• No results found

§ 1 Namn och säte

Kommunalförbundets namn är Sydnärkes kommunalförbund (Förbundet).

Förbundet har sitt säte i Hallsbergs kommun, Örebro län.

§ 2 Medlemmar

Medlemmar i kommunalförbundet är Askersunds, Laxå, Lekebergs och Hallsbergs kommu-ner.

§ 3 Ändamål mm

Förbundets ändamål är att för medlemmarnas räkning ansvara för den strategiska planeringen av frågor kring avfallshantering och de uppgifter rörande insamling och behandling av avfall samt den myndighetsutövning som åligger kommunerna enligt 15 kap Miljöbalken med tillhö-rande lagstiftning, såvitt inte medlemskommun beslutar annat och överenskommelse om detta träffas med Förbundet. Kommunfullmäktige i respektive kommun ska besluta om renhåll-ningstaxa och renhållningsordning. Sådana beslut tas av respektive medlem på förslag från Förbundet.

Förbundet får också efter att medlem har beslutat det, sköta debitering, administration och kundtjänst avseende vatten och avloppsverksamheten.

Verksamheten ska utföras med iakttagande av de kommunala likställighets- och självkost-nadsprinciperna.

Förbundet ska medverka till att skapa en långsiktigt hållbar avfallshantering med utgångs-punkt från nationella, regionala och lokala miljömål.

Förbundet får tillhandahålla tjänster som har samband med verksamhetsområdet till andra än medlemmarna. Sådan verksamhet ska vila på affärsmässig grund. Verksamheten ska vara för-enlig med den kommunala kompetensen.

Förbundet får verka utanför medlemmarnas geografiska områden om det gagnar förbundets verksamhet och därmed dess medlemmar, under förutsättning att agerandet är förenligt med den kommunala kompetensen.

Förbundets verksamhet får utföras i egen regi, av förbundet hel- eller delägt bolag eller, efter upphandling, av andra utförare.

Förbundet kan, efter beslut i medlemskommunerna, komma att omfatta även annan verksam-het.

§ 4 Organisation

Förbundet är ett förbund med direktion.

§ 5 Direktionen

Direktionen ska bestå av fyra ledamöter med var sin ersättare. Varje medlem utser en ledamo-ter och en ersättare.

Ledamöter och ersättare i direktionen väljs för fyra år räknat från och med den 1 januari året efter det att val till kommunfullmäktige ägt rum i hela landet. När val av ledamöter och ersät-tare sker första gången ska valet avse tiden från och med den 1 januari 2015.

Direktionen väljer för varje mandatperiod bland sina ledamöter ordförande och en vice ordfö-rande. Posten som ordförande ska rotera mellan kommunerna i följande ordning: Askersund, Hallsberg, Laxå, Lekeberg om inte kommunerna är överens om annat. På samma sätt ska vice ordförandeposten rotera i ordningen: Hallsberg, Laxå, Lekeberg, Askersund.

För direktionen gäller reglemente enligt bilaga 1 till förbundsordningen.

§ 6 Revisorer

Förbundet ska ha fyra revisorer. Revisorerna väljs för samma mandatperiod som ledamöter och ersättare i direktionen.

Varje medlem ska utse en revisor.

Till stöd för revisionsarbetet ska revisorerna ha sakkunnigt biträde.

§ 7 Förbundschef

Direktionen får utse en förbundschef som verkställande tjänsteman.

§ 8 Initiativrätt

Ärenden i direktionen får väckas av:

 ledamot i direktionen,

 medlem genom framställan av kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen.

§ 9 Närvarorätt m.m.

Kommunstyrelsens ordförande hos medlem har närvaro- och yttranderätt i direktionen.

Därut-§ 10 Insyn och informationsskyldighet

Förbundet ska hålla sina medlemmar väl informerade om sin verksamhet. Medlemmarna ska tillhandahållas den information och tillställas de handlingar de begär. Form för och omfatt-ning av denna informationsskyldighet ska fastställas av medlemmarna i samråd med direktio-nen. Informationsskyldigheten omfattar handlingar som är allmänna och offentliga.

§ 11 Kungörelser och andra tillkännagivanden

Förbundets kungörelser, tillkännagivanden av protokollsjusteringar och övriga tillkännagi-vanden sker på förbundets anslagstavla.

Protokoll från direktionen ska tillställas medlemmarna i elektronisk form.

Kungörelse om sammanträde vid vilket budgeten fastställs ska anslås på förbundets anslags-tavla och på varje medlems anslagsanslags-tavla.

§ 12 Finansiering och andel i Förbundets samlade förmögenhet

Kommunalförbundets verksamhet skall finansieras av de taxor och avgifter för insamling och behandling av avfall som Kommunerna fastställer och Förbundet uppbär.

