• No results found

– fastigheter, gata och park, va- och avfallshantering

Året som gått

Gata och park

Trafiksäkerheten stod i fokus under året. Fotgängare och cyklister prioriterades bland annat genom ombyggnad av Hargsvägen i Mantorp. Nya hastighetsgrän-ser infördes i Skänninge och Mantorp. En stor satsning på gatubeläggningar och toppbeläggning på gång- och cykelvägar är genomförd.

Upprustningen av området runt Svartån är prioriterad. Under året anla-des boulebanor, beachvolleyplan, utegym och hundrastgård. Utmed Svartån gallrades växtligheten för att öka tillgängligheten.

Som grund för utvecklingen av Mjölbys stadskärna har en gemensam mål-bild har tagits fram tillsammans med näringslivsrepresentanter och medborgare.

Utbytet av kvicksilverarmaturer i gatubelysningen har fortsatt. Gatubelys-ningen kommer att vara fri från kicksilver 2015, det innebär att vi blir av med miljöfarligt kvicksilver samtidigt som energiförbrukning minskar.

Kollektivtrafik

Landstingen ansvarar sedan 2012 för kollektivtrafiken, men kommunerna ansvarar fortfarande för pendeltågstationerna. Tyvärr har skadegörelsen på anläggningarna ökat under 2013.

Fastigheter

Under året inleddes ett omfattande renoveringsprogram av förskolebyggna-der för att hantera och förebygga problem med inomhusmiljön. Åtgärförskolebyggna-der genomförs i två förskolor åt gången. För att klara lokalsituationen under renoveringarna har tekniska kontoret hyrt in externa lokaler. En ny, tillfällig paviljongförskola uppfördes vid Skogslund i Mjölby.

Ett nytt LSS-boende med sex platser byggdes vid Dackeskolan för att möta det ökade behovet av boenden för personer med särskilda behov.

Under hösten slöt kommunen avtal med Östgötatrafiken om nya lokaler för deras regionsbeställningscentral. Verksamheten inryms i Mjölby gamla stadshus som nu har byggts om och renoverats.

Arbetet med en flerårig underhållsplan för kommunala fastigheter har påbörjats. Underhållsplanen ska beskriva underhållsbehovet och underlätta prioritering av insatser. Planen för 2014 års underhåll är färdig och fokus ligger

Va

Högby vattentäkt är säkerställd och området är nu ett vattenskyddsområde. Det pågår ett arbete för att ta reda på om det går att anlägga en reservvattentäkt i gamla kalkkärret. Processen försvåras av att den eventuella reservvattentäkten ligger inom ett Natura 2000-område.

Bygget av ny rötkammare är klart. Problem med uppvärmning av slam-met kvarstår och vissa intressenter i biogasprojektet har hoppat av satsningen.

Biogasen kan istället komma att användas till värme, fjärrvärme och el.

Arbetet med kommunens ledningsnät pågår kontinuerligt, som ett led i detta har 1,5 kilometer vattenledning bytts ut i Slomarp.

I juli drabbades delar av Mjölby tätort och Spångsholm av kraftig neder-börd som orsakade översvämningar av gator och i källare. Under hösten har tekniska kontoret utrett hur liknande skador kan minimeras, bland annat ska en uppsamlingsdamm för dagvatten byggas. Dammen minskar trycket på dag-vattenledningarna vid kraftiga skyfall och minskar risken för översvämningar.

Avfall

Kommunstyrelsen beslutade 2013 att erbjuda invånarna möjlighet att samla in matavfall för förädling till biogas. Matavfall ska sorteras i en särskild påse, Gröna påsen, och samlas in tillsammans med övrigt hushållsavfall. Start för införandet är planerad till januari 2015.

Den totala mängden hushållsavfall har minskat, men den totala mängden grovavfall har ökat. Mängden industriavfall är den samma som 2012. Cirka 9 500 ton brännbart avfall från Mjölby kommun togs om hand av Tekniska Verken i Linköping under 2013.

