• No results found

Figur 5: En bild på Angelica Blicks blogg.

Vi har intervjuat tre bloggare. Den första av dessa är Angelica Blick som har bloggen AngelicaBlick.se. Hon bloggar enbart för nöjes skull och skulle aldrig hålla på om hon inte tyckte det var roligt. Att hon marknadsför produkter genom att visa deras produkter i bloggen tänker hon inte så mycket på. Hon visar bara produkter hon själv tycker om och skulle aldrig tipsa om något hon ogillar. Att märkena får gratis marknadsföring ser hon inte som något negativt då de företag som får detta faktiskt gjort något bra enligt henne. Angelica tjänar pengar på sin blogg genom banners. Hon får även gratis produkter som företag vill att hon ska skriva om. Hon skriver dock endast om de produkter hon tycker om. Om hon blev erbjuden att ha ett samarbete med ett företag måste det vara produkter som hon tycker om som ska marknadsföras. Angelica tycker inte att hon har någon makt över sina läsare utan tycker att alla har sin egen smak och stil, men hon tycker det är kul om någon har blivit inspirerad av henne och valt att köpa något hon har tipsat om.

Figur 6: En bild på Sanna Tranlövs blogg.

Den andra bloggaren som intervjuades var Sanna Tranlöv som har bloggen Sannaknows.se.

Hon bloggar för nöjes skull. Om bloggen inte hade varit en av hennes hobbyer hade hon inte haft ork att blogg och hon hade förmodligen hade hon inte tagit sig tid att göra det heller. Hon tycker att man ska se det som riktigt bra bonus om man får jobberbjudanden tack vare

bloggen. Sanna vet att hon marknadsför produkter när hon skriver om dem i sin blogg men det är ingenting hon tänker så mycket på. Hon skriver om produkten för att hon gillar den och för att den passar i bloggen. Sanna får inte betalt av något företag för att skriva om dess produkter men hon får däremot hem produkter ofta som företagen vill att hon ska skriva om. Hon skriver endast om de produkter hon tycker om och är då noga med att skriva att hon har fått produkten gratis. Även om hon ser bloggen som ett rent nöje kan denna del uppfattas lite som ett jobb eftersom ju mer produkter man rekommenderar desto fler får man. Hon tycker att debatten om huruvida bloggare ska behöva skatta för gratis produkter eller ej är absurd. Detta på grund av att företagen inte meddelar bloggaren innan de skickar produkterna och att hon inte har användning för alla produkter. Om hon skulle behöva betala skatt skulle detta betyda att hon skulle skatta för föremål som hon inte ens vill ha. Precis som Angelica skriver hon inte om något hon inte tycker är snyggt och därmed tror hon inte att det påverkar förtroendet som hennes läsare har för henne. Pengar tjänar Sanna på annonser. Hon tycker det är smickrande

Louise Persson BC08

om någon köper något de sett i hennes blogg men tror att de gör det för att de gillar hennes stil och inte för att hon har makt över dem.

Figur 7: En bild på Victoria Törnegrens blogg.

Den tredje och sista bloggaren som intervjuades var Victoria Törnegren som har bloggen Nyheter24.se/modette/victoriatornegren. För Victoria är bloggen i grund och botten ett nöje men hon ser det ibland som ett arbete vilket gör att hon vill prestera så bra som möjligt. Hon tänker på att hon marknadsför företag när hon visar deras produkter i sin blogg och ser sin blogg som en indirekt reklampelare. Hon får precis som de två andra bloggerskorna gratis produkter som företag vill att hon ska marknadsföra. Ibland kan hon även få presentkort hos något företag. Hon tipsar aldrig om något hon inte gillar vilket hon tror att läsarna förstår. På grund av detta tror hon inte att läsarna förlorar förtroende för henne för att hon skriver om produkter hon fått gratis. Att få gratis produkter tycker hon är underbart men som tidigare nämnt skulle hon aldrig skriva om något hon inte tyckte om. Detta för att hennes blogg inte ska tappa sin karaktär. Victoria tycker inte att hon har makt över sina läsare utan att hon hjälper dem genom sin blogg att hitta något de tycker är fint.

