• No results found

Vilka styrningsproblem kan uppstå i små tillväxtföretag inom byggbranschen och hur hämmar

Kapitel 6: Slutsats

6.1.1 Vilka styrningsproblem kan uppstå i små tillväxtföretag inom byggbranschen och hur hämmar

Efter att ha analyserat våra teoretiska och empiriska resultat ser vi att det finns kopplingar till hur små företag i byggbranschen utvecklas. De startar oftast med en hantverkare som är intresserad av snickeri och som startar en egen verksamhet av olika anledningar. Byggföretag har en förmåga att kunna växa snabbt då de kan bli tilldelade stora projekt och omgående behöver mer personal och vidare kan tredubbla omsättningen inom ett år. Organisationen växer i takt med efterfrågan på projekt, men struktur, system och rutiner följer sällan med i samma utveckling. Det är då mycket vanligt att det uppstår problem och att företaget slutar växa. Därmed anser vi att det är viktigt att kunna agera snabbt och anpassa styrningen till den nya organisationen. Lika väl kan det gå åt andra hållet, då branschen är konjunkturkänslig kan det behövas sägas upp ett antal anställda vilket gör att organisationen istället krymper och därmed behöver ett annat styrningssystem av den anledningen.

Vi ser att våra fallföretag har eller har haft problem med att anpassa styrningen i samma takt som organisationen och omsättningen har ökat, vilket har ett samband till andra styrningsproblem som de har upplevt. ALFA Bygg och BETA Snickeri är två av våra fallföretag som vi ser har flera saker gemensamt gemensamt. Bland annat befinner sig ALFA Bygg i en ledarskapskris, något som även BETA Snickeri har upplevt några år tidigare. Det är vanligt att ledarna har olika mål då ett företag växer. Tillväxten behöver inte var planerad från början men då ett stort projekt kan få företaget att växa markant kan detta leda till mersmak hos någon av ledarna medan den andra ledaren är nöjd med situationen. Målen förändras därmed och de övriga anställda blir förvirrade vilka för mål de ska arbeta efter. Vi ser en gemensam egenskap i ledarskapet i byggföretag vilket är att ledarna oftast har ledarskapserfarenhet men mindre kunskap om företagets bransch eller att de har god kunskap

86 om branschen men mindre ledarskapserfarenhet. Vi ser dock att GAMMA Entreprenad har ledare med både ledarskapserfarenhet och branschkunskap och har därmed med gott resultat lyckats undkomma de kriser och problem som ofta uppkommer i andra byggföretag. Dessa ledarskapsbrister kan kopplas samman till Merchant och van der Stedes (2011) styrningsproblem brist på vägledning.

Vi ser även, med hjälp av de empiriska undersökningar vi har gjort, att de anställda i ett byggföretag ofta arbetar enligt löntagarprincipen, det vill säga att de oftast arbetar för att få en lön och intresserar sig sällan för företaget i övrigt. Dessa tendenser har vi framförallt sett hos våra fallföretag ALFA Bygg och BETA Snickeri då de anställda har haft svårt för att motivera sig till att utföra andra uppgifter som gynnar företaget än att snickra, så som att dokumentera tid och materialåtgång i varje projekt. Detta kan tolkas som att det finns motivationsbrist hos de anställda i dessa företag eller att de anställda inte har kunskapen som krävs för att förstå varför de behöver utföra vissa uppgifter. Problemet kan då kopplas ihop med Merchant och Van der Stedes (2011) styrningsproblem brist på motivation och personliga begränsningar. De ovan nämnda problemen, har vi sett, leder vidare till kommunikationsproblem på grund av att ledningen inte är överrens om vad som ska göras eller att de anställda inte har kunskapen eller motivationen som krävs för att utföra det som önskas. Vi ser även ett samband i våra fallföretag i att de bristfälliga systemen vid olika tillfällen har bidragit till den bristfälliga kommunikationen.

Vi ser dessutom att våra fallföretag i byggbranschen har liknande problem som de företag Adizes (1988) och Greiner (1998) nämner i sina tillväxtfaser. Författarna nämner att de vanligaste kriserna och problemen som uppstår i de olika faserna består av oense ledarskap, kommunikationsproblem, svårigheter i att differentiera sig på marknaden samt att motivationen ofta varierar med företagets framgångar eller motgångar. Dessa problem har funnits eller finns i våra fallföretag, främst hos ALFA Bygg och BETA Snickeri. Enligt Adizes (1988) och Greiner (1998) måste företagen övervinna de kriser som de kan hamna i för att ta sig vidare och inte hämma tillväxten. Vi ser i vårt fallföretag ALFA Bygg att tillväxten tillfälligt har stannat upp då VD:n inte vill anställa fler förrän det har uppkommit mer ordning i organisationen och företaget har hittat ett mer effektivt sätt att arbeta på. I BETA Snickeri har vi sett att problemen har visat sig i deras lönsamhet. Företagets omsättning och antal anställda har växt varje år, fram till det senaste året, men deras

87 lönsamhet har däremot inte ökat varje år. Att växa är, som tidigare nämnt, vanligtvis inte svårt inom byggbranschen men för att växa lönsamt krävs en fungerande styrning.

Vi anser därmed inte att just organisationsrelaterade styrningsproblem vid tillväxt är beroende av bransch eftersom de problem som vi sett hos våra fallföretag är, enligt Adizes (1988) och Greiner (1998), vanliga i de flesta typer av tillväxtföretag. Vi ser däremot att problemen snarare beror på storlek på organisationen och att företaget ställs inför olika problem beroende på vilken fas det befinner sig i.

Andra problem som just byggföretag ställs inför är brist på tid, svårigheter i att hitta kompetent personal samt att hitta personal som talar svenska. Dessa problem är dock svåra att lösa med hjälp av styrning och därmed inga problem vi har valt att vidare fokusera på.

6.1.2 Hur kan styrningen anpassas i ett mindre tillväxtföretag inom

Related documents