• No results found

År 1965 skapades inom landstingsförbundet en särskild utbildnings-avdelning för handläggning av grundutbildnings-, vidareutbildnings- och fortbildningsfrågor. Samma år påbörjades den s. k. regionala och lokala utbildningsservicen från förbundets sida.

Till utbildningsavdelningens uppgifter hör att aktivera och samord-na kurser i landstingens regi genom att framställa utbildningsmodcllcr och material. Dessutom har man en kontinuerlig bevakning och ut-veckling av pedagogiska metoder. Detta arbete har främst inriktats på att utveckla intern-TV som hjälpmedel för fortbildning och informa-tion till olika personalgrupper inom landstingen. Inom utbildningsav-delningen handläggs även bl. a. frågorna om landstingens folkhögskolor och bidrag till studieförbundcns distriktsorganisationer samt fortbild-ningen.

Fortbildningsverksamheten kan uppdelas på centrala kurser, regional och lokal service samt samplanering och prioritering av externa arran-görers kurser. De centrala kurserna genomförs av utbildningsavdcl-ningen vid Landstingsskolan Högberga.

För att fortbildningsverksamhcten skall få en så verklighetsnära ut-formning som möjligt har olika referensgrupper utsetts för utbildnings-p\ancringen.

Landstingsförbundets kostnader för fortbi'ldningsverksamheten upp-går till ca 2 milj. kr. per år (exkl. landstingens utgifter för lönekostna-der unlönekostna-der utbildningen, eventuella vikariekostnalönekostna-der, resor, traktamen-ten m. m.).

Prop. 1973: 54 27 2.13 Utbildningen inom det privata näringslivet

2.13.1 Företagens och branschorganisationernas utbildning

En omfattande vuxenutbildning bedrivs sedan länge inom det privata näringslivet. Främst är det utbildning av de anställda för deras nuva-rande eller planerade befattningar som kommer i fråga, dvs. yrkesin-riktad utbildning, samt sådan nivåhöjande a!lmiin utbildning som be-hövs för vidareutbildning, omskolning etc. Utbildningsinsatserna vari-erar starkt mellan olika branscher men också mellan företag i samma bransch. Något mått på all vuxenutbildning inom denna sektor finns f. n. inte. Utbildningen sker dels inom de enskilda företagen, dels ge-nom att anställd personal deltar i extern utbildning.

Företagens utbildning omfattar inte bara den egentliga industrin utan även byggbranschen, hantverk, handel och sjöfart, banker, för-säkringsbolag, jordbruk, hotell och restauranger och andra servicenli-ringar etc.

De flesta större företag har särskilda utbildningsavdelningar som ut-arbetar och genomför utbildningsplaner. Utbildningen inom de små och medelstora företagen drivs ofta i samarbete med olika organisationer såsom Svenska arbetsgivareföreningen (SAF) och dess förbund, Sveriges hantverks- och industriorganisation (SHIO) samt SIFU.

Företagen har länge insett att utbildningen förbättras genom sam-arbete mellan företagen inom en och samma bransch. Praktiskt taget samtliga branscher har någon form av samarbete för att förbättra och förbilliga utbildningen inom och för branschen. Formerna för sam-arbetet varierar mycket. Branscherna engagerar sig i utbildningen dels genom de för branschen verksamma arbetsgivarförbunden, dels genom sina allmänna branschorganisationer. I många fall ordnar dessa egna kurser. I andra fall arbetar man huvudsakligen med analyser i planer och material för utbildningen men överlåter genomförandet av utbild-ningen till skolor, korrespondensinstitut etc.

2.13.2 Svenska arbctsgivareföreningcns utbildning

SAF:s utbildning bedrivs huvudsakligen av Arbetsledareinstitutet -Rationaliseringstekniska institutet (ALI-RATI), en enhet inom SAF:s utbildningsavdelning med kontor i Lidingö, Göteborg och Malmö. SAF som är den största näringslivsorganisationen med ca 24 000 delägar-företag förfogar över två internat i Lidingö (Skogshem och Wijk) samt ett i Yxtaholm med plats för 225 deltagare. En stor del av utbildningen är emellertid förlagd till andra orter.

Totala antalet kurser under år 1971 var nära 900 och antalet del-tagare är nu ca 19 000. Kurstiden varierar mellan ett par dagar och sex veckor. Kurser längre än två veckor delas i regel i flera perioder.

Prop. 1973: 54 28 Kurserna omfattar utbildning i bl. a. ledarutveckling, personaladmi-nistration, produktionsteknik, administrativ rationalisering och lönesiitt-ning och genomförs till ungefär lika delar vid internat och i företagen.

Såv;il SAF:s anslutna företag som offentliga företag och förvaltningar sänder deltagare till dessa kurser. Kurserna är i första hand avsedda för chefer på olika nivåer samt personal med arbetsuppgifter inom or-ganisation, administration-rationalisering, produktionsteknik och perso-naladministration.

Utbildningen sker dels som kurser öppna för deltagare från olika företag och dels som företagsinterna kurser. ALI-RATI hjälper också företagen med analyser av utbildningsbehov, utveckling och genomfö-rande av specialkurser, träning av företagens egna lärare etc.

De pedagogiska formerna varierar med ämnenas karaktiir och ut-bildningens mål; metodlaboratorier, intern TV, spel, diskussioner, inter-vjuer, debatter och problemlösningsövningar spelar en väsentlig roll i utbildningen.

De olika förbunden inom SAF ägnar sig främst åt utbildning inom arbetarområdet samt den mera branschspecifika utbildningen.

2.13.3 Institutet för förctagslcdning

SAF, Handelshögskoleföreningen i Stockholm, Svenska civilekonom-föreningen, Sveriges industriförbund och Svenska teknologföreningen är huvudmän för Institutet för företagslcdning (IFL) som tillkom år 1968. IFL har fyra till sex veckors kurser i företagsledning, ekonomi, marknadsföring, redovisning och finansiering samt seminarier om två till fem dagar för styrelseledamöter och verkställande direktörer. Hösten 1970 startade IFL ett sammanhängande studieprogram om ett år med internatundervisning i 16 veckor uppdelade på sex avsnitt, som skall ge kompletterande basutbildning i ekonomiska och administrativa ämnen för personer i 30-årsåldcrn med några års praktisk erfarenhet. IFL tar även emot elever från den offentliga sektorn.

2.13.4 Arbetsmarknadspartcrnas samverkan inom uthildningsomradct Flera samarbetsorgan mellan arbetsmarknadsparter t. ex. Arbets-marknadens Yrkesråd (SAF-LO), Rådet för tjänstemannautbildning inom industrin (SAF-SIF) och SAF-SALF-kommitten för arbctsledare-utbildning har till uppgifter att främja vuxenarbctsledare-utbildningen inom olika sektorer inom arbetslivet. Rådet för tjänstemannautbildning inom indu-strin (RTI) utger årligen en kursmarknadskatalog som är den mest om-fattande förteckningen över vuxenutbildningen inom tjänstemannaom-rådet. Inom arbetslivets olika samarbetsområden anordnas dessutom särskild vuxenutbildning. Utvecklingsrådet (samarbetsorgan inom

före-Prop. 1973: 54

29

tagsnämndsområdet mellan SAF-LO-TCO) bedriver t. ex. en omfattan-de kursverksamhet främst för företagsnämndsledamöter. Gemensam ut-bildning ordnas vidare bl. a. inom arbetarskyddsområdet.