• No results found

TABELL ÖVER TEMATISK ANALYS

In document Polisen och migrationsströmmarna (Page 43-52)

TEMAN Arbetsförändring Motivation Bortprioriteringar Förbättringar Bieffekter IP1 “Jag jobbar i yttre

tjänst.”

“Vi har haft kommenderingar, jag jobbar ju i Göteborg. Dels så har vi haft kommenderingar hit till Syd och sen har vi haft

kommenderingar att stå på tågstationen i Göteborg, men även vid båten.”

“Tidigare har vi aldrig kontrollerat folk, alltså så på gatan.”

“Det är klart, alltså man, det finns ju en anledning till att man valde det här yrket och då kanske man från början brinner för något extra och av vissa som jag kanske tycker själv är inte jätte berikande.”

“[...] så har man en dålig dag så kanske de här hjärndödande uppdragen är faktiskt ganska sköna att få göra, så det beror lite på.” “Nej, men jag tycker det, jag tänker att det här är

kompetensutvecklan de [...] jag har inte alls varit van att kolla pass eller legitimationer som inte är svenska tidigare så att det är jätteutvecklande och intressant.”

“Nej, men alltså det är klart fem timmars avrapportering det tar ju bort poliserna från torgen liksom.”

“Aa, men myndigheten är ganska trög och det gör ju att det har tagit ett halvår att strukturera upp arbetet”

“[...] ena dagen var det åt ena hållet och andra dagen skulle vi släppa och att dom

[asylsökarna] skulle få klara sig själva.”

“Strukturera upp tidigare, för nu känns det som att folk har lite bättre koll på vad allt går ut på och vart man ska åka.”

“Vi behöver mer resurser och bättre, smidigare avrapportering.”

IP2 “Jag jobbar på IGV [Ingripandeverksam heten]”

“Vi får ofta larm om bråk på

flyktingförläggninga r och så vidare.”

“Det här med marockanska gatubarn som rånade och misshandlade folk i rätt stor utsträckningar är något som har förändrats på bara de månader jag jobbade.”

“De flesta av oss blir kommenderade [...]”

“Här ute är det ju roligare att stå nere vid Lernacken när man är i Malmö för då kan man hitta mycket annat, alltså mycket brottslighet som vi i övrigt träffar på som poliser. Här är det ju lite mer, nere på Hyllie, att bara kontrollera pass.”

“Det är väl det, att jag kan vara mer polis ute vid Lernacken.”

“Jag hade ju hellre stått på Lernacken, men alltså det här arbetet kräver ju inte så mycket tanke. Så man behöver ju inte vara speciellt motiverad, alltså jag kollar vilka pass man ska ha, vilka id- handlingar gäller stämmer inte dom får de inte följa med tåget.”

“Vi är hopplöst underdimensionerade poliser i yttre tjänst i Sverige som det är idag.” “Det är lite skrämmande att en så här liten insats egentligen utarmar så mycket av hela Sveriges poliskår.” “minimibemanningen var ju lägsta nivån och det har blivit normalnivå för oss i yttre tjänst [...] jag tror att inom ett år så har så mycket poliser i yttre tjänst sagt upp sig att vi inte kommer att lösa saker som att ens åka på hög- prioriterade 112 larm i Sverige.”

“Man håller på att utbilda passkontrollanter nu, alltså civilanställda inom Polismyndigheten [...] bra att det kanske hålls inom

Polismyndigheten, då, har man också koll på vilka som står vid gränsen”

“Jag vet inte, men absolut att

passkontrollanter kan ta över en del av det här arbetet.”

“Vi hade ju fått det lättare om, det jag har förstått, det är att tågbolagen, till exempel, ska kontrollera id- handling innan de går på tåget, det är ju något som uppenbart inte görs.”

“[...] då är det ju rent praktiska saker som kanske måste fixas till här. Man fryser ju som galningar här nere, det är ju lite sådana saker.”

“Motivationsbrist är farligare när man jobbar vanlig ordningspolis [...] där [“vanligt polisarbete”] är det så mångfacetterat arbete och det är det ju inte här.” “[...] då hade jag en grej att jag försökte få alla bilar jag stoppat att skratta, för då blir det roligare för mig att jobba också liksom.” “[...] jag tog det just för att slippa bli kommenderad när det inte passar mig.”

“Så funkar det inom polisen. Det ingen annan vill göra får den som är yngst göra. Och även om det är najs att bo på hotell så är det ju rätt mycket arbete på kort tid och det är varvat med både kvällar och nätter och dagar så man är ju rätt slut nu sista dagen.”

IP3 “[...] jag jobbar på ingripandeverksamh eten.”

“Typiskt är att man kommer hit så påbörjas ju kontrollen [...] och då kontrollerar vi resehandlingar och id-kort. “Hemma [...] jobbar vi mycket förebyggande, trafikkontroller och pratar med ungdomar.”

“I dagsläget [...] det finns ju gränspoliser inom polisen också som jobbar med sådana här frågor sen att vi fram tills att vi började införa gränskontroller och att vi fysiskt började stå vid gränsen och kontrollerat sådana som reser in i landet [...].”

“Ja det är klart, det finns alltid lite roligare

arbetsuppgifter och kanske lite mindre roliga

arbetsuppgifter.” “Det här arbetet är ju lite mer enformigt, det är det ju, i och med att det är så smal inriktning på det [...].”

“I och med att det för mig är tidsbestämt [...] då ställer man in sig på det så då är det lättare att motivera sig än om jag vet att jag ska vara här till och med det datumet och det är lättare för mig att motivera mig än det finns andra kollegor som har blivit

kommenderade hit då och kanske under en längre tid och dom kanske till och med inte vet om hur lång den tiden är.”

“Aa det kan ju påverka i och med att det ändå är poliser som jobbar någon annanstans som måste vara här och som är

hitkommenderade [...] aa vissa kanske får gå in på övertid alltså det är klart om man tänker att det påverkar budgeten för Polismyndigheten, det gör det.”

“Jag tycker att det funkar väldigt bra så som det gör nu, men jag tror att dom måste, för att ha det långsiktigt, så måste man göra ändringar i rutiner och ändringar i arbetsmiljö för alla. Så som vi har det nu så är det ingen jättebra arbetsmiljö och effektivisera det på något sätt också. Därför de som hoppar av här så att det blir ett flow i det och de som ska resa vidare så att det liksom flyter på [...].”

“Vad jag har förstått så är det faktiskt, det här har fått en dämpande effekt på det som har varit problematiskt här. Och det jag har förstått är att det varit mycket stök på tågen emellanåt [...] kanske sådana som velat föra med sig saker så som droger och sådär har jag förstått att det blivit mindre av.”

“Framförallt har det varit mycket stök. Folk har varit nere i Köpenhamn och gått hela dagen kanske och fått i sig lite för mycket alkohol [...] jag tycker framförallt att det är liksom lite lugnare och lite trevligare kanske att åka nu”

IP4 “[...] jag är gränspolis, jag

“Kanske lite tråkigt, men inte så, utan efter alla år är man

“Nej, så kan man inte säga det kostar ju mer

“Det är det som är fördelen när vi jobbar såhär, mina kollegor och

“Nej det kommer ju inte så mycket, men jag tror ju det beror ju

jobbar med sådana här gränsfrågor.” “Det är mycket mer, det är bra mycket mer [...] vi måste vara på fler platser.”

så inne i det här att jag har ett jobb att göra, det är inte jag personligen utan det är mitt jobb så jag gör det här och gör det på bästa sätt för min del [...].” “[...] jag tycker det är väldigt kul med omväxling, göra olika saker, träffa nya människor, göra nya saker, lära sig nya grejer [...].”

pengar för staten

detta.” jag kommer från gränspolisen, de andra är ju vanliga poliser och de lär ju sig hela tiden.”

“Nej, man skulle ju gärna ha lite bättre arbetsmiljö och sådana saker här, men att problemet som de säger här i Skåne, att det här bestäms ju en månad åt gången [...]. Alla tror ju att det kommer pågå kanske ett eller två år, men man vet inte och därför vill man inte bygga upp något riktigt staket eller några skärmar för vinden och sådana här saker så där finns ju mycket att göra om det nu skulle bli permanent. Och likadant är det ute på Lernacken att man inte behöver stå ute i regnet om det regnar och sådana saker.”

“[...] Då är ju kylan det svåraste problemet för att härda ut då. Vi har en gammal husvagn vi kan vara i mot vinden här då, men att ja, det blir onödigt jobbigt på grund av det.”

till stor del på att vi finns här skulle vi inte, skulle vi ta bort kontrollerna så skulle det öka.”

“[...] vårt arbete här är ju kan man säga förebyggande då.” “[...] om någon fördel om man ska kalla det, med den här flyktingvågen att många mer har fått mer kunskap om detta då, automatiskt eller ja man tvingas att jobba med det och då lär man sig om det då va”

“[...] vi är poliser också då va så vi tar ju tag i andra saker också. Jag var nere för två veckor sedan också då va och då tog vi en som körde och försökte smuggla in 25 kilo katt då, det är ju narkotikabrott och sådana saker och vi reagerar ju på sådana saker också då va. Igår hade vi en vad heter det, en

biljettkontrollanterna hade problem med en som skulle börja slåss här med dem för att han inte hade biljett och då var det ju några som ingrep och tog honom då. Så det blir ju sådana saker också som blir effekterna av att man finns där och likadant när vi står vid bron då så blir det massa andra saker som kollas. Det är ju nästan varje dygn så det blir ju i alla fall någon som åker dit för rattfylleri och sådana saker. Man jobbar ju rent polisiärt hela tiden så att.”

“Förut hade vi ju ständig bemanning på centralen i Göteborg då under ett antal månader och alla affärsidkare där var jätteglada för brottsstatistiken med ficktjuvar och allting bara gick ju ner i botten. Där fanns ju inget sådant va för att vi fanns där hela tiden”

IP5 “Den här

gränskontrollen som regeringen har

“Ja, det är klart att det är, variation i arbetsuppgifterna

“Alltså vi har ju det här som uppdrag, men självklart så när man

“Aa, jag tycker att det funkar i stort sett som det ska, nu har man ju

“[...] men jag skulle ju gissa i alla fall att människosmuggling i

beslutat om är ju en nationell angelägenhet att därför stöttar vi Region Syd från hela Sverige.”

det är egentligen det vanliga polisarbetet, så att vissa polisuppgifter är mycket roligare än andra även om allt ska göras, så är det ju.”

“[...] man kan ju inte bara göra det som är roligt alltid och jag personligen har varit nere på frivillig väg så att det tror jag blir det bästa oavsett uppdrag egentligen, att man får frivilliga personer eller som är lämpade för det.”

“[...] Nej så att det här är inte arbetsuppgifter som jag skulle kunna att gå och kontrollera tåg jämt, det skulle jag inte vilja göra, men nu handlar det om fem pass så att.”

prioriterar så kostar det någon annanstans.” “[...] men vi är tre stycken som har kommit hit från Stockholm så att vi inte gjort det jobb vi skulle gjort hemma det är där som man får betala i andra änden av att göra det här istället.”

kommit in i rutinerna rätt från polisens sida så det här är ju något som egentligen bara rullar på [...].”

alla fall blivit vanligare och så, men det är ingenting som jag har sett egentligen under de passen som jag har jobbat här nere.”

“Tittar man på förra gången [som IP5 var nere i Malmö] hade vi både narkotikabrott och fyllerier, så ofta har vi en resurs att ta hand om de andra brotten också som dyker upp på tågen.” “[...] man kan upptäcka sådana saker som man kanske inte upptäcker till vardags.”

IP6 “Egentligen är jag

placerad på IGV [Ingripandeverksam heten] [...] nu är jag inne på krim och håller på med utredningar.” “Andra gången jag är här [...] från ordinarie arbetstjänst till hit.”

“[...] det är kul att variera lite, för jag vet inte om man hade tyckt att det var så kul om man skulle vara ett halvår ute här heller, just nu tycker jag att det är rätt skönt, alltså att komma ifrån vardagen hemma lite liksom.”

“[...] jag känner att gör jag någonting, oavsett om det är något jag tycker är kul eller inte så ska jag göra mitt bästa liksom.”

“jag kan ju märka på andra kollegor och på mig själv också för den delen att ibland så känns det att äh ibland orkar man liksom inte, man gör ju alltid sitt jobb, det gör alla kollegor, men det kanske inte är något extra liksom.”

“När man sitter på krim med utredningar, att mina utredningar blir ju liggandes.”

“Jag kan tänka mig att det är mer

Malmöpolisen som blir väldigt ansträngd [...] och liksom dom har nog behövt prioritera bort sina arbetsuppgifter.”

“Det hade varit skönt att kanske få lite mer utbildning innan kan jag tycka [...] nu får man ju 40 minuter liksom innan man kommer ner hit i princip, alltså på utsättningen och så kommer man ner på spåret och ska vi kunna det här liksom.”

“[...] vi pratade om det lite på utsättningen nu att det är jättevanligt att man förfalskar pass, id-kort, sådana brott har ju blivit mycket mer vanliga och även

människosmuggling.”

“[...] man hittar folk under lastbilar, man hittar dem i bakluckor, alltså allt möjligt så absolut

människosmuggling har blivit vanligare.” “[...] så man lär sig mycket som polis av att vara här. Och det är positivt och då kan man ta med sig de hem liksom.”

IP7 “Antingen [...] står

vi vid Hyllie och kollar tågen och gör en id-kontroll eller så står vi vid Lernacken så tar man in bilarna som kommer”

“Allt ifrån utbildningar och föreläsningar [...] till

“Det är klart att det finns arbetsuppgifter som man tycker är roligare, men aa jag vet inte jag har god inställning efter mina år så jag tycker att det är kul att jobba här nere också och stå, men man får hitta ett annat mentalt läge för det

“Hundra procent så är det så, jag märker ju det, nu har jag inte sett någon sådan statistik på det, men man hör bara kollegor som berättar och man märker, man tycker att det låter vanligare och vanligare att man får höra att folk inte får den hjälp de behöver.”

“Jag skulle kunna tänka mig, det är väl att jag skulle kunna tänka mig att vi har mer passkontroller [passkontrollanter] och minska ner på polispersonalen” “[...] för det är exceptionellt kunnig personal som står här

“[...] jag lär mig något nytt här varje dag. Det är ju hela tiden något nytt som uppdagas som jag liksom inte har tänkt på tidigare med identiteter och id- handlingar och förfalskningar och sådana saker.”

att jag jobbar ute och patrullerar” “ [...] Men att jag är ute och jobbar här nu då en hel vecka det är ju på grund av flyktingkrisen och kommenderingen hit. Det påverkar att vi måste jobba mer.”

är ganska enformigt att stå och göra samma sak hela tiden så man får se till att roa sig.”

“Mentalt krävande är det ju, man är ganska trött när man har stått en hel dag. Jag känner själv när man står, man vill ju vara professionell [...] detta inskränker på deras pendling och annat så man vill göra det så smidigt och trevligt för dom som möjligt och det är klart att det tar väldigt mycket på ens energi, man är ganska trött.“

nere [...] som behövs inom andra områden som tvingas åka ner hit.” “Istället har man då personer som är utbildade på enbart de här dokumenten [...] så skulle de klara av det med viss stöttning av polis på plats, men man minskar ner den polisiära personalen på plats för det är lite slöseri på resurser.”

“[...] det är ju inte varje dag man skriver på människosmuggling och sådana saker [...] jag har inte skrivit, men varit med på, alltså närvarat på alltså ett sådant ärende.” “Ja, idag tar vi liksom narkotikasmugglare på bron som vi inte skulle tagit annars,

organiserat kriminella som kommer in och som rör sig på vägarna dom fångas ju upp de här personerna och ja det är personer som vi inte skulle tagit annars tror jag.”

IP8 “Jag är polisassistent

som det heter men jag jobbar på gränspolisen” “När vi är här [...] jobbar vi med [...] migrantinvandringen hit och försöker liksom göra en säker gränskontroll” “min vardag, jag jobbar inne på gränspolisen i mitt vardagliga arbete [...] och letar efter illegala invandrare i Sverige som inte har rätt att vara här i korta lag”

“Vi är nere på frivillig basis [...] för att hjälpa skåne- kollegorna för det hade inte funkat annars.”

“[...] det är det här jag tycker är roligare att få ja leta efter illegala människor [...]”

“Ja, om man ska koncentrera sig på här nere så är det ju mycket att man kommer ner hit med andra kollegor och då blir det ju liksom en liten aa, det blir ju en liten grej av det hela. Roligt att komma ifrån lite hemma.” “[...] man lär ju känna nya människor och bilda nätverk och lite så, men visst sen visst arbetsuppgifter i vardagen, alla arbetsuppgifter är ju inte lika roliga [...] jag jobbar ju även med folk som ska utvisas och avvisas från landet då och dom sakerna då kan det ju bli lite gripande ibland när barn, alltså föräldrar är hysteriska och vill inte åka iväg och då blir barnen liksom drabbade indirekt också av det här. [...], men det är ju därför jag blev polis också för att hjälpa så aa alla uppgifter är inte roliga.”

“Absolut, så är det [att om man har roligt och trivs på jobbet så gör man ett bättre jobb] [...] jag

“Ja, men så är det ju. Man kan inte få allting här i livet. Så det blir ju lite så, man får ta en del och sen får man kanske åsidosätta en annan, det är ju så”

“[...] men en vanlig polis som kommer hit som har jobbat kanske en-två år de har inte alls kunskap om det här”

“Vi har ju ja trafikpoliser som är här, vi har folk som har jobbat på span [...] vi har folk som jobbar på tunnelbanan i Stockholm, vi har gränspoliser, vanliga ordningspoliser så det är det som är tanken också att man har en mix för att man har ju olika syn på saker, infallsvinklar, tankar och allting.” “Ja, men som sagt, med de resurser och det som finns idag och så som vi jobbar och som är tänkt så idag tycker jag nog att situationen är bra så som vi jobbar.”

“Sen är det ju lite så att det som kan vara lite bristfälligt som man kan se, det som skulle kunna bli bättre det är väl att det är lite mer en utbildningsansats bland de andra poliserna.”

“Ja, alltså

människosmugglingen den har ju [...] den har ju ökat. Folk tjänar ju pengar på det här.”

“Ja, det har uppdagats mera liksom, mer att vi har fått, man får tips och under- rättelse att det sker.”

“Även fast man står nu med en gränskontroll borta vid Lernacken så kommer det in andra typer av brott då, rattfyllerier, folk som har stulna saker i bilen, så det är, man fokuserar ju inte bara på själva gräns [gränskontrollen].”

är av den uppfattningen att hellre tjänar jag lite mindre pengar och har roligare på jobbet än tvärt om.”

IP9 “Vi har folk som får åka ner hit på gränskontroll så det är den stora förändring som vi hittills har märkt.” “Vi har fått in lite fler sådana här arbetsuppgifter där det händer våldsbrott på asylboenden”

“Nej det är klart man tycker [att man är mindre motiverad till mindre roliga uppgifter], men man genomför alltid arbetsuppgiften fullt ut”

“Aa, absolut. Det är jätteviktigt att man har en bra stämning och har det roligt på jobbet, det är oerhört viktigt.”

“[...] däremot har jag sett i Stockholm att det finns lite andra specialkompetenser som är ganska udda och det tycker jag är synd att de skickar ner.”

“Att skicka ner en eller två personer ja vad det nu är [...] det tycker jag inte gör så mycket på vår verksamhet, men däremot har jag sett i Stockholm att det finns lite andra

specialkompetenser som är ganska udda och det tycker jag är synd att de skickar ner.”

“Mm, nä jag tycker vi jobbar effektivt på bron, det gör vi. Jag tycker upplägget är ett bra upplägg. Som jag kanske

In document Polisen och migrationsströmmarna (Page 43-52)

Related documents