• No results found

Tabell: Intervjukällor

4.6 Tema 6 Likaberättigande

Västerås stad är väl insatt i vad likaberättigande innebär, däremot finns indikationer på att det behövs en fördelning av resurser kopplade till begreppet. Det handlar om att ha en blandad stad och skapa förutsättningar för människor att förenas. En blandad stad innebär att alla ska integreras i samhället, att delar som äldreboende, dagcenter, skolor, förskolor och LSS-boenden alla ska finnas med. Likaberättigande handlar om jämlika förutsättningar och jämställdhet, för individen, men också för staden. Därav är det också väsentligt med en fördelning av upplåtelseformer - att hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter blandas i stadens bostadsområden. Blandade stadsdelar ger bättre social hållbarhet, men det är en stor utmaning att minska segregationen. Västerås stad är angelägen om att minska segregationen och här spelar ekonomin en stor roll.

Att vi inte har människor som hamnar eller att vi har väldigt mycket färre människor som hamnar och behöver hjälp med ekonomiskt bistånd. Det bästa sättet att motverka segregation, det är ju att snabbt komma ut i arbete och egen försörjning och det är liksom grundbulten i det och här har ju vi olika ansvar…

(Vicky, 2020-04-22)

Segregation upplevs som den största utmaningen och det finns inga enkla lösningar för det. Områden med lägre status förblir ofta lågstatusområden då personer som får bättre ekonomi ofta flyttar ifrån stadsdelen för att hitta en bättre bostad. Nya personer med undermålig ekonomi flyttar in på nytt i områden med låg status. “Har man en socialt hållbar stad så formas så enormt mycket bättre effekter av sådana här jämlika förutsättningar, att folk klarar egenförsörjning och kan betala skatt och förhållandet i familjen och bättre studier och bättre uppväxt liksom.” (Lenny, 2020-04-27). Även inom jämställdhet satsar Västerås stad på barn och unga. Det finns också här en ekonomisk aspekt som påverkar social hållbarhet och det finns en uppfattning om att det är sorgligt att en individs plånbok ska bestämma vad individen eller individens barn kan göra. En dialog mellan Västerås stad, politiker och ungdomar i staden råder för att kunna göra skillnad gällande jämställdhet. Utöver de ekonomiska bitarna

utförs exempelvis mätningar baserat på de aktiviteter som verkställs på fritidsgårdar, detta för att se vad som lockar flest tjejer alternativt killar.

Fritidsgårdarna arbetar med ett koncept som heter machofabriken för att få mera tjejer på gården och liksom mindre machokultur, så att tjejerna vill vara där och skicka med killarna bättre förutsättningarna att få tillgång till hela sin personlighet och inte bara det som anses vara macho korrekt.

(Pia, 2020-04-23)

Insatserna följs upp för att kunna hänvisa till de resultat som framkommit. Även skolans synsätt är relevant inom social hållbarhet. “Vi behöver ha en blandning där människor med olika bakgrund möts.” (Vicky, 2020-04-22) En rättvis skola med samma förutsättningar överallt och en jämställdhet mellan pojkar och flickor är betydelsefullt för stadens framtid.

Jag kan inte påstå att jag tycker vi jobbar så mycket annorlunda bara för att ordet social hållbarhet har kommit in i det vokabuläret. En blandad stad och en rättvis skola, det blir ganska naturligt för oss, då väldigt mycket redan är planerat och bestämt, det vi kan göra är att komma med förslag - möjligen i projektstadiet, om vi kan göra något ytterligare för att förstärka det här.

(Frederick, 2020-04-23)

När det handlar om barn som lever i utsatta områden så har de en lägre utbildningsbakgrund och en större ohälsa, där måste det mer resurser till för att de ska få jämlika förutsättningar. Jämlika förutsättningar beskrivs utifrån förmågan att arbeta och vara delaktig i samhället, en problematik som framkommer handlar om att för att uppnå jämlika förutsättningar måste vissa grupper få mer. “Jag tycker att människor ska kunna ha bra boende, bra arbete, bra skola och bra vård. Så att man liksom kan ha ett bra liv.” (Pia, 2020-04-23).

Oavsett vilka förutsättningar en individ har så krävs ett stort arbete för att skapa jämlika villkor. Det finns ledare som anser att funktionsnedsatta i samhället behöver prioriteras, att det behöver skapas förutsättningar för dem att kunna leva ett liv som alla andra. Det ska ske oberoende av vilken typ av funktionsnedsättning det gäller - intellektuell funktionsnedsättning eller rörelsenedsättning. Rätten till värdighet och självkänsla var än man är.

Ja, jämlika förutsättningar det är ju inte likadana förutsättningar, utan det är ju jämlika förutsättningar. Det är alltså jämlika förutsättningar. Det är att det ska inte spela någon roll om du är tjej eller kille. Det ska inte heller spela någon roll vilken bakgrund du har, men för att lyckas med jämlika förutsättningar så måste vissa grupper få mer för att få lika mycket.

(Vicky, 2020-04-22)

Innebörden i begreppet social hållbarhet är stort. “För mig handlar social hållbarhet om människors förutsättningar… utanförskap som vi kämpar mycket med och… på alla nivåer och… den sociala hållbarheten grundar sig på förutsättningar för individerna” (Anny, 2020-04-30). Det finns svaga i samhället som behöver extra stöd, personer utan kontaktnät,

utan eget boende och arbete, varför det är viktigt att lyfta frågor om utsatthet, utanförskap och jämlikhet. Oberoende av om en individ är svenskfödd eller utländskt född så finns ett utanförskap idag som är dolt, då är de sociala bitarna viktiga. Genom arbetet med social hållbarhet finns möjligheter att skapa förutsättningar för den enskilde individen. Västerås stad behöver alltså hitta sätt att jobba på som främjar de sociala bitarna, om Västerås stad inte lyckas nå vissa individer behöver de hitta nya tillvägagångssätt. Att kunna prata med människor och skapa förtroende till dem, är metoder för att nå invånarna i samhället. Tilliten till samhället är en viktig del, eftersom individer kan ha svårt med tilliten när de lever i utanförskap.

Alla människor är individer och det är viktigt att de har en organisation som präglas av innehållet i ​Programmet om social hållbarhet - värderingar, ansvar, handlingar, normer och förhållningssätt. Internt i Västerås stad anställs ofta nya medarbetare, det är därför centralt att jobba med innehållet i ​Programmet om social hållbarhet​. Ett exempel där Västerås stad underlättat social hållbarhet är att de anställt en syriansk man på heltid i Stadshusets reception för att öka kommunikationsmöjligheterna med olika grupper i samhället. Det finns en inställning om att den interkulturella kompetensen är jätteviktig. Ändå finns en antydan om att Västerås stad behöver bli bättre på att anställa mångfald, framför allt i högre positioner, så som chefspositioner.

Related documents