Analys

Jack Hansen säger i boken 55 idéer för att snabbt öka trafiken till din sajt att för att få reda på vart på internet man ska marknadsföra sig måste man ta reda på vart målgruppen surfar, läsa internetundersökningar och kolla vart konkurrenterna annonserar. Det är bra att vara först in som annonsör på en nystartad sida.

Det kan vi alltså se att Jofama har gjort. De ville ha en yngre målgrupp och de började då samarbete med Kenza som har många unga läsare. Jack Hansen säger även är det bra att vara först in på en nystartad sida och Jofama var tidiga med att starta sitt samarbete med Kenza. Det faktum att de var en av de första att samarbete med Kenza tros vara positivt då vi förknippar Jofama starkt med Kenza. Vi hade heller aldrig hört talas om företaget innan de startade sitt samarbete.

I boken Dagens Outfit tas det upp att läsare kan förlora förtroendet för bloggare när de tipsar om de gratisprodukter de fått eller när de länkar till en sajt och får betalt för det.70 Vår enkätundersökning visar att 35% av tjejerna i åldergruppen 15-20 år har förtroende för

bloggare och i åldersgruppen 21-25 år 58%. När vi ställde frågan varför de har, respektive inte har, förtroende för bloggare var det endast en person som nämnde smygreklam. Alltså säger vår undersökning att läsarna inte bryr sig särskilt mycket om gratisprodukter och betalda bloggare. Boken Dagens Outfit säger även att kvinnor läser modebloggar för att få tips och underhållning,71 vilket är att svar som även vi fick ett flertal gånger under vår undersökning.

Enligt vår enkät har 87% i åldergruppen 15-20 år och 78% i åldersgruppen 21-21 år köpte plagg de hittat via en blogg. Dagens Outfit säger att 58 % av bloggläsarna har köpte något plagg de sett i en blogg. En slutsats vi kan dra av detta är att andelen personer som köper plagg de sett i modebloggar har ökar då denna statistik var från år 2008, medans vår statistik är från 2010.

Vår undersökning visar att de flesta som läser bloggar läser flera bloggar, vilket även boken Naked conversations: how blogs are chanching the way businesses talk with customers säger.72 Det är just på grund av detta bloggar bör vara frekventa, lättlästa, innehålla mycket bilder och uppdateras ofta.73

Det talas även mycket om hurvida modebloggare har makt över sina läsare. När vi intervjuade Sanna Tranlöv, Angelica Blick och Victoria Törnegren sa de att de inte ansåg sig ha någon makt över sina läsare, något som det finns delade åsikter om. År 2006 hamnade modebloggare på första plats när modesveriges makthavare listades av tidningen Bon.74

De tre modebloggarna håller alltså inte med om denna fakta,.

70 Dagens outfit. All PR är bra PR – eller? Sid. 134

71 Dagens outfit. Modeblogg vs modemagasin – vem vinner? Sid. 94

72 Naked conversations: how blogs are changing the way businesses talk with customers. Doing it right.

Sid. 173

73 Buzz marketing with blogs for dummies. Checking out your business blogs. Sid.12 74 Dagens outfit. Makten ligger hos modebloggarna. Sid. 199

Louise Persson BC08

Boken 55 idéer för att snabbt öka trafiken till din sajt tipsar om att ha tävlingar med lockande priser för att öka antalet besökare. Efter att ha studerat ett antal bloggar har vi sett detta är något bloggarna tar fasta på. I nästan alla de stora bloggarna kan man kontinuerligt hitta tvälingar med priser från olika företag.