Exploatering

Under året såldes 15 kommunala småhustomter. 42 nya familjer har ställt sig i kommunens tomtkö. Under 2013 har tomter i Mantorp och Skänninge släppts.

Samtliga sex tomter i Mantorp har antingen sålts eller reserverats. Under året har Carlslunds bostadsområde i Mjölby, med cirka 40 tomter, köpts in från privat markägare.

Projektering och detaljplanering av etapp ett inom Svartå strand har påbörjats. Ombyggnaden av Lillåparken ska färdigställas under våren 2014.

Hulje 8:8, området intill E4 i Mjölby, har förvärvats under året för att på sikt planeras för olika typer av företagsverksamheter. Detaljplan för verksam-hetsområdet Viringe södra har antagits och projektering pågår. Utbyggnad och markförsäljning startar under första kvartalet 2014.

Årets ekonomiska resultat

Tekniska kontorets avvikelse mot budget är -0,8 mkr. Då ingår inte till-läggsbudgeten för 2013 på 22,7 mkr. Av resultatet står de skattefinansierade verksamheterna för -2,6 mkr medan va- och avfall tillsammans har en bud-getavvikelse på +1,7 mkr.

Gator och vägar visar underskott på -2,3 mkr, främst på grund av fördy-rad vinterväghållning och utökat beläggningsunderhåll av vägar, gång- och cykelvägar. Gatubelysningen visar ett överskott tack vare låga energipriser och minskad elförbrukning.

Internhyresfastigheterna redovisar underskott med –1,2 mkr. Kostnaderna för skadegörelse har minskat ytterliga och låga energipriser i kombination med energieffektiviseringar gav överskott på budgeterade elkostnader.

Kostnaderna för akut underhåll har minskat med 2,0 mkr jämfört med 2012. Kostnaderna för det planerade underhållet överstiger åter kostnaderna för akuta insatser. Fastighetsavdelningen kan i det närmaste redovisa ett noll-resultat eftersom övriga fastigheter har ett överskott på 0,6 mkr.

Bostadsanpassningsbidrag överskred budget med 3,2 mkr, eftersom alltfler ärenden blir alltmer omfattande. Säkerhetsavdelningen redovisar ett överskott på 0,7 mkr kopplat till personalvakanser under stora delar av året.

Kollektivtrafiken visar ett underskott på -0,5 mkr, främst på grund av ökad skadegörelse på pendeltågstationerna. Övriga skattefinansierade verksamheter följde i stort sett budget. Posten förvaltningsgemensamt har ett överskott på grund av personalomsättning och bidrag för utredningar.

Va-verksamhetens överskott på +3,6 mkr innebär egentligen ett underskott i driften. Kostnaderna är lägre än budgeterat, men borde vara ännu lägre eftersom planerade investeringar i stort sett inte belastat driften i form av kapitalkostna-der. Vidare har energikostnaderna varit låga under året på grund av låga priser.

Inför 2012 höjdes va-taxan eftersom kontoret strävar efter full kostnadstäck-ning. Intäkterna är något högre än budgeterat. När överföringsledningen från Gudhem till Mjölkulla och rötgaskammaren vid Mjölkulla, börjar belasta driften fullt ut i form av kapitalkostnader, krävs ytterligare genomlysning av taxan så att den är hållbar framöver.

Avfallshanteringen visar ett planerat underskott på -1,9 mkr eftersom det genomfördes en taxesänkning på cirka 10 procent 2012. Intäkterna är dock något högre än budgeterat på grund av höga skrotpriser och därför att en allt större andel avfall från industri och handel lämnas på Hulje återvinningscentral.

