• No results found

Syst´ em RIS a jeho architektura

uˇcely ˇreˇsen´ı ´uloh neposkytuje ˇz´adn´e relevantn´ı informace. Jeho pouˇzit´ı je zejm´ena pro organizaci uzlov´ych bod˚u.

Jedn´ım z v´ystup˚u zm´ınˇen´eho magistersk´eho projektu (viz [1]) byl jazyk popisuj´ıc´ı schema s´ıtˇe a jeho prvky. Byl vytvoˇren v jazyce XML, kter´y i pˇres svoj´ı koˇsatˇejˇs´ı strukturu velmi pˇresnˇe vyjadˇruje vztah jednotliv´ych prvk˚u a jejich atribut˚u. Pr´avˇe z takto popsan´eho schematu soustavy bude d´ale moˇzn´e vych´azet pˇri n´avrhu zm´ınˇen´e platformy.

2.2 Syst´ em RIS a jeho architektura

R´ıd´ıc´ı syst´ˇ em RIS – SCADA/EMS vytvoˇrila spoleˇcnost ELEKTROSYSTEM, a.s.

(viz [2]). Jedn´a se o komerˇcn´ı produkt, kter´y je navrˇzen pˇredevˇs´ım pro distribuˇcn´ı spoleˇcnosti s potˇrebou ˇr´ızen´ı jejich distribuˇcn´ı s´ıtˇe. Obsahuje mnoho funkcionalit a komponent, mezi kter´ymi je napˇr. editor schematu soustavy, kter´y umoˇzˇnuje vytv´aˇret i editovat soustavy. Dalˇs´ı jeho komponenty pak ˇreˇs´ı estimaci chodu s´ıtˇe, kontingenˇcn´ı anal´yzu, chod s´ıtˇe, v´ypoˇcty zkrat˚u, v´ypoˇcty topologie, ale i samotn´e ˇr´ızen´ı sbˇeru dat z energetick´ych objekt˚u. Nab´ız´ı tak´e funkcionalitu dispeˇcersk´eho ˇr´ızen´ı zvolen´e s´ıtˇe. Syst´em se skl´ad´a z nˇekolika hlavn´ıch ˇc´ast´ı, kter´e jsou zachyceny na obr´azku 2.1. Kaˇzd´a jednotliv´a ˇc´ast mus´ı b´yt ve funkˇcn´ım syst´emu zastoupena nejm´enˇe jednou instanc´ı, coˇz je na uveden´em obr´azku vyj´adˇreno symbolicky jako 1:N. Patˇr´ı mezi nˇe:

• datov´e servery (DS), kter´e zajiˇst’uj´ı chod syst´emu,

• servery vzd´alen´ych uˇzivatel˚u (VU), kter´e zajiˇst’uj´ı vzd´alen´e pˇripojen´ı do pod-nikov´e s´ıtˇe,

• telemetrick´e servery (TS), jejichˇz hlavn´ı n´apln´ı je sbˇer dat ze vzd´alen´ych ob-jekt˚u,

• servery vyˇsˇs´ıch energetick´ych funkc´ı (ES), kter´e realizuj´ı numerick´e v´ypoˇcty vyˇsˇs´ıch funkc´ı,

• uˇzivatelsk´e stanice (US), pomoc´ı kter´ych lze syst´em obsluhovat.

Z obr´azku 2.1 je d´ale patrn´e, ˇze cel´y tento syst´em pouˇz´ıv´a pro komunikaci TCP/IP protokol. Vzhledem k potˇrebˇe spojen´ı objekt˚u, kter´e jsou r˚uznˇe geograficky um´ıstˇen´e, se pro ´uˇcely spojen´ı pouˇz´ıvaj´ı r˚uzn´e technologie od dedikovan´ych okruh˚u poˇc´ınaje aˇz po VPN pˇripojen´ı. To zajist´ı, ˇze veˇsker´e objekty, kter´e podl´ehaj´ı vzd´alen´emu ˇr´ızen´ı, vytv´aˇr´ı v distribuˇcn´ı oblasti (V´ychodn´ı ˇCechy) priv´atn´ı, tzv. podnikovou, s´ıt’. Ta je pak d´ale spojena s ostatn´ımi distribuˇcn´ımi s´ıtˇemi v r´amci distributora.

Z dokumentace t´eˇz vypl´yv´a, ˇze syst´em RIS nen´ı multiplatformn´ı. Pˇrev´aˇzn´a vˇetˇsina server˚u je provozov´ana na operaˇcn´ım syst´emu Linux. Existuj´ı d´ılˇc´ı programy, kter´e jsou spustiteln´e pouze pod operaˇcn´ım syst´emem Windows. Vzhledem k tomu, ˇze se jedn´a pr´avˇe o stˇeˇzejn´ı j´adro cel´eho syst´emu, bez kter´eho se ˇz´adn´a z uˇzivatelsk´ych stanicic neobejde, je nam´ıstˇe konstatov´an´ı on´e nemultiplatformosti. V´yjimkou jsou pak uˇzivatelsk´e stanice ve formˇe desktopov´ych aplikac´ı, kter´e by mˇely fungovat, jak na operaˇcn´ım syst´emu Linux, tak i Windows.

