• No results found

– fastigheter, gata och park, va- och avfallshantering

Året som gått

Tekniska kontorets budget är i stort sett i balans. De överskott som finns består till största delen av kapitalkostnader, vilket betyder att tekniska kontoret har fått lägre räntekostnader än budgeterat. Ett område som dock gör stort underskott är bostadsanpassningen, som överskred budget med 100 procent, det har troli-gen samband med den omstrukturering som omsorgs- och socialförvaltnintroli-gen genomför i hemtjänsten. Under året har fokus riktats mot våra fastigheter, särskilt när det gäller förskolor. Särskilt starkt fokus har legat på problemen med Östergårdens förskola i Mjölby. Inomhusmiljön är undersökt på 22 för- och grundskolor. Tekniska kontoret har byggt om Kanikeplan i Mjölby och arbetat med riksväg 50, pendeltågstationen och tunnelbygget i Skänninge.

Inom VA-verksamheten inleddes bygget av en rötkammare.

Gata och park

I Skänninge invigdes pendelstågstationen inklusive ny offentlig toalett, också på Smålandstorget uppfördes en toalett och bygget av en tunnel under järnvägen på Idrottsvägen påbörjades. Gång- och cykelbanan på Bjälbogatan breddades.

Två gång- och cykelvägar blev asfaltsbelagda. Nya hastighetsgränser infördes i Skänninge och i samband med det byggdes trafiksäkerhetsåtgärder i Skän-ninge och Mantorp.

Kanikeplan i Mjölby har byggts om och i Sörby har nya gator byggts.

En lekplats har byggts i Sörby, en lek-plats har rivits och ett antal har rustats upp. I Svartåprojektet har en hundrastgård har uppförts och Gåsholmen har förskönats genom en paviljong. På Prästgårdsängen har arbetet startat med att nya gång- och cykelstigar har anlagts. I samband med bygget av riksväg 50 har det byggts en ny gångbro över Skenaån som ansluter till nya prome-nadvägar. Hembygdgårdens infart och parkering har fått ett lyft. Måndalens koloniområde har städats upp.

Beläggningsstatusen på alla kommunala gator, gång- och cykelvägar inventerades och planerade beläggningsarbeten genomfördes. Bytet av kvick-silverarmaturer till nya armaturer med betydligt mindre energiförbrukning, har fortsatt. Under året genomfördes tre trygghetsvandringar. Ett flertal gallringar i tätortsnära skogar har också gjorts.

Kollektivtrafik

Upphandling av särskild kollektivtrafik (skolskjutsar, färdtjänst och komplett-eringstrafik) genomfördes av Östgötatrafiken. Mjölby Trafik AB (Blåklintsbuss

rer) vann upphandlingen och kör från och med 1 juli 2013. Trafiken i Mjölby tätort fortsätter med en kombination av anropsstyrda och linjelagda turer.

Fastigheter

Tekniska kontoret förvaltar 184 000 kvadratmeter lokalarea och 1 600 000 kvadratmeter tomtmark.

Fastighetsförvaltningen klarade inte målet att vidmakthålla och utveckla fastigheternas ekonomiska värden. En ny plan för planerat underhåll av kommunens byggnader, påbörjades under året. En preliminär slutsats är att resurserna för planerat underhåller behöver fördubblas.

Problematiken kring Östergårdens förskola i Mjölby har tyngt förvalt-ningen både ekonomiskt och personalmässigt. På 22 förskolor och skolor är en innemiljökartläggning genomförd. Resultatet visade på en varierande skala på behov av åtgärder. Tillsammans med skolans representanter har en prioriteringslista tagits fram.

Va

Arbetet med att säkerställa Högby vattentäkt och med att hitta en lösning på frågan om reservvattentäkt pågår. Vattentäkten ligger mycket nära dubbelspåret och riksväg 50. Arbete med vattenskyddsområde för Västra Harg, Normlösa och Högby vattenverk pågår.

2012 renades cirka tre miljoner kubikmeter avloppsvatten vid kommu-nens reningsverk. Reningen klarade miljökraven. Kväverening sker med gott resultat och avloppsslammet är certifierat enligt Revaq (ett certifieringssystem för avloppsreningsverk som sprider avloppsslam på åkermark).

Bygget av ny rötkammare och renovering av slamhanteringen vid Mjölkulla pågår och beräknas vara klart under våren 2013.

Nästan 2 kilometer avloppsledning i Lycketorp och Svås har infodrats med en strumpa, för att det inte ska bli så mycket regnvatten i ledningarna. Över-föringsledningen mellan Mjölkulla och Gudhem är färdig. En ny pumpstation har byggts vid ridskolan. Pumpstationerna Havrevägen och Albacksvägen har byggts om.