Förbundsmedlems andel i kommunalförbundets tillgångar och skulder ska vid varje tidpunkt bestämmas i proportion till antalet invånare respektive medlemskommun närmast föregående 1 november.

§ 13 Lån och borgen

Förbundet får ta upp lån under förutsättning att medlemskommunerna har beslutat om borgen för lånet. Förbundet får gå i borgen och teckna andra långssiktiga ansvarsförbindelser om medlemskommunerna har godkänt det.

§ 14 Budget och ekonomisk styrning

Förbundet ska upprätta förslag till budget med investerings- och finansieringsplan för den egna verksamheten för den kommande treårsperioden samt tillse att motsvarande förslag upp-rättas i hel- och majoritetsägda företag.

Förslag till budget för nästkommande budgetår och planperiod ska upprättas före utgången av juni månad. Överläggningar ska ske mellan Förbundet och företrädare för medlemskommu-nernas kommunstyrelser varvid budgetram för verksamheten skall fastställas.

Senast vid utgången av november månad skall Förbundet fastställa kommunalförbundets bud-get för nästa verksamhetsår. Taxor och avgifter för tillhandahållna tjänster och varor fastställs av respektive kommunfullmäktige senast i november månad.

 

Förbundet skall upprätta delårsrapport med utfallsprognos per den 31 juli varje år.

Förbundets bokslut ska lämnas till medlemskommunerna senast 31 januari. En preliminär årsredovisning ska lämnas till medlemskommunernas senast 20 februari. Kommunalförbun-dets fastställda årsredovisning ska lämnas till medlemskommunerna senast 15 mars.

 

§ 15 Arkivvård

Det gemensamma arkivreglementet för sydnärkekommunerna ska gälla för förbundet.

§ 16 Ersättningar

Ordförande samt vice ordförande ska ha ett fast månadsarvode. Månadsarvodet för ordföran-den ska uppgå till 2,5 % av månadsarvodet för riksdagsledamot och till vice ordföranordföran-den ska månadsarvodet uppgå till 1 % av månadsarvodet för riksdagsledamot. Utöver det fasta arvodet har ordföranden och vice ordföranden även rätt till de andra ersättningar som följer av stycke tre i denna paragraf.

De förtroendevalda revisorerna ska ha ett fast årsarvode. Årsarvodet ska uppgå till 1 % av månadsarvodet för riksdagsledamot. Utöver det fasta arvodet har de förtroendevalda reviso-rerna även rätt till de andra ersättningar som följer av stycke tre i denna paragraf.

Arvode och andra ekonomiska ersättningar till övriga förtroendevalda ska betalas enligt de regler som tillämpas för förtroendevalda i Hallsberg kommun.

Arvodena ska justeras med samma procentsats som arvodet för riksdagsledamot justeras.

§ 17 Uppsägning och utträde Förbundet är bildat för obestämd tid.

En medlem har rätt att utträda ur förbundet. Vid medlems utträde ur förbundet upphör med-lemskapet vid utgången av det tredje året efter det att uppsägningen skedde.

Vid utträde ur förbundet ska ekonomisk reglering mellan förbundet och den utträdande med-lemmen bestämmas utifrån de andelar i förbundets tillgångar och skulder (§ 12) som gäller vid ingången av det år som medlemmen utträder ur förbundet.

När en medlem utträtt ur förbundet upphör medlemmens ansvar för förbundets skulder, om inte annat överenskommits mellan Förbundet och den utträdande medlemmen.

De kvarvarande medlemmarna antar de ändringar i förbundsordningen som behövs med an-ledning av utträdet.

Likvidationen ska verkställas av direktionen i egenskap av likvidator.

Likvidationen ska genomföras på ett sådant sätt att medlemmarnas möjligheter att återta de uppgifter som överlämnats till förbundet underlättas.

När förbundet har trätt i likvidation ska dess egendom i den mån det behövs för likvidationen förvandlas till pengar genom försäljning under hand, på offentlig auktion eller på annat lämp-ligt sätt. Verksamheten får fortsätta den tid som behövs för en ändamålsenlig avveckling.

Fortgår likvidationen över kalenderårsskifte, ska årsredovisning avges som vanligt.

När direktionen fullgjort sitt uppdrag som likvidator, ska den avge en slutredovisning för sin förvaltning. Denna slutredovisning sker genom en förvaltningsberättelse som rör likvidatio-nen i sin helhet med redovisning över skiftet av behållna tillgångar. Till förvaltningsberättel-sen ska fogas redovisningshandlingar för hela likvidationen inklusive redovisning för den tid varunder verksamheten har fortsatt. Förvaltningsberättelsen och redovisningen ska granskas av kommunalförbundets revisorer, som har att inom en månad avge revisionsberättelse över slutredovisningen och förvaltningen under likvidationen.