När frågor ställdes till bloggarna Angelica Blick, Sanna Travlöv och Victoria Törnegren pratade de alla om att de får gratisprodukter hemskickade från olika företag som vill att de ska tipsa om dessa i sina bloggar. Detta är ett sött som anses vara effektivare som reklam än annonsering på bloggen via till exempel banners. Även här återkommer frågan om förtroende, år 2007 hade modebloggare enligt en undersökning större trovärdighet än både press, tv och kändisar.75

Kvinnor läser modebloggar först och främst för underhållning,76 vilket även var ett svar som uppkom ett flertal gånger i enkätundersäkningen. Men trots detta är det inte ovanligt att plagg som blivit ombloggade tar slut i butikerna.77 Vilket lite drygt 50 % av konsumenterna i vår enkät håller med om, jämfört med 26 % som säger sig uppleva detta ibland. Även de tillfrågade företagen håller med om detta.

Diskussion

Alla företag som inte samarbetar med bloggare är överens om att det är en större efterfrågan på plagg som det bloggats om. Detta är något konsumenterna märker genom att plaggen tar slut snabbt i butik. I vår undersökning säger ca 50 % att de ofta märker att plagg det bloggats om är slut i butikerna och ca 20 % säger att det sker ibland. Dessa siffror gäller för båda åldersgrupperna. Trots detta är det ingen som säger att de ofta köper plagg de hittar i bloggar.

Det är dessutom väldigt få i gruppen 15-20 år och inga i gruppen 21-25 år som säger sig påverkas av bloggares åsikt när de fattar ett köpbeslut. Det är inte heller många som har konsumerat i onödan på grund av ett de har sett ett plagg i en blogg. Detta låter aningen motsägelsefullt. Vi tror att våra svar från vår undersökning kanske inte är så sanningsenliga.

Endast ca 10-20% köper plagg de hittar i modebloggar men ändå är det så många som upplever att plagg de sett i modebloggar ofta eller ibland är slut i butikerna. Vi tror det kan vara så att man gärna inte erkänner att man påverkas så pass mycket som man gör av

75 Dagens outfit. All PR är bra PR – eller? Sid. 121-122

76 Dagens outfit. Modeblogg vs modemagasin – vem vinner? Sid. 94 77 Dagens outfit. All PR är bra PR – eller? Sid. 123

modebloggar eftersom det har blivit så viktigt för många att ha en egen stil. Man vill gärna sticka ut från mängden och hitta sina egna unika plagg. Man kanske även påverkas omedvetet.

Eftersom det finns så många modebloggar och det är så många personer som läser dessa dagligen kanske man rent av inte tänker på att man väljer plagg man faktiskt sett i en blogg.

Men det kan även vara så att de som har svarat på enkäten har svarat helt sanningsenligt. Det kanske inte är tack vare bloggarna som plaggen blir populära. Det kan vara så att bloggarna skriver om de plagg som enligt många är snygga, plagg som är rätt i tid oh sådana plagg som på annat sätt fått mycket uppmärksamhet till exempel genom en tidningsannons. Att de plagg som det har bloggats om tar slut är ju då inte på grund utav att det har bloggats om dem utan att de helt enkelt skulle ta slut ändå. Vi tror att båda dessa teorier kombineras i verkligheten och att bloggarna har en viss makt när det gäller konsumtion. Bloggarna vi har intervjuat anser inte att de har någon makt över läsarna dock vill Victoria Törnegren hjälpa sina läsare genom att ge dem tips. Detta och det faktum att Sanna Tranlöv och Angelica Blick ser det som smicker att läsare köper de produkter de tipsar om visar att bloggarna är medvetna om att de kan påverka konsumtionen.

Både Sanna Tranlöv och Angelica Blick säger sig blogga endast för nöjes skull. De säger även att de till viss del tänker på hur de marknadsför företag men att de aldrig skulle tipsa om något de själva inte tycker om. Gällande hurvida de får betalt av något företag för att tipsa om deras produkter har de också gett liknande svar. Sanna och Angelica säger att de inte får betalt i pengar. Däremot får de produkter hemskickade från företag som vill att de ska tipsa om dessa i deras bloggar, och gör de det får de ibland fler produkter från företaget i fråga. De säger dock att de aldrig skulle tipsa om något de själva inte gillar. Sanna Tranlöv säger även att hon är noga med att alltid skriva i sin blogg att det är en produkt hon fått hemskickad när hon visar den. Hon tar även upp den aktuella debatten om att bloggare ska få betala skatt för de produkter de får hemskickade. Detta tycker hon är absurt eftersom företag sällan hör av sig innan de skickat något och det är inte alltid produkter som hon själv skulle valt att köpa. Det Angelica Blick tjänar rena pengar på är banners. Eftersom de bara tipsar om sådant de själva gillar, vare sig det är saker de själva köpt eller saker de fått gratis, tror de inte att de mister förtroende från läser när de samarbetar med företag.