Obr´azek 2.1: Architektura syst´emu RIS

3 N´ avrh platformy

Platforma je definov´ana jako prostˇred´ı po str´ance hardwarov´e i softwarov´e, kter´e umoˇzˇnuje bezprobl´emov´y chod aplikac´ı na n´ı provozovan´ych. Nen´ı bez zaj´ımavosti, ˇze v dneˇsn´ı praxi se zejm´ena pro komplexnˇejˇs´ı aplikace ˇci ´ulohy toto slovo vyskytuje pomˇernˇe ˇcasto. Mnohdy je totiˇz potˇreba sladit ˇcinnost v´ıce aplikac´ı, kter´e by mˇely pr´avˇe poskytovat urˇcit´e bˇehov´e prostˇred´ı. A t´ım jsme se dostali zp´atky ke slovu platforma. Je moˇzn´a ambici´ozn´ı toto slovo pouˇz´ıvat. Zvl´aˇstˇe v kontextu diplomov´e pr´ace a za podm´ınek ve kter´ych vznikala. Nicm´enˇe pr´avˇe toto slovo nejl´epe vystihuje pˇresnˇe tu mnoˇzinu aplikac´ı, funkˇcnosti, n´apad˚u a ˇreˇsen´ı, kter´ymi se diplomov´a pr´ace d´ale zab´yv´a.

3.1 Poˇ zadavky na funkˇ cnost

Mezi z´akladn´ı poˇzadavky na funkcionalitu platformy, kter´e samozˇrejmˇe vych´azej´ı z re´aln´e potˇreby a konzultac´ı, jsou zaˇrazeny n´asleduj´ıc´ı.

1. Navrhnout a vytvoˇrit jako volnˇe ˇsiˇriteln´y software a vyuˇz´ıt volnˇe dostupn´e technologie (i z hlediska pˇr´ıpadn´eho budouc´ıho komerˇcn´ıho vyuˇzit´ı).

2. V pˇr´ıpadˇe vhodnosti pouˇz´ıt webov´e technologie.

3. Vˇsechny aplikace v r´amci platformy vytvoˇrit jiˇz od poˇc´atku s distribuovanou architekturou tak, aby byly dobˇre ˇsk´alovateln´e. Kl´ast d˚uraz na multiplatformn´ı ˇreˇsen´ı.

4. Identity uˇzivatel˚u spravovat centr´alnˇe spolu s jejich pˇr´ıstupov´ymi ´udaji vˇcetnˇe moˇznosti vytv´aˇren´ı ´uˇcelov´ych pˇr´ıstupov´ych ´udaj˚u ke konkr´etn´ım aplikac´ım.

5. Prov´adˇet autentizaci a autorizaci prostˇrednictv´ım centr´aln´ıho pˇr´ıstupov´eho bodu. Zde kl´ast d˚uraz na ochranu pˇr´ıstupov´ych ´udaj˚u a jejich sdˇelov´an´ı pouze d˚uvˇeryhodn´e autentizaˇcn´ı stranˇe.

6. Vyˇzadovat pˇr´ıstupov´e opr´avnˇen´ı k pˇr´ıstupu do schematu s´ıtˇe a k zad´av´an´ı v´ypoˇcetn´ı ´ulohy vytvoˇren´e nad zvolen´ym schematem. ˇZ´adn´e dalˇs´ı omezen´ı pˇr´ıstupu k jednotliv´ym aplikac´ım ˇci jejich ˇc´astem nen´ı poˇzadov´ano.

7. Vytvoˇrit editor schematu s´ıtˇe s moˇznost´ı editace prvk˚u, grafick´e vizualizace schematu a zad´av´an´ı v´ypoˇcetn´ıch ´uloh. Jin´e poˇzadavky na jeho UI nejsou.

Nicm´enˇe je nutn´e pˇri jeho n´avrhu br´at v potaz pˇrehlednost a srozumitelnost pro koncov´eho uˇzivatele.

8. V pˇr´ıpadˇe pouˇzit´ı webov´ych technologi´ı jako UI vˇzdy kl´ast d˚uraz na responzivn´ı design.

9. Prov´est import dat ze syst´emu RIS. Nen´ı jej tˇreba integrovat do editoru, postaˇc´ı spouˇstˇen´ı z termin´alu a n´asledn´y import proveden´y z pˇred´avac´ıho form´atu. Uvaˇzovat moˇzn´e budouc´ı rozˇs´ıˇren´ı v implementaci jin´eho form´atu.

10. Implementovat v´ypoˇcetn´ı ´ulohu ust´alen´eho chodu s´ıtˇe.

Related documents