• No results found

Barn- och utbildningsnämnden tar del av rapporten och lägger den till handlingarna.

Vidare beslutar nämnden att en återrapport ska lämnas till nämnden under hösten 2017 om hur man konkret arbetar med kränkningarna på förskolor och skolor.

Ärendet

Enligt årshjulet i det systematiska kvalitetsarbetet görs en rapport om hur arbetet mot diskriminering och kränkande behandling genomförts under läsåret.

Beslutsunderlag

Rapport daterad 2017-04-27.

Tidigare beslut

Ärendet behandlas årligen under maj enligt årshjulet för det systematiska kvalitetsarbetet.

Bakgrund och syfte

Rapporten är en del i huvudmannens systematiska kvalitetsarbete som krävs enligt skollagen.

Den redovisar delar av den enkät gällande trivsel och kränkande behandling som besvarats av elever från förskoleklass till årkurs 9 i grundskolan. Enkätmaterialet är bl a underlag för kommande arbete för att ta fram planer mot diskriminering och kränkande behandling för läsåret 2017/2018. Dessutom finns statistik över antalet rapporterade kränkningar under innevarande läsår och kontroll av att det finns upprättade planer för diskriminering och kränkande behandling i förskolor och skolor för läsåret 2016/2017.

Barn- och utbildningsförvaltningens yttrande

Planer mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2016/2017 Förskolan

Samtliga av kommunens 15 förskolor har haft aktuella planer mot diskriminering och kränkande behandling under hela läsåret 2016/2017. Vilket jämföras mot förra året då 14 förskolor hade aktuella likabehandlingsplaner under både höstterminen 2016 och vårterminen 2017.

Alla utom en förskola har nu gällande planer som är upprättade utifrån den mall som

beslutats. Den mall som beslutats att använda är den mall som diskrimineringsombudsmannen tagit fram.

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 52

Forts § 71

Arbetet med att skapa ny likabehandlingsplaner för varje år har förskolorna kommit långt med. Det som ses som utvecklingsområden är analysen av hur de aktiviteter som är genomförda har gett för resultat, det vill säga vilka effekter kan förskolorna se. Även kopplingen till att systematiskt väva in föregående års likabehandlingsplan in i kommande plan är något som behöver utvecklas, där de som fungerat bra (gett effekt) tas med och det som inte fungerat tas bort och nya angreppssätt tas fram för att nå önskad effekt.

Förteckning över kommunens förskolor och notering om aktuell plan mot diskriminering och kränkande behandling finns

Enhet Ht 2016 Vt 2017

Bergviks förskola JA JA

Kilsmyra förskola JA JA

Klossdammens förskola JA JA

Kungsgårdens förskola JA JA

Lillbergets förskola JA JA

Ljusne förskola JA JA

Mo förskola JA JA

Nymåla förskola JA JA

Rosenvalls förskola JA JA

Sandarne förskola JA JA

Stentägtens förskola JA JA

Stråtjära förskola JA JA

Trönö förskola JA JA

Utterns förskola JA JA

Vågbro förskola JA JA

Grundkolan

10 av kommunens 13 grundskolor har aktuella planer mot diskriminering och kränkande behandling under hela läsåret 2016/2017. Något som kan jämföras mot förra året då 11 skolor hade aktuella likabehandlingsplaner för hela läsåret.

Beslut har fattats att kommunens samtliga skolor ska använda DO:s mall för likabehandling.

Samtliga skolor utom Bergviksskolan och Stenberga grundsärskola använder mallen.

Förteckning över kommunens skolor och notering om aktuell plan mot diskriminering och kränkande behandling finns

Enhet Ht 2016 Vt 2017

Bergviksskolan JA JA

Mo skola NEJ JA

Norrtullskolan JA JA

Rosenvallskolan NEJ NEJ

Sandarne skola JA JA

Stenbergaskolan JA JA

Stenbergaskolan, grundsär JA JA

Stentägtskolan JA JA

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 53

Utifrån tidigare kritik av Skolinspektionen där likabehandlingsplanernas brister avseende utvärdering av förra årets likabehandlingsplan kan vi konstatera att detta sker i varierad grad mellan skolorna och är något som bör förbättras för att nå en högre likvärdighet men även en högre kvalité på kommunens likabehandlingsarbete. Kan även konstatera att mycket att likabehandlingsplanerna är kopplade till att genomföra aktiviteter men där effekten av aktiviteten inte följs upp i tillräckligt hög utsträckning.