Åtaganden

z Tekniska kontoret ska utveckla verktyg som stödjer externa kontakter med kontorets personal tillsammans med övriga kommunala förvaltningar

Upphandling av system klart. Konfigurering av systemet pågår.

z Tekniska kontoret ska utveckla fler kvalitetsdeklarationer inom avdelningarna gata/park och avfall

Arbetet har påbörjats. Utifrån osäkerheten kring budgetläget 2014 har inga nya kvalitetsdeklarationer fastställts.

z Tekniska kontoret ska utarbeta en långsiktig plan för underhåll och upprustning för att avhjälpa brister i kommunens lokaler

Arbetet med att ta fram en underhållsplan är slutfört.

z Åtagandet är uppfyllt z Åtagandet är inte uppfyllt

Framåtblick

Under 2014 ska arbetet med bostads- och markförsörjning prioriteras. De när-maste åren ska mer mark erbjudas för verksamheter i Mjölby och för bostäder i Mjölby, Skänninge och Mantorp.

Genom förändringar i viringeområdet ska ännu bättre förutsättningar skapas för företagsetableringar. I Skänninge centrum ska åtgärder för att skydda och förstärka kulturmiljön genomföras. Bygget av idrottshallen i Skänninge pågår under 2014 och 2015.

Tillsammans med plankontoret ska tekniska kontoret planera för att bevara och utveckla Mantorp som boendeort.

När det gäller Mjölby stadskärna fortsätter arbetet med åtgärdsplan utifrån framtagen målbild och med att öka andelen fotgängare och cyklister.

Driftredovisning

Vatten- & avloppshantering 3,6 -48,3 51,9 3,6 5,9

Avfallshantering -1,9 -20,5 18,6 -1,9 -2,7

Totalt 1,7 -68,7 70,5 1,7 3,2

Skattefinansierad verksamhet

Gator och vägar -2,3 -40,8 1,4 -39,4 -32,8

Gat 0,1 -14,2 1,9 -12,3 -12,1

Kollektivtrafik -0,5 -5,9 0,4 -5,6 -4,5

Internhyresfastigheter -1,2 -146,7 144,1 -2,6 -3,1

Övriga fastigheter 0,6 -6,5 4,3 -2,2 -1,6

Bostadspolitiska åtgärder -3,2 -5,2 0,0 -5,2 -4,1

Säkerhet 0,7 -2,9 1,4 -1,5 -2,0

Förvaltningsgemensamt 3,3 -21,0 17,2 -3,9 -2,5

Totalt -2,6 -243,2 170,5 -72,7 -62,5

Nyckeltal

Asfaltbelagd yta, m2 1 714 572 1 654 865 Vintervägröjd yta, m2 1 514 572 1 454 865 Antal belysningspunkter 7 263 7 160 Fastigheter

Planerat underhåll, kr/m 86 72 Va

Antal kunder 5 322 5 309

Såld mängd vatten, m3 1 543 620 1 526 584 Renat avloppsvatten, m3 2 726 006 3 190 212 Avfall

Antal kunder sophämtning 7 231 7 262 Hushållssopor per

invånare, kg 289 284

Intern service

Fastighets- och gatuskötsel, lokalvård och kost

Året som gått

Förvaltningens arbetsvolym är fortsatt hög. Datorisering har ökat, genom att gatu- och fastighetsenheten börjat använda verksamhetssystemet KomMa.

Kvalitetsarbetet ISO 9001:2008 och miljöledningssystem 14 001 har stärkts genom att alla verksamheter har genomgått internrevisioner. Genom Kom-petensväxeln har medarbetare utbildats i bland annat ständiga förbättringar och kunskapsöverföring.

Gatu- och fastighetsenheten har utfört många av kommunens investe-ringsprojekt, bland annat en ny va-ledning i Slomarp och utbyggnad av gator på Hattorp och i Olofstorp.

Prästgårdslidens grönområde har omvandlats till en plats för rekreation och lek. En kulvertering av Lillån inför det planerade bostadsområdet Svartå Strand har genomförts. I Mantorp har en mängd hastighetsskyltar bytts ut och tillgänglighetsarbetet i Mantorp och Skänninge fortsätter.

Lokalvårdsenheten har förberett för att ta över städentreprenaden på Man-torps skolor under 2014. Under året påbörjades arbetet med att introducera ett leaninspirerat arbetssätt.

Kostservice har infört schemaplaneringsverktyget Time Care Planering, skapat en vikariepool och infört ett databaserat vikariehanteringssystem, Time Care Pool. Eftersom flera förskolor och äldreboenden renoverats under året, har stora resurser lagts på att planera om för verksamheten. Enheten har introducerat ett lean-tänk i organisationen

Årets ekonomiska resultat

Förvaltningens resultat för helåret 2013 är ett underskott på 1,2 mkr. Under-skottet beror på ett negativt resultat för kostservice som haft ökade personal-kostnader, + 7,5 procent jämfört med 2012, samtidigt som intäktsnivån i princip legat still jämfört 2012. Förvaltningens totala personalkostnader har ökat med 5,5 procent sedan föregående år.

Åtaganden

z Förvaltningen ska följa det av kommunen fastlagda personalpolitiska programmet och kvalitetssäkra att alla medarbetare har ett PU-samtal samt ett lönesamtal under året

z Ta fram nyckeltal för att mäta förädlingsvärdets förändring per arbetad timme och år

z Ta fram mätetal som beskriver hur pass väl avdelningens åtgärdstider ligger inom ramen för beställningen

Rapport finns framtagen men kan dock inte nyttjas fullt ut i dagsläget.

z Förvaltningen ska certifiera sig enligt ISO 9001 kvalitets/- samt ISO 14001 miljöledningssystem

Certifieringsprocessen är inledd men beräknas slutföras 2014.

Framåtblick

Det går att förenkla och förbilliga både beställnings- och utförarprocessen inom ramen för den nuvarande organisationen. Det är viktigt för den fortsatta utvecklingen att avtalens längd regleras.

En extern certifiering av kvalitetssystemen enligt ISO 9001:2008 och miljöledningssystemet 14001:2004 ska slutföras under 2014. Det innebär att förvaltningen åtar sig att arbeta med ständiga förbättringar och driva verksam-heten strukturerat enligt kvalitets- och miljöledningsmanualer.

Ett ledningssystem för att förbättra och säkra arbetsmiljön enligt standarden SIS-OHSAS 18 001, ska implementeras under 2014. Genom att integrera denna standard till de övriga kvalitetsmanualerna, får förvaltningen en total kvalitetssäkring av verksamheten.

Omsättning (mkr) 147 146

Omsättning per

omräknad heltid (tkr) 806 838

Antal omräknade heltider * 182 174 Antal tillsvidareanställda ** 202 193 Arbetade timmar *** 315 921 310 145 Sjukskrivningar (%) **** 6,4% 5,8%

Förädlingsvärde (kr) per

arbetad/timme ***** 237 251

Driftredovisning

Styrelse och förvaltning 0,2 0,2 0,0 0,2 0,3

Gatu- och

fastighetsenheten -0,8 -82,9 82,4 -0,5 5,0

Lokalvårdsenheten 0,5 -19,5 20,2 0,8 1,1

Kostservice -1,2 -46,0 44,3 -1,7 -0,4

Totalt -1,2 -148,2 147,0 -1,2 6,0

z Åtagandet är uppfyllt z Åtagandet är inte uppfyllt

* Alla tjänster exklusive timanställningar omräknade till heltider: Källa- Aditro.

**Antal anställningar exklusive timanställningar, Mätdatum 131231: Källa- Aditro.

*** Mätperiod : 130101-13123 inklusive timanställningar.

**** Sjukfrånvaro i procent av arbetstid: Källa- Aditro.

***** Ny serie från och med 2012 – ej jämförbar med tidigare år.

I kommunens driftredovisning finns högre belopp för kostnader och intäkter redovisade, men samma nettobelopp. Orsaken är interna poster.

Kommun-övergripande

Related documents