• No results found

SVENSK OCH INTERNATIONELL FÖRETAGSBESKATTNING

Anmälningskod: C7 Poäng: 30 högskolepoäng, 30 ECTS credit points.

Undervisningsspråk: Svenska.

Kursföreståndare: Docent JAN BJUVBERG, Professor BERTIL WIMAN

Allmänna förkunskapskrav: För att få påbörja fördjupningskurser gäller att du vid kursstarten måste ha godkänt betyg på fem terminskurser och fullgjort obligatoriet på den sjätte kursen.

Särskilda förkunskapskrav: Godkänt betyg på Terminskurs 5.

Nivå: Avancerad nivå på Juristprogrammet i Uppsala motsvarande C-nivå.

Kurstid: 29 augusti 2022 - 15 januari 2023.

Kursens innehåll och mål: Temat för kursen är beskattning av företag, verksamma i Sverige och internationellt. Kursen koncentreras på de inkomstskatteregler som återfinns framförallt i inkomstskattelagen (IL). Men på flera sätt påverkas utformningen av regelsystemet av internationella faktorer och normbildning. Därför vidgas perspektivet i kursen till att omfatta också de delar av EU-rätten och internationell skatterätt, framförallt skatteavtalsEU-rätten, som är relevanta när det gäller att förstå hur och varför lagstiftaren utformat de interna svenska reglerna. Men det är också viktigt att förstå det internationellt påverkade regelsystemet eftersom det påverkar hur internationellt verksamma företag strukturerar sin gränsöverskridande verksamhet. Det gäller både svenskbaserade företag som verkar i andra länder och utländska företag med verksamhet i Sverige.

Kursen syftar till att deltagarna skall få dels fördjupade kunskaper om de skatterättsliga regler och principer som är av betydelse för beskattningen av skilda typer av företag, dels en förståelse för företagsbeskattningens roll i ett större svenskt och internationellt sammanhang. Det innebär också att jämförelser med andra länders företagsbeskattning ibland kommer att göras. En mindre del av kursen ägnas åt mervärdesskatterättsliga frågor, för att studenterna skall få en översiktlig kunskap om mervärdesskattesystemet med fördjupning bland annat i frågor där sambandet med inkomstskattereglerna är mer påtagligt.

För att uppnå de i föregående stycke nämnda syftena belyses företagsbeskattningen under kursen utifrån olika perspektiv. Det traditionella rättsdogmatiska/rättsutredande perspektivet står av naturliga skäl i centrum, och syftet är i den delen att kursen skall ge fördjupade kunskaper och metodologisk träning inom ett antal centrala områden av företagsbeskattningen. Det innefattar en god insikt och förståelse för grundläggande inkomstskatteätterättsliga principer för beskattning av företag och koncerner, såsom ekonomisk dubbelbeskattning, förhållandet mellan bolagsnivån och ägarnivån, kontinuitetsprincipen, mm. Därtill kommer grundläggande metodologiska insikter i tillämpning av EU-rätten, och av metodfrågor vid tillämpning av skatteavtal i de delar som det är relevant ur ett företagsperspektiv. Eftersom utvecklingen på företagsskatteområdet i så hög grad drivs av internationella aktörer som EU och OECD, bland annat genom det genomförda BEPS-projektet (base erosion and profit shifting), krävs också insikter i dessa internationella projekt.

En ämnesmässig fördjupning sker bland annat till frågor kring fåmansföretag, omstruktureringar, företagsöverlåtelser, koncernbeskattning och internationell företagsbeskattning. Därtill kommer

redovisningsrättsliga aspekter att integreras i kursen. I några frågor integreras mervärdesskatten med inkomstskatten, på så sätt att skillnader och likheter i beskattning på de olika rättsområdena studeras.

Under kursen ges vidare utrymme åt rättsteoretiska och rättspolitiska frågor med anknytning till beskattningen. Företagsbeskattningens roll i ett vidare svenskt och internationellt samhällsperspektiv uppmärksammas också.

I förhållande till grundkursen i skatterätt på Terminskurs 5 ställs högre krav på materiella kunskaper, förståelse av skattesystemet utifrån teoretiskt och praktiskt perspektiv samt metodfrågor. Kursen är krävande och förutsätter att deltagaren har inhämtat kunskaper i skatterätt från T 5 på ett tillfredsställande sätt.

Kursen i Företagsbeskattning 30 hp ges över såväl A-period som B-period. Undervisningen koncentreras till A-perioden.

B-skedet inleds med en (icke obligatorisk) tvåveckors praktik på advokatbyrå/revisionsbyrå, Skatteverket, förvaltningsdomstol eller liknande. Därefter sker ett självständigt uppsatsarbete.

Undervisningsform: A-skedet. Denna del består till mindre del av föreläsningar och i övrigt av seminarier. De inledande föreläsningarna och seminarierna syftar till att ge en introduktion till företagsbeskattningen och till hur olika företagsformer beskattas. Därefter sker en materiell fördjupning. Seminarierna är genomgående upplagda efter problembaserad modell. En skriftlig tentamen äger rum i slutet av A-perioden.

Det tillkommer förutom det ovan nämnda viss ytterligare undervisning i form av gästföreläsningar och studiebesök, bland annat vid olika byråer och andra presumtiva arbetsplatser. En studiedag vid Skatteverket i Solna anordnas också. Dessutom tillkommer en tvådagars studieresa till Göteborg vilken omfattar studiebesök vid fordonstillverkningsindustri, och föreläsningar/seminarier avseende multinationella företags skattefrågor mm.

