• No results found

Tekniska nämnden

In document KFN Investeringsplan fram till 2022 (Page 176-180)

TEF/2019:32 

BOTKYRKA KOMMUN

Tekniska förvaltningen 2019-02-20

 

    2 [8]

Innehåll 

Bakgrund ... 3  För ett jämlikt Botkyrka ... 3  För en jämlik verksamhet ... 3  För en jämlik arbetsplats ... 3  Ärendet ... 4  En jämlik arbetsplats ... 5  Prioriterade aktiviteter 2019‐2021 ... 6   

 

   

BOTKYRKA KOMMUN

Tekniska förvaltningen 2019-02-20

 

    3 [8]

   

Bakgrund 

Alla nämnder fick under 2018 i uppdrag av kommunfullmäktige att utifrån värdegrunden och en strategi och riktlinjer för ett jämlikt Botkyrka och arbetsplats, ta fram en aktivitetsplan inom nämndens verksamhetsområde.

Tekniska nämndens aktivitetsplan togs fram 2018 och den ska följas upp och revideras varje år. Aktivitetsplanen ska lämnas till kommunfullmäktige i samband med vår årsredovisning. Utgångspunkten för vårt arbete är:

För ett jämlikt Botkyrka  

Botkyrka ska vara en interkulturell plats som präglas av samarbeten och möten över grupp- och stadsdelsgränser, jämlika livschanser och social

sammanhållning.

• I Botkyrka ska alla flickor, pojkar, kvinnor och män ha samma makt att forma sina liv och samhället.

• I Botkyrka ska alla ha rätt till ett självständigt liv, egen sexualitet och integritet.

• Botkyrka ska vara lättillgängligt för alla – här blir en funktionsnedsättning inte till ett funktionshinder.

• Botkyrka ska vara en plats där alla invånare ska ha möjlighet till ett långt liv med god hälsa och välbefinnande.

För en jämlik verksamhet 

Vi konkretiserar utgångspunkterna utifrån riktlinjer för ett jämlikt Botkyrka med fokus på det som berör verksamhetsutveckling. Jämlikhet i Botkyrka innebär att olika grupper av flickor och pojkar, kvinnor och män bemöts och får del av verksamheten på lika villkor, oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

funktionsnedsättning, sexuell läggning, ålder samt social, och ekonomisk bakgrund eller situation. Jämlikhet utgår från alla människors lika värde och våra rättigheter och skyldigheter.

I vårt arbete behöver vi säkerställa:

- Genom att vi följer lagar och konventioner säkerställer vi Botkyrkabornas mänskliga rättigheter. Inte någon ska diskrimineras.

- Våra tjänster, service och stöd ska utformas utifrån olika gruppers och individers behov.

- Botkyrkaborna ska vara medskapande och delaktiga. Vi behöver utveckla vårt systematiska arbetssätt och metoder som tillvaratar olika gruppers behov utifrån diskrimineringsgrunden.

-Gemensamma krafter för lika livschanser.

För en jämlik arbetsplats 

Dessa riktlinjer utgår från fyra identifierade utvecklingsområden:

- Representativ arbetsplats

- Samspel i en kreativ och öppen arbetsmiljö - Relevant och bärande kunskap

- Jämlik styrning

BOTKYRKA KOMMUN

Tekniska förvaltningen 2019-02-20

 

    4 [8]

Ärendet 

Tekniska nämndens aktivitetsplan för ett jämlikt Botkyrka gäller under perioden 2019-2021. Syftet med aktivitetsplanen är att på enhetsnivå konkretisera hur vi ska arbeta under perioden för att uppnå ett jämlikare Botkyrka, verksamhet och arbetsplats.

I vårt basåtagande synliggörs och inkluderas arbetet med att öka jämlikheten för Botkyrkaborna och på vår arbetsplats. Vi har medborgarens fokus och är öppna, ansvarstagande, modiga och energiska. Botkyrka kommun ska vara lättillgängligt och vi ska utgå ifrån Västra Götalandsregionens riktlinjer från start i projekteringsprocessen vid all ny- om- och tillbyggnader i våra

fastigheter. Det för att projektera tillgängligt och bygga rätt från början. Alla personer oavsett om det är en Botkyrkabo, anställd eller extern besökande med en funktionsnedsättning eller en tillfällig sådan, ska kunna röra sig självständigt i våra fastigheter.

