade personalkostnader. Förvaltningen har utifrån ett antal scenarior beräknat vilka resurser som saknas 2018 för att bibehålla verksamheten på den nivå som i budget 2017. Under förutsättningen att pris- och löneutvecklingen 2018 blir en procent lägre än vad SKL beräknar saknas 6,5 miljoner kronor. Vid en beräkning utifrån SKLs antaganden med en prisförändring med 2,9 % saknas 14 miljoner kronor.

2. Maten som serveras skall vara närproducerad, minst 25 procent av livsmedlen skall vara ekologiska. Fler tillagningskök byggs vid renovering eller nybyggnation.

För att så mycket mat som möjligt ska lagas från grunden i skolköken och vara ekologisk krävs att köken har tillräckligt med personal och att uppräkning av livsmedelskostnader tas i beaktande. Kostenheten uppskattar ökade livsmedelskostnader till 1,8 % år 2018. I förslaget till mål och budget 2018 erhåller förvaltningen inte full kompensation för förväntade pris- och löneökningar. Ett utökat kommunbidrag på 0,4 mnkr krävs för att kunna bibehålla den verksamhet som sker idag.

3. Utveckla konceptet lovskola för att höja studieresultaten i grundskolan

Under sommaren 2017 erbjuds sommarskola på Vanstaskolan och på gymnasiet. För att erhålla statsbidrag för lovskola krävs det att legitimerade lärare ansvarar för

undervisningen. Förvaltningen ser med anledning av rekryteringsläget att

lönekostnaderna för behöriga och legitimerade lärare kommer att öka. I förslaget till mål och budget 2018 erhåller förvaltningen inte full kompensation för förväntade pris- och löneökningar.

4. Fullfölja arbetet med IT-strategisk plan

Regeringen har beslutat att tydliggöra skolans uppdrag att stärka elevernas digitala kompetens och innovativa förmåga. Skolverket har fattat beslut om förändringar i styrdokumenten för grundskole-, gymnasie- och vuxenutbildningen och ändringarna ska tillämpas senast från och med från 1 juli 2018. Förändringarna innebär ökade åtaganden för huvudmannen att tillse att digital kompetens blir ett tydligt inslag i undervisningen.

TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 4

Datum Vår beteckning

2017-04-12 BUN/2017/0002/041-1

Förvaltningen har de senaste åren satsat på att utöka antalet digitala verktyg med läsplattor och datorer till elever och personal. I samband med förändrade styrdokument ser förvaltningen det som nödvändigt att varje elev har tillgång till ett digitalt verktyg.

Förvaltningen avser att under 2018 investera 3,0 mnkr så att varje högstadieelev erhåller en dator. Investeringsbudgeten för IT behöver därför öka med 3,0 mnkr och driftbudgeten behöver ökas med 0,6 mnkr för kapitalkostnader avseende investeringen. Nuvarande investeringsbudget är 2,2 mnkr per år. För detta ändamål föreslår barn- och

utbildningsförvaltningen att nämndens kommunbidrag ökas med 1,4 mnkr.

Licenser för digitala läromedel för pedagoger och elever införs under 2018 vilket kräver ett utökat kommunbidrag med 0,8 mnkr per år.

Kommunstyrelseförvaltningen har startat ett projekt med målsättningen att förbereda Nynäshamns kommuns organisation så att kommunen den 25 maj 2018 uppfyller de krav som ställs i den nya dataskyddsförordningen. Detta inkluderar samtliga

personuppgiftsansvariga nämnder med dess underliggande verksamheter. Effekterna av projektet är att säkerställa att kommunen följer lagkraven och säkerställa att

personuppgifter inte behandlas på ett sådant sätt som kränker den enskildes rätt till integritet.

Barn- och utbildningsförvaltningen hanterar personuppgifter bland annat i

elevadministrativa system samt för elevhälsa. Nämndens kostnader för anpassning av IT-systemen är ännu så länge okända. Beroende på omfattningen av de insatser som måste ske under projekttiden men även efter dess avslut kan behovet av extra kommunbidrag krävas under 2018.

5. Utveckla stöd till barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

Barn- och utbildningsnämnden ansökte i sitt yttrande över förslaget till Mål och budget 2017-2020 ökat kommunbidrag för nytt resursfördelningssystem enligt lagens krav. En del av äskandet, 3,5 mnkr, avsåg inrättandet av 5 kommungemensamma

undervisningsgrupper. Eftersom barn- och utbildningsnämnden erhöll endast 2,1 mnkr i utökat kommunbidrag för kommungemensamma grupper kommer endast 3

undervisningsgrupper att startas under 2017. För att kunna ha 5 kommungemensamma undervisningsgrupper 2018 behövs ett tillskott med 1,4 mnkr.