En va-plan, som fastställdes av kommunstyrelsen i november, togs fram gemensamt av miljökontoret, byggnadskontoret och hållbarhetsstrategen.

Avfall

På Hulje mellanlager byggdes ett förrådshus. Avfallsplanen för Mjölby, Tranås och Boxholms kommuner har antagits av respektive kommunfullmäktige. Sam-arbetet mellan kommunerna har fördjupats. En informatör som projektanställts har tagit fram informationsmaterial och startat studiebesöksverksamheten på återvinningscentralen.

TekniskaVerken i Linköping vann en upphandling när det gäller förbrän-ning av avfall och företaget GDL vann upphandlingen av avfallstransporterna.

9 300 ton brännbart avfall togs om hand av Tekniska Verken i Linköping.

Mängden industriavfall har ökat i år.

Exploatering

Under året såldes 10 kommunala småhustomter. 24 nya familjer har ställt sig i kommunens tomtkö. Genom fortsatt utbyggnad av Sörby bostadsområde ska-pades 13 nya tomter. Den fördjupade översiktsplanen för Svartå strand antogs

av kommunfullmäktige i november. Under året har kommunen förvärvat mark inom området, för att i ett senare skede sälja vidare till privata byggherrar. Arbe-tet med att göra i ordning parkmark inom Svartå strandområdet har påbörjats.

Cirka 55 000 kvadratmeter mark för etablering av nya verksamheter, såldes under året. Projektering av ny verksamhetsmark på Lundby industriområde är färdig, utbyggnad av området beräknas starta under 2013.

Årets ekonomiska resultat

Tekniska kontorets sammanlagda avvikelse mot budget är +7,6 mkr. Då ingår inte tilläggsbudgeten för 2012 på 22,1 mkr. Av resultatet står de skattefinan-sierade verksamheterna för +4,4 mkr medan va och avfall tillsammans har en budgetavvikelse på +3,2 mkr.

Gator och vägar visar överskott på +3,4 mkr, främst på grund av den internräntesänkning som genomfördes utan att budgeten reglerades. Då uppstod överskott på kapitalkostnader som kommer att regleras vid tilläggs-budgeten. På plussidan finns även ett överskott på gatubelysningen tack vare låga energipriser och minskad elförbrukning efter energibesparingsåtgärder.

Internhyresfastigheterna redovisar underskott med –0,4 mkr. Resultatet inne-håller både stora plus- och stora minusposter. Positivt var att kostnaderna för skadegörelse höll sig på samma låga nivå som de två senaste åren och att de låga energipriserna i kombination med gjorda investeringar för att energief-fektivisera gav överskott på budgeterade elkostnader.

Arbetet med felavhjälpande och planerat underhåll är fortsatt omfattande, bland annat har Östergårdens förskola varit i fokus.

Bostadsanpassningsbidrag överskred budget med 2,1 mkr, vilket beror på att alltfler ärenden blir alltmer omfattande.

Övriga skattefinansierade verksamheter som park, skog, kollektivtrafik och säkerhet följde i stort sett budget. Förvaltningsgemensamt uppvisar överskott på grund av personalomsättning och bidrag för utredningar.

Va-verksamhetens överskott på +5,9 mkr innebär egentligen ett underskott i driften. Kostnaderna är lägre än budget. De borde vara ännu lägre eftersom planerade investeringar fortfarande pågår och därmed inte belastar driften i form av kapitalkostnader och därför att energikostnaderna varit låga under året på grund av låga priser. Inför 2012 höjdes va-taxan enligt plan eftersom kontoret strävar efter full kostnadstäckning. Intäkterna är något högre än budgeterat, främst på grund av anläggningsavgifterna. När de stora investering-arna, överföringsledningen från Gudhem till Mjölkulla och rötgaskammaren vid Mjölkulla, börjar belasta driften fullt ut i form av kapitalkostnader, krävs ytterligare genomlysning av taxan så att den är hållbar framöver.

Avfallshanteringen visar ett planerat underskott på -2,7 mkr eftersom det genomfördes en taxesänkning på cirka 10 procent år 2012. Intäkterna är dock något högre än budgeterat på grund av höga skrotpriser och därför att en allt större andel avfall från industri och handel lämnas på Hulje återvinningscentral.

Åtaganden

z Tekniska kontoret ska utveckla verktyg som underlättar externa och interna kunders kontakter med kontorets personal.

Upphandling av externt system pågår

z Tekniska kontoret ska initiera trygghetsvandringar för ungdomar samt utveckla samverkan inom nya polisorgan-isationen för Mjölby kommun.

2 vandringar med ungdomar har gjorts. Samverkan pågår genom Kombrå/

fältare. Mätresultat upplevd trygghet mäts i Kritik på teknik vår 2013 z Stadshuset ska få ett nytt uppvärmningssysten under 2012

samt förses med fjärrkyla.

