• No results found

Tabeller och figurer

Tabeller och figurer

Stationär sopsug, bostadstäder.

Fördelar Nackdelar

+ Värdet på bostäder och närmiljö ökar

- Fler parter skall komma överens vid större samfälligheter

+ Lägre driftkostnader - Problematik vid utbyggnad + Rent och hygieniskt - Teknik som kan strula + Mindre ohyra och skadedjur - Dyr investeringskostnad

+ Minimalt med lukter - En uppdragsgivare för drift & underhåll + Mindre tyngre trafik i närområdet

+ Mindre brandrisk

Stationär sopsugsystem, sjukhus.

Mobil sopsugsystem.

Fördelar Nackdelar

+ Bra arbetsmiljö - Dyr investering

+ Inga skadedjur - Underhåll

+ Ingen dålig lukt - Ljud från sugbilen

+ Utbyggnad är möjlig - Lång tömningstid, beroende på storlek

+ Inga soprum + Mindre trafik

Fördelar Nackdelar

+ Mindre risk för lukter, ohyra och skadedjur

- Dyr investeringskostnad + Förbättring av hygien, säkerhet och

arbetsmiljö

- Teknik som kan krångla

+ Ingen yta för soprum -

+ Mindre brandrisk -

+ -

22

Bilagor

Mailintervjuer:

Frågeställning:

- Hur ser avfallshanteringen ut i er kommun? I nyproduktion och ROT-projekt?

- Hur ställer ni till sopsugsystem?

- Vad låg i grund för beslut för att införa sopsugsystem?

- Har ni haft någon problematik med anläggningen?

- Hur fungerar drift och underhåll?

- Har sopsugsystemet lett en bättre hållbar utveckling?

23

Jag svarar för Norrtälje Hamns stationära sopsugsystem:

1) Kommunfullmäktige beslutade i september 2015 att Norrtälje Hamnområdet ska ha ett stationärt sopsugsystem med dubbla inkast (inledningsvis för matavfall respektive brännbart restavfall/soppåse) men dimensionerat för att kunna ta alla lätta

förpackningsfraktioner (förpackningar av plast, papper, metall) som kan hanteras i D400 system.

Beslutet är främst att öka hållbarheten i området genom att minska tung

trafik/fordonsrörelser i området för hantering av kommunalt avfall, minska yta som går åt för uppsamling av avfall i kvarter, förbättra hygien genom att avfall sugs bort dagligen från kvarter.

2) Drift och underhåll är upphandlat till fast pris av sopsugsleverantör för de första 8+2 åren från första godkända huvuddel (2019). Anläggningen upphandlades under 2016 och byggs fn. Planerad drifttagning sker första kvartalet 2019.

3) Hur togs beslutet? Renhållningsavdelningen har tagit fram tjänsteutlåtanden som en del av arbetet med förberedelserna inför exploateringen och framtagande av nya detaljplaner för området. Tanken är att bygga en tät stadsdel med smala gaturum med huvudsakligen gående/cyklister. Tung trafik och personbilstrafik ska minimeras, levande gaturum premierar verksamhet framför soprum mot gator.

Kommunfullmäktige har fattat investeringsbeslut i september 2015. Norrtälje

kommun kommer att vara huvudman och äga hela sopsugsystemet inklusive inkast.

4) Systemet är inte taget i drift ännu. Tanken är att systemet bidrar till bättre miljö och hållbarhet. Tekniken är en del av hållbarheten - den ersätter inte information och återkoppling eller motivation av avfallslämnare. Användarnas acceptans och följsamhet krävs för ett bra sorteringsresultat.

Hälsar Daina Millers-Dalsjö

24

Vi har helt nyligen fått ta över en av stadens stationära sopsugar, en som är ganska nybyggd och ligger i Ursvik i Sundbyberg. Meningen är att vårt bolag även ska äga och drifta de andra stationära sopsugarna i staden i framtiden. Totalt har Sundbyberg idag fyra stationära sopsugar. Tre av dem har det kommunala fastighetsbolaget Fastighets AB Förvaltaren byggt och har fortfarande hand om.

Stationär sopsug sparar utrymme i och med att det inte behövs sopbilar, så länge man bara pratar om hushållsavfallet och det avfall som kan sorteras ut i sopsugen. Övrigt källsorterat avfall behöver fortfarande hämtas manuellt från soprum. Sopsugar kan byggas ut så att det går att sortera flera avfallsfraktioner, men det finns begränsningar:

dels får avfallet inte vara för stort, dels får det inte vara för hårt så att det skadar rören eller för tungt så att det blir svårt att transportera det genom systemet. Glas och el-avfall går till exempel inte.

Eftersom sopsug är en ny arbetsuppgift för oss så har vi ännu inte hunnit sätta oss in i vad det innebär att bygga, äga samt sköta drift och underhåll av sopsugar.

Fastighets AB Förvaltaren har däremot erfarenhet av detta sedan 1960-talet då de lät bygga den första sopsugen i Sundbyberg. Det bästa vore om ni kan kontakta dem, exempelvis deras tekniska chef. De nås på 08-706 90 00 eller info@forvaltaren.se.

Med vänlig hälsning 

Johanna Kessai 


25

Vi är en ren beställarkommun och driver idag inga egna sopsugsystem. Alla sådana installationer i kommunen har byggts och drivs av enskilda fastighetsägare. Vi som kommun har inte tagit initiativ till några sådana installationer och därför finns heller inga beslut om användande av sopsug.

Sopsugsystemen byggdes ursprungligen för att lösa dåliga arbetsmiljöförhållanden och för att man skulle kunna avveckla hämtning av sopor i säck. Nu när hämtning nästan uteslutande sker i kärl finns inte denna drivkraft lika starkt i Norrköping.

Under senare år så har dock en diskussion kring stationära system börjat föras speciellt vid etablering av nya stadsdelar.

Vi har upplevt att de äldre system som finns i kommunen nu börjar nå sin tekniska livslängd med stora driftstörningar och flera fastighetsägare har därför valt att avveckla sina system. De går då över till kärlhämtning eller underjordsbehållare UWS.

Med vänliga hälsningar Anders Karlsson

26

Hur ser avfallshanteringen ut i er kommun? I nyproduktion och rotprojekt?

Avfallshanteringen ser olika ut beroende på var och hur det byggs nytt. Kommunen förespråkar avfallslösningar som inte kräver tung manuell hantering av arbetsmiljö- och trafiksäkerhetsskäl, men beroende på exempelvis topografi och omgivande vägnät och byggnader förekommer även kärlhantering vid nyproduktion. I nya större

områden förekommer planer på sopsugsanläggningar.

Hur ställer ni er till sopsugsystem?

Sopsugsystem besitter ett antal fördelar när det kommer till nyproduktion i större omfattning och där områdena byggs med stadsmässig karaktär. Det blir färre

transporter och hämtställen, och tung manuell hantering minimeras i området. Dock kan kostnadsbilden vara ett problem, i och med att en sopsugsanläggning är betydligt dyrare att anlägga och drifta än "konventionella" avfallslösningar. Det är därför viktigt att en ansenlig mängd hushåll ansluts till en sopsugsanläggning, för att göra anläggningen kostnadseffektiv. Eftersom anläggningarna töms med specialfordon, och inte med våra vanliga avfallsbilar, blir även tömningskostnaden något dyrare för sopsugsanläggningar.

Framtidsplaner för sopsugsystem?

Vi har långtgående planer på att uppföra en ny sopsugsanläggning med kommunalt huvudmannaskap för ledningsnät, terminal, styrsystem m.m. På kvartersmark ägs dock ledningar och inkast av fastighetsägarna. Sopsugsanläggningen ska hantera hushållsavfall och matavfall från ca 1000 nya bostäder i Norra Tyresö Centrum.

I ytterligare ett nytt bostadsområde med ca 800 planerade bostäder utreds just nu om uppförande av en sopsugsanläggning kan bli aktuellt.

Om ni har sopsugsystem:

Vad låg i grund för beslut om att använda sopsugsystemet?

Vi har en stationär sopsugsanläggning som uppfördes på 60-talet och som hanterar hushållsavfall från ca 900 bostäder. Anläggningen ägs av kommunala bostadsbolaget Tyresö Bostäder. Eftersom anläggningen är så gammal känner vi inte till grunden till beslutet.

Vi har även en mobil sopsugsanläggning som hanterar hushållsavfall från 126

bostäder och som togs i drift 2015. Beslutet om mobil sopsugsanläggning fattades på grund av att byggnaden är 24 våningar hög och andra lösningar ansågs ta för stor yta i anspråk. Anläggningen ägs av bostadsrättsföreningen.

27

Har ni haft någon problematik med systemet? Stopp i anläggningen?

Stopp i anläggningarna har förekommit under kortare stunder och har främst berott på att avfallslämnaren pressat ner för stora föremål. Detta är dock väldigt sällan, enligt vår uppfattning.

Hur fungerar drift och underhåll?

Eftersom kommunen själva inte besitter drift- och underhållsansvar för dessa

anläggningar kan jag inte svara på detta, men jag tror att båda anläggningsägarna har avtal med Envac för drift och underhåll av respektive anläggning. Envac har ett egenintresse i att anläggningarna ska fungera klanderfritt.

Har sopsugsystemet lett till en bättre hållbar utveckling?

Detta beror på vilket perspektiv vi ser ifrån. När det kommer till utsläpp från transporter är sopsug absolut gynnsamt i jämförelse med konventionella lösningar, eftersom antalet hämtställen blir färre och att större mängder avfall kan hämtas på samma gång, från samma plats. Dock kräver anläggningarna energi till driften, vilket ju övriga avfallslösningar inte gör. Eftersom båda befintliga anläggningarna endast hanterar hushållsavfall hamnar exempelvis matavfall i den brännbara fraktionen, men skulle istället kunna ha sorterats ut och transporterats till biogasanläggning för att bli biogas och biogödsel, istället för att eldas upp. I framtida sopsugsprojekt kommer dock åtminstone en fraktion till (för matavfall) att installeras från början. Då blir miljönyttan mer betydande!

Vänliga hälsningar _________________

Suzette Westling

28

Hur ser avfallshanteringen ut i er kommun? I nyproduktion och rotprojekt?

Svar: Vi är med tidigt i plan och byggprocessen, vi granskar detaljplaner, systemhandlingar

29

Hur ställer ni er till sopsugsystem?

Framtidsplaner för sopsugsystem?

Svar: Vi har ett uppdrag i kommunens avfallsplan att lämna ett förslag på framtidens

Om ni har sopsugsystem:

Vad låg i grund för beslut om att använda sopsugsystemet?

Svar: I den fastighet som har sopsug i Sollentuna, och som anlades på 1960-talet, var

anledningen att fastigheten har ettMycket stort antal hushåll ca 1000 hushåll. Systemet har byggts om ett antal gånger under åren som gått, men kräver ändå storamanuella

kostsamma insatser löpande för att vi ska kunna hämta regelbundet.

Har ni haft någon problematik med systemet?

Svar: Stopp i anläggningen är regelbundet förekommande och måste manuellt rensas, vilket

Hur fungerar drift och underhåll?

Svar: Det är fastighetssägaren som ansvarar för drift och underhåll, vilket måste skötas regelbundet och ger risk för höga kostnader.

30

Har sopsugsystemet lett till en bättre hållbar utveckling?

Svar: Sopsug används i stora bostadsområden med ett stort antal hushåll för att få en kostnadseffektiv lösning. Syftet är primärtatt på ett rationellt sätt transportera bort avfall.

Tyvärr upptäcker man efteråt att ett antal tunga fordon måste ändå in och hänt annat avfall.

Vill man arbeta för hög återvinningsgrad krävs kvalitet på utsorterat material, annars hittar man ingen köpare som kan återanvändamaterialet i nästa steg. Maskinella

insamlingssystem som nedgrävda marbehållare och speciellt sopsugsystem har ofta problem med kvalitet. På utsorterat material. Googla på nätet så hittar ni plockanalyser och annat intressant att läsa om olika insamlingssystem.

Vi och alla andra kommuner gör löpande plockanalys av det avfall vi hämtar för att mäta hur mycket som felaktigt ligger kvar i restavfallet och kvalitén på utsorterat material. Vi har krav på oss att leverera in avfall tillbehandlingsanläggningen som uppfyller visa kriterier, vilka är reglerade i avtal.

Hälsningar och lycka till!

Kristina

Related documents