Vad är nämndens mest prioriterade områden för att nå måluppfyllelse under perioden?

Barn- och utbildningsförvaltningen ser att Mål 4 och Mål 7 är mest prioriterade områden under 2018.

Mål 4 Nynäshamns kommun är en attraktiv arbetsgivare:

 Minskad sjukfrånvaro

 Friska lokaler för våra verksamheter

 Översyn av chefernas arbetsbelastning

 Kompetensförsörjningsfrågan

 Skolans digitalisering

TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 5

Datum Vår beteckning

2017-04-12 BUN/2017/0002/041-1

Under 2017 har förvaltningen på olika sätt arbetat för att skapa mindre förskole- och rektorsområden i syfte att minska enhetschefernas arbetsbelastning. Ett förskoleområde där förvaltningen ser ett särskilt stort behov av att skapa förutsättningar för ett hållbart, närvarande och synligt ledarskap är Sorunda. Ansvaret för förskoleverksamheten i Sorunda är idag

komplext. Komplexiteten består i det spridda geografiska läget som bidrar till en ohållbar arbetsmiljö för förskolechefen och att verksamhetsansvaret omfattar flera verksamhetsformer.

Genom en föreslagen utökning av antalet förskolevadelningar i Sorunda kommer även verksamhetsansvaret att öka. Förvaltningen föreslår en särskild satsning som innebär att verksamhetsledningen utökas med en heltidstjänst motsvarande en ökad kostnad på 0,4 mnkr.

Med anledning av detta föreslår barn- och utbildningsförvaltningen att nämndens kommunbidrag ökas med 0,4 mnkr.

Mål 7 Alla ungdomar växer upp med goda villkor för utveckling och lärande:

 Likvärdighet i kommunens förskolor och skolor

 Systematiskt kvalitetsarbete

 Digitalisering

 Elevhälsa lokalt och centralt

 Kommungemensamma undervisningsgrupper

 Ökad andel legitimerade förskollärare och lärare

 Aktivitetsansvaret

 Elever med problematisk skolfrånvaro

Indikatorerna – speglar de måluppfyllelsen eller behöver de förändras utifrån en kommungemensam syn?

Remissversionen av Mål och budget 2018 – 2021 föreslår en förändrad struktur för att mäta och redovisa måluppfyllelse. Till skillnad från innevarande Mål och budget (2017 – 2020) redovisas resultatindikatorer och nyckeltal (informationsindikatorer) åtskilda. Resultatindikatorerna samlas under ett eller flera delmål. Kommunstyrelseförvaltningen definierar en resultatindikator som resultatet av kommunens agerande och den ska kunna målsättas. Nyckeltalet målsätts inte men avser att ge en fördjupad information om kommunens utveckling. Barn- och

utbildningsnämndens Verksamhetsplan 2017 använder samma struktur men med en skillnad, indikatorerna har inte målsatts. Avsikten är att i en analys diskutera de avvikelser som uppstår.

Förslaget är omfattande. Flera indikatorer och nyckeltal tillkommer och kommunstyrelse-förvaltningen skriver inledningsvis att detta är ett utvecklingsområde. Barn- och

utbildningsförvaltningen instämmer i detta och menar även att definitionen av delmål behöver förtydligas.

Det är svårt att i en första genomgång av förslaget avgöra om strukturen är genomgående konsekvent avseende alla målområden samt att avgöra i vilken utsträckning barn- och

utbildningsnämndens verksamheter kan påverka måluppfyllelsen. Detta medför även att det är svårt att avgöra om mängden indikatorer och nyckeltal är relevant för att mäta måluppfyllelsen.

Barn- och utbildningsförvaltningen är positiv till de strukturella förändringar som föreslås och delar uppfattningen att kommungemensamma mål ska vara jämförbara med andra kommuner

TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 6

Datum Vår beteckning

2017-04-12 BUN/2017/0002/041-1

och att officiell statistik ska användas i möjligaste mån. En resultatindikator ska även kunna brytas ned i delmängder. Detta är tillämpligt för flera av de indikatorer som ligger inom barn- och utbildningsnämndens ansvarsområden.