Vid skifte av förbundets tillgångar i anledning av likvidationen ska tillgångar och skulder, inklusive den kvarvarande miljöskulden, fördelas utifrån medlemmarnas andel av det egna kapitalet vid likvidationstillfället, som framgår av slutredovisningen.

Vid skifte av förbundets behållna tillgångar i anledning av likvidationen ska tillgångar och skulder fördelas utifrån medlemmarnas andel av det egna kapitalet vid likvidationstillfället, som framgår av slutredovisningen. Kvarvarande miljöskuld ska regleras enligt den i § 14 an-givna fördelningsgrunden.

När slutredovisningen och revisionsberättelse delgivits samtliga medlemmar är förbundet upplöst.

Om det framkommer någon tillgång eller skuld för förbundet efter dess upplösning eller om talan väcks mot förbundet eller om det på annan sätt uppkommer behov av ytterligare likvida-tionsåtgärd, ska likvidationen fortsätta.

När likvidationsuppdraget fullgjorts, ska förbundsdirektionen besluta vilken av medlemmarna som ska överta vården av de handlingar som tillhör förbundets arkiv.

§ 19 Tvister

Om tvist uppkommer mellan förbundet och en eller flera medlemmar, som inte kan lösas ge-nom frivillig uppgörelse mellan parterna, ska tvisten slutligt avgöras gege-nom skiljedomsförfa-rande administrerat av Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut (SCC), varvid reg-lerna om förenklat förfarande ska tillämpas.

§ 20 Bildandet och ändringar i förbundsordningen

Förbundet är bildat när medlemmarnas fullmäktige har antagit förbundsordningen. Förbundet ansvarar för verksamheten enligt förbundsordningen från den 1 januari 2015.

Ändring eller tillägg till denna förbundsordning ska antas av direktionen och fastställas av medlemmarnas fullmäktige.

För tiden från och med bildandet till och med den 31 december 2014 ska en interimsstyrelse om 4 ledamöter och 4 ersättare utses. Varje kommun ska utse en ledamot och en ersättare till interimsstyrelsen.

Samarbetsavtal för

Sydnärkes kommunalförbund

1. Bakgrund

Askersunds, Hallsbergs, Laxå och Lekebergs kommuner har tillsammans utrett frågan om ett samarbete om avfallsfrågor.

I en skriftlig rapport av den 16 december 2013 klargörs, på uppdrag av Sydnärkegruppen, förut-sättningarna för och konsekvenserna av att bilda ett kommunalförbund med ansvar för avfalls-hanteringen i kommunerna. Med rapporten som grund har ett fortsatt utredningsarbete genom-förts, vilket lett fram till flera rapporter, förbundsordning och detta samarbetsavtal.

Förbundsordningen reglerar formerna för samverkan samtidigt som den säkerställer att det finns en möjlighet för medlemskommunerna att överföra hela eller delar av nuvarande verksamhet till kommunalförbundet.

Mot bakgrund av ovanstående har undertecknade kommuner, nedan kallade Kommunerna, enats om följande.

2. Utveckling av verksamheten

Kraven på ett resurseffektivare samhälle gör att behovet av helhetssyn och samverkan mellan kommuner ökar för att kunna fortsätta utveckla en miljömässigt och kostnadseffektiv avfallshan-tering som är långsiktigt hållbar.

Mot bakgrund av de framtida utmaningarna är målsättningen med Kommunernas samverkan inom avfallsområdet att möjliggöra att Kommunerna på sikt ska ha en gemensam renhållnings-ordning och avfallstaxa och en effektiv samrenhållnings-ordning av hela avfallsverksamheten i regionen. Där-för kommer Kommunerna att vara beredda att vid behov besluta om justering av Där- förbundsord-ningen.

3. Bildande av kommunalförbund

Kommunerna förbinder sig att samverka inom avfallsområdet genom att för ändamålet bilda ett kommunalförbund, Sydnärkes kommunalförbund, nedan kallat Förbundet.

Förbundet ska inleda sin verksamhet den 1 januari 2015. För Förbundet ska inledningsvis gälla bifogad förbundsordning (bilaga 1).

4. Förbundets ändamål m m

Förbundets ändamål framgår av förbundsordningens § 3.

Kommunerna är överens om att ytterligare ansvarsområden kan komma att överlämnas till För-bundet.

5. Finansiering och taxor

Hur förbundets verksamhet ska finansieras framgår av förbundsordningen.

6. Upptagande av lån och ingående av borgensförbindelser

Frågorna regleras i förbundsordningen.

7. Förbindelse att lämna avfall till Förbundet

Kommunerna förbinder sig att lämna allt avfall som omfattas av det kommunala renhållningsan-svaret enligt 15 kap Miljöbalken till Förbundet.

