• No results found

Tekniska förvaltningen redogör för ärendet i tjänsteskrivelse 2019-07-11

In document 2019-08-26, (Page 115-121)

8

Återrapportering av uppdrag om lokalisering av fullmäkti-gesal (TEF/2019:176)

Förslag till beslut

Tekniska nämnden noterar status för utredning om placering av fullmäkti-gesal och beslutar att invänta beslut om placering av nytt kommunhus.

Sammanfattning

Tekniska nämnden fick i mål och budget 2019 i uppdrag att påbörja arbetet med en ny fullmäktigesal. Parallellt med byggandet av nytt kommunhus ska en ny lokalisering av kommunfullmäktigesammanträden utredas. För närva-rande hålls sammanträdena i Folkets hus i Hallunda.

Tekniska förvaltningen har hittills studerat fyra alternativ. Det är Xenter och Tumbascenen i Tumba, Folkets hus i Tumba/Segersjö och Hangaren i Alby.

Inget av redovisade alternativ är direkt rekommenderbara. Folkets hus i Tumba och Hangaren i Alby rekommenderas inte. Xenter är tveksamt på grund av formatet. Tumbascenen är möjlig.

Tekniska förvaltningens rekommendation är att den bästa lösningen vore att ny fullmäktigesal planeras in i det nya kommunhuset. Eftersom placering av det nya kommunhuset kommer att behöva prövas ytterligare föreslås att ut-redningen inväntar detta beslut.

Tekniska förvaltningen redogör för ärendet i tjänsteskrivelse 2019-07-11.

TEKNISKA FÖRVALTNINGEN

Post Botkyrka kommun, 147 85 Tumba · Besök Munkhättevägen 45 · Kontaktcenter Direkt · Sms · E-post jonny.wilbacher@botkyrka.se

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax · Webb www.botkyrka.se

 

Frank Renebo Tekniska nämnden

Lokalisering av fullmäktigesal (TEF/2019:176) Förslag till beslut

Tekniska nämnden noterar status för utredning om placering av fullmäktigesal och beslutar att invänta beslut om placering av nytt kommunhus.

Bakgrund

Tekniska nämnden fick i mål och budget 2019 uppdrag att påbörja arbetet med en ny fullmäktigesal. Parallellt med byggandet av nytt kommunhus ska en ny lokalisering av kommunfullmäktigesammanträden utredas.

För närvarande hålls kommunfullmäktige sammanträdena i Folkets hus Hall-unda.

Nuvarande lokal Folkets hus i Hallunda är cirka 340 kvm och har formatet 20 x 17 m.

Plan för nuvarande sittning i lokalen finns som bilaga 1.

Ärendet

I utredningen har hittills fyra alternativ studerats:

Xenter

Ligger placerat i Tumba i anslutning till Tumba gymnasium och i närhet till den tidigare placeringen av nytt kommunhus. I Xenter kan man tänka sig två

alternativa placeringar av en fullmäktigesal: Xenter Nisellsalen respektive Sammanslagning av rum för att skapa en större yta.

Xenter Nisellsalen - nuvarande utförande är ”biosittning”. Nuvarande storlek på Nisellsalen – cirka 139 kvm, är för liten för att användas som fullmäkti-gesal. Lokalen är i bakkant begränsad av trapphus som gör att det blir kost-samt att expandera lokalen åt det hållet.

Alternativt kan man slå ihop Nisellsalen med receptions lokalen samt de kon-ferensrum som är angränsande.

Lokalerna skulle kunna separeras med hjälp av vikväggar för att uppnå en flexibel användning. Statiska begränsningar är ännu inte undersökta.

Den sammanslagna lokalen kan då få två alternativa utföranden:

1. Nisellsalen+wc-gruppen+receptionen+2 stycken mötesrum (enligt blå markering) får då en storlek på 443 kvm. Formatet blir 11 x 39 m. Lo-kalen får dock ett relativt smalt format som kan upplevas som en nack-del.

2. Om sammanslagningen begränsas till enbart mötesrummen blir loka-len 157 kvm, vilket är för litet.

Går man utanför boxen och tittar på en utbyggnad av Xenter som byggnad öppnar sig andra alternativ som vi inte studerat ytterligare.

I närhet av lokalen finns kök med möjlighet till servering. Tillgång till hwc och wc finns eller kan skapas. Lokalen har bra placering centralt i Tumba. Nackdel är att placeringen kräver ombyggnationer (flytt av toalettstråk, hiss och elcen-tral) och påverkar dessutom skolans pågående och kommande utbildningar.

Folkets hus Tumba/Segersjö Huset är för litet.

Stora salens yta är cirka 150 kvm vilket är för litet för önskad möblering samt person-antal. Kräver dessutom stora ombyggnat-ioner.

Hangaren i Alby

Lokalen är större än behovet, cirka 2530 kvm, vilket ger kostnader för att kunna avgränsa ytan (belysningsstyrning mm), Hwc samt wc måste förbättras.

Sammantaget kommer anpassning att bli dyr. Lokalen ligger i ”utkanten” av Alby vilket gör att det är svårt att komma dit. Kommunala transporter har dålig frekvens. Subtopia, nuvarande hyresgäst, använder lokalen i hög utsträckning (det är två månaders väntetid för att kunna göra en tillgänglighetsgenomgång av lokalen) Lokalen hyrs ut för stora evenemang, filminspelningar samt tv pro-duktioner.

Lokalen hyrs även ut längre perioder vid dessa tillfällen där månadsvisa kom-munfullmäktigesammanträden kanske inte är möjlig.

Tumba scenen

Lokalen är i nuvarande utförande biosittning. Lokalen är helt anpassad för bio-visning och används frekvent för biobio-visning för allmänheten.

Även här kan man tänka sig två alternativa ombyggnationer.

1. Slå samman foajen och nuvarande ”bio-salong” till en lokal. Lokalen blir då 675 kvm. Formatet är 39 x 17 m. Dvs. egentligen överdimens-ionerad.

2. Om endast bio-salongen omdisponeras till fullmäktigesal blir ytan 355 kvm med formatet 21 x 17 m, dvs yta och format i paritet med nuva-rande lokal i Hallunda Folkets hus.

Omändring till fullmäktigesal med flexibel möblering för att bibehålla möjlig-heten till biovisning är görbar men kräver stor ombyggnad.

Ingen av ovan redovisade alternativ är direkt rekommenderbara. Folkets hus i Tumba och Hangaren i Alby rekommenderas inte. Xenter är tveksam på grund av formatet. Tumba scenen är möjlig. Vår rekommendation är att den bästa lösningen vore att ny fullmäktigesal planeras in i det nya kommunhuset.

Eftersom placering av det nya kommunhuset kommer att behöva prövas ytter-ligare föreslås att utredningen inväntar detta beslut.

Mikael Henning Frank Renebo

Teknik- och fastighetsdirektör Fastighetschef

Bilaga:

Bilaga 1. Plan över nuvarande sittning kommunfullmäktige.

 

9

Yttrande över motion - Ombyggnad av Tumbascenen för att

In document 2019-08-26, (Page 115-121)