För att en plan mot diskriminering och kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav ska den bl a innehålla åtgärder som avses påbörjas eller genomföras under det kommande året.

För att få en uppfattning av hur skolorna arbetar med olika områden, mål och insatser inom likabehandlingsplanen lyfts ett antal exempel här.

I tabellen nedan visas några exempel på områden, mål och insatser som bedrivs under året.

Skola Område Mål och insats Stentägtskolan Kränkande behandling,

Kön, Könsidentitet eller

Det ska inte förekomma kränkande behandling på vår skola.

Utvärdering sker kontinuerligt, både med eleverna och i personalens arbetslag.

Vi utarbetar varje läsårsstart gemensamma trivselregler som gäller under hela skoldagen.

Vi strävar efter att all personal på skolan är goda förebilder för eleverna. Vi kartlägger elevernas trivsel med hjälp av en enkät minst en gång varje läsår. Vi har återkommande samtal med elever, både enskilt och i grupp.

Sandarne skola

Etnisk tillhörighet och Religion eller annan trosuppfattning

Skolan och fritidshemmet ska arbeta främjande för att eleverna ska känna stolthet över sig själva och sin etniska tillhörighet. Personalen ska fungera som goda förebilder genom ett förhållningssätt som påvisar nyfikenhet, öppenhet och respekt. Personalen arbetar med frågorna kontinuerligt på apt.

Samtliga elevgrupper genomför ett

värdegrundsarbete varje vecka. Ett gemensamt värdegrundstema behandlas under en månads tid. Pedagogerna ska föra diskussioner för att öka insikt och förståelse för olika kulturer och religioner/trosuppfattningar. I vårt pedagogiska arbete med eleverna använder vi oss av olika verktyg såsom kurslitteratur, skönlitteratur,

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 54 medier med program från bland annat UR och SLI och samtal för att belysa olika livsfrågor i vardagen och människors olika

livsförutsättningar.

Vågbroskolan Kränkande behandling som har samband med diskrimineringsgrunderna kön, könsidentitet eller könsuttryck och sexuell läggning.

Två elever från varje klass i 8an och 9an deltar i denna grupp med stöd av två lärare. Både eleverna samt lärarna har fått utbildning i Homiesverksamheten. Syftet är att skapa trygghet och trivsel på Vågbroskolan.

Vi har gemensamma dagar på 7-9 då vi har gruppstärkande övningar. Homiesgruppen kommer med idéer som kan främja skolans rastverksamhet. De jobbar även mot årskurserna 1-6.

Trönö skola Ålder - Utvecklar lärmiljöer och aktiviteter anpassade för alla åldrar.

- F-3 ska jobba åldersintegrerat minst ett pass i veckan.

- 6:an ansvarar för en friluftsdag med samarbetsövningar för grupper i blandade åldrar (klass1-5).

- Några ur sexan ansvarar även för uppvärmningen på Skoljoggen.

- Elevens val med elever i åldersblandade grupper (åk 3-6).

Anmälan av kränkningar under läsåret 2016/2017

Under innevarande läsår fram t o m 1 april har 28 anmälningar om kränkningar inkommit till huvudmannen. Under förra läsåret anmäldes 38 kränkningar till huvudmannen.

Anmälan om kränkningar fördelar sig mellan skolor enligt följande:

Enhet Läsåret

Noteras att Östra skolan inte har några inrapporterade kränkningar.

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 55

Forts § 71

Resultat från enkät om trivsel och kränkningar

Syfte och tillvägagångssätt

Enkäten som handlar om trivsel och kränkningar är årligt återkommande och avser att synliggöra kränkningar och trakasserier samt hur elevernas trivsel är på skolan och vara ett underlag för kommande arbete att motverka diskrimineringar och kränkande behandling samt att främja trivseln på skolan.

Enkäten för förskoleklass och grundskolan fanns tillgänglig att besvara under perioden 23 februari till 31 mars 2017. Enkäten skickades ut till rektorerna där varje skola får en unik länk för att besvara enkäten. Eleverna i förskoleklass till årskurs 2 fick muntligen besvara frågorna med en lärare som samtidigt fick förklara innebörden i begreppet kränkning och som fick hjälpa till med att fylla i enkäten.

I rapporten redovisas ett urval av de frågor som ställs i enkäten. Rapporten delas upp i en del där frågorna kring trivsel lyfts och en del där frågorna kring kränkningar berörs.