Under mål 7 föreslår kommunstyrelseförvaltningen flera delmål. För studieresultat uttrycks dessa som att lärandet ska vara högt. Ett bättre sätt att uttrycka detta är att skriva att eleverna i respektive årskurs eller skolform har goda villkor för lärande. Här får delmålet en bättre koppling till det kommungemensamma målet. Indikatorerna som föreslås avser resultaten för alla elever folkbokförda i kommunen oavsett val av huvudman. Hemkommun är ett viktigt perspektiv men har inte en lika direkt koppling till kommunens agerande som mätningar i kommunens egna verksamheter.

För årskurs 3 föreslås ett sammansatt mått från resultaten av de nationella proven. Här avses den genomsnittliga andelen elever som har klarat alla delprov svenska/svenska som andraspråk och matematik. Indikatorn speglar i någon mån måluppfyllelsen. Detta är ett relativt komplext mått som rymmer flera faktorer som kan variera över tid. Indikatorn redovisas inte på skolenhetsnivå i officiell statistik. Om indikatorn ska brytas ned på denna nivå så hänvisas barn- och

utbildningsförvaltningen till intern statistik. Skolverket redovisar inte något sammanfattande mått för årskurs 3 utan enbart resultat på delprovsnivå.

För föreslagna indikatorer i årskurserna 6 och 9 samt gymnasieskolan finns det goda möjligheter att bryta ned dessa i delmängder. Indikatorerna speglar väl måluppfyllelsen.

För förskolan föreslås en indikator för mål 7 från barn och utbildningsförvaltningens brukarenkät. Den mäter andelen respondenter som kan rekommendera sitt barns förskola.

Indikatorn speglar mindre väl måluppfyllelsen. I barn- och utbildningsnämndens

verksamhetsplan 2017 används denna indikator under ett annat kommungemensamt mål, mål 3 om service och bemötande. Skolinspektionen visar i en granskning av förskolan kvalitet och måluppfyllelse att det upplevs svårt att definiera vad som är resultat i förskolan. Förskolans uppdrag är brett och går inte att avgränsa till kvantitativa mätetal. I nämndens verksamhetsplan används begreppet likvärdiga förskolor. Indikatorerna utgår från de faktorer Skolverket menar skapar kvalitet i förskolan. Förvaltningen är öppen för en fortsatt diskussion om hur förskolans kvalitet ska återrapporteras till kommunfullmäktige.

Det finns inga nyckeltal beskrivna för mål 7 i förslaget från kommunstyrelseförvaltningen. I Verksamhetsplan 2017 redovisar nyckeltalen med vilka resurser och förutsättningar nämndens verksamheter arbetar.

Barn- och utbildningsnämnden föreslås ett stort ansvar för resultaten i det kommungemensamma målet 6. Det är rimligt att tro att kommunens agerande i högre grad kan bidra till att Nynäshamn präglas av gemenskap och jämlika livschanser.

Vad eller vilket samhällsutvecklingsansvar behöver nämnden ta framöver och hur involverar det andra förvaltningar?

Barn- och utbildningsförvaltningen ser att nämnden behöver ta fram en plan för minskad sjukfrånvaro inom alla utbildningsverksamheter i samarbete med arbetsgivaravdelningen.

TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 7

Datum Vår beteckning

2017-04-12 BUN/2017/0002/041-1

Nämnden behöver även se till att det utvecklas och skapas rutiner kring samverkansformerna mellan barn- och utbildningsförvaltningen, socialförvaltningen, landstinget, länsstyrelsen, arbetsförmedlingen och med andra externa aktörer. Bland annat behöver samarbetet kring aktivitetsansvaret och barn med problematisk skolfrånvaro fördjupas.

Nämnden behöver ta fram en långsiktig vision/strategi som tar hänsyn till näringsliv, arbetsmarknad och bostadsmarknad.

Gemensamma prioriteringsområden till exempel integration, hur kommer nämnden att arbeta med frågan?

Barn- och utbildningsförvaltningen avser att ta ett större centraliserat och samlat ansvar för organiseringen av stödinsatser till denna målgrupp genom att inrätta en särskild funktion för ändamålet. SFY (SFI med yrkesinriktning) har startat på NKC och målet är att utvärdera och ansöka om ytterligare utbildning.

Barn- och utbildningsförvaltningen ser att det finns ett behov av att arbeta mer aktivt med likvärdighetsfrågor samt jämställdhet med tanke på den snedfördelning avseende kön bland

Barn- och utbildningsförvaltningen ser att det finns ett behov av att arbeta mer aktivt med likvärdighetsfrågor samt jämställdhet med tanke på den snedfördelning avseende kön bland

Related documents