• No results found

Tema Bristande kvinnosyn Avväpnande effekt Förminskning

“Det är ju mer synen på kvinnor i allmänhet som finns i samhället, det speglar även av sig hos polisen”

“Sen är det ju det här med att man har en dålig kvinnosyn, så pratar man med min manliga kollega” “Det är olika hur man blir bemött, det beror på vad den har för människosyn” “Det är att man känner ibland att de inte har respekt för en just för att man är kvinna”

“äldre män, alternativt kulturer där kvinnan har en lägre rang, så ska vi kvinnliga poliser komma in och säga till dem vad dem ska göra eller vad dem inte får göra, det blir

gigantiska krockar mellan varven!” “Du är kvinna, du ska inte säga till mig” “Du som kvinna ska inte säga till mig att vara tyst”

“vissa män inte ens har hälsat.”

“Om man är en man och en kvinna i patrull

“Ibland känns det som att man har en lugnande effekt, både i vissa ärenden och vissa personer” “Jag upplever att det kan vara lite avväpnande” “folk taggar ned lite när de ser att det är en tjej. När det inte kommer den typiska stereotypen av en polis som är 1.90 och man, och har skägg”.

“Hamnat i vissa situationer där det kan vara slagsmål och bråk, kan jag ha en lugnande effekt”. “Man vill inte slåss med kvinnor” “Man är inte starkast och mest muskulös, men man kan istället komma till ett ärende och lugna situationen som kvinna vilket är en styrka”

“Ibland kan jag ha en lugnande effekt och ibland kan jag ha en triggande effekt om man har dålig kvinnosyn” “I vissa situationer kan det vara bättre att vara tjej, vissa blir triggade av killar”

“Det kan va att man blir lilla stumpan”

“När man var ny blir det lite sådär lilla flickan varning” “Äldre män att dem bara, ‘ja men lilla flicka’” “Nä då känner man sig nästan lite kränkt när man kommer i sin arbetsroll, åh dom kör den stilen tillbaka, för det passar sig inte. och det är väldigt jobbigt”

“Ja men folk tycker att dom kan ta på en. asså såhär lägga handen på en och såna här saker som jag ser att dom inte gör på ens manliga kollegor, ja men på något vis tar sig friheten lite, att man är tjej att dom kan ta på en”.

“Vid ett ärende som det var en

så tittar och pratar dom mer med den manliga kollegan” “inte alltid tar i hand eller ens tittar åt ens håll”

“Ja det kan vara att de inte tittar på en när vi pratar, de vill enbart prata med en man” “Det kan vara allt ifrån att de inte vill tilltala oss. Att de bara vill prata med våra manliga kollegor” “Ja det är ju

diskriminering när folk inte vill prata med oss mellan varven för att vi är kvinnor” “Jag har blivit diskriminerad, de vill inte prata med en, eller att de säger ‘jag vill inte sitta i bilen med henne”.

“Jag har varit med om att personer säger att de inte vill prata med mig för att jag är kvinna, rakt ut” “Nej det kan jag nog inte säga att jag har blivit, inte mer än det här, typ att de bara pratar med min manliga kollega.”

“Det känner inte jag som en diskriminering för jag tar inte åt mig

“Jag vill inte slåss och brottas, jag vinner när jag pratar ner dem”

“Jag har märkt att när jag hamnat i vissa situationer där det kan vara

slagsmål och bråk, kan jag ha en lugnande effekt. Man vill inte slåss med en tjej” “Ofta blir det inte lika fysiskt, utan dem använder sin verbala förmåga för att försöka

provocera en”

“Ibland känns det som att de försöker äta upp oss lite mer. det provar, att flytta gränserna längre fram”.

“Att det är mindre manligt och

kvinnligt nu och att det går mer åt andra hållet och det är inte dem stereotyperna längre”.

berusad man, då kommer vi dit och då är vi två kvinnor. Då

frågade de om dem skulle stanna kvar och hjälpa och bära. Ja den gången man tänker på det och sådär, varför skulle dem hjälpa”

“Om man jobbar två kvinnor ihop så frågar folk ‘Oh, får ni åka ihop, får två tjejer åka ihop? Var är den tredje, var är killen?’” “Du som kvinna, hur kan man vara polis då?”

“Får ni köra utryckning, ni som är kvinnor?” “Typ att ‘oj, här kommer två kvinnor hur ska de reda ut detta?’ Typ om det är slagsmål eller liknande” “‘Hur ska ni klara detta?’”

“De säger det inte på ett negativt sätt utan bara att de blir glada för att det är kvinnliga poliser också” “Kan inte bara jag få lov att vara en duktig polis, precis som ni (manliga poliser)? vad har det med kön och

av det”

“Nä, jag tror inte att jag har blivit

diskriminerad. Inte vad jag har upplevt iallafall”

“Det är inte

diskriminering, det är kvinnoförakt liksom” “Men för det mesta skulle jag säga att jag blir bemött med respekt”

“Positivt, jag har väl aldrig haft såhär negativa bemötanden tycker jag och just i rollen som polis och kvinna”.

“Jag bryr mig inget om att folk hatar mig, jag gör mitt jobb ändå, skönt med uniformen för då kan man sätta upp en mur, för det är inte mig personligen som hatar utan det är polisen”

“Jag tycker att man blir bemött annorlunda än mina manliga kollegor i många situationer”

“Jag tror inte att det främst beror på att jag är kvinna utan det beror nog främst på att jag är polis

överhuvudtaget.” “Personer som vi har kontakt med tycker inte om polisen eller

ordningsmakt”

göra?”

“Ser hellre att dom är otrevliga mot mig. Jag har aldrig varit med om att de har gjort det mot en manlig kollega” “De kan säga att ‘Jag tycker du är snygg’, ‘Du var en vacker polis’. Jag har aldrig hört dem kommentera en manlig polis utseende”. “Jag har aldrig hört någon säga det till en manlig kollega, att någon står och

kommenterar deras utseende när dom gör ett ingripande” “jag har aldrig varit med om att de har gjort det mot en manlig kollega”

“Beror på att man är kvinna men ibland är det bara allmänt för att man är polis så det kan vara svårt att skilja på vilket av det är”

“Om jag säger åt någon att vara tyst så vill dem inte lyssna. Om en manlig kollega säger till så gör dem det. De respekterar dem mer på ett annat sätt”

“Det är bara som polis, inte som kvinna. Men man tänker att det är för att de inte är positivt inställd till polisen. Återigen så är det den här kulturen, där också många som inte har svenskt ursprung så tar dom inte kontakten med mig”.

“Om jag säger åt någon att vara tyst så vill dem inte lyssna. Om en manlig kollega säger till dem så gör dem det. De

respekterar dem mer på ett annat sätt” “Om man är en man och en kvinna i patrull så tittar och pratar dom mer med den manliga kollegan, det har jag upplevt, de tar inte alltid i hand” “Som vi brukar säga att nu har man fått lite skinn på näsan,

tryggare i sin roll som polis”

“Jag kan märka med kvinnliga kollegor som är lite äldre än mig att dom får nog lite mer respekt för att dom folk tycker att dom har lite mer livserfarenhet” “Men det är nog för att jag själv sätter ner foten tidigare. Jag är lite för rapp i käften idag än vad jag var då. Jag känner av var det är påväg tidigare än när jag var ny. När man var ny så visste man inte riktigt var spåren gick. Nu kan man när man kommer på ett ärende läsa av liksom jag det är hit vi kommer komma. Så idag hugger man ju av dom trådarna så mycket snabbare än vad man gjorde förr”

Related documents