Vi tror att de flesta bloggare skulle ha svarat ungefär såhär. De som bloggar gör det för att de tycker det är roligt och för att de har ett intresse för mode. Självklart kan det vara en bonus om man får betalt och gratis produkter, men de lite mindre bloggarna som de här tre har jobb eller skola vid sidan av och lever inte på sina bloggar. Skillnad är det givetvis på större

Louise Persson BC08 bloggare om t.ex. Kenza, som inklusive moms kunde fakturera 149 615 kronor en bra

månad.78 Hon lever på sin blogg och måste lägga större energi på att tjäna pengar på den. Den stora inkomstkällan för de bloggar som tjänar pengar är annonser, vilket även Angelica Blick nämner. Sådana som Kenza och Isabella ”Blondinbella” Löwengrip som tjänar stora summor tjänar även pengar på andra håll som inte är direkt kopplade till bloggen, som till exempel klädkollektioner. Sanna, Victoria och Angelica säger även att de inte skulle tipsa om något de inte själva gillar även om det leder till att de får gratisprodukter. Detta väljer vi att tro på, de som bloggar för att de har ett intresse för mode tror vi inte vill skriva om produkter de inte gillar.

Bland de som har förtroende för bloggare är största anledningen att de litar på att de vet vad de pratar om. Bland de som inte har något förtroende för bloggare handlar det om att de ser mycket smygreklam eller att de helt enkelt bara läser för nöjes skull.

Bland de som är mellan 21 och 25 år gamla är det en majoritet som har förtroende för vad modebloggarna säger. Även här anser många att personerna bakom bloggarna vet vad de pratar om gällande mode och trender.

De som inte har något förtroende anser att de inte behöver ha något förtroende då de bara läser modebloggar för nöjes skull, inte för inspiration gällande trender.

Alltså, de som läser modebloggar har förtroende för de som skriver eftersom de litar på att de vet vad de pratar om. Bland de som svarat nej är den största anledningen att de inte behöver ha något förtroende då de endast läser modebloggar för underhållning.

Att vissa bloggare är betalade av företag för att tipsa om deras produkter har i princip inte kommit upp alls bland våra svar angående varför man inte har förtroende. Enligt vår enkät är det ca. 50% som säger sig påverkas av hurvida en bloggare samarbetar med något företag.

Efter att ha tittat på vår undersökning och sett till vår egna erfarenhet tror vi att om man fastnat för en blogg stannar man kvar även om man inte själv handlar hos det företag bloggaren samarbetar med. Detta mycket just för, som vår undersökning visar, att ofta läser man faktiskt modebloggar för underhållning och inte enbart för stiltips och inspiration.

Även om den skillnad som nämns ovan är den största skillnaden mellan åldersgrupprena finns det även fler skillnader. Det märks en skillnad när det gäller förtroende, majoriteten av de yngre tjejerna har inte förtroende för bloggare medans majoriteten av de äldre har ett

78 Dagens outfit. Yrke: Modebloggare. Sid. 62

förtroende. Det är även de yngre som mest påverkas av att bloggare kan få betalt för att rekommendera en produkt. Detta tror vi kan bero på att det är mest de bloggarna som läses av de yngre tjejerna som har anklagats för skattefusk i och med att de har fått gratisprodukter.