8. Kommunal avfallsplanering

Kommunerna har den grundläggande skyldigheten att genomföra kommunal avfallsplanering enligt 15 kap 11 § Miljöbalken. Kommunerna och Förbundet ska verka för att samordna denna planering, så att förutsättningar skapas för en långsiktigt hållbar avfallshantering i Kommunerna.

Målet är att Kommunerna ska ha en gemensam renhållningsordning och gemensam avfallstaxa.

9. Överföring av tillgångar från Kommunerna till Förbundet

Samtliga tillgångar enligt bilaga, ska vid bildandet av Förbundet övergå från Kommunerna till Förbundet. Förbundet ska köpa tillgångarna till ett pris som motsvarar bokfört värde den 1 januari 2015. För genomförandet av detta utställs revers av säljaren på samma belopp. Denna amorteras sedan i enlighet med planmässig avskrivning på den aktuella tillgången.

10. Hyra av lokaler och anläggningar

Förbundet ska av Kommunerna ha möjlighet att hyra de anläggningar och lokaler som idag an-vänds i renhållningsverksamheten, och som kommer att behövas i Förbundets verksamhet.

11. Övertagande av avtal och andra förbindelser

Förbundet ska från Kommunerna överta de avtal och överenskommelser som rör den verksamhet som Förbundet övertar från Kommunerna.

För personal, som med anledning av detta avtal övergår från anställning hos berörda kommuner eller andra samarbetsorganisationer till Förbundet, ska den frånträdande arbetsgivaren efter över-gången stå för pensionsrätter som intjänats fram till överöver-gången. Kommunerna och Förbundet ska upprätta en gemensam förteckning över berörd personal.

14. Skulder med anknytning till övertagen personal

Förbundet övertar semesterlöneskuld och övertidsskuld inklusive personalomkostnader per över-gångsdatumet för personal som övergår till Förbundet.

Parterna upprättar ett separat tillägg till detta avtal som överenskommelse när skuldernas storlek bokföringsmässigt kan fastställas. Den frånträdande arbetsgivaren överför därefter motsvarande belopp till Förbundet.

15. Skulder och fordringar med anledning av övertagande av verksamhet

Kommun som till Förbundet överlåter hela avfallsverksamheten inom det kommunala renhåll-ningsansvaret enligt 15 kap Miljöbalken ska senast en månad efter att årsredovisningen för över-låtelseåret fastställts av kommunfullmäktige i berörd kommun reglera eventuella skulder och fordringar inom den kommunala renhållningsverksamheten. Motsvarande gäller i förekommande fall mellan annan kommunal samarbetsorganisation och Förbundet.

Resultatutjämningsfonder (värde per den 31 december 2014) avseende den verksamhet som övergår till Förbundet från respektive avfallskollektiv, ska övergå till Förbundet.

Förbundet övertar varken ekonomiskt ansvar eller verksamhetsansvar för de nedlagda deponier som finns i Kommunerna.

16. Avtalets giltighet

Detta avtal gäller så snart det godkänts av respektive Kommuns kommunfullmäktige och gäller tillsvidare.

17. Tvist

Om tvist uppkommer mellan förbundet och en eller flera medlemmar, som inte kan lösas genom frivillig uppgörelse mellan parterna, ska tvisten slutligt avgöras genom skiljedomsförfarande ad-ministrerat av Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut (SCC), varvid reglerna om för-enklat förfarande ska tillämpas.

Anläggningstillgångar som ska övergå till avfallsförbundet samt dess värden

LEKEBERG ASKERSUND HALLSBERG LAXÅ SUMMA KOMMENTAR

Citroen Belingo SHP083 0

Sopbil WZW247 0

Container ÅVC 0

Sopkärl 0

Scania p270db4x2mnb 0

VW Transporter med kapell 277 361,54 277 361,54

Fordonsdatorer avfall 0

Identifiering sopkärl 286 005,41 286 005,41

Lastmaskin L60f 895 830,72 895 830,72

Sopbil Scania P230DB XHY953 332 043,33 332 043,33

Byggnader/tekn anl ÅVC Mosjön 0

Reanault Kangoo Express 1,4, SHT936 0

Inventarier (containrar mm ÅVC) 0

2 st lastväxlarcontainrar 20 m3 - trädgårdsavfallsmottagning 68 200,00 68 200,00

Redskap till lastmaskin Ljungby L15 87 100,00 87 100,00

Sopkärl (ägs av Sydnärke Renhållnings AB) 0 0

Lastmaskin Ljungby L15, TAO034- leasing maskin 0 Leasing övergår till förbundet

Svets 0

Svetshjälm 0

Gasoltub 0

Lövblås 0

Säckkärra 0

Dator 0

Bilaga 4

Related documents