• No results found

Tema: Kunskapsöverföring för att ta sig förbi GRUNDFAS

Resp. Citat Kod Kategori

1b Jag hoppar in och kör lite Bluebeam-utbildningar i Linns region ibland och hon hjälper mig.

Utbildning inom företaget Utma-ning att sprida kunskap 3b

Vi har digitala coacher som jag kan prata med direkt. Jag behöver bara nämna att det är någonting jag skulle behöva lära mig så anmäler dem mig till kurserna och ger mig det materialet jag behöver. Genom dessa stödfunktioner så har min kunskap ökat.

Utbildning inom företaget

5b

Vi har tvärgrupper, där alla inom samma arbetsområde träffas. Så ut-byter vi erfarenheter, så tar vi upp sådana saker som vi behöver lära oss.

Tvärgrupper

1b

Vi har ju våra forum och samarbetsytor där vi lägger upp allting som vi gör på respektive region. Så både vi har koll på varann och vad vi gör, och även erfarenhetsdatabas som vi bygger upp där mellan oss, det har inte funnits

Erfarenhetsda-tabas

1b

Sen har det ju kommit mer och mer att det har varit frukostseminarier och det har vi ju haft ett par stycken nu om digitalisering och sen har vi ju snackat om mobile-gäng på Skanska som har kört digitala körkort i ett par år och där är väll kanske det främsta vi har spridit ny faktisk teknik och vad som finns. Det har ju varit som en väckelsedag, inga re-gelrätta utbildningar men mycket att det här har vi, att få upp med-vetandet.

Involvera medarbetare

1b Nu är det väldigt mycket mer så att man tar riktiga pilotförfaranden.

och att blanda in ett gäng projekt, spridda över landet. Pilotprojekt

1b

Just piloter i sig där har vi lite mera tydliga ramar, det ska vara någon av oss som äger den pucken. Och tillsammans med det projektet gör någonting av det, skriver någonting om det, och sedan delar med det till resten.

Pilotprojekt

1b

Däremot finns det några gamla stötar där är extremt förändringsovil-liga och dom går också att vinna över också, om man väl får dem att sätta sig ner och lyssna lite.

Ta sig tid att lyssna

Utma-ning att övertyga 1b

Dom var verkligen så att Det här ha vi alltid gjort och så ska vi alltid göra. Det tog lång tid innan jag fick audiens och komma ut till det pro-jektet. Men väl där satt vi ett gäng en halvdag och kollade på lite olika hjälpmedel. I slutet av dagen så skulle jag nog säga att alla hade ändrat uppfattningen väldigt mycket.

Ta sig tid att lyssna

1b

Att några som kommer från godsvagnen som är miljardprojekt kanske hamnar på ett litet projekt nästa gång så dom tar med sig sin erfaren-het. Det är väl det man hoppas på hela tiden.

Sprida medar-betare med di-gital kompe-tens på olika projekt

1b

Jag tar med ett gäng från ett av mina projekt och åker till hus Stock-holm syd och tittar och kanske åker ner till Huddinge sjukhus och visar hur dom jobbar 360 plan. Så det gör vi absolut. Det har man alltid som argument när man ska prova någonting, prata med backåkraprojektet för dom testar det här nya AK-appen vi har, sån här equipment loop. Så hör med dom om deras spontana reaktion så känn om det är någon-ting ni vill prova också. Eller så drar vi dit så får dom presentera en halvtimme-timme vad dom har gjort och hur dom har känt för det. Det ger väldigt mycket bättre tyngd när de får höra det av lite mera bygg-folk.

Studiebesök på projekt. Goda exempel

5b

Vi försöker identifiera vilka digitala stjärnor vi har på våra regioner och dem har vi väl någon strävan efter att de inte hamnar på samma projekt när det sker ett byte. Så att man ser till att det inte sitter, de som var två stjärnor på sina projekt, inte sitter på samma projekt. Det försöker man ha någon koll på. Projekten pågår ju över ett antal år så nu har ju ingen behövt lägga så mycket energi på det. Det finns i tan-ken när det sker.

Involvera montörer

Tema: Kunskapsöverföring för att ta sig igenom UTFÖRANDEFAS

Resp. Citat Kod Kategori

1b

Jag personligen kör nästan allting själv. Jag åker ut på plats. Ute på backåkra förr förra veckan, Täby Park förra veckan. Det har blivit så för jag kan Bluebeam och Navisworks på den nivå som behövs för att lära ut dem programmen. Personalledd utbildning Utma-ning att imple-mentera 5b

Nej, jag tror det bästa är att sitta med dem. Men i och med. att program-men blir vanligare och vanligare, speciellt med apparna (till iPads osv) och trycka och se ritningarna från 3d modellen, så kommer man landa i att måste ha en kurs för att lära sig programmet. Men idag är det ju inte heller så många som går en Office-kurs längre. Utan man förutsätter att alla kan det. Detta är lite samma sak.

Personalledd utbildning

1b

Man har kommit in väldigt lätt i det. Det har faktisk varit mest häpnads-väckande att det gått väldigt lätt och vi har kommit väldigt långt fram, många projekt. Som känner att man stod och stampade för ett år sedan och det var för att man inte haft någon som… Det har varit för svårt att få hjälp. Komplicerat att få hjälp. Då lägger man istället ner frågan för att det blir för jobbigt. Nu hör de flesta av sig till mig oavsett om dom inte vet vem de ska höra av sig om nätverket ligger nere. då kontaktar dom mig och sen bollar ja frågan vidare till rätt person. Hjälp till hjälp har blivit mycket lättare

Personlig hjälp. Sup-port.