T.ex. har Isabella ”Blondinbella” Löwengrip varit med i många debatter och intervjuer kring ämnet.79

Bloggare skriver förmodligen hellre negativt om saker de köper själva än om produkter de fått från företag. När de skriver negativa texter om företag de inte har någon förbindelse till riskerar de ju inte att till exempel inte få några mer gratisprodukter. Alla företag som inte samarbetar med bloggar tycker givetvis att det är negativt om någon blogg skriver negativt om dem. Men Bestseller säger att de försöker möta bloggares frågor och funderingar för att slippa detta. Lindex tycker att all publicitet är bra publicitet och de försöker föra en dialog med sina intressenter.

Trots att det kan förekomma negativa texter i bloggar är alla företag nöjda med den marknadsföring de får via bloggar, vilket är förståligt eftersom dessa företag faktiskt inte behöver betala för att få sina plagg exponerade där många människor ser dem.

Det finns dock företag som tycker att marknadsföring via bloggar är så bra att de är villiga att betala för det. Ett av dessa företag är Jofama. Jofama har ett stort samarbete med en bloggare, Kenza Zouiten. Men de har även andra, mindre kostsamma sätt att nå ut till bloggaläsare. De skickar nämligen ut löpande pressinformation till ”stjärnbloggare”. Detta gör Jofama för de har insett hur stort inflytande bloggare har och de anser att bloggare är en maktfaktor inom modejournalistiken. Att de valde just Kenza Zoutien för ett närmare samarbete är enligt Jofama att de ville nå en yngre målgrupp. Innan Kenza började samarbete med Jofama hade vi aldrig hört talas om företaget och vi tror att vi är långt ifrån ensamma om detta. Dock vet vi inte om vi tillhör en ”yngre” målgrupp enligt Jofama då de inte specificerar vad yngre betyder i sammanhanget. Jofama själva tror att de lyckades nå en yngre målgrupp via Kenza. Vi tror även att Jofama var ett av de första företagen om samarbetade med Kenza och det gör att man förknippar det lite extra med henne, och lägger det på minne då det har återkommit under en lång period.

Att Jofama har blivit mer känt bland en yngre målgrupp är inte förvånande då ca 2 av 3 tjejer mellan 15 och 25 år läser modebloggar. Ca 50% av dessa läser varje dag och lika många läser

79 http://www.dn.se/nyheter/sverige/skatteverket-synar-populara-bloggare-1.1075475 170510 publicerad:

2010-04-09 17:44

Louise Persson BC08

fler än fem bloggar. Med dessa siffror är det inte konstigt att bloggfenomenet blivit så stort och att dessa modebloggare faktiskt har ett så stort inflytande över konsumtionen idag. Bland de yngre tjejerna är det något färre som läser bloggar dagligen 47 vs. 30,5 % och en majoritet läser 2-3 bloggar. Detta tror vi med största sannolikhet beror på att bland de stora

modebloggarna är de flesta över 20 år. Att som 15 åring läsa vad en 23 åring gör på dagarna och vad denne shoppar och tycker är fint är inte lika intressant som om man själv är i samma ålder. Visst finns det många bloggar som drivs av yngre tjejer men de flesta av dessa anser inte vi vara modebloggar t.ex. Alexandra ”Kissie” Nilsson som skriver mer om sitt liv och andra inlägg för att provocera.80

Slutsats

Marknadsföring via bloggar har blivit allt vanligare och många företag tycker att detta är en effektiv marknadsföringskanal. 68 % av de tillfrågade kvinnliga konsumenterna läser

modebloggar, 31 % i åldersgruppen 15-20 och 47 % i åldergruppen 21-25 läser dem dagligen.

Med detta måste väl ändå modebloggarna ha en stor påverkan på sina läsare. Som vi trodde upplever många, både konsumenter och butiker, att plagg som det bloggats mycket om ofta får en större efterfrågan. Modebloggarna har alltså en makt över konsumenterna och de är

Med detta måste väl ändå modebloggarna ha en stor påverkan på sina läsare. Som vi trodde upplever många, både konsumenter och butiker, att plagg som det bloggats mycket om ofta får en större efterfrågan. Modebloggarna har alltså en makt över konsumenterna och de är

Related documents