• No results found

Svar på frågeställning

Frågeställning

4 Nulägesbeskrivning

4.3 Kvantitativ insamling

5.1.3 Svar på frågeställning

”Vad är företagets nuvarande arbetssätt?”.

Företagets arbetssätt gällande interna avvikelser är uppdelat på två olika syner av arbetssätt. Det första är kvalitetsavdelningens syn på arbetssätt där hanteringen följer förstudiens förklaring som går att se under punkt 4.1. Den andra är resterande avdelningars syn på arbetssätt som går att se under punkt 4.2, där mycket skiljer sig från förstudien något som framgår genom intervjuerna.

Skillnaden på de olika arbetssätten är att kvalitetsavdelningen utgår från att verksamhetens CMS-system används korrekt för hantering av samtliga avvikelser, samt att varje operatör rapporterar och står för inrapportering av avvikelsen. Medan de resterande avdelningarna inte använder CMS-systemet för rapportering av samtliga avvikelser, utan löser avvikelser utan systemet i hög grad. Inrapporteringen av avvikelser sköter tjänstemännen på

avdelningarna, operatörerna rapporterar endast dessa via pappersform till områdesansvarige. Företaget har på grund av detta olika synsätt och uppfattningar på orsaker och brister inom verksamheten och dess nuvarande arbetssätt.

Analys

5.2 Frågeställning 2

Under avsnittet analyseras samt besvarar andra frågeställningen ” Vilka brister och problem kan identifieras?”.

5.2.1 Avvikelser

Grupperingen utav datan enligt Tabell 3 har gjorts och en rotorsaks gruppering enligt Tabell 4 har gjorts. Avvikelse per process var redan tillgänglig ifrån verksamhetens nuvarande system. Av 383 avvikelser var 10 ej hanterbara, dessa saknade tillräcklig information för att göra en god analys.

5.2.1.1 Avvikelse gruppering

I dagsläget sker kategoriseringen utav avvikelsen i fritext utav den person som registrerar avvikelsen, något som gör att data blir svår att få resultat av. Därför är avvikelserna

klassificerade efter ny definierade grupperingar som definieras under 4.3. Grupperingarna är baserade på den datan som är registrerad och dess registrerade fritext grupperingen, för att stärka grupperingen är kvalitetsavdelningen rådfrågad samt jämförs den emot de externa avvikelserna som är i större grad grupperade.

I Diagram 3 redovisas registrerade avvikelser för hela verksamheten, den visar att avvikelse grupperingen materialhantering är störst och följs utav, produktion, specifikation,

kvalitetskontroll, kommunikation, felinmatning, extern, systemfel, ej hanterbar och konstruktion.

Diagram 3 Avvikelser

Materialhantering har 109 avvikelser och 28,5% utav de totala avvikelserna. Här klassificeras alla de avvikelser som tex. Har med materialhantering, materialförflyttning och

materialplacering. Se Tabell 5 för exempel på rotorsaker, rotorsaksdiagram se punkt 9.1. Varje avdelning sköter sin egen materialförflyttning internt, det finns alltså inte en intern logistikavdelning. Beroende på avdelning sker materialförflyttning och placering på olika sätt, antingen in i nästkommande process direkt eller till ett lager där nästkommande process tar över hanteringen.

Analys

Tunga 80x80 stolpar som har skrapats vid packning.

Avplock har blandat ihop två orders

Orutinerad personal som har batchat fel

Tabell 5 Exempel materialhantering rotorsak ifrån CMS

Produktion har 79 avvikelse och 20,6% utav de totala avvikelserna. Här klassificeras alla de avvikelser som har med produktionslinorna att göra tex. verktygsförslitningar, felplacering eller inlärning. Se Tabell 6 för exempel på rotorsaker, rotorsaksdiagram se punkt 9.1.

Produktionen har förutom verksamhetens avvikelsehanteringssystem ett eget system, AXXOS där vissa avvikelser hanteras. I intervjuerna framkom det att det är mestadels tillfälliga stopp som inte är beroende, eller direkt påverkar andra avdelningar som hanteras internt på avdelningen.

Nät inköpta från ELBE oplana. Ligger dock innan för vårt toleransområde. Trolig orsak. Begränsade möjligheter att ställa in magneter på portal robot. Gamla/slitna magneter förhindrar optimala inställningsmöjligheter.

Grundproblemet är att vi inte har några jordtjuvar på pistolerna när vi lackera så vi får en överladdning. Frågan är ställd till PT och väntar på svar ifrån Wagner om vi kan få dem uppsatta på pistolerna.

Skitig tvätt som gör att vattnet inte runnit ut ifrån röret. Badet är bytt och kvalitén är återställd.

Tabell 6 Exempel Produktion rotorsak ifrån CMS

Specifikation har 50 avvikelse och 13,1% utav de totala avvikelserna. Här klassificeras alla de avvikelser som tex. Har med transportinformation, fel i tillverknings order och hantering eller inmatning. Se Tabell 7 för exempel på rotorsaker, rotorsaksdiagram se punkt 9.1.