2b

Ja precis dom blir ju lite superusers på allt, känns det som. Nån man kan ringa när man har ett bekymmer. Det funkar bra, jag uppfattar det som att dom skulle kunna vara tre gånger så många, så bra funkar det.

Personlig hjälp. Sup-port.

1b

Så det blir ju ofta tyvärr dom mellanstora/stora projekten som får mest. Men samtidigt ger man ju. Alltså på sikt är ju kanske det bästa alternati-vet. Om jag ger en Bluebeam utbildning till trettio personer på Gods-vagnen så till nästa projekt så är de 30 personerna på fyra andra projekt. Om jag kör på tre personer på ett mindre projekt så kanske de, i de bästa av världar, är på tre nya projekt men troligtvis är de på samma igen

Rikta resurser till rätt massa

3a

För att UE ska använda iPads bör man kanske inte rikta sig direkt till förmannen, då han kanske inte besitter högst kunskap inom digitala hjälpmedel. Istället ska man försöka rikta in sig på den i arbetslaget som är mest lämpad för verktyget. Den personen kan sedan sköta kommuni-kationen med sin förman som förmedlar vidare information och ställer frågor till platsledningen

Rikta resurser till rätt massa

2b

Jag gillar att prova nya mjukvaror och verktyg, jag är inte motstånd till det. Jag har alltid jobbat mycket learning by doing. Så det är ganska en-kelt för mig att kasta mig ut och testa och kör man fast så får man fråga någon, istället för att ha utbildningar och använda manual. Jag tycker att jag har ganska lätt att ta till mig nya saker.

Learning by doing

4b

Ja det hade varit bra, att få ett ansikte och kunna ringa någon och få hjälp är alltid bra, men det gäller att man sitter med det själv. Ett exem-pel är att jag använde ett CAD-program för många år sedan, men nu har jag inte jobbat med det på länge och man glömmer bort. Jobba, jobba och en positiv inställning. Jobba själv och utveckla kunskapen själv. Och därför ska det också vara enkelt.

Learning by doing

6b

Man får försöka lära dem. Ofta är det folk som inte kan hantera tekni-ken, det är inte att de saknar intresset eller inte vill lära sig, man har ett hinder på vägen som gör det besvärligt.

Learning by doing

1b

sen har vi ju snubblat in på Buildsafe som vi har skydds och miljöron-der i, det har vi ju tagit för att det är så jävla bra, för att det är så lättan-vänt verktyg. Enkelt och innovativt Utma-ning att uppfylla

1b

Den implementeringen var ju pissenkel, näst intill på 80% av mina pro-jekt, för där hade redan snacket gått. Så bra saker sprider sig av sig självt. Det är som Bluebeam, det har ju inte varit.. det är ingen som vill använda Acrobat Reader längre. Bra saker har förmåga att implemen-tera sig själva näst intill för det pratas.

Enkelt och innovativt

förvän-tan

1b

Saker som är bra går väldigt lätt att lära sig. Ett exempel är Buildsafe. Det kan man sätta i handen på någon och man kan näst intill lista ut själv hur det funkar om någon bara satte upp det liksom bakomliggande så kan nästan vem som helst fixa att köra det på en halvtimme så är man klar, så fattar man systemet.

Enkelt och innovativt

3b

Projekten måste se att verktyget ger ett mervärde och inte skapar några nya kostnader eller svårigheter. ett verktyg som skapar värde genom att skapa mindre fel än ett klassiskt arbetssätt kan vara svårt att visa nyttan i direkt. Man måste ha något tidigare projekt där man tydligt kan visa fördelarna med ett sådant verktyg för att lyckas övertala folk. Skapar ett verktyg en personlig ekonomisk vinning så kommer folk att vilja an-vända verktyget. Till exempel om man kan visa att om verktyget skapar vinst i tid, så sparar projektet pengar vilket ger en vinst som går till de anställda i slutändan.

Enkelt och innovativt

3a

det finns en tröskel i form av inlärningsperiod när man ska börja an-vända hjälpmedlen. De bör därför vara så enkelt utformade som möjligt och man måste förstå nyttan att använda dem. Endast de nödvändiga funktionerna som tillför värde för produktionen ska ingå i appen. Den yngre generationen tar sig lättare över tröskeln eftersom de är vana att använda digitala hjälpmedel i vardagen.

Enkelt och innovativt

1b

Men det är ju produktionen som är grunden till hur vi går vidare med vad Autodesk ska göra med docs för att vi ska vara intresserade. Så där är det verkligen piloten som styr hela kravställningen tillbaka mot auto-desk.

Produktionen som grund till kravställning till utvecklare

1b

Tanken är att de ska kunna gå direkt till Autodesk direkt, nu när vi har nytt avtal med dem, ett Enterprise-avtal. Men jag skulle vilja säga att i 9 fall av 10 går informationen genom oss digitala coacher eftersom det alltid är någon som är programägare eller expert på programmet, men om inte den personen kan tar den det vidare.

Information från utveck-lare genom en kanal

3a

Det skulle vara bra om han som har erfarenhet inom installation kan tala om för modellskaparen vilken information som är viktig för honom i produktionen. Exempelvis kunna tända och släcka olika typer av rör som har olika funktioner.

Kommunikat-ion mellan produktion och projekte-ring 5b

Konsulterna måste ta åt sig svaren de får från oss. Kommer vi med syn-punkter så är det viktigt att dem lyssnar och åtgärdar de syn-punkterna. Vissa konsulter gillar även den direkta feedbacken.

Kontinuerlig anpassning

6b Vi reviderar våra handlingar, manualer och instruktioner utefter vad som har varit bra och dåligt i ett projekt. Det gör vi kontinuerligt.

Kontinuerlig anpassning

Related documents