812 tkr lägre kostnad 2012 vs 2010

Framåtblick

Tekniska kontoret har en budget som i stort sett är i balans. Mycket talar dock för ökade kostnader i framtiden, inte minst när det gäller att hålla kommunens anläggningar i gott skick. Energibesparingar står i fokus de kommande åren, liksom att använda kommunens lokaler så effektivt som möjligt. Visionsarbetet för Mjölby centrum och hur det ska utvecklas kommer att ligga i fokus. Grund-skole- och förskolelokalerna kommer att kräva stora insatser när utredningen om inomhusklimatet följs upp. Lundby industriinfart planeras att byggas och på så sätt kommer verksamhetsmark att frigöras. Målet är att erbjuda attraktiva boendemiljöer. Därför kommer det att förhandlas om lämpliga markköp och skissas på nya områden för småhustomter. Den nya rötkammaren på Mjölkulla avloppsreningsverk tas i drift och avloppsslammet börjar rötas. En utredning tillsammans med Tranås och Boxholm ska genomföras om hur bioavfall ska samlas in på bästa sätt i kommunen. Tekniska kontoret ska arbeta för att medborgarna ska känna sig allt mer trygga och säkra. Rekrytering och rätt kompetens till verksamheten behöver säkerställas. Det är viktigt att vara att-raktiva som arbetsgivare. Flera medarbetare går i pension och marknadslönerna fortsätter att stiga för ingenjörer och tekniker.

Driftredovisning

Vatten- och avlopp 5,9 -45,5 51,4 5,9 2,2

Avfallshantering -2,7 -21,5 18,8 -2,7 -0,6

Totalt 3,2 -67,0 70,2 3,2 1,6

Skattefinansierad verksamhet

Förvaltningsgemensamt 2,8 -18,7 16,9 -1,8 -1,2

Gator och vägar 3,5 -35,3 2,6 -32,7 -35,7

Fastigheter -0,4 -144,8 141,7 -3,1 -4,6

Övriga fastigheter 1,2 -5,7 4,1 -1,6 -2,3

Bostadspolitiska åtgärder -2,1 -4,1 0,0 -4,1 -3,8

Park, mark och skog -0,3 -13,8 1,7 -12,1 -10,8

Säkerhet 0,1 -3,9 2,0 -1,9 -1,6

Kollektivtrafik 0,1 -4,7 0,2 -4,5 -13,4

Arbetsorder -0,3 -0,9 0,2 -0,7 -0,1

Totalt 4,5 -231,9 169,4 -62,5 -73,4

Nyckeltal

Asfaltbelagd yta, m2 1 654 865 1 649 480 Vintervägröjd yta, m2 1 454 865 1 449 480 Antal belysningspunkter 7 160 6 983 Fastigheter

Planerat underhåll, kr/m 72 53 Va

Antal kunder 5 309 5 244

Såld mängd vatten, m3 1 526 584 1 562 096 Renat avloppsvatten, m3 3 190 212 3 211 175 Avfall

Antal kunder sophämtning 7 262 7 249 Hushållssopor per i

nvånare, kg 284 332

z Åtagandet är uppfyllt z Åtagandet är inte uppfyllt

Intern service

Fastighets- och gatuskötsel, lokalvård och kost

Året som gått

Förvaltningen har under året haft en fortsatt hög arbetsvolym, antalet tecknade avtal har ökat. Utvecklingen har varit positiv när det gäller kvalitetsarbetet och hälsoarbete. Kvalitetsarbetet har präglats av att miljöledningssystemet ISO 14 001 utvecklats. Förvaltningens miljögrupp har lyft fram 48 miljöaspekter som grund för det fortsatta miljöarbetet. Utifrån dessa har vi tagit fram miljömål och upprättat handlingsplaner.

Gatu- och fastighetsenheten har haft fortsatt förtroende att utföra många av kommunens investeringsprojekt, bland annat en ny avloppsledning från Spångsholm till Mjölby reningsverk. Gator, grönområden och nybyggnation av en lekplats vid Sörby bostadsområde har färdigställts. Ett omfattande byte och en utökning av antalet hastighetsskyltar har genomförts i Skänninge.

Arbetet med tillgänglighetsprogrammet har fortsatt i Skänninge och Mantorp.

Lokalvårdsenheten har deltagit i ett pilotprojektet HR-kompetens, kompetenshanteringssystemet kommer att vara ett bra verktyg för att stärka förvaltningens kvalitetssystem ISO 9001:2008. Medarbetarna utbildas också kontinuerligt, när det gäller förändrade städmetoder.

