• No results found

Taekwon – do u dětí s hyperkinetickým syndromem

2.2 Alternativní výukové metody

2.2.3 Taekwon – do u dětí s hyperkinetickým syndromem

Jak již bylo výše popsáno, děti s ADHD se projevují především abnormálně zvýšenou motorickou aktivitou, předimenzovaným rozsahem pohybu, rychlostí až zbrklostí.

Viditelné jsou i pohybové vzory jako válení, pohupování, poskakování, šoupání nohama a jiné. V rámci Taekwon - do se děti učí jak správně a efektivně využít energii a sílu. Žáci jsou vedeni k uvědomování si své fyzické síly, což je velkým předpokladem k tomu, aby si ji nepotřebovali „dokazovat“ mezi sebou. Zároveň si jsou vědomi svých dovedností navzájem, což eliminuje riziko vzniku potyček a šarvátek k vzájemnému poměřování sil. Jednotlivé techniky jsou podpůrným prostředkem k nácviku pravolevé orientace. TKD představuje všestranný rozvoj motorických i koordinačních schopností, spojeno i s nácvikem správného dýchání. Zvládání jednotlivých prvků a sestav je prostředkem k budování zdravé sebedůvěry. Cílem je, aby si děti více věřily. Dítě, ale i člověk se zdravou sebedůvěrou je více odolný proti rizikovému chování provázejícímu rizikové formy chování.

Důležité je zmínit, že ač jsou děti s ADHD velmi živé, v neustálém pohybu a aktivní, neznamená to, že jsou pohybově talentované. Mnohé z nich mají potíže s koordinací těla a psychomotorické obtíže. Taekwon – do doporučují nejen samotní trenéři, speciální pedagogové, ale pediatři a ortopedové. Při tréninku se stejnoměrně zapojují svaly na celém těle, uplatňuje se soustředění na pohyb, takže se harmonicky rozvíjí tělesná i duševní stránka osobnosti. Trénink dětí je založen na celkovém rozvoji motoriky čili všestranném pohybu, s důrazem na jeho oboustrannost. Převažuje forma hry zaměřená na rozvoj pohybových dovedností pro TKD a samotný trénink techniky trvá patnáct – dvacet minut, protože se děti nedokážou delší dobu dostatečně soustředit. Cvičení TKD je prospěšné

55

nejen pro zdraví po fyzické stránce, ale i psychické. Má velmi pozitivní vliv na držení těla a také na posílení a protažení celého těla vůbec. Obratnost, rychlost a základní cviky je možné rozvíjet už s velmi malými dětmi. Výborně funguje také jako relaxace.

Jak jsme již uvedli výše, děti se v rámci TKD učí jednotlivé tuly – sestavy, ve kterých se jedná o spojení pohybů rukou a nohou. Jednotlivé sestavy jsou cvičeny individuálně, kdy je posilováno vnímání vlastního těla. Je však mnoho her, které děti nutí ke kolektivní spolupráci a přemýšlení. Každá sestava má svůj význam, který děti musí znát a právě tak se ponořují do teoretických základů TKD. Dále se v hodinách nacvičují prvky sebeobrany a souboje, kontaktní i nekontaktní. Při nácviku kopů nejde o sílu, ale o správnost techniky, jakým je proveden. V tabulkách úrazovosti, jsou bojová umění obecně až daleko za populárním hokejem, fotbalem nebo třeba volejbalem.

Konkrétně v naší škole máme zkušenost s tím, že díky TKD ubylo mezi dětmi fyzických potyček, za dobu trvání TKD v naší škole nebyl zaznamenán jediný incident během výuky. Zároveň také TKD přispívá ke změně vztahu rodič – dítě. Neboť rodiče vidí a uvědomují si, že i jejich dítě má možnost vyniknout v nějakém kroužku, že jsou např.

pohybově nadané, a že jim samotné TKD pomáhá v lepším sebeovládání a reálném náhledu na situaci. Příkladem můžeme uvést matku našeho bývalého žáka, která díky cvičení TKD začala být na svého syna pyšná a začala se o něho více zajímat a podporovat ho v jeho zájmové aktivitě. Rodiče i pedagogové pozitivně přijímají možnost všestranného rozvoje svých dětí ve smyslu uvědomování si následků používání fyzické síly. Zlepšila se koncentrace i soustředěnost při plnění úkolů i v rámci vyučování.

