• No results found

SWOT analýza – analýza silných a slabých stránek

Analýza silných a slabých stránek je pro firmu velice důležitá, už proto, že si uvědomí, v čem spočívá její konkurenceschopnost a tu dále může rozvíjet. A naopak může se zaměřit na slabé stránky a ty poté eliminovat. Důležité jsou v této metodě také hrozby, neboť je to výčet různých rizikových situací, které na podnik působí z okolí. Naproti hrozbám se nachází příležitosti, ty jsou pozitivní pro firmu a analyzují, co jí okolí může přinést.

Tabulka 5: Silné a slabé stránky podniku

Silné stránky Slabé stránky

• dlouhodobé zkušenosti firmy na trhu,

• dobré jméno firmy,

• dlouhodobá spolupráce se stálými zákazníky,

• dobře zvolené umístění sídla firmy

• neustálé inovace na trhu, kterým firma musí čelit,

Firma považuje za svou silnou stránku především dobré jméno. Jelikož je na trhu již 23 let, vytvořila si za tuto dobu dobrou pověst, a především získala cenné zkušenosti a klientelu v této oblasti. Jelikož majitel firmy splnil svůj dlouhodobý cíl, koupě budovy k podnikání, snížily se firmě také náklady na pronájem. Budovu koupili již postavenou, proto zahrnují náklady na odpisy budovy do účetnictví. Další silnou stránkou firmy je kvalifikovaný

personál, to především proto, že s několika řidiči spolupracuje již od založení podniku, proto i řidiči mají dlouhodobé zkušenosti a znalosti v nákladní přepravě.

Mezi slabé stránky podniku patří zejména velikost firmy, jelikož je podnik malý, nemůže konkurovat větším podnikům a tím ztrácí i možnosti některý zakázek. Veškeré slabé a silné stránky jsou popsány v tabulce č. 5. Firma nemůže ovlivnit okolí, a proto je jeho vliv na firmu veliký, musí reagovat na dané situace, a to se děje se zpožděním. Další slabou stránkou podniku je, že firma nikdy nezpracovala podnikatelský plán, se kterým by mohla seznámit zaměstnance. Zaměstnanci jsou tedy seznámeni pouze s aktuální situací.

Tabulka 6: Příležitosti a hrozby pro firmu

Příležitosti Hrozby

• spolupráce se zahraničními firmami,

• rozvoj nabízených služeb – autobus, pronájmy,

• spolupráce s firmami v průmyslové zóně díky umístění firmy,

• nedostatek řidičů,

• odchod řidičů za prací do zahraničí,

• lepší cenová nabídka konkurence a tím ztráta zákazníků,

• nařízení a zákony v oblasti životního prostředí,

• rostoucí cena ropy (respektive nafty)

Zdroj: vlastní zpracování

Ze SWOT analýzy vyplývá, že největší příležitostí pro firmu je spolupráce s podniky v jejím okolí, konkrétně tedy v průmyslové zóně, od které se sídlo nachází ve vzdálenosti 7 km.

V této oblasti se nachází několik subjektů podnikající v automobilovém průmyslu, což tvoří polovinu zákazníků firmy. Nachází se zde např. firma Denso, Magna, Fisher Galvanoplast atd. Další příležitostí pro podnik je rozvoj nabízených služeb, jelikož firma poskytuje osobní přepravu, mohla by tuto oblast rozšířit o další autobusy a tím zvýšit nabídku, což by se projevilo nejen v dosahovaném zisku, ale také v konkurenční výhodě.

Oproti příležitostem pak stojí hrozby, proti kterým se firma snaží bojovat, ty jsou popsány v tabulce č. 6. Největší hrozbou pro firmu, ale i pro celý tento trh je nedostatek řidičů a rostoucí cena ropy. Tyto hrozby se dají považovat za dlouhodobé a celosvětové.

Proti rostoucí ceně ropy bojuje tím, že má smluvní cenu na naftu od firmy Eurowag, která ji poskytuje karty na placení pohonných hmot, tím firma ušetří na litru nafty zhruba 1,-Kč až 1,5,-Kč, na AdBlue pak zhruba 3 Kč. S problémem nedostatků řidičů se firma snaží bojovat tím, že jim nabízí stabilní zázemí. Na základě toho, řidiči, kteří s firmou již pracují, doporučují další pracovníky. Firma má také inzerát na Seznamu (internetový prohlížeč) a spolupracuje s úřadem práce. Za každého nového přijatého řidiče z úřadu práce pak dostává příspěvek.

Zhodnocení vnějšího prostředí

Vnější prostředí firmy tedy ukazuje, jaké faktory jsou pro firmu nejdůležitější, co je hrozbou, co naopak příležitostí a v čem se tedy dále posouvat a zlepšovat. Dle PESTLE analýzy, bylo zjištěno, že je pro firmu důležité sledovat změny v legislativě a také technologické faktory, neboť doba jde v oblasti inovací neustále dopředu, existuje mnoho inovací v nákladních vozidel, ať už se jedná např. o vozidlo na vodík, na LPG, na elektromotor. Další inovace mohou být v příslušenství vozidel, jednak v pneumatikách, jednak vybavení, např. GPS, kamery apod.

Jelikož z metody 4 C a Porterova modelu 5 F vyplynulo, že velkou hrozbou je pro firmu konkurence, ať již stávající či potenciální, bylo v práci provedeno její porovnání, konkrétně v Libereckém kraji, v samostatné kapitole 3.4 Charakteristika konkurence. Z této analýzy vyplynulo, že pokud by firma učinila patřičná zlepšení, pořídila by více vozidel, zaměstnala více pracovníků a především, pokud by rozšířila podnikání o doplňkovou činnost, mohla by dosahovat mnohem větší konkurenceschopnosti, ačkoliv i v této pozici na tom není nejhůře.

SWOT analýza shrnuje příležitosti a hrozby, které plynou z vnějšího prostředí a silné slabé stránky podniku. Z této metody vyplynulo, že největší hrozbou je pro firmu nedostatek řidičů a rostoucí cena nafty a tím i rostoucí náklady na pohonné hmoty, které budou dále v práci analyzovány.

4 Vnitřní prostředí

Do vnitřního prostředí firmy se řadí různé faktory, které ovlivňují chod firmy, její postavení a strukturu. Vnitřní prostředí firmy vypovídá o kvalitě firmy, její image a identitě, popisuje zaměstnance a organizační strukturu, finanční a výrobní faktory. Jednoduše řečeno interní strategická analýza identifikuje pozici firmy pohledem do vnitřních struktur a procesů.