Specifikation avvikelse är alltså när något är specificerat fel och skiljer sig från avdelning till avdelning. De kan i allmänhet klassificeras som ”slarvfel” på olika nivåer.

Missade att dubbelkolla transportsätt som matchar destinationen.

Slarvfel i ritningskapandet.

Raden missades vid beredning.

Analys

Kvalitetskontroll har 42 avvikelser och 11% utav de totala avvikelserna. Här klassificeras alla de avvikelser som har med kvalitetskontroll att göra alltså där en kvalitetskontroll ska ha genomförts men den har uteblivit eller brustit. Se Tabell 8 för exempel på rotorsaker, rotorsaksdiagram se punkt 9.1.

Kvalitetskontroller är något som antas sker på vissa ställen i produktionen, tex. ner plock i lackeringen och efter robotsvetts, dock finns det inte i vissa fall fasta rutiner eller arbetssätt vid dessa stationer, alternativt så finns det, men att dessa inte följs eller förmedlas till operatörer. Under intervjuerna framkom det att hur kvalitetskontroller ska ske, ofta förmedlas muntligt vid introduktion.

Personal har inte dubbelkollat antal på pallkort och antal i låda. Har ej kollat i rutan om det var något som skulle kompletteras.

Kontroll vid framkörning och påplocksplattform har brustit. Och avplock har inte sett att det är 550 istället för 450.

Personal på plattformar har inte kollat så höjden stämmer överens med materialet. Tabell 8 Exempel kvalitetskontroll rotorsak ifrån CMS

Kommunikation har 41 avvikelser och 11% utav de totala avvikelserna. Här klassificeras alla de avvikelser som har kommunikationsproblem att göra med det menas när en

kommunikation har uteblivit eller brustit. Se Tabell 9 fö,r exempel på rotorsaker, rotorsaksdiagram se punkt 9.1.

Denna är ej flyttad då jag inte fått info om huruvida den skulle kunna skickas eller inte. Inväntar fortfarande besked.

Miss av orderläggare

Har inte noterat B artikel på order. Därav inte informerat PL om att denna skall makuleras. Tabell 9 Exempel kommunikation rotorsak ifrån CMS

Felinmatningar har 19 avvikelser och 5% utav de totala avvikelserna. Här klassificeras alla de avvikelser som har med felinmatning att göra med tex. dubbelinmatningar

Extern har 16 avvikelser och 4,2% utav de totala avvikelserna. Här klassificeras alla de avvikelser som kan härledas till en extern leverantör

Systemfel har 15 avvikelser och 3,9% utav de totala avvikelserna. Här klassificeras alla de avvikelser som har med system att göra, tex. orderhanteringsystem, skrivare och buggar i system.

Ej hanterbar har 10 avvikelser och 2,6% utav de totala avvikelserna. Här klassificeras alla de avvikelser som inte går att fullgoda och inte är möjliga att följa upp.

Konstruktion har 2 avvikelser och 0,5% utav de totala avvikelserna. Här klassificeras de avvikelser som går att härleda till konstruktionsfel.

5.2.1.2 Avvikelser per process

I Diagram 4 redovisas registrerade avvikelser per process, alltså de avvikelser som anses ha sin grund i en viss process under registreringen. I figuren ser vi att processen ”lackering” har väsentligt mer avvikelser än nästkommande process. Lackering har 42% och projektberedning har 8% utav registrerade avvikelser på processen.

Analys

Diagram 4 Avvikelse per process

5.2.2 Rotorsak

I Diagram 5 redovisas avvikelser per rotorsak, rotorsaken är baserad på framtagen rotorsak i CMS systemet samt beskrivning utav problemet där rotorsaken är bristfällig. I figuren ser vi att rotorsaken ”Operatör” har väsentligt mer poster än nästkommande orsaker. Rotorsaken är ofta bristfällig, där ”miss av mig, förlåt” eller ”tyvärr händer det ibland” inte är ovanlig som rotorsak.

Analys

5.2.3 Kvalitetsbristkostnad

I Diagram 6 redovisas kostnaden att åtgärda avvikelserna och är baserad på den registrerade kostnaden att åtgärda avvikelsen, administrativa kostnader, transportkostnader och

omarbetningskostnad. I Diagram 6 ser vi att den korrespondera med Diagram 3 och antal avvikelser. I Diagram 7 redovisas en estimerad tid att åt åtgärda avvikelserna.

Diagram 6 Kvalitetsbristkostnad

Diagram 7 Timmar för att åtgärda avvikelse

0 20000 40000 60000 80000 100000 120000 140000 160000 180000 200000 Ej hanterbar Extern Felinmatning Kommunikation Konstruktion Kvalitetskontroll Materialhantering Produktion Specifikation Systemfel

Related documents