• No results found

Tankar om framtiden

In document E-mobility – gå mot strömmen (Page 58-61)

4. Teoretisk och empirisk analys

4.3.3. Tankar om framtiden

Grant (2007) framhåller i koppling till den gröna marknadsföringen att majoriteten idag anser att det är ansträngande att leva, jobba, resa m.m. på ett hållbart sätt. Dock understryker Koupourtiadis att framtidsutsikten för elbilen utvecklas ständigt, speciellt laddinfrastrukturen vilken han ser som en nödvändighet. “Ger man inte kunden alternativa möjligheter att kunna ladda på olika ställen, vad är då meningen med elbilen?” frågar han sig. Koupourtiadis menar vidare att det är viktigt att det fungerar innan de säljer elbilarna, samt att det är viktigt att kunna ge kunderna en större bild. Samtidigt påpekar Rydberg att med en bil som enbart går på el blir det tufft, då krävs det en längre räckvidd. Vilket tyder på att det är av stor väsentlighet att bristerna och barriärerna bör meddelas i enighet med Mayer (2000). Vidare påstår Rydberg att de stora märkena satsar stort ekonomiskt på det här men det går sakta framåt, något som han önskar hade gått lite fortare. För framtiden menar Melander att om marknaden kommer, kommer volymerna och därefter efterfrågan. Det i sin tur kommer även leda till att priserna går ner men framförallt måste medvetenheten komma först. Vilket stärks av både Grant (2007) och Rettie et al. (2012) då författarna trycker på kunskapen och betydelsen av att få det gröna beteendet att bli det “nya normala”.

“Vi har gått över till el för att driva så mycket av våra apparater som vi har idag, varför inte då göra det även på bilsidan.” - Melander, 2015-11-27

Även Rietschel påpekar att det är framförallt viktigt att medvetenheten ökar och enligt honom är det viktigt att de politiska incitamenten blir bättre för att hjälpa till att accelerera den här utvecklingen. Han anser att det är politikernas sätt att styra utvecklingen åt ett visst håll. Utlåtandet stödjer Mayer (2000) då han nämner incitamenten och att det bör påpekas om de

ska förbättras för att i sin tur öka intresset för miljövänliga bilar. Rietschel är inne på samma linje då han understryker att supermiljöbilspremien är dåligt utformad från grunden.

Ett gemensamt utlåtande från fokusgrupp 1 visar att de hoppas på att el som drivmedel ökar som ett tillgängligt alternativ och att det finns ett större urval i framtiden. De hävdar att det tar sin tid och att det måste hittas lösningar på att få fram elen på ett bättre sätt så att det lönar sig i framtiden. Även en respondent ur fokusgrupp 2 instämmer vid den här tanken och denne anser att elen måste vara miljövänlig i framtiden. Tankarna för oss till Reijonen (2008) då författaren påpekar att den gröna marknadsföringen bör vara en integrerad del av företagets miljöstrategi och inte bara en promotion, som även tas upp av Ottosson och Parment (2013). Vidare upplyser Grant (2007) att den gröna innovationen kommer har stor genomslagskraft de nästkommande 20 åren. I jämförelse tar författaren upp internets genomslagskraft de senaste 20 åren och menar på att gröna innovationer kommer skapa nya produkter och livsstilar. Björk är i enighet med Grants (2007) teori och förklarar att han tror på en extremt ljus framtid och att det år 2017 kommer bli en helt annan värld utan tvekan. “Om vi pushar vår del framåt kommer det automatiskt leda till ett grönare samhälle, både vad gäller produktion och konsumtion av energi”, tillägger Björk. Även Rydberg stämmer in i tanken om förändring då han tror att laddstationer hemma blir vanligt i framtiden så att det går snabbt att ladda. Utöver det spekulerar även en respondent ur fokusgrupp 2 att antingen kommer man gå över helt till el eller så kommer något helt annat som är ännu mer gynnsamt. Dock är båda grupperna överens om att el som drivmedel kommer vara en tillväxt i framtiden.

”Har man börjat med eldrift går man ofta inte tillbaka till förbränningsmotor. Det är som att gå från Iphone till den gamla telefonen med snurrplattan eller datorn till skrivmaskinen. Det

Vi kan se att det tydligt framgår i det här kapitlet att hållbarhet och CSR är något som engagerar många bilföretag. Det framgår även att målet är att optimera hållbarheten långsiktigt och vad gäller det miljömässiga anses elbilen vara det rätta att göra. Vidare har det visat sig att det är av väsentlig vikt att vara medveten om hela kedjan från A till Ö så att cirkeln sluts på ett bra sätt. Det blir dessutom allt tydligare och viktigare att ligga i framkant som bilföretag vad gäller hela processen och utvecklingen av elbilen. Vi kan se att det är viktigt att elbilen lyfts fram då medvetenheten klart måste förbättras. Vidare framgår det dessutom att elen i fråga måste utvecklas samt framställas på ett bra sätt då det bör återspegla den positiva bilden av elbilen. Vi kan även konstatera att synen på framtiden för elbilen ser ljus ut och det framgår att nya lösningar finns runt hörnet.

5. Slutsats

I följande avslutade kapitel kommer vi redogöra för de slutsatser vi kommit fram till med utgångspunkt i den teoretiska och empiriska analysen. Vidare kommer vi besvara våra delsyften samt forskningsfråga om vad som krävs för att elbilen ska nå ut till en bredare målgrupp i framtiden. Avslutningsvis kommer vi presentera våra egna reflektioner och tankar samt förslag på vidare forskning inom forskningsämnet.

In document E-mobility – gå mot strömmen (Page 58-61)