Uppsatsskedet innefattar några seminarier om skatterättslig metod och om frågor kring hur man praktiskt skriver en uppsats. Efter det skall studenterna skriva en individuell uppsats.. Ämnet får väljas av studenten själv. Den inledande praktiken på en arbetsplats kan ge insikter i skatterättsliga problem att skriva uppsats om. Ämnet man väljer skall möjliggöra fördjupning på hög teoretisk nivå, men får gärna också vara praktiskt relevant. Uppsatsen skall vara klar första veckan efter nyår. Varje student skall också opponera på en annan uppsats. Detta sker dels genom ett peer review pm, och dels genom muntlig opposition vid ett uppsatsseminarium vid vilket också andra kursdeltagare aktivt närvarar. Detta äger rum i början av sista kursveckan i början av 2021.

För ett begränsat antal studenter kan uppsatsskrivandet på B-delen ersättas med deltagande i Wintercourse. Wintercourse är ett program där studenter från 13 olika universitet i 12 olika länder skriver uppsatser på sina hemorter om gemensamma ämnen. Från varje land deltar sex studenter. Vid en gemensam sjudagars workshop vid något av de medverkande universiteten bearbetar studenter i mindre grupper sina resultat. Programmet innebär utmärkta möjligheter att i mindre grupper utveckla sina kunskaper både i skatterätt och i engelska. Den för företagsskattestudenter hösten 2021 aktuella Wintercourse kommer att äga rum 31 mars – 6 april 2022 i Valencia, Spanien. Se också www.wintercourse.com. Professor Bertil Wiman, docent Jan Bjuvberg och professor Katia Cejie har det övergripande i Uppsala för Wintercourse. Mer information sker vid kursstarten.

Studenter som blir uttagna till Wintercourse bör vara medvetna om att deltagandet kan innebära schemakonflikter med andra kurser man går vårterminen 2022. Erfarenhetsmässigt brukar det dock inte vara några större problem.

I kursen ingår för den som vill två veckors praktik på advokat/revisionsbyrå, skattemyndighet, olika organisationer, domstolar eller liknande. Denna ligger första två veckorna på B-perioden i november.

Praktiken förutsätter att tillräckligt antal praktikplatser kan åstadkommas, men det brukar normalt kunna ske. Efter överenskommelse med kursföreståndaren kan studenter själva få ordna praktikplats.

De många kontakterna med arbetsmarknaden leder till att många av kursdeltagarna kan få arbete efter avslutade studier inom skatteområdet.

Examinationsform: Kursen examineras genom en skriftlig tentamen, (A-delen) och en större uppsats (B-delen) där den sammanlagda poängen ligger till grund för betygsättning. Aktivt deltagande i seminarieundervisning samt bra opposition (peer review och muntlig opposition) i uppsatsskedet kan vägas in i poängsättningen.

Överlappning: Kursen är upplagd på ett sådant sätt att den i endast begränsad omfattning överlappar fördjupningskurserna Value added tax och Internationell beskattning.

Ansvarig institution: Juridiska institutionen.

PERIOD A HT 2022

ARBETSRÄTT

Anmälningskod: A1 Poäng:15 högskolepoäng, 15 ECTS credit points.

Undervisningsspråk: Svenska.

Kursföreståndare: Docent MIKEL HANSSON.

Allmänna förkunskapskrav: För att få påbörja fördjupningskurser gäller att du vid kursstarten måste ha godkänt betyg på fem terminskurser och fullgjort obligatoriet på den sjätte kursen.

Särskilda förkunskapskrav: Godkänt betyg på Terminskurs 2.

Nivå: Avancerad nivå på Juristprogrammet i Uppsala motsvarande C-nivå.

Kurstid: 29 augusti 2022 - 6 november 2022.

Kursens innehåll: Kursen syftar till att ge kunskaper i arbetsrätt. Det innebär att arbetsrättslig reglering och rättspraxis studeras, och för att den ska bli begriplig behövs förståelse för de aktörer som verkar på arbetsmarknaden. Kursens fokus ligger på den nationella arbetsrätten, inklusive (arbetsrättsligt relevant) diskrimineringsrätt och arbetsmiljörätt. Kursdeltagarna ska genom kursen erhålla färdigheter i arbetsrättslig problemlösning och argumentation. Kursen syftar även till att ge de studerande övning i rättspolitisk argumentation och analys samt övning i muntlig och skriftlig framställning.

Undervisningsform: Undervisningen ges i princip uteslutande i form av seminarier, vid vilka ett antal arbetsrättsliga teman behandlas. Seminarierna, som förbereds i basgrupper, hålls främst av lärare från institutionen (med anknytning till deras respektive specialområde), men också seminarium med praktiskt verksamma jurister kan förekomma. I kursen ingår också studiebesök, i mån av möjlighet. Undervisningen är obligatorisk, med möjlighet till dispens.

Kursen innehåller två skriftliga moment: En tentamen och en individuell skrivuppgift.

Skrivuppgiften anknyter, om möjligt, till ett studiebesök.

Examinationsform: Examination sker på grundval de skriftliga uppgifterna under kursen. Om skäl finns erbjuds anpassad tentamen och tillfälle ges till omtentamen vid underkänt resultat på kursen.

Föreskrifter om tillåtna hjälpmedel meddelas i studiematerialet.

Ansvarig institution: Juridiska institutionen.

Related documents