I Botkyrkas Mål och budget med flerårsplan 2019-2021 är ett av målen att möjliggöra arbete för Botkyrkaborna. Målet är förenligt med att vi planerar under 2019 att ta emot, cirka 150 feriearbetare och cirka 15-20 personer för att arbetsträna, samt andra personer med behov av arbetsmarknadsåtgärder.

Därutöver välkomnar vi och tar emot praktikanter och Botkyrkas ungdomar som är dömda till samhällstjänst.

I vårt löpande arbete är vi medvetna om att aktivt arbeta för ett jämlikt Botkyrka. Till exempel:

 Botkyrkas barn, unga, skolors elevråd påverkar utformningen av sina utemiljöer vid ny- och om byggnation där de själva vill påverka.

 Vi anpassar utemiljön på särskilda boenden utifrån de äldres särskilda behov. Det är ett samarbete mellan tekniska förvaltningen,

entreprenörer och verksamheten. En vårdträdgårdsmästare arbetar med skötsel och aktiviteter.

 Vi uppmärksammar och ser till att det finns utomhusaktiviteter i förskolor och skolor för flickor, pojkar och personer med

funktionsnedsättningar och olika behov.

 Snöröjning och halkbekämpning prioriteras vid dagliga verksamheter, särskolor, LSS-boenden samt vid vård- och omsorgsboenden.

 I samband med lokalisering av verksamheter beaktas tillgänglighets- och trygghetsperspektivet.

 Systematiska inventeringar och åtgärder av 20

möteslokaler/verksamheter så att de blir tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar. Dessa publiceras när de är åtgärdade i

Tillgänglighetsdatabasen (TD). TD är en tillgänglighetsguide för

Botkyrkaborna, andra intresserade besökare och för anställda som bokar våra möten, för jämlikare möten.

 Förvaltningarnas ledningsgrupper får fortbildning och vidareutbildning om kommunens försäkringar. Informationen behöver hållas aktuell, eftersom det ständigt sker förändringar i försäkringsvillkor och skadehanteringsprocessen. Målet är att uppnå en säker och enhetlig skadehanteringsprocess inom kommunen.

 Vi uppmärksammar minoriteters årsstämmor och specifika händelser med rätt flagga och symbol.

BOTKYRKA KOMMUN

Tekniska förvaltningen 2019-02-20

 

    5 [8]

 Vi publicerar jämlika bilder. De ska präglas av kommunens värderingar om jämställdhet, jämlikhet och interkulturalitet.

 Vi skriver med klarspråk enligt Språklagen och kommunens skrivregler.

Vi uppmuntrar våra medledare att gå kurser i klarspråk.

  

På tekniska förvaltningen jobbar vi för att skapa en jämlik, god och trygg livsmiljö för Botkyrkaborna. Ett av våra prioriterade utvecklingsområden är att minska påverkan på klimat och miljö. Exempelvis har vi börjat att använda det nya branschgemensamma miljö-beräkningsverktyget vid utvärderingen av ny- och ombyggnationer. Vi väljer gröna tak, antingen sedumtak eller för solvärme.

På förskolegårdar planterar vi träd som solskydd och för en grönare miljö. Vi utformar lokalerna för att minimera och samordna transporter. Förskolelokaler inventeras så att de är fria från gifter i miljön. Städmetoder har implementerats som tillåter att goda bakterier bekämpar fel bakterier.

Förvaltningen har inom ramen för Botkyrkas blå värden utrett vilka åtgärder som behöver prioriteras för att uppnå renare sjöar. Detta är en del av rätten till god miljö för alla. Vi fortsätter att arbeta enligt aktivitetsplanen för Botkyrkas blå värden.

In document KFN Investeringsplan fram till 2022 (Page 176-180)

Related documents