• No results found

Tack till:

In document Konstfacks uteservering (Page 30-48)

Sist men inte minst våra fantastiska klasskomp-isar och ni andra på Konstfack. Frågan är om inte ni varit till störst hjälp i slutändan. Vi har verkli-gen haft en underbar klass under alla åren här, och trots allt hårt slit har vi nog haft roligast under den här sista terminen.

Tack till:

01: 40x40x30 Tävlingsförslag till utemöbler till Konstfack.

02: Program Kandidatarbete

03: Program för Konstfacks Uteservering 04: Ritningar

I-001_rev_B Bord, Plan och Snitt A-A I-002_rev_B Bord, Elevation och Snitt B-B

I-003_rev_B Bänk, Plan, Elevation, Snitt A-A, Snitt B-B I-004_rev_B Stativ skärmall

I-005_rev_A Vinkeljärn, Plan, Snitt F-F och E-E I-006_rev_B Parasoll, Plan och Elevation

Parasollfot, Plan och Snitt

I-007 Plan uteservering

I-008 Övriga skärmallar för plasmaskärning I-009 Tillverkningsritning Bef.Bänkar

I-010 Underlag för egen tillverkning av Parasoll I-011 Underlag för egen tillverkning av Parasoll

Bilagor:

40X40X30

Tävlingsförslag till uteplats av Kristoffer Fagerström & Marcus Abrahamsson Institutionen för Inredningsarkitektur & Möbeldesign, Konstfack, VT 2009

KONCEPT:

40X40X30 är ett modulkoncept där vi haft som mål att skapa ett ramverk för att långsiktigt lösa skolans behov av en uteservering, där det långsiktiga ligger rotat i konceptets föränderliga natur. Vårt förslag är en idé av vår tid där vi banat väg för möblernas överlevnad, bortom vår och er generation på skolan.

Det finns två sätt att behandla konceptet på vilka båda förklaras nedan, men utgångspunkten och ovan nämda mål är gemensamt för både spåren.

Det nämda ramverket är en stålställning, en korg att lägga sittyta och bordsskiva i som omfamnar och ger stöd åt dessa. Antalet enheter bestämmer storleken på bordet eller bänken, men namnet på projektet kommer från storleken på sittmaterialet i en enkel pall.

Det första alternativet innebär att vi själva väljer att fylla ramverket med trären furu, vilket tillsam-mans med konceptet blir vårt avtryck och uteplats-ens "default setting". Platsen är inte sällan kall och med valet av trä med dess isolerande egenskaper hoppas vi reda bot på det. När det virket är uttjänt eller av annan anledning inte kan representera sko-lan längre så är det fritt fram för kommande genera-tion Konstfackare att byta ut dessa, kanske sker det på skolans initiativ kanske på ett mer anarkistiskt sett, det får framtiden utvisa. Vi vill skänka skolan något för en lång tid framöver, något som kan utvecklas tillsammans med den och dess elever.

Det andra alternativet är att man redan från början behandlar platsen som en konstant

föränderlig utställning för skolans elever att visa upp sina materialstudier och vilken riktning deras arbeten tar, för varandra och besökare. Ett flöde av teser och antiteser som värderar och omvärderar vårat förhållande till material, funktion och skulp-tur. På det sättet kan forumet användas inom de pedagogiska ramarna i form av workshops eller kursmoment i tex muralstudion eller snickerierna. I detta alternativ uppmuntras eleverna att skapa egna 40X40X30 även utanför kurser. Detta blir ett tillägg i den ständiga dialogen mellan institutionerna.

Utifrån de möjligheter som konceptet möjliggör kan en intressant plan skapas med stora och små sitt-grupper så att man kan äta lunch med hela sin klass eller på tu man hand.

75 75

MATERIAL:

Underredet är bockad massiv tråd (ca 15 mm) i ett kvalitetsstål. Tråden svetsas på en plått och allt-sammans lackas med för utomhusanvändning hållbar lack.

Sitt- och bordsytan skruvas fast i underredet som i sin tur, om nödvändigt, bultas fast i betongplattan.

Möblernas huvudmått:

Kandidatexamen program

2009.03.06

vering ti ll Ko nstfack

t gemensamt Kandidatarbete av Marcus Abrahamsson & Kristoffer gerström rutsättningar: Bakgrund: Bakgrunden till projektet är en tävling som utlystes där elever på Konstfack bjöds in att ge förslag möbler till skolans uteservering. Koncept: I vlingsförslaget till ”möbler till Konstfacks uteservering” menade vi att skolan borde använda denna plats, detta första möte med Konstfack, till att formulera en bild av skolan och dess verksamhet. Vi vill alltså lyfta ut och visa upp de processer som dagligen pågår inuti skolan.

r mer information om hur det initiala konceptet såg ut, se bilaga 01. xamensarbetet: Syfte: Anledningen till att vi valt att arbeta med det här projektet i r kandidat är attjobba med en specifik problemformulering och en specifik plats. Det är vi tycker att rat samarbete funkar som allra bäst. Vi ser också väldigt mycket fram emot att ett resultat som går att ta och att erfarenhet om översättningen mellan idé och verklighet. Vi ska jobba platsspecifikt med uppgiften att gestalta Konstfacks uteplats. Vi villexamensdagen bli kritiserade utifrån att vi har löst uppgiften uteservering i allmänhet och i synnerhet i relation till Konstfack som avsändare. Förhållningssätt: När skolan tar initiativ till att engagera elever i skolans utveckling, som i denna tävling, har vi som elever en stor möjlighet att hjälpa skolan att synas på ett sätt som vi tycker saknas. Vi blev optimistiska när vlingen utlystes eftersom det signalerar att skolan vill marknadsföra sina elever och kommunicera skolans värden och värderingar ut ett nytt sätt. Vi vill jobba institutionsöverskridander att representera skolan ttre och sätta fart dialogen mellan institutionerna, vi hoppas att det kan fungera som en dörröppnare mellan dessa. Under 2008 jobbade vi med ett numera nedlagt projekt där vi ritade en ny Konsthall för skolan i den närbelägna byggnaden Panncentralen. Det projektet liksom detta handlade mycket om hur skolan uppfattas ut och en del i r process kommer hantera hur man aktivt kan arbeta med PR i ett projekt. Delmoment:

x

Program Vi undersöker platsen och arbetar ut ett program med planslösning. xFormgivning Vi utvärderar det initiala konceptets form (se bilaga 01) och utvecklar det så att det ligger i linje med det vi vill kommunicera med projektet som helhet. xWorkshop ett ännu ej fastställt sätt kommer vi att engagera elever till att uttrycka sig inom konceptets ramar. x

Utställning Obe roende av tävlingens utgång kommer vi att nyttja platsen som utställningsyta. Vid eventuell vinst är målet att färdigställa hela uteplatsen och vid en förlust kommer vi ta oss an att bygga någon eller några möbelgrupper somr symbolisera vår vision av uteplatsen. xIndividuella frågeställningar

Under arbetets slutfas kommer, om tiden tillåter, Marcus att göra en egen workshop eller ställa upp egna frågeställningar kring material inom ramverket under tiden som Kristoffer är upptagen med familjeangelägenheter. xSamarbetet Under arbetets gång ska vi hålla ett extra öga hur samarbetet ter sig för att kunna skriva ett stycke om det i våra individuella rapporter.

Skiss till tidsplan: Vecka 09:UPPSTART Vecka 10: Programskrivning examensarbete, Research av utemöbler / uteserveringar, Formgivning / modellarbete. Vecka 11:Formgivning klar, Tidsplanr rapporten. Vecka 12: Program uteplatsen Klar, Rapportskrivning. Vecka 13: Plan Klar, Rapportskrivning, Spår 1: Tillverkningsritningar. Vecka 14: Rapportskrivning Klar, Spår 1: Tillverkningsritning skicka. Vecka 15: Uppsamlingsvecka, Spår 2: Prototyp Uppstart. Vecka 16: Uppstart Presentation Vecka 17: Uppsamlingsvecka/Individuella frågeställningar. Vecka 18: Presentation Klar. Vecka 19: EXAMINATION. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Vecka 20:Utsllningsarbete ochrdigställning

INREDNINGSPROGRAM FÖR: KONSTFACKS UTESERVERING 2009-03-15 Rev: 01

………

……… Marcus Abrahamsson Kristoffer Fagerström

eservering KONSTFACK ställare: stfack nsväg 14 6 37 HÄGERSTEN gnr: 2021001199 betsgrupp: Ansvarsområde: ar Björkman, Rektor Konstfack Ekonomi nny Matmakarare, Hyresgäst av uteservering. Daglig drift och underhåll rcus Abrahamsson, student IASpecificeras nedan istoffer Fagerström, Student IA -II- nas Bohlin & Karin Nyrén, Proffesorer, IA Handledning till Kristoffer & Marcus hanna HammarénProtokollskrivare och Kristoffer (hädanefter kallad arkitekterna) har på sitt bord att driva projektet framåt och stämmer sitt arbete gentemot Arbetsgruppen. riga Kontakpersoner: Svensson Fastighet/IT chef 08-4504380 f.svensson@konstfack.se Levander, kundansvarig, Vasakronan 0703-072022 g.levander@vasakronan.se r Perjons, områdestekniker, Vasakronan 0709-681712 g.levander@vasakronan.se

Syfte / Målsättningar Skapa en plats som fungerar väl utifrån resturangens behov av en uteservering Ge ett första positivt intryck av Konstfacks verksamhet. Uteserveringen ska representera de värderingar och det arbete som skolan står för.

Förväntningar Förutsättningar Platsen är idag omöblerad men har ett serveringstillstånd för 60 personer. Ytan (hädanefter kallat ”betongdäcket) som tillståndet avser är 120 m2 Betongdäcket ingår i det hyresavtal gentemot Vasakronan som gäller för Konstfacks övriga lokaler. Betongdäcket hyrs i sin tur av Matmakarna som driver restaurangverksamheten inne i skolan. Projektets ekonomiska ramar ej helt fastställda. Uteserveringen nyttjas i huvudsak mellan april och oktober men möblerna ska stå på platsen året om.

Verksamhetskrav / Funktionskrav xPlatsen ska hålla ca 60 matgäster beräknat på en bordsyta om ca 60 cm. xTillgänglighetskrav enligt bygg i kapp handikapp ska uppfyllas. xPlatsen ska uppfylla och innefattas i Konstfacks styrdokument för arbetsmiljö xMatgästerna ska ha möjlighet till helt eller delvis skuggade matplatser. I det fallet solavskärmningen inte är fast monterad tex vid användning av parasol ska det vara lätt att plocka in och ut dessa. xMöjlighet ska ges att äta i större sällskap och i mindre. xMöblerna ska vara fasta (pga stöldrisk). xBordsytorna ska lämpa sig för avtorkning. xBetongdäcket ska vara lättstädat genom sopning. xServeringen behöver innehålla avfallshantering. xMöblerna ska vara hållbara både ur miljösynpunkt och i fråga om slitage. De delar som förväntas slitas ut inom en överskådlig framtid ska vara utformade så att de är lätta att byta ut. xEventuell möjlighet till belysning vid kvällsevent Byggnadstekniska åtgärder Markmontering av möbelstativ i enlighet med möbleringsritning.

Tidsplan 11 mars Uppstartsmöte 27 mars Arbetsgruppen träffas och tittar på planritningar, tillverkningsritningar och förslag på solavskärmning. 5-6 maj Arbetet presenteras 12-20 maj Vårutställning med en så färdig plats som möjligt. Erforderlig uppföljning till dess att projektet är färdigställt i sin helhet.

Handlingar Möbleringsplan Tillverkningsritningar Bänkstativ Bordsstativ Bordskivor Bänksittytor Detaljritningar Ombyggnation av befintlig bänk Infästning av stativ

Budget genom leverantörsofferter

In document Konstfacks uteservering (Page 30-48)

Related documents