Děti jsou vedeny k uvědomování si skutečnosti, že bojová umění obecně, jsou určena k jejich obraně a jejich zneužití při útoku a agresivním chování není v souladu se sportovním přístupem, ani se zásadami a především ani se zákony naší země. TKD vede žáky k úctě k ostatním, toleranci a sebekontrole. Jsou vedeni k úctě k trenérovi, učí se základní pravidla činnosti, pozdrav, základní terminologii českou, ale i korejskou (obrázková příloha č. 3). TKD podporuje sportovní řevnivost, to k dosahování lepších výsledků, ale zároveň se nesmí opomenout již několikrát zmiňované zásady a především pak v tomto případě zdvořilost, kdy děti musí zdravit trenéry, vyšší pásky, rozhodčí, soupeře. Pozdravit se děti musí mezi sebou při soutěži i po ní a podat si ruku na symbol úcty – poblahopřání soupeři. I tak se děti učí pracovat s fenoménem přijetí prohry, ocenění druhého a sebekontrole.

56

Správné cvičení, dodržování zásad a celková snaha vede k tomu, že jsou děti postupně oceňovány barevnými pásky. Jejich získání však není trvalé. Pokud má trenér dojem, že se dané dítě nechová tak, jak určují zásady a slib TKD, může mu být pásek odebrán. Jeho návrat je možný, ale trenér si musí být jist, že došlo k uvědomění si chyb a došlo k dostatečné nápravě. Tímto způsobem jsou děti vedeny k uvědomování si svého chování a předcházení problémovým situacím.

Zásady a slib TKD nejsou vysvětlovány pouze trenéry, ale samotné děti jej musí memorovat a zároveň umět vysvětlit. Může svými slovy, jedná se především o správné pochopení a užívání daného významu slova.

Jak jsme již zmínili, každý trénink je zakončen meditací. Jedná se o důležité uvolnění těla i ducha. Děti sedí na zemi v tureckém sedu, musí mít zavřené oči a narovnaná záda, jejich úkolem je plně se soustředit pouze na sebe a svůj dech, nesmí se nechat rozptýlit sebemenším pohybem či zvukem. Zde můžeme pozorovat, že i tak „divoké“ děti, jakými jsou děti s ADHD si umí vštěpit toto pravidlo a meditaci prožít jako zklidňující a odpočinkovou aktivitu (obrázková příloha č. 4)

Na výuku v jednotlivých hodinách navazuje i zájmový odpolední kroužek. Jedná se o další možnost, kde mohou děti prohlubovat své dovednosti a popřípadě vyjet i na soustředění a cvičit společně s ostatními členy školy Geback Hosil Sool, která naše tréninky ve škole vede. Hlavním trenérem, který věnuje čas dětem v naší škole je samotný prezident Českého svazu TKD ITF, pan Martin Zámečník a trenér Tomáš Veverka. Účast na kroužku je pro děti velmi silnou motivací.

Celkově můžeme zhodnotit, že pro děti s ADHD je velmi důležité, aby se naučili ovládat své emoce a chování. Implementace TKD do výuky představuje další podpůrný prostředek k naplnění takto formulovaného cíle. Přínos toho projektu je spatřován především v osobnostním rozvoji žáků navštěvujících naší školu. Za velmi důležitý přínos považujeme ovlivňování názorů a zkreslených představ žáků o bojových uměních jako takových. V rámci hodin je dostatečný prostor na korekci nesprávného přístupu, kdy je nácvik mylně pokládán za prostor pro rvačky a bitky. Naopak jsou dětem neustále permanentně vštěpována pravidla a disciplína. Zavedením TKD do výuky posilujeme společně s dalším prostředkem (Sociální dovednosti) základní cíl školy – tedy vedení žáků k uvědomování si svého chování a práci na korekci nežádoucích projevů.

57

3 EMPIRICKÁ ČÁST