Kostservice har ett nytt avtal med äldreomsorgen när det gäller kosten till äldreboendena. Genom att investera i en artikeldatabas som kommer att vara till stor hjälp vid livsmedelsupphandlingar, har kostservice ökat sin datorisering.

Kostservice och gatu- och fastighetsenheten har varit med i pilotprojektet

”Time Care” som är ett databaserat tidplaneringsverktyg.

Årets ekonomiska resultat

Förvaltningens resultat för helåret 2012 är ett överskott på 6 mkr. Volymen beställningar har ökat under året vilket påverkat förvaltningens utfakturering positivt.

Fakturerade intäkter ökade jämfört föregående år med totalt med +8 pro-cent, särskilda beställningar står för lejonparten av ökningen. Förvaltningens personalkostnader har ökat med 1,5 procent sedan föregående år.

Åtaganden

z Service och entreprenadkontoret åtar sig att under 2012 implementera i verksamheten ISO 14001 miljölednings-system i syfte att erhålla en miljöcertifiering

Kontoret har upprättat kvalitetsrutiner, ordnat verksamhetshandböcker och genomfört interna revisioner. Certifieringen bedöms genomföras sommaren 2013. Arbetet har inneburit breddad och fördjupad diskussion inom förvaltningen.

z Service och entprenadkontoret åtar sig att antalet fordon som drivs med miljövänligt bränsle skall öka. Detta skall beaktas vid varje ny- eller återinvestering av fordon eller maskin

Förvaltningen har köpt in ett antal fordon med miljövänligt bränsle under året. Effekten är minskade utsläpp.

z Service- och entreprenadkontoret ska kvalitetssäkra att alla medarbetare har ett PU-samtal och ett lönesamtal under året

Förvaltningen ska slutföra de samtal som är kvar samtal för 2012. Klart till sommaren 2013.

z Effektivisera fastighetsserviceavdelningens verksamhet.

Genom utökad datorisering ska verksamheten effektiv-iseras. Detta innefattar förbättrad redovisning, kortare ställtider och snabbare återrapport. Åtagandet i samband med detta är att arbeta fram och utveckla nyckeltal som stödjer denna process

Alla medarbetare på fastighetsservice har en laptop. Trådlöst nätverk har installerats i lokalerna. Dialogen och samarbetet med felanmälan på Tek-niska kontoret har förbättrats. Möjlighet finns att förbättra ledtiderna.

Framåtblick

Det går att förenkla och förbilliga både beställnings- och utförarprocessen inom ramen för den nuvarande organisationen. Det är viktigt för den fort-satta utvecklingen att avtalens längd regleras. Långa avtal möjliggör alltid lägre kostnader. Under 2013 ska förvaltningen certifiera sitt kvalitetssystem enligt ISO 9001:2008 och miljölednings systemet 14001:2004. Det innebär att förvaltningen åtar sig att arbeta med ”ständiga förbättringar” och bedriva verksamheten strukturerad, enligt kvalitets- och miljö- ledningsmanualer.

Ytterligare satsningar kommer att ske inom IT-området under 2013. Vid gatu- och fastighetsenheten implementeras ett verksamhetssystem, ”Komma”.

Systemet integrerar bland annat förråd, verkstad, fordon, uthyrning, arbets-order och fakturering. Medarbetare kommer dagligen att inrapportera sina aktiviteter i systemet vilket möjliggör förbättrad kostnads- uppföljning och snabbare fakturering till kund. Satsningen på friskvård och hälsa ska fortsätta genom en rediplomering av vårt hälsoarbete i Korpens regi.

Nyckeltal

Bokslut 2012

Bokslut 2011

Omsättning (mkr) 146 135

Omsättning per

anställd (tkr) 754 673

Antal tillsvidareanställda * 174 181 Arbetade timmar ** 310 068 -Förädlingsvärde (kr) per

arbetad/timme *** 260

-* Mätdatum 121201: Källa- Aditro

**Mätperiod : 120101-12123 inklusive timanställningar1. Ej jämförbar med tidigare år pga nytt personalsystem.

*** Ej jämförbart med tidigare år pga byte av personalsystem.

I kommunens driftredovisning finns högre summor för kostnader och intäkter redovisade, men samma nettobelopp. Orsaken är interna poster.

Driftredovisning

Styrelse/förvaltning 0,3 0,3 0,0 0,3 0,2

Gatu- och

fastighetsenheten 5,0 -76,7 81,7 5,0 0,5

Lokalvårdsenheten 1,1 -18,8 19,9 1,1 0,9

Kostservice -0,4 -44,2 43,8 -0,4 -1,6

Totalt 6,0 -139,4 145,4 6,0 0,0

z Åtagandet är uppfyllt z Åtagandet är inte uppfyllt

Kommun-övergripande

Related documents