• No results found

Systém kontroly plnění plánů

In document Systém řízení výroby podniku (Page 108-116)

7.3 Systém řízení výroby

7.3.10 Systém kontroly plnění plánů

Na základě informací z výroby a výkazů práce bude k dispozici dostatek informac í pro kontrolu plnění plánů. Předmětem kontroly je hlavně porovnání skutečné a plánované výroby, skutečného a plánovaného času výroby a zmetkovitost. S pomocí rovnice 1.1 lze také snadno vypočítat efektivitu výroby.

Zvýšenou pozornost musí vrcholový management věnovat nově zavedeným postupům plánování. Ze začátku bude potřeba pravidelně porovnávat, zda systém plánování skutečně funguje, zda jsou plány skutečně realizovatelné a zda zaměstnanci rozumí novým postupům.

V případě jakýchkoliv problémů musí management společnosti pružně reagovat a okamžitě hledat příčiny jejich vzniku. Je možné, že v průběhu zavádění nových postupů vyplyno u

na povrch určité nedostatky. S postupem času však dojde ke zdokonalení systému a odstranění většiny nedostatků.

7.4 Soubor doporučení pro firmu

Na základě poznatků rozebraných v rámci kapitol 6 a 7 lze vytvořit seznam hlavníc h obecných doporučení pro zkoumanou společnost KOVO-LEMINI, s. r. o. V první řadě by firma měla v blízké době začít aktivně podnikat nápravná opatření k problematick ým okruhům, neboť současný stav výroby může snadno vyústit ve vážnou újmu v podobě ztráty zákazníků. V krajním případě by situace mohla dospět až k ukončení podnikatelské činnosti.

Zavedením nových zaměstnaneckých norem a měsíčních výkazů práce manage me nt získá lepší kontrolu nad svými pracovníky a prostřednictvím pozitivní i negativní motivace bude schopný regulovat efektivitu faktoru práce. Lze předpokládat, že nový systém odměňování zaměstnanců vyvolá určitý růst mzdových nákladů. Ten by však měl být vykompenzován efektivnějším využitím výrobních kapacit, resp. schopností vyřídit více objednávek za stejný čas. Z analýzy současného stavu dále vyplývá, že v blízké době lze začít uvažovat o přijetí dalšího pracovníka do výroby na pracoviště D2.

Prostřednictvím využití vypočítaných časových norem (vycházejícího z rozděle ní produktového portfolia) pro plánování výroby firma zvládne uspořádat dílčí výrobní činnosti tak, aby minimalizovala náklady, redukovala nežádoucí prostoje a zvýšila efektivitu výroby. V kombinaci s plánováním vycházejícím z metody MRP II (nástroj CRP) bude schopná vypočítat vytíženost výrobních kapacit v jednotlivých KT a včas podnikat nápravná opatření pro zmírnění fluktuací. Pro zlepšení procesu plánování je také vhodné využít metody Ganttových diagramů, která si pravděpodobně vyžádá dokoupe ní specializovaného softwaru, a systému přidělování priorit zákazníkům.

Na základě zjištěných problematických okruhů a navrhovaných řešení lze z dlouhodobého hlediska uvažovat o nákupu profesionálního modulu k účetnímu programu Pohoda pro plánování a řízení výroby. V úvahu přicházejí moduly jako například Productoo Logistika, plus Produce, AROP, PVM – výrobní modul či FACTORIFY. Bližš í informace k nabídce jsou dostupné na URL adrese http://www.pohodaplus.cz/vyroba.aspx.

8 Předpokládané přínosy optimalizace

Vzhledem k zaměření této diplomové práce nelze přesně matematicky vyčíslit očekávané přínosy. Z tohoto důvodu byly vyjádřeny na základě odborného odhadu ve spolupráci s jednatelem společnosti, panem Leošem Pavlatou. Účinnost opatření lze s jistotou vyjádřit až s určitým časovým odstupem.

Podle znalostí a zkušeností pana Pavlaty, by veškerá navrhovaná opatření měla být účinná a hlavně realizovatelná. Jejich implementací do vnitropodnikových procesů společnosti se očekávají následující přínosy:

růst efektivity minimálně o 20 %,

růst počtu zaměstnanců o minimálně 16,67 %,

snížení současného přetlaku ve výrobě,

zlepšení systému plánování výroby,

přechod k účtování o zásobách způsobem A,

optimalizace mzdové evidence,

rychlejší vyřizování objednávek,

dodržování termínového plánu,

růst spokojenosti zákazníků,

růst spokojenosti vlastních pracovníků,

rozvoj vnitropodnikové kultury,

zlepšení možností statistického zkoumání výroby,

prohloubení znalostí o vlastním výrobním procesu,

zlepšení způsobu plánování zásob,

zlepšení předávání informací v rámci podniku,

vytvoření podmínek pro neustálé zlepšování procesů,

upevnění pozice na trhu a dobré pověsti společnosti.

Závěr

Při tvorbě této diplomové práce autor usiloval především o logickou návaznost jednotlivýc h kapitol. Struktura práce je totiž založena na principu postupného rozvíjení myšlenek za účelem tvorby uceleného pohledu na zkoumanou problematiku. Text začíná rešeršní částí vytvořenou na základě informací dostupných z odborných publikací a plynule se pak přesouvá k praktické části.

Předmětem zkoumání praktické části byla oblast plánování a řízení výroby podniku ve společnosti KOVO-LEMINI, s. r. o. včetně vybraných okruhů finančního účetnict ví (účtování o zásobách a mzdová evidence). V rámci optimalizace vnitropodnikových procesů si autor stanovil za cíl vytvořit nový komplexní přístup k těmto výše jmenovaným oblastem.

Za sekundární cíl lze považovat předání souboru doporučení managementu společnosti za účelem jejich implementace v praxi. Ve výsledku by tyto metody měly firmě pomoci redukovat nežádoucí prostoje a zvýšit efektivitu na celopodnikové úrovni.

Teoretická východiska zpracovaná v kapitolách 1−4 sloužila jako výchozí podklad pro zpracování praktické části textu a byla nezbytná pro pochopení problematiky v širším kontextu. Informace potřebné k analýze současné situace v podniku pak poskytl jednatel společnosti a konzultant práce Leoš Pavlata. Pan Pavlata se aktivně podílel na tvorbě praktické části textu jako odborný poradce. Svým konstruktivním pohledem na celou záležitost pomohl eliminovat nesprávné myšlenky, a naopak přispěl k rozvoji těch správných.

V rámci praktické části diplomové práce byla provedena důkladná analýza problému pojmenovaného jako neplnění termínových plánů společnosti, která pomohla identifikovat hlavní příčiny jeho vzniku. Příčiny lze obecně rozdělit do tří hlavních okruhů, jmenovitě: absence zaměstnaneckých norem, nevhodně stanovené časové normy výrobků a nestandardizované postupy řízení výroby. Právě tyto okruhy jsou původem nežádoucích pracovních prostojů vedoucích ke vzniku přetlaku ve výrobě a následnému zpoždění v procesu vyřizování objednávek zákazníků.

Na základě cíle vytyčeného v prvopočátcích psaní práce autor za soustavné komunikace s managementem společnosti vytvořil soubor opatření vedoucích k eliminaci výše vyjmenovaných problematických okruhů. Ve své podstatě tak vznikla nová filozofie říze ní výroby přizpůsobená „na míru“ společnosti KOVO-LEMINI, s. r. o.

Výstup práce byl představen jednateli společnosti, který jej zhodnotil jako zcela vyhovující a proveditelný. Autor diplomové práce tak považuje stanovený cíl ve všech

ohledech za splněný. Zároveň zastává názor, že zavedením navrhovaných postupů lze docílit harmonizace interních procesů a minimálně 20% růstu produktivity výroby.

Z dlouhodobého hlediska tak firma bude schopná objednávky vyřizovat rychlej i a spolehlivěji. Zároveň může dále uvažovat o investicích do kapitálové výstavby či o zvýšení počtu zaměstnanců. Ve finále tak lze docílit lepšího postavení v tržním prostředí a posílení image společnosti v očích svých zákazníků.

Soupis bibliografických citací

Co je to technická norma?, 2018. ÚNMZ [online]. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví [cit. 2018-02-15]. Dostupné z: http://www.unmz.cz/urad/co-je-to-technicka-norma-.

DMAIC - cyklus zlepšování (Improvement Cycle), ©2011–2016. Sociální síť pro business - ManagementMania.com [online]. Plzeň: MANAGEMENTMANIA.COM [cit. 2018-01-08].

Dostupné z: https://managementmania.com/cs/cyklus-zlepsovani.

DREXL, Andreas a Alf KIMMS, 2013. Beyond Manufacturing Resource Planning: Advanced Models and Methods for Production Planning. 1st ed. Berlin: Springer-Verlag Berlin Heidelberg.

ISBN 978-3-642-08393-8.

Exponenciální rozdělení: Ex(λ), 2016. Statistika a pravděpodobnost | Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity [online]. Brno: Masarykova univerzita [cit. 2018-02-09]. Dostupné z:

https://is.muni.cz/do/rect/el/estud/prif/ps15/statistika/web/pages/exponencialni.html.

GROS, Ivan, 2009. Matematické modely pro manažerské rozhodování. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická. ISBN 978-80-7080-709-5.

HOŘEJŠÍ, Bronislava, 2010. Mikroekonomie. 5., aktualiz. vyd. Praha: Management Press. ISBN 978-80-7261-218-5.

Hydrantové systémy, 2015. Hydrantové systémy, plechové skříně a hasicí technika || KOVO-LEMINI, s.r.o. [online]. Hrádek nad Nisou: KOVO-LEMINI [cit. 2018-02-15]. Dostupné z:

http://kovo-lemini.cz/typ-produktu/hydrantove-systemy/.

Informace: co je Informace, ©2011–2016. Sociální síť pro business - ManagementMania.com [online]. Wilmington: MANAGEMENTMANIA.COM [cit. 2017-11-10]. Dostupné z:

https://managementmania.com/cs/informace.

Ishikawův diagram: Co je Ishikawův diagram, ©2011–2016. Sociální síť pro business - ManagementMania.com [online]. Wilmington: MANAGEMENTMANIA.COM [cit. 2018-04-08].

Dostupné z: https://managementmania.com/cs/ishikawuv-diagram.

JABLONSKÝ, Josef, 2007. Operační výzkum: kvantitativní modely pro ekonomické rozhodování. 3.

vyd. Praha: Professional Publishing. ISBN 978-80-86946-44-3.

KANBAN: Co je KANBAN, 2016. Sociální síť pro business - ManagementMania.com [online].

Plzeň: MANAGEMENTMANIA.COM [cit. 2018-01-07]. Dostupné z:

https://managementmania.com/cs/kanban.

KEŘKOVSKÝ, Miloslav a Ondřej VALSA, 2012. Moderní přístupy k řízení výroby. 3., dopl. vyd.

V Praze: C.H. Beck. C.H. Beck pro praxi. ISBN 978-80-7179-319-9.

KISLINGEROVÁ, Eva, 2018. Podnikatel jako tanečník v dešti. IDNES.cz: S námi víte víc [online].

Praha: MAFRA [cit. 2018-04-14]. Dostupné z:

https://kislingerova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=602037.

Kovovýroba, 2015. Hydrantové systémy, plechové skříně a hasicí technika || KOVO-LEMINI, s.r.o.

[online]. Hrádek nad Nisou: KOVO-LEMINI [cit. 2018-02-14]. Dostupné z: http://kovo-lemini.cz/kovovyroba/.

LEXIKON METOD PRŮMYSLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ: Just in Time & Just in Sequence, 2018.

CIE-Group | průmyslové inženýrství | vzdělávání | lidské zdroje [online]. Plzeň: CIE [cit. 2018-01-07]. Dostupné z: http://www.cie-group.cz/lexikon-metod-pi/metody/jit/.

Make or Buy: Strategie pořizování., 2012. Firemní vzdelávaní, Inovace, Strategický rozvoj, Výrobní manažment, Optimalizáce výroby, Soft skills - IPA Czech [online]. Český Těšín: IPA Czech [cit.

2018-01-07]. Dostupné z: https://www.ipaczech.cz/cz/ipa-slovnik/make-or-buy.

MIG/MAG (CO2), 2018. Automig - internetový magazín [online]. Teplice: Migatronic CZ [cit. 2018-02-15]. Dostupné z: http://automig.cz/o-svarovani/metody/migmag-co2/.

MULAČOVÁ, Věra a Petr MULAČ, 2013. Obchodní podnikání ve 21. století. 1. vyd. Praha: Grada.

Finanční řízení. ISBN 8024747804.

Mzdy a náklady práce, 2018. Český statistický úřad [online]. Praha: Český statistický úřad [cit. 2018-04-14]. Dostupné z: https://www.czso.cz/csu/czso/prace_a_mzdy_prace.

Normální rozdělení (Gaussovo): N (μ,σ2), 2016. Statistika a pravděpodobnost | Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity [online]. Brno: Masarykova univerzita [cit. 2018-04-06]. Dostupné z:

https://is.muni.cz/do/rect/el/estud/prif/ps15/statistika/web/pages/normalni-gaussovo.html.

O společnosti, 2015. Hydrantové systémy, plechové skříně a hasicí technika || KOVO-LEMINI, s.r.o.

[online]. Hrádek nad Nisou: KOVO-LEMINI [cit. 2018-02-13]. Dostupné z: http://kovo-lemini.cz/o-spolecnosti/.

PIETERS, Reinder a Oliver NTENJE, 2012. Logistics: a practical approach. 3th ed. Arnhem:

MBES. ISBN 9789078438137.

PLEVNÝ, Miroslav a Miroslav ŽIŽKA, 2005. Modelování a optimalizace v manažerském rozhodování. 1. vyd. V Plzni: Západočeská univerzita. ISBN 80-7043-435-x.

Poissonovo rozdělení: Po(λ), 2016. Statistika a pravděpodobnost | Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity [online]. Brno: Masarykova univerzita [cit. 2018-02-09]. Dostupné z:

https://is.muni.cz/do/rect/el/estud/prif/ps15/statistika/web/pages/poissonovo-rozd.html.

Požární skříně, 2015. Hydrantové systémy, plechové skříně a hasicí technika || KOVO-LEMINI, s.r.o.

[online]. Hrádek nad Nisou: KOVO-LEMINI [cit. 2018-02-15]. Dostupné z: http://kovo-lemini.cz/typ-produktu/pozarni-skrine/.

Práškové lakování, 2015. Hydrantové systémy, plechové skříně a hasicí technika || KOVO-LEMINI, s.r.o. [online]. Hrádek nad Nisou: KOVO-LEMINI [cit. 2018-02-14]. Dostupné z: http://kovo-lemini.cz/praskove_lakovani/.

SIXTA, Josef a Václav MAČÁT, 2005. Logistika: teorie a praxe. Vyd. 1. Brno: CP Books. Business books (CP Books). ISBN 80-251-0573-3.

SIXTA, Josef a Miroslav ŽIŽKA, 2009. Logistika: metody používané pro řešení logistických projektů. Vyd. 1. Brno: Computer Press. Praxe manažera (Computer Press). ISBN 978-80-251-2563-2.

SYNEK, Miloslav, 2011. Manažerská ekonomika. 5., aktualiz. a dopl. vyd. Praha: Grada. Expert (Grada). ISBN 978-80-247-3494-1.

TOMEK, Gustav a Věra VÁVROVÁ, 2007. Řízení výroby a nákupu. 1. vyd. Praha: Grada. Expert (Grada). ISBN 978-80-247-1479-0.

TOMEK, Gustav a Věra VÁVROVÁ, 2009. Operační, provozní či operativní management výroby.

E+M Ekonomie a Management. 12(4), 4653, 8 s. ISSN 1212-3609. Dostupné také z:

https://search.proquest.com/docview/195459100/citation/4349324F01EC400DPQ/1?accountid=17 116.

TOMEK, Gustav a Věra VÁVROVÁ, 2014. Integrované řízení výroby: od operativního řízení výroby k dodavatelskému řetězci. 1. vyd. Praha: Grada. Expert (Grada). ISBN 978-80-247-4486-5.

TOOMEY, John, 2013. MRP II: Planning for Manufacturing Excellence. 2nd ed. Boston: Springer Science & Business Media. ISBN 9781461368465.

Tržní hodnota firmy: Co je Tržní hodnota firmy, ©2011–2016. Sociální síť pro business - ManagementMania.com [online]. Wilmington: MANAGEMENTMANIA.COM [cit. 2018-04-04].

Dostupné z: https://managementmania.com/cs/trzni-hodnota-firmy.

Úvod, 2015. Hydrantové systémy, plechové skříně a hasicí technika || KOVO-LEMINI, s.r.o.

[online]. Hrádek nad Nisou: KOVO-LEMINI [cit. 2018-02-13]. Dostupné z: http://kovo-lemini.cz/.

Úzké hrdlo (Bottleneck): Co je Úzké hrdlo (Bottleneck), 2016. Sociální síť pro business - ManagementMania.com [online]. Plzeň: MANAGEMENTMANIA.COM [cit. 2018-04-25].

Dostupné z: https://managementmania.com/cs/uzke-hrdlo.

VÁCHAL, Jan a Marek VOCHOZKA, 2013. Podnikové řízení. 1. vyd. Praha: Grada. Finanční řízení.

ISBN 978-80-247-4642-5.

VOCHOZKA, Marek a Petr MULAČ, 2012. Podniková ekonomika. 1. vyd. Praha: Grada. Finanční řízení. ISBN 978-80-247-4372-1.

Výpis z obchodního rejstříku: KOVO-LEMINI, s.r.o., C 29942 vedená u Krajského soudu v Ústí nad Labem, ©2012–2015. Veřejný rejstřík a Sbírka listin - Ministerstvo spravedlnosti České republiky [online]. Praha: Ministerstvo spravedlnosti České republiky [cit. 2018-02-13]. Dostupné z:

https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=41159&typ=PLATNY.

Vzorkovnice RAL, 2018. CECHMAL - Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR [online]. Praha: Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR [cit. 2018-02-14]. Dostupné z:

http://www.cechmal.cz/index.php?menuID=92.

WIGHT, Oliver, 1995. Manufacturing Resource Planning: MRP II: Unlocking America's Productivity Potential. 2nd ed. Hoboken: John Wiley & Sons. ISBN 0-471-13274-8.

In document Systém řízení výroby podniku (Page 108-116)

Related documents