• No results found

Test av frågegenerering

5 Automatisk textvariation samt automatgenerering av besvarade frågor från text

5.2.5 Test av frågegenerering

För att testa hur väl frågegenerering fungerade i fråga om korrekta frågor (form på frågan, rätt frågeord osv.) med denna pilotversion av frågeordsmappning gjordes testningar mot slumpvalda artiklar från Wikipedia. Eftersom själva pro-grammet saknar möjligheten att slumpvis välja artiklar från datorn lokalt så an-vändes Wikipedias egen hemsida med funktionen ’slumpartikel’. Artikeltexten kopierades utan att ta med rubrik, tabeller osv. Eftersom programmets egen textdatabas med artiklar för närvarande inte skiljer ut dessa andra element lika bra, var utgångsläget mer gynnsamt under dessa försök. Här visas text och fak-tiska frågor från fyra framslumpade artiklar utan någon försköning. Det behöver knappt påpekas att felen i hög utsträckning handlar om fel val av hv-ord, t.ex.

var eller när för en i-PP. Ett liknande fel som borde kunna åtgärdas enkelt är att

personer kallas vad. Prepositionsobjekt identifieras eller särbehandlas ej i testet. Det antas, i likhet med så gott som alla delmoment i detta avhandlingsprojekt, finnas en stor möjlighet till förbättring av dessa steg givet mer tid.

Det följande är ett mindre test med försiktigt satta inställningar mot fyra slump-valda artiklar. I testet som här beskrivs räknas inte typografiska fel som skiftläge hos begynnelsebokstav eller införda mellanslag. Inte heller ses ett ospecificerat (dvs. ej anaforupplöst) han etc. som fel. De manuella markeringarna för genere-rade frågor i nedanstående undersökning av korrektheten i tabellerna ska tolkas på följande sätt (de frågor som är korrekta eller acceptabla markeras ej):

* Fel på frågan givet den information som svaret ger, t.ex. fel frågeord eller syntaxfel,

? Ej idealisk fråga (inte helt rätt) givet dess svar

(?) Inte helt specificierad fråga (t.ex. var/när) som bara delvis är kor-rekt, givet svarets information. Detta beror på att fullständig listning av rektioners huvudord i PP saknas i denna prototyp.

(k) Korrekt fråga med avseende på svaret, men på oavsedda grunder – svaret finns t.ex. i en annan del av textmeningen.

Kirk Franklin

Kirk Franklin, född 26 januari 1970 i Fort Worth, Texas, USA, är en amerikansk gospelmusiker och sångare. Franklin var uppväxt i kyrkan och tog tidigt till sig körmusiken han upplevde där. Han bör-jade spela piano när han var fyra år och han ledde sin första kör när han var elva. I tonåren gjorde han revolt och bröt upp från kyrkan. Han levde ett stormigt liv och umgicks i kriminella gäng. Efter att en vän blivit skjuten återvände han till Gud och kyrkan. Under tidigt 90-tal startade han upp en gospel-kör som han kallade "The Family". Franklin har även samarbetat med andra gospel-körer genom åren som t.ex. God's Property. Kirk Fanklin har besökt Sverige två gånger. Den 10:e september 2008 spelade han på Conventum Arena i Örebro och den 8:e november 2009 i Globen i Stockholm.

Genererade frågor

(?) Från vad / från när bröt han upp?

(?) När (var) återvände han till Gud och kyrkan? Vad började han spela när han var fyra år? Vad gjorde han i tonåren?

* Vad har kirk fanklin besökt Sverige?* (Fyra gånger är adverbial) Vad ledde han när han var elva?

? Vad levde han? ( Han levde ett stormigt liv)

* Vad spelade han på Conventum i Globen i Stockholm den 10 :e september 2008? Vad startade han upp under tidigt 90-tal?

Vad tog franklin tidigt till sig? Vad var franklin i kyrkan?

Vad är kirk franklin , född 26 januari 1970 i fort worth , texas , usa ,? * Var gjorde han revolt? (I tonåren: När)

* Var spelade han Arena i Örebro och den 8:e november 2009 i Globen i Stockholm den 10 :e sep-tember 2008? (Fel syntaxanalys: på Conventum Arena är ett sammanhängande adverbial)

* Var spelade han på Conventum Arena i Örebro och den 8:e november 2009 den 10 :e september 2008?

* Var startade han upp en gospelkör som han kallade The Family? (Under tidigt 90-tal: När) Var umgicks han?

Var var franklin uppväxt?

Vart återvände han efter att en vän blivit skjuten? Vem bröt upp från kyrkan?

Vem började spela piano när han var fyra år? Vem gjorde revolt i tonåren?

Vem har besökt Sverige två gånger?

* Vem har kirk fanklin besökt två gånger? (Sverige: Vad) Vem ledde sin första kör när han var elva?

Vem levde ett stormigt liv?

Vem spelade på Conventum Arena i Örebro och den 8:e november 2009 i Globen i Stockholm den 10 :e september 2008?

Vem startade upp en gospelkör som han kallade The Family under tidigt 90-tal? Vem tog tidigt till sig körmusiken han upplevde där?

Vem umgicks i kriminella gäng? Vem var uppväxt i kyrkan?

Vem är en amerikansk gospelmusiker och sångare?

Vem återvände till Gud och kyrkan efter att en vän blivit skjuten?

Tabell 51 Text och genererade frågor till Kirk Franklin från Wikipedia (Svenska Wikipedia

u.d.).

Slaget vid Dak To

Slaget vid Dak To var ett slag mellan den amerikanska armen och den nordvietnamesiska armen (NVA) under Vietnamkriget som utkämpades vid den sydvietnamesiska-nordvietnamesiska gränsen från den 3 till 22 november 1967. Slaget blev ett av de blodigaste under hela kriget. Slaget börjades efter attacker av NVA på de amerikanska och sydvietnamesiska ställningarna längs gränsen, blodiga och intensiva strider rasade under tre veckors tid innan amerikanerna efter massiva förstärkningar och med flyg och artilleriunderstöd lyckas trycka tillbaka NVA. Även om NVA drevs tillbaka så blev slaget kostsamt för amerikanarna som förlorade nära 300 man döda och nästan 1000 sårade.

Genererade frågor

(?) När (var) börjades slaget på de amerikanska och sydvietnamesiska ställningarna längs gränsen? Vad blev ett av de blodigaste under hela kriget?

* Vad blev slaget under hela kriget? (Under hela kriget är ej fråstående adverbial)

Vad börjades efter attacker av NVA på de amerikanska och sydvietnamesiska ställningarna längs gränsen?

* Vad börjades slaget efter attacker av NVA på de amerikanska och sydvietnamesiska ställningarna? * Vad drevs tillbaka så blev kostsamt för amerikanarna som förlorade nära 300 man döda och nästan 1000 sårade även om nva? (Fel syntaxanalys)

Vad var ett slag mellan den amerikanska armen och den nordvietnamesiska armen ( NVA ) under Vietnamkriget som utkämpades vid den sydvietnamesiska-nordvietnamesiska gränsen från den 3 till 22 november 1967?

Vad var slaget vid dak to mellan den amerikanska armen och den nordvietnamesiska armen ( NVA ) under Vietnamkriget som utkämpades vid den sydvietnamesiska-nordvietnamesiska gränsen från den 3 till 22 november 1967?

(?) Var blev slaget ett av de blodigaste? (Svar: under hela kriget)

* Var börjades slaget efter attacker av NVA längs gränsen? (på de amerikanska och sydvietnamesiska

ställningarna är attribut till attacker, ej adverbialled)

(k) Var rasade blodiga och intensiva strider?

(k) Var var slaget vid dak to ett slag mellan den amerikanska armen och den nordvietnamesiska ar-men ( NVA )?

* Var var slaget vid dak to ett slag under Vietnamkriget som utkämpades vid den sydvietnamesiska-nordvietnamesiska gränsen från den 3 till 22 november 1967? (Mellan… är svarar ej mot var)

? Vilka rasade under tre veckors tid innan amerikanerna efter massiva förstärkningar och med flyg och artilleriunderstöd lyckas trycka tillbaka NVA? (blodiga och intensiva strider: Vad)

Tabell 52 Text och genererade frågor till Slaget vid Dak To från Wikipedia (Svenska

Wikipedia u.d.).

Lauri Karvonen

Lauri Antero Karvonen, född 21 november 1952 i Uleåborg, Finland, finländsk statsvetare. Karvonen avlade politices doktorsexamen vid Åbo Akademi 1981 på en avhandling Med vårt västra grannland som förebild: en undersökning av policydiffusion från Sverige till Finland. Hans handledare var pro-fessor Dag Anckar. Efter en forskartjänst vid Århus universitet i Danmark kom han att verka vid Åbo Akademi och Finlands Akademi innan han utnämndes til professor i jämförande politik vid Bergens universitet 1994. Fyra år senare, 1998, var han tillbaka i Åbo som professor i statsvetenskap. Han har fungerat som handledare till flera namnkunniga finländska och svenska statsvetare, exempelvis Cars-ten Anckar. Hans forskning har främst rört sig inom jämförande politik och han har även gett ut flera läroböcker kring demokrati och statsskick. Han har även varit gästprofessor vid det svenska Demo-kratiinstitutet kopplat till Mittuniversitetet.

Genererade frågor

När kom han att verka vid Åbo Akademi och Finlands Akademi efter en forskartjänst vid århus uni-versitet i danmark?

(?) Från vad / från när avlade karvonen politices doktorsexamen vid Åbo Akademi 1981 på en av-handling Med vårt västra grannland som förebild : en undersökning av policydiffusion till Finland? * Hur avlade karvonen politices doktorsexamen vid Åbo Akademi 1981 på en avhandling som före-bild : en undersökning av policydiffusion från Sverige till Finland? (Med vårt västra grannland: Ti-tel)

professor i jämförande politik vid Bergens universitet 1994?

Vad avlade karvonen vid Åbo Akademi 1981 på en avhandling Med vårt västra grannland som före-bild : en undersökning av policydiffusion från Sverige till Finland?

* Vad avlade politices doktorsexamen vid Åbo Akademi 1981 på en avhandling Med vårt västra grannland som förebild : en undersökning av policydiffusion från Sverige till Finland? (Vem)

Vad har han även gett kring demokrati och statsskick?

Vad har han även varit vid det svenska Demokratiinstitutet kopplat till Mittuniversitetet?

Var avlade karvonen politices doktorsexamen 1981 på en avhandling Med vårt västra grannland som förebild : en undersökning av policydiffusion från Sverige till Finland?

(k )Var avlade karvonen politices doktorsexamen vid Åbo Akademi 1981 Med vårt västra grannland som förebild : en undersökning av policydiffusion från Sverige till Finland? (På en avhandling) * Var har han även gett ut flera läroböcker? (kring demokrati och statsskick, ej var)

Var har han även varit gästprofessor kopplat till Mittuniversitetet? (vid det svenska

Demokratiinstitu-tet kopplat till MittuniversiDemokratiinstitu-tetet är ett enda adverbial)

Var har hans forskning främst rört sig?

Var kom han att verka innan han utnämndes til professor i jämförande politik vid Bergens universitet 1994 efter en forskartjänst vid århus universitet i danmark?

Var var han tillbaka som professor i statsvetenskap fyra år senare , 1998 ,?

* Vart avlade karvonen politices doktorsexamen vid Åbo Akademi 1981 på en avhandling Med vårt västra grannland som förebild : en undersökning av policydiffusion från Sverige? (från Sverige till Finland, del av titel)

* Vart har han fungerat som handledare? (till flera: Till vem)

* Vart har han även varit gästprofessor vid det svenska Demokratiinstitutet kopplat?

Vem har fungerat som handledare till flera namnkunniga finländska och svenska statsvetare , exem-pelvis Carsten Anckar?

Vem har även gett ut flera läroböcker kring demokrati och statsskick?

Vem har även varit gästprofessor vid det svenska Demokratiinstitutet kopplat till Mittuniversitetet? Vem kom att verka vid Åbo Akademi och Finlands Akademi innan han utnämndes til professor i jämförande politik vid Bergens universitet 1994 efter en forskartjänst vid århus universitet i danmark? (k)Vem var hans handledare professor Dag? (Dag Anckar: egennamn)

Vem var tillbaka i Åbo som professor i statsvetenskap fyra år senare , 1998 ,? * Vilka har främst rört sig inom jämförande politik? (Dag Anckar: egennamn) * Vilka var professor Dag Anckar? (Dag Anckar: egennamn)

Tabell 53 Text och genererade frågor till Lauri Karvonen från Wikipedia (Svenska Wikipedia

u.d.).

Duane Eddy

Duane Eddy, född 26 april 1938 i Corning, New York, är en amerikansk rockmusiker och gitarrist. Eddy är den mest framgångsrike instrumentalisten i rockhistorien och har sålt mer än 100 miljoner skivor. Duane Eddy införde "twang" i rock'n'rollen. Hans låt "Rebel Rouser" från juli 1958 är en av 1950-talets mest populära instrumentala rock'n'roll-hits. Ett par populära uppföljare var "Peter Gunn" och "Shazam", båda från 1960. En nyinspelning av "Peter Gunn" med Art of Noise gav honom 1986 en Grammy för bästa instrumentala rock. Han valdes in i Rock and Roll Hall of Fame 1994.[1]

Genererade frågor

(?) Från vad / från när var ett par populära uppföljare Peter Gunn och Shazam , båda? För vad gav en nyinspelning av peter gunn med art of noise honom 1986 en Grammy?

Vad gav en nyinspelning av peter gunn med art of noise 1986 en Grammy för bästa instrumentala rock?