• No results found

Svar på motion från Jimmy Nilsson (SD) mfl gällande behandling av drogberoende i egen verksamhet

Kommunfullmäktiges beslut Motionen bifalles, innebärande:

Att förvaltningen snarast tar fram underlag angående personalbehov och utbildning samt kostnader för att starta upp egen behandling av

drogberoende.

Sammanfattning av ärendet

Av Sverigedemokraternas motion framgår bland annat att mätningar som gjorts i avloppsvattnet har mängderna av cannabis, amfetamin och kokain dubblats under 2015-2017, vilket tyder på problemets omfattning med narkotika i kommunen. Redan i dag har 14 % av elever i årskurs 9 provat droger jämfört mot 7 % rikssnittet.

Att anlita externa behandlingshem medför stora kostnader och risken för återfall är betydligt större om det inte finns utbildad personal i kommunen.

Mot bakgrund av ovanstående yrkar Sverigedemokraterna på

Att förvaltningen snarast tar fram underlag angående personalbehov och utbildning samt kostnader för att starta upp egen behandling av

drogberoende.

Skurups kommun tillsammans med övriga Skånska kommuner har ställt sig bakom en ramöverenskommelse med Region Skåne avseende personer med missbruks- och beroendeproblem. Denna bygger på de Nationella

riktlinjerna för vård och stöd vid missbruk och beroende från

Socialstyrelsen. Region Skåne och Skånes kommuner ska erbjuda barn, ungdomar och unga vuxna en kunskapsbaserad vård. Forskning visar att god samverkan ofta är en förutsättning goda vård- och behandlingsresultat.

Socialstyrelsen ger rekommendationer som bygger på evidensbaserade metoder och beprövad erfarenhet. Socialstyrelsens rekommendationer om interventioner bygger på motivationstekniker (t ex motiverande samtal) eller på en kombination av detta och KBT. Vid missbruk eller beroende av alkohol rekommenderas i första hand motivationshöjande behandling (MET), kognitiv beteendeterapi (KBT) eller återfallsprevention, community reinforcement approach (CRA), social behaviour network therapy (SBNT) eller tolvstegsbehandling, eftersom dessa metoder har bäst bevisad effekt.

Justerandes signatur

Extern hjälp

I regionen finns en Maria-mottagning (Region Skåne) vilken är en

öppenvårdsmottagning i Malmö som vänder sig till ungdomar upp till 25 år som har missbruk- och beroendeproblem. Maria Malmö arbetar med den enskilde och dennes anhöriga med kostnadsfri information, rådgivning och behandling. En utredning är tillsatt genom de fyra kommunerna i SÖSK för att ta reda på om det finns behov av att starta en Maria-mottagning även i sydöstra Skåne.

FMN är en ideell organisation som arbetar med att ge råd och stöd som hjälp till familjer som misstänker att deras barn har ett missbruk, eller där detta konstaterats bland barn och/eller andra anhöriga. All rådgivning är

kostnadsfri efter det att den hjälpsökande blivit medlem i föreningen FMN (medlemsavgift 100kr/år). De arbetar också för att på olika sätt förebygga missbruk genom att föreläsa och informera på skolor, socialtjänst, polis och Kriminalvården.

Beroendecentrum i Malmö erbjuder specialistkompetens inom

öppenvårdsstöd för vuxna missbrukare som omfattar diagnostik, vård och behandling av beroendetillstånd gällande alkohol, läkemedel och narkotika.

Anonyma Alkoholister (AA) är en internationell tolvstegsgemenskap av kvinnor och män som träffas för att tillsammans uppnå och behålla varaktig nykterhet. AA-möten finns att tillgå i Skurup två dagar i veckan.

Institutionsplacering

Placeringar utanför det egna hemmet när det gäller minderåriga är ett stort ingrepp. Forskningen visar på allmänna principer som ökar förutsättningar för god institutionsvård, men också faktorer som utgör risker i en

institutionsmiljö. Prognosen för barn och ungdomar som varit

omhändertagna för social dygnsvård ger enligt flera studier nedslående resultat. När man sammanför en grupp ungdomar med allvarliga

beteendeproblem finns risk att en ungdomskultur utvecklas som är präglad av antisociala attityder och antisociala beteenden. Ungdomar som från början visar få eller måttliga beteendeproblem tycks löpa stor risk att utsättas för negativ smittoeffekt om de placeras tillsammans med ungdomar med allvarligare problembeteende.

Behov i kommunen

Under ett och ett halvt år (170701-180630) har institutionsbehandling för Skurups invånare vad gäller missbruksproblematik sammanlagt beviljats 10 ungdomar och 12 vuxna personer. Under samma tidsperiod har kommunen i egen regi kunnat verkställa öppenvård vad gäller missbruksproblematik till 26 ungdomar samt till 34 vuxna. Det har dessutom till ungdomar köpts in externa missbruksinsatser 6 kontaktperson/familjer och 7 öppenvårdsplatser.

Justerandes signatur

KF § 546 Dnr KS 2018.283

De vuxna har beviljats 3 boendestöd, 1 kontaktperson samt 4 externa öppenvårdsplatser. Insatserna har föregåtts av att personernas individuella behov utretts och matchats med lämplig behandlingsinsats.

Insatser till barn och deras föräldrar ska i första hand ges frivilligt och i öppna former på hemmaplan. I komplexa ärenden behöver man ofta vara flera behandlare för att kunna uppnå ett gott resultat. Individ- och

familjeomsorgen i Skurups kommun har en personalbudget till fyra behandlare. Behandlarnas uppdrag är att erbjuda och genomföra

psykosocialt stöd, rådgivning och behandlingsinsatser. Insatserna riktar sig både till minderåriga, deras familjer samt till vuxna med

missbruksproblematik. Utifrån behov och uppdragets målgrupp är detta en liten personalstyrka, också i jämförelse med andra kommuners öppenvård.

För att möta det ökade behovet av öppenvårdsinsatser och minska behovet av kostsamma externa lösningar har förvaltningen anställt ytterligare en behandlare i öppenvård som ska inrikta sig på beroendeproblematik. Den femte tjänsten är inte finansierad i budgeten utan görs möjlig med hjälp av delar av vakanta tjänster. I kommunens egen regi kan vi erbjuda FFT (Funktionell Familjeterapi - en behandlingsmetod vid ungdomskriminalitet) HAP/CPU (Haschavvänjningsprogram), MI (Motivarande samtal) samt återfallsprevention.

Göran Lindahl (SD) förtydligar att det bästa är att satsa på utbildning inom den egna organisationen för att därmed slippa köpa externa tjänster.

Beslutsunderlag

Tjänsteskrivelse, daterad 2018-09-21.

Motion daterad 2018-02-26.

Tidigare behandling

Kommunstyrelsen 2018-11-21 § 379:

Kommunstyrelsen anser ärendet vara allsidigt belyst och har inte något att invända mot beredningens förslag.

Individ- och omsorgsberedningens förslag till kommunfullmäktige:

Huvudförslag

Motionen anses besvarad med hänvisning till tjänsteskrivelsen.

Alternativförslag Motionen bifalles.

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-11-06, § 285: Arbetsutskottet anser ärendet vara allsidigt belyst och föreslår att kommunstyrelsen inte har något att invända mot beredningens förslag.

Justerandes signatur

Individ- och omsorgsberedningen 2018-10-01, § 39:

Individ- och omsorgsberedningens förslag till kommunfullmäktige:

Huvudförslag

Motionen anses besvarad med hänvisning till tjänsteskrivelsen.

Alternativförslag Motionen bifalles.

Kommunfullmäktige 2018-03-26 §147: Motionen remitteras till individ- och omsorgsberedningen.

Kommunfullmäktige 2018-02-26 § 103: Motionen anmäls.

Förslag till beslut under sammanträdet

Jimmy Nilsson (SD) yrkar med instämmande av Åsa Ekblad (M) och Sven-Åke Strandberg (KV) bifall till motionen.

Eva Hallmer Lindahl (L) och Jessica Möller (S) yrkar att motionen anses besvarad med hänvisning till tjänsteskrivelsen.

Beslutsgång

Ordföranden ställer proposition på om motionen ska bifallas eller anses besvarad och finner att kommunfullmäktige bifaller motionen.

__________

Beslutet skickas till:

Lars Nyström (SD).

Individ- och omsorgsförvaltningen.

Rickard Pettersson, Förvaltningschef.

Anna Palmgren, bitr förvaltningschef.

Ulrika Persson, IFO-chef.

Justerandes signatur

KF § 547 Dnr KS 2018.722

Svar på motion från Jörgen Sjöslätt (